Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Jak rychle zdražující nemovitosti ovlivní politiku ČNB?

Rozbřesk: Jak rychle zdražující nemovitosti ovlivní politiku ČNB?

25.05.2017 9:22
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Česká národní banka se čím dál častěji zabývá vývojem na trhu nemovitostí. Je to logické. Poslední globální finanční krize ukázala, že nerovnováhy na realitním trhu dokáží nastartovat velké problémy, zvlášť pokud lidé nerozvážně naskočí do rozjetého vlaku a výrazně se zadluží na vrcholu realitní bubliny. I když tak daleko ještě nejsme, ČNB posiluje zbrojní arzenál, kterým by mohla nárůst “rizikového” financování nemovitostí krotit. Podle včera zveřejněné studie totiž očekává, že ceny nemovitostí v tomto i v příštím roce dál porostou velice rychle (o 10 a 7,5 %).

Rychlý růst cen nemovitostí ale nakonec nemusí být v centrální bance jenom tématem při nastavování tzv. makro-prudenčních opatření - různých limitů, které především nízkopříjmovým domácnostem ztíží přístup k hypotékám. Může nakonec ovlivnit i nastavení měnové politiky - úrokových sazeb. Supernízké úrokové sazby totiž mohou dál nehledě na omezení pro hypotéky přifukovat poptávku po nemovitostech, která především v hlavním městě naráží na nedostatečnou nabídku. Někteří členové bankovní rady (Vojtěch Benda blízký guvernérovi) navíc otevřeně mluví o tom, že jsou ceny nemovitostí již dnes nadhodnocené a centrální banka na to musí reagovat. Navíc ceny nemovitostí začínají také o něco více přímo ovlivňovat samotnou spotřebitelskou inflaci, kterou se právě s pomocí sazeb snaží centrální banka cílovat. Od roku 2017 vzrostla váha cen nových nemovitostí ve spotřebitelském koši - zdvojnásobila se jejich váha v rámci tzv. imputovaného nájemného, které má celkově podíl zhruba 10 %.

I tak ale zůstáváme v našich sázkách na růst sazeb v Česku zatím opatrnější a věříme, že k prvnímu růstu sazeb dojde až v příštím roce. Nárůst jádrové inflace je totiž ovlivněn jednorázovými faktory spojenými se zaváděním EET, které by měly ke konci roku vyprchat. Věříme tedy, že inflační tlaky nakonec budou o něco nižší, než předpokládá ČNB ve své poslední prognóze.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se drží pod 26,50 EUR/CZK a měla by i dál těžit z nízké averze k riziku na globálních trzích. Index strachu VIX spadl včera opět do blízkosti historických minim a pohybuje se v okolí 10 %. Koruně aktuálně hrají do karet i technické faktory - další podporou eura je až úroveň 26,30 EUR/CZK. I nadále ovšem platí, že sázky na zisky koruny zůstávají vysoké a jakýkoliv eventuální nárůst strachu na globálních trzích proto může rychle nastartovat vybírání zisků.

Zahraniční forex

Detailní zápis z květnového jednání Fedu vyzněl možná poněkud více neutrálním dojmem, než by trh čekal, takže krátký konec dolarové křivky lehce poklesl, což dolaru ublížilo. Přesto většina účastníků zasedání Fedu uvedla, že pokud budou přicházející ekonomické informace v souladu s jejich očekáváními, tak bude vhodné udělat další krok k odstranění měnové akomodace. To si lze vyložit tak, že pokud americká data fatálně neselžou (zejména květnová data z trhu práce - což nečekáme), tak Fed opravdu v červnu zvýší úrokové sazby. Na druhou stranu to vypadá, že redukce bilance Fedu, o které v zápise byla také řeč, bude probíhat velmi opatrně a Fed začne zpočátku jen s velmi malými objemy a bude je postupně zvyšovat.

Zápis z jednání Fedu a včerejší opět holubičí rétorika ze strany prezidenta ECB Draghiho jsou vodou na mlýn všem měnám z emerging markets od zlotého, přes forint až po rubl. Když už jsme u ruské měny, tak tu a další komoditní měny (NOK či CAD) bude dnes zajímat výstup ze zasedání OPEC a hlavně následná reakci ropy.

Akcie

Americké akciové trhy opět posouvaly svá historická maxima. Širší index S&P 500 si připsal 0,26 % a uzavřel na svém historickém maximu 2404 bodů. Index Dow Jones Industrial Avarage si v průběhu celého dne vedl lépe, když dokázal udržet nastolenou růstovou trajektorii a uzavřel své obchodování na hodnotě 21011 bodů (+0,35 %). Technologický sektor reprezentovaný indexem Nasdaq Composite přidal 0,41 % a uzavřel na hodnotě 6163 bodů.

Ropa

Společná technická komise zemí OPECu a ostatních producentů, již se podílí na dohodě na omezení produkce ropy z konce loňského roku, vcelku nepřekvapivě doporučuje prodloužení dohody o dalších devět měsíců. To je v souladu s předchozími prohlášeními Ruska a Saúdské Arábie a zdá se, že trh s podobným vyústěním dnešního jednání i počítá. To dokumentuje i fakt, že cena ropy na zprávu nijak nereagovala (příliš nepomohl ani výraznější pokles zásob v USA v minulém týdnu).

Od dnešního zasedání OPECu lze čekat právě prodloužení stávající dohody, pravděpodobně o zmíněných 9 měsíců do března 2018. Otázkou zůstává, zda se OPEC a spol. pokusí připravit trhům i nějaké cenově pozitivní překvapení (Ruský ministr Novak dokonce hovořil i o prodloužení o dvanáct měsíců). Spíše se však domníváme, že OPEC víceméně dnes doručí to, co se od něho čeká. Dodejme, že tisková konference je plánována na 17 hodinu.


 
 
 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: Výbornou kondici Německa nejspíše potvrdí PMI i Ifo
22.05.2017 9:13
Zatímco minulý týden jsme se teprve dozvěděli, v jaké kondici byla evr...
Rozbřesk: ČR s kosmeticky nižším deficitem v roce 2018
23.05.2017 9:33
Česká republika by měla v roce 2018 hospodařit s deficitem 50 mld. kor...
Rozbřesk: Koruna těží z komentářů Bendy i z propadu indexů globálního “strachu”
24.05.2017 9:13
Česká koruna se vrátila zpět pod 26,50 EUR/CZK. Líbí se jí komentáře z...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení