Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odliv kapitálu z ČR je nadstandardně vysoký, tvrdí vládní analýza

Odliv kapitálu z ČR je nadstandardně vysoký, tvrdí vládní analýza

10.11.2016 15:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Odliv výnosů firem z ČR je nejméně dvakrát vyšší, než by odpovídalo ekonomickým podmínkám v Česku a EU. Nejvýraznější je to v energetice a vodárenství, kde je neúměrně vyšší odliv výnosů než investic. Vyplývá to z vládní analýzy. Podle ní odliv výnosů z ČR a ze zemí střední a východní Evropy od roku 2005 převyšuje příliv nových zahraničních investic a reinvestic. Pro vývoj ekonomiky to může být rizikové.

Auta jsou ok, v síťovém sektoru regulace moc nefungují

Výrazný odliv výnosů je rovněž ve finančním sektoru, ale tam je i velký objem zpětně investovaného zisku. Obdobné je to v automobilovém průmyslu.

"Velký nepřiměřený odvod zisků se netýká všech oborů. Například u automobilového průmyslu je rovnováha mezi reinvesticemi a ziskem poměrně rozumná. To ukazuje, že ty firmy to tady myslí vážně. Ale ty firmy, které mají síťový charakter, zejména je to energetika a vodárenství, tak se ukazuje, že náš regulační systém nefunguje docela dobře a je třeba se nad tím zamyslet," řekl šéf poradců předsedy vlády Vladimír Špidla.

Upozornil, že odliv kapitálů z ČR je větší než součet přílivu investic a peněz z kohezních fondů EU. "Problém není, že je odliv, ale že je čtyřikrát větší, než je obvyklé," dodal.

V mezinárodním srovnání má podle studie Česko třetí nejvyšší deficit výnosů v poměru k HDP, a to 7,7 procenta. Větší deficit podle údajů z loňského roku mají jen Irsko a Lucembursko, které se ovšem vyznačují specifickou strukturou ekonomiky s velkým podílem finančních institucí a nízkými daněmi, díky kterým si je za sídlo volí nadnárodní firmy. Přebytek naopak mají země jako Německo, Finsko nebo Francie.

Je třeba nový model ekonomiky

Podle studie je proto potřebné vytvořit nový udržitelný model ekonomiky, který by nebyl závislý jen na přílivu zahraničních investic. Mezi navrhovaná opatření patří efektivnější regulace některých odvětví, zvýšení mezd v podnicích s neúměrnými výnosy ve vztahu k investicím, omezení účetní a daňové optimalizace nebo harmonizace daňového základu na úrovni EU. Studie zmiňuje i zavedení sektorových daní.

Dalším opatřením je vytvoření jednotné technologické výzkumné instituce schopné poskytovat spolupráci s podnikovou sférou, zavést vzdělávací instituce ve spolupráci s firmami nebo posílení schopností finančního systému poskytovat peníze malým a středním firmám.

Více než desítku let rosteme prakticky jen díky zahraničí

Analýza dále ukázala, že prakticky celý růst ekonomiky od roku 2005 je dán expanzí zahraničního sektoru. "Objem ekonomiky v domácím vlastnictví v reálných hodnotách od roku 1995 nezaznamenal prakticky žádný růst. Ve stejném období vzrostl objem aktiv v zahraničním vlastnictví sedmkrát," uvádí analýza.

Zdroj: ČTK


Čtěte více:

V ČR se zvýší minimální mzda na 11 000 korun měsíčně. Rozhodla vláda
05.10.2016 12:18
Minimální mzda stoupne od 1. ledna 2017 na 11 000 korun měsíčně. O n...
Řady nezaměstnaných řídnou
08.11.2016 9:50
I v říjnu pokračoval příznivý trend na českém trhu práce a nezaměstn...
Hůř nikoliv však tragicky skončil v září průmysl
08.11.2016 9:59
Oproti očekávání růst průmyslu tentokrát zklamal, když dosáhl jen 2,7...
ČNB se na trhu rozhodně nenudí
08.11.2016 10:32
Už srpnové číslo o devizových obchodech ČNB naznačovalo, že se centrá...

Váš názor
  • Že se vůbec někdo diví )))
    14.11.2016 10:05

    Kdo by chtěl riskovat těžce vydělané děnky do země kde vládne a dělá zákony bača s ovčákem.
    jo jo
  • Desitku let rosteme jen diky zahraničí
    12.11.2016 20:13

    "....celý růst ekonomiky od roku 2005 je dán expanzí zahraničního sektoru. "Objem ekonomiky v domácím vlastnictví v reálných hodnotách od roku 1995 nezaznamenal prakticky žádný růst. Ve stejném období vzrostl objem aktiv v zahraničním vlastnictví sedmkrát,......" A do, panem prezidentem tolik propagované, Číny jde pouze 1% z celého našeho exportu. Kdo má asi vůbec zájem s tak vzdálenou destinací, ze které se k nám dováží jen nepotřebný sajrajt prodávaný na vietnamských tržnicích, obchodovat. O naše stroje, auta, elektroniku a ostatní moderní produkty májí zájem naši nejbližší sousedé a celá EU. Kdo tedy zaprodává naší zem a náš know how ? Na to přijde po minutě zamyšlení i pát'ák. Americkému velvyslanci je zakázán vstup na hrad, ale na druhé straně musí ministr na kobereček na činskou ambasádu vysvětlovat proč někdo někde vyvěsil vlajku jiného státu. Fuj a pak se divíme o odlivu kapitálu. Kdo by chodil tam kde není vítán.
    ..
  • Řešení není nijak složité
    11.11.2016 11:12

    Stačí snížit odliv kapitálu tak, že se sníží návratnost PZI jen mírně nad úroveň ostatních zemí CEE (dejme tomu 6%). To lze udělat vyšším zdaněním firem / sektorovou daní (lehce pod průměr CEE). Dál posílením role odborů tak, aby se rychleji zvyšovaly mzdy domácích zaměstnanců. Ti tak budou schopní nashromáždit kapitál na rozjezd vlastního podnikání (jehož zisk už zůstane v ČR). Pokud zároveň srovnáte podnikatelské prostředí a zjednodušíte byrokratické požadavky na podnikání, je vyhráno.
    MrBurnes
    • Re: Řešení není nijak složité
      15.11.2016 3:27

      "... zisk už zůstane v ČR). Pokud zároveň srovnáte podnikatelské prostředí a zjednodušíte byrokratické požadavky na podnikání, je vyhráno. MrBurnes " A slyšel jsi kam si ukládají peníze naši Bakalové a ostatní místní podnikatelé. Čí peníze se snažil vyzvednout ze švýcarské banky europoslanec Ransdorf ? Proto si chytří podnikatelé ukládají své peníze tam kde na ně místní zákony nemohou. Být to v ČR tak už byla truhla prázdná. Na to můžete vzít jed.
      ..
    • Řešení není nijak složité
      14.11.2016 11:11

      Řešení není nijak složité, zvýšíme mzdy v zahraničních montovnách. Geniální úvaha nekompetentního bezmozka. Tímto krokem pohřbíme skomírající české firmy, které nebudou moci vysoké mzdy dále platit. A až tady zůstanou jenom ty montovny, tak si podmínky budou klást oni, ne my. ONI rozhodnou, jestli tady budou zaměstnávat a za kolik. ONI nám budou říkat co máme dělat. Páni z hradu se před nimi budou klanět ještě hlouběji.
      oradapoisson
    • Re: Řešení není nijak složité
      11.11.2016 11:14

      ...ovšem taková věcná řešení jsou u nás neprůchozí, protože u nás, místo toho, aby se něco užitečného dělalo, se radši bude dál, i 30 let po revoluci, nadávat na komanče...
      MrBurnes
      • 30 let po komančích....
        12.11.2016 18:39

        To je právě to - jsi slepý a hluchý ? Komanči a jejich pohrobkové jsou stále u kormidla. Jak jinak by mohli Jakešové, Grebeníčkové, Babišové a ostatní sedět na důležitých postech ve vládě a jejich hlavní kápo dělat pana hradního a nahánět celé stádo do ohrady k Purinovi. Za komoušů se báli lidé mít i obraz T.G.M doma na půdě zatímco dnes Semelová chodí veřejně zpívat Internacionálu k hrobu vraha Gottwalda. A pak tu máme pátou kolonu jako tebe, co to glorifikuje a okecává. Před únorem 48 jsme ve světě něco znamenali svět nám prokazoval respekt. Po uchvácení moci komoušema byli trestáni na naháněni na uran i piloti a vojáci jen za to že bojovali proti Hitlerovi ze západu. Na procesy se Slánským, MH a ostatními co varovali před Rusáky. Kde jsme mohli být kdyby nevyhnali schopné lidi jako byl T.Bata a nerozkradli jejich majetky a vily, aby s v nich usadili sami. A co škody nadělané tím že na školy se nevybíralo podle schopností, ale podle třídního původu. Z toho se vzpamatováváme dodnes. To jsou všechno důvody proč jsme daleko za válkou rozbitým Německem, které bylo před válkou také za námi. Jak můžete vy hovádka vůbec otevřít ty svoje špinavé huby.
        GI
        • Re: 30 let po komančích....
          14.11.2016 11:13

          děkuji za příspěvek
          oradapoisson
  •  
    11.11.2016 9:17

    Pokud jediným zájmem české levice je prožrání co nejvíce koláčů v budoucím volebním období, je jakákoli naděje na positivní změnu jen čistou fantasmagorií. Chcete omezit podíl zahraničních investic na růstu ekonomiky ? Pak je jediným možným řešením výrazné posílení role vědy, vzdělávání a výzkumu v ekonomice a budování domácích zdrojů, jak lidských tak investičních. A teď mi řekněte, dokáže populistická levice vůbec zkousnout něco tak triviálního jako jsou poplatky na VŠ, když je zřejmé, že jsou naprosto zásadní a nezastupitelné při zvyšování kvality VŠ vzdělávání ? Dokáže česká populistická levice pochopit, že nízké daně nejsou sociální nespravedlností zvýhodňující bohaté, ale že jsou nutnou podmínkou k posílení růstu ekonomiky a v podpoře domácího kapitálu. Česká levice se až na naprosté vyjímky chová jako komunisté bez jakékoli zodpovědnosti za věci budoucí. Není divu, že naše země dlouhodobě roste jen na půl plynu. Srovnejte drastické rozdíly v reálné politice ČSSD s takovým Smerem na Slovensku.
    QEntity
  •  
    10.11.2016 20:23

    toto je normální a očekávaný scénář naší ekonomiky od doby kdy jsme prodali první banku, námi očištěnou o špatné úvěry, byli západem pochváleni a tak v tom pokračovali. Ještě negativnější vývoj naší ekonomiky než je toto vysávání kapitálu bude až mzdy vrostou natolik, že se začnou zavírat ty montovny, po tom co jim nebudou prodlouženy daňové prázdniny. Místní kapitál bude mizivý a zahraniční se přesune jinam zapříčiní pokles cen nemovitostí, růst nezaměstnanosti... Maďaři si to předloni začali trochu rovnat, sektorovým zvýšením daní a regulací a hned jsou černou ovcí v EU.
    fluidum
  • Odliv kapitálu ?
    10.11.2016 18:45

    To,že se prodala i strategická odvětví, poděkujte Klausovi a Zemanovi. To že majitel si vezme zisky, je normální. To že je odliv kapitálu, poděkujte zase jen Klausovi a Zemanovi. Poslechněte si co říkají a domyslete si co tím myslí. Oba mají spisy v Kremlu a jsou obklopeni komunistickými rusofily, jenž jsou schopni pro svůj prospěch nás prodat na východ. To co dělají, je jen přesměrování ČR zpět na východ. A tak kapitál se odvrací, neboť nehodlá být zmařen, nebo ukraden komunisty. Kapitál přicházel ze Západu, zloději přichází z východu.
    Kodiaq
    • Re: Odliv kapitálu ?
      11.11.2016 10:02

      Člověče, pochopil si vůbec, o čem je článek? Ten není o tom, že by odsud utíkali západní investoři kvůli tvému strachu z komunistů. Je o tom, že tu je vysoký odliv výnosů - že v žádné jiné zemi neodplyne tolik z vyprodukovaného kapitálu do cizích zemí (de facto rozdíl mezi obchodní a platební bilancí). Západní investoři z ČR opravdu neutíkají, nikde jinde v Evropě by dvoucifernou návratnost PZI nedosáhli a dobře to vědí.
      MrBurnes
      • Odliv kapitálu?
        11.11.2016 13:06

        Nerealizované reinvestice z výnosů je odliv kapitálu, člověče.
        Kodiaq
        • Re: Odliv kapitálu?
          11.11.2016 15:14

          Aha, to jsem tě špatně pochopil. Takže podle tebe zdejší zahraniční investoři svůj zisk nereinvestují zde, ale raději si ho posílají domů, protože se bojí, že v případě, že by ho zde reinvestovali, tak by jim ho komunista zabavil? A proč se nebojí, že jim komunista zabaví i tu fabriku samotnou?
          MrBurnes
          • A čím myslíš ty ?
            15.11.2016 2:53

            Nemají strach o svoji fabriku protože je na ní vysoká hypotéka, kterou odepisují od daní takže je nic nestojí a oni reinvestuji jen tolik, aby běžela na nezbytné náklady na vytváření zisku, který si odvážejí do bezpečí jinám. Nejsou to zkrátka blbci a věci si v takové zemi, jako ČR, dobře posichrují. Nic nerozšiřují nebo nereinvestují dlouhodobě, právě z obav že by mohl nastat další vítězný Únor, ke kterému, jak situace nasvědčuje, opět spějeme pod vedením stejně smýšlejících rudochů. Jak jinak si vysvětluješ že prezident nezávislého svobodného státu musí vysvětlovat nějakému cizákovi proč někdo, někde vyvěsil něčí vlajku. Ještě nějaké otázky? Čim myslíš ty člověče, když ti to nedochází a ještě se musíš tak blbě ptát. Proč se ozývají hlasy o vystoupení z NATO a EU. To by se to zase znárodn'ovalo, zvali k nám Rusáci a prováděly procesy s nepohodlnými. To by se ti líbilo co?.
            Vlastenec
  •  
    10.11.2016 17:35

    no, jasně, stačí se podívat na dividendy vodárenských společností....nechápu, proč tak strategický obor se privatizoval...dá se dále pokračovat....plynárny, prodej za cca 80 mld. Kč a zase srovnání, co odteklo na dividendách....no, páni politici se probudili docela brzo....
    abc
    • O
      10.11.2016 17:42

      vodě ani nemluv...zločin non plus ultra...
      el mrcoch
      • Re: O
        11.11.2016 9:50

        o tom by mohl jeden pán ze Sviadnova vyprávět :-)))
        vikeza
        • vikeza
          11.11.2016 10:07

          znám ho přes dvacet let...
          el mrcoch
          • Re: vikeza
            11.11.2016 10:11

            taky :-) Byl mnoha lidem trnem v oku.
            vikeza
      • Re: O
        10.11.2016 20:30

        Dyť zdrazila jenom stokrát...A to se vyplati
        Velkamedvědice
        •  
          11.11.2016 15:00

          ....tak šetři, snižuj spotřebu a bude to ještě vícekrát.....není nad vlastní studnu...
          keris
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data