Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vznikla hrozivá technologická pětka, která mění zaběhlý cyklus

Vznikla hrozivá technologická pětka, která mění zaběhlý cyklus

17.01.2017 11:08
Autor: Redakce, Patria.cz

V technologickém odvětví platilo, že ti na špici nebyli nikdy v bezpečí před útokem nových společností. Firmy jako IBM, Hewlett-Packard, Cisco či Yahoo byly nakonec pokořeny nově vzniklými startupy, které se objevily jako blesk z čistého nebe. Tato dynamika je v podstatě vnímána jako daná věc. Počítá se s tím, že pokud firma vzroste, zároveň se sníží její flexibilita, zleniví a zhloupne a ztratí schopnost inovovat, která jí na vrchol dostala. V posledních pěti letech ale dochází k něčemu podivnému.

Ty největší ryby rostou dál a dál a jsou stále chytřejší. Podle mého názoru vstupujeme do nového věku, kdy v technologickém odvětví nebudou určovat směr nově vznikající společnosti, ale skupina firem, kterou nazývám „hrozivá pětka“. Patří sem Amazon, Apple, Facebook, Microsoft a mateřská společnost Googlu Alphabet. Tato pětka tvoří tu nejvyšší třídu americké korporátní moci a růst jejího vlivu po celém světě je velmi pravděpodobný.

Předpokládám, že rok 2017 mou teorii potvrdí, zároveň se ovšem dá čekat, že vlády se budou stále více snažit o omezení moci zmíněných firem. V USA, Evropě, Asii i Jižní Americe bude tato pětka čelit stále větším překážkám ze strany regulace a právního systému. Konkrétní forma konfliktu bude záviset na daných podmínkách včetně boje s daňovými a protimonopolními úřady v Evropě či boje s Donaldem Trumpem. Ten má proti těmto firmám řadu výhrad, které nemají žádný pevný bod. Vstupujeme tedy do roku, kdy proti sobě budou stát obrovské technologické firmy na straně jedné a vlády, které se bojí růstu jejich vlivu, na straně druhé. 

Zmíněná pětka se bude také snažit o penetraci do nových odvětví včetně automobilového průmyslu, zdravotní péče, dopravy, financí či zábavy. Nebude imunní vůči ekonomickému cyklu, což ukazuje například Apple, jehož tržby minulý rok stagnovaly. Nebude ani úplně izolována od konkurence nově vznikajících firem, ale jejich chytré akvizice a dlouhodobá strategie jim zajistí pevnou pozici. Ohrozit by je mohly jen společnosti jako Airbnb, Uber či Snap, které mohou samy dosáhnout úctyhodné velikosti. 

Po celé roky byla hrozivá pětka veřejností vnímána jako centrum inovace, které prospívá kapitalismu a je tím nejlepším, co může kapitalismus nabídnout. Určitou výjimkou byl Microsoft, který dosáhl výšin díky své podnikatelské bezohlednosti. A také Amazon, který poškodil tradiční prodejce knih tím, že vyvolal tlak na pokles cen knih. Obecně se ale dá konstatovat, že lidé technologické giganty milují a giganti se z nich stali proto, že nabízejí věci, které lidé zbožňují. Navíc nezpůsobují zkázu životního prostředí, neprodávají cigarety a nevytvářejí problémy ve finančním sektoru. Někteří lidé se mě dokonce ptají, proč tyto společnosti nenazývám „bezva pětkou“.

Tato pětka se tedy nyní nachází v pozici, kdy u ní budou vlády pozorně vážit, zda jejich přínos pro společnost převyšuje náklady. Každopádně tu ale není mnoho nových firem, které by mohly její pozici podkopat, protože bitvy v oblasti samořídících aut, umělé inteligence či třeba virtuální reality mezi sebou povedou hlavně členové této skupiny. Náš postoj k hodnocení celé situace je pak dán tím, zda se obáváme spíše růstu moci státu či moci korporací. 

(Autorem je Farhad Manjoo. Zdroj: NYTimes)


Váš názor
  • Nejvyšší
    17.01.2017 12:27

    čas, aby některá penetrovala taky do Pikselu. :)
    trumf
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení