Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Americká (po)volební kuchařka na středu ráno

Rozbřesk – Americká (po)volební kuchařka na středu ráno

08.11.2016 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Takže kostky jsou vrženy a americký volič vyráží k urnám (pokud tak tedy již neučinil). Neboli po brexitu další hyper-sledovaná politická událost tohoto roku jde do finále. Asi netřeba vysvětlovat, že s ohledem na postupující globalizaci a řekněme i netradiční pojetí jednoho z prezidentských kandidátů může mít dnešní hlasování amerických voličů opravdu bezprostřední vliv na trhy po celém světě. A proto jsme k lepší orientaci na středu ráno připravili jakousi americkou (po)volební kuchařku. Zde je tedy pár bodů, které by se mohly hodit vědět zítra ráno:

• Nejsledovanější je samozřejmě souboj o Bílý dům a zde je dobré, že pro kandidáty je klíčové získat nejenom hlasy voličů, ale i tzv. volitelů. Ten kdo totiž vyhraje v daném státě, získává všechny hlasy “volitelů” pro daný stát. Hlasy volitelů jsou přitom rozprostřeny po státech USA podle toho, jak jsou lidnaté. Celkem lze získat 538 volitelů (nejvíce za Kalifornii), přičemž na amerického prezidenta je jich zapotřebí 270. V praxi to tedy znamená, že Trump i Clintonová se v posledních dnech soustředili jen na státy, kde výsledek vypadá nejtěsněji. Mezi tyto z hlediska výsledku klíčové státy tedy patří - Florida, Severní Karolína, Nevada, New Hampshire, Ohio, Pensylvánie a Arizona).

• První stát, kde se uzavřou volební místnosti, bude Indiana dnes o půlnoci a zde se očekává vítězství Trumpa. V jednu ráno se uzavírají místnosti na Floridě a v dalších čtyřech jižanských státech. V půl druhé ráno to budou klíčové státy Ohio a Severní Karolína. Zítra v pět ráno skončí hlasování na západním pobřeží a tedy i v celých Spojených státech. Pokud vše půjde dobře, tak prezidenta bychom mohli znát zítra kolem oběda, složení Senátu možná o něco později.

• Klíčové je sledovat kombinaci výsledků prezidentských voleb a senátních voleb, neboť Senát má výrazné pravomoci a může prezidenta zásadně blokovat (mimo jiné schvaluje členy Fedu či ratifikuje obchodní smlouvy). Pokud demokraté získají Bílý dům a/nebo Senát, k radikálním změnám hospodářské politiky USA nedojde. Zároveň se otevírá prostor k normalizaci měnové politiky Fedu, ECB, ČNB… Naopak Trumpovo vítězství spolu se ziskem Senátu ze strany republikánů povede k vyšší volatilitě a viditelným změnám na makro úrovni.

• Nejlepší proxy proměnná, která reflektuje to, jak trh v dané sekundě hodnotí šance D. Trumpa na vítězství, je mexické peso, neboť mexický export je na americkém trhu životně závislý a republikánský kandidát chce na jižní hranici stavět zdi… Preference kandidátů však hýbaly i dolarem jako takovým (^Clintonová => silnější USD). Každopádně se připravme na vyšší volatilitu, avšak brexit nás poučil, že tržní reakce na výsledky může být výrazná, ale také velmi krátkodobá.

• V týdnech po volbách je třeba sledovat reakci centrálních bankéřů (zejména členů FOMC/vedení Fedu). Bezprostřední dopady voleb na americkou ekonomiku však budou marginální.

Přejeme hodně štěstí při obchodování a hezké zážitky z vyšší volatility. Bůh ví, kdy nám jí centrální banky zase povolí…

FOREX

Region

Zlepšení maďarského ratingu od Moody’s včera mohlo mít lehce pozitivní dopad na forint, který během dne mírně posiloval. Koruna i zlotý byly vůči euru víceméně stabilní.

Hlavním tématem dneška a minimálně i zítřka jsou sice volby v USA, regionální kalendář je nicméně rovněž dobře zaplněný. Dnes v něm je mimo jiné zveřejnění průmyslové produkce v ČR (za září) a míry inflace (za říjen) v Maďarsku. V případě maďarské inflace očekáváme viditelné zrychlení, které by mělo jít na vrub říjnovému zvýšení daní u pohonných hmot, jakož i zrychlující spotřebě domácností. V Česku předpokládáme, že i v září pokračoval pozitivní trend průmyslu spojený především s expanzí výroby osobních automobilů. Kromě toho dnes začíná dvoudenní zasedání polské centrální banky.

EUR/USD/GBP

Devizové trhy v čele s dolarem vyčkávají na výsledky voleb. S postupným uzavíráním volebních místností v jednotlivých státech by tak postupně měla narůstat volatilita. Což by mělo platit zhruba od půl druhé zítra brzy ráno. Chování eurodolaru vidíme tak, že předvolební nejistota v USA nedovolila dolaru plně využít potenciál, který mu nabízí blížící se zvýšení úrokových sazeb ze strany Fedu. Sílu dolaru podkopává riziková prémie, která vyplývá z nejistoty, jež trh spatřuje v možném prezidentství republikánského kandidáta D. Trumpa.

Podle našeho názoru pro Fed a tím i dolar není podstatný jen výsledek prezidentské volby, ale kombinace výsledku voleb do Bílého domu a Senátu. Pokud demokraté získají Bílý dům a/nebo Senát, k radikálním změnám hospodářské politiky USA nedojde a otevře se prostor pro prosincové zvýšení úroků Fedu a posílení dolaru. Naopak teprve pokud by Trump vyhrál prezidentský úřad a republikáni obhájili Senát, může na globálních trzích zavládnout nejistota a dolar by zřejmě oslabil.


Čtěte více:

Kofola v ČR letos zatím roste, vyplatí avizovanou dividendu
07.11.2016 18:15
Přestože letošní léto nepřálo prodejům nealkoholických nápojů tak jako...
Praha close – Začátek týdne byl zelený jako jinde v Evropě
07.11.2016 17:45
Index PX si v pondělí připsal 0,58 procenta a skončil tak na 899 bode...
Asie: Čekání na výsledky voleb prezidenta USA posílily výsledky akcií
08.11.2016 8:35
Hodnocení úterní akciové seance v Asii vykázalo spíše ziskové výsledky...
ČEZ klesly zisky, snížil odhad provozního zisku na celý rok
08.11.2016 8:36
Energetická skupina ČEZ vykázala za tři čtvrtletí letošního roku čistý...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.