Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Strach z konce italské vlády - poslední týden do referenda

Rozbřesk – Strach z konce italské vlády - poslední týden do referenda

28.11.2016 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Čeká nás bouřlivý týden, v průběhu kterého dostane Evropská centrální banka i americký Fed jedny z posledních impulsů k rozhodování na svých prosincových zasedáních (inflace v eurozóně, payrolls v USA)… a především na jeho konci nás čeká italské ústavní referendum. To v případě neúspěchu může s vysokou pravděpodobností znamenat konec vlády premiéra Mattea Renziho a možná i předčasné volby.

Největší strach z negativního výsledku referenda mají logicky italské banky. Kvůli přeceňování vysokého podílu nesplácených úvěrů (18 %) shání na trhu kapitál. Jsou to převážně střední a menší banky, na druhou stranu potíže se nevyhýbají ani velkým bankám (Monte de Paischi di Siena). A řada z nich má představit rekapitalizační plány právě po konání referenda. To se týká i největší italské banky Unicredit, která má představit restrukturalizační a rekapitalizační záměry 13. prosince - trhy spekulují, že bude chtít sehnat až 13 miliard eur dodatečného kapitálu. Už dnes je ale vábení investorů pro italské banky velice složité a v případě nestabilního politického vakua po referendu to pro řadu z nich může být nadlidský úkol.

Negativní výsledek referenda nemusí ohrozit jen lov kapitálu, ale i dostupnost likvidity a tím pádem také již tak slabou ziskovost italských bank. Pokud kanadská ratingová agentura DBRS po referendu jako poslední z klubu agentur akceptovaných v ECB sníží své hodnocení Itálie do “béčkových” stupňů, bude pro italské banky složitější shánět peníze od ECB (budou muset použít více kolaterálu).

V tomto roce jsme si zvykli, že politické události, ať jsou sebevíc šokující, dokáží způsobit na trzích spíše krátkodobou volatilitu a jejich efekt poměrně rychle vyprchá. Jak v případě brexitu, tak vítězství Donalda Trumpa ale bezprostředně nebyl ohrožen finanční sektor. Italská situace je jiná, eventuální politická nejistota může trhům teoreticky více zatopit.

FOREX
Region

Páteční obchodování bylo sice na trzích s regionálními měnami volatilnější, ale kurzy se nakonec v denním srovnání měnily jen málo.

Nadcházející týden bude zajímavý i v regionu. Po vlažném startu budou ve druhé polovině týdne zveřejněny indexy nákupních manažerů za listopad a kromě toho i revize HDP za třetí čtvrtletí v Polsku a v ČR. Jako třešnička na dortu pak bude zveřejněn i bleskový odhad polské inflace za listopad. Ta by se po více než dvou letech mohla dostat ze záporných hodnot. Právě polská čísla budou zřejmě nejzajímavější, protože v posledních měsících vycházela poněkud smíšeně (mírně vyšší inflace a horší čísla z reálné ekonomiky). Tradičně nejvíce ale budou zlotý nakonec asi zajímat data z USA (payrolls), neboť rostoucí americké výnosy zlotému v posledních týdnech skutečně nesvědčily…

EUR/USD/GBP

Kurz eurodolaru směřuje na začátku týdne k vyšším hodnotám, což odráží mírnou korekci na dolarových úrokových sazbách. Ta je podle nás opodstatněné, neboť vstup do nového kvartálu se americké ekonomice úplně nedaří, což ukázala říjnová (předběžná) data o zahraničním obchodě. Ta srazila náš běžící odhad amerického HDP na 1,1 % (mezikvartálního anualizovaného růstu). Další revize nowcastu přijde na konci tohoto týdne, kdy nás čekají data z trhu práce a podnikatelská nálada ISM. Eurodolar však může kromě těchto dat sledovat i italské kreditní prémie před blížícím se referendem.

Britský HDP ve třetím kvartále po revizi zrychlil, z čeho mírně těžila i libra, která se na skok dostala pod úroveň EUR/GBP 0,85.

 

Čtěte více:

Odejde Itálie z eurozóny? Kapitál říká, že možná ano
28.10.2016 14:00
Bude Itálie následovat příkladu Velké Británie a odejde z EU? V tuto c...
Rozbřesk – Rizikové prémie u italského vládního dluhu před referendem dále rostou
23.11.2016 9:13
Tak trochu ve stínu amerických akciových rekordů se v Evropě pomalu sc...
Britská ekonomika ve 3Q rostla stále slušným tempem, bude však zpomalovat
25.11.2016 10:58
Zpřesněná data o výkonu britské ekonomiky ukázala stejný 0,5procentní...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data