Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejvyšší celosvětový zisk. Jedině tak prý saúdskoarabské Aramco uspěje při IPO

Nejvyšší celosvětový zisk. Jedině tak prý saúdskoarabské Aramco uspěje při IPO

12.09.2017 9:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Až saúdskoarabský ropný gigant Saudi Aramco v příštím roce zveřejní poprvé své výsledky hospodaření, bude muset překvapit investory buď rekordním ziskem z celosvětového hlediska, nebo snížit své ambice na tržní kapitalizaci firmy pro primární nabídku akcií. Investoři již dlouhou dobu uvažují, zda tržní hodnota firmy Aramco může být zhruba dva biliony dolarů (43,6 bilionu Kč), jak naznačil saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán Saúd. Podle analytiků oslovených agenturou Reuters by se v takovém případě měl roční zisk firmy pohybovat kolem 130 miliard dolarů, což se zatím žádné firmě na světě nepodařilo.

Úpis akcií Aramco se blíží

Aramco je největším producentem ropy na světě. Salmán chce primární nabídkou firmy získat peníze na financování investic, které mají snížit závislost země na vývozu ropy. Prokázané ropné rezervy firmy Aramco činí 261 miliard barelů, což na základě výpočtů vycházejících z posledních akvizic v odvětví ohodnocuje firmu skutečně na téměř dva biliony dolarů, uvádí Reuters. Ovšem výše zásob není jediným ukazatelem při určování hodnoty energetické firmy. Pokud se podíváme na další měřítka, může být tato částka zpochybněna. Většina dalších ukazatelů není známa a známa nebude až do doby, než firma zveřejní finanční výsledky před plánovanou nabídkou, která se má uskutečnit v příštím roce.

Při použití globálně uznávaného poměru používaného u konkurenčních firem, což je hodnota podniku k hrubému provoznímu zisku (EBITDA), by firma musela při stanovené tržní kapitalizaci vykázat EBITDA 130 miliard USD. Byla by tak první na světě. Žádné firmě z žádného odvětví se zatím nepodařilo vykázat roční EBITDA vyšší než 100 miliard USD. Exxon Mobil je největší ropnou firmou na světě s akciemi na burze. Tržní kapitalizace firmy podle Thomson Reuters Eikon loni činila 365 miliard USD a EBITDA 23 miliard USD.

Komunikovat se musí

Aramco neodpověděla na otázku, jak chce dosáhnou čísla dva biliony USD. „Je to velmi spekulativní. Nekomentujeme spekulace," uvedla firma v prohlášení zaslaném agentuře Reuters. Zdroj z ropného průmysl Saúdské Arábie uvedl, že hodnota firmy Aramco nemůže být stanovena, dokud se nezjistí zájem investorů. Podle něj je zavádějící srovnávat Aramco a Exxon, jehož těžba nedosahuje ani poloviny roční těžby saúdskoarabské firmy a jeho rezervy dosahují asi desetiny rezerv Aramca. EBITDA by podle něj neměla být jediným měřítkem.

Společnost Aramco zatím nikdy nezveřejnila výsledky hospodaření. Výsledky se však dají vyvodit z účtů Saúdské Arábie, protože ropa tvoří hlavní podíl na příjmech země. Vzhledem k současné bilanci běžného účtu příjmy firmy z vývozu ropy a rafinovaných produktů loni podle analytiků dosáhly 160 miliard USD. A to cena ropy činila 34 dolarů za barel. Pokud by cena byla 70 dolarů za barel, není nemožné, aby firma vykázala příjmy 250 miliard USD a protože její provozní náklady patří mezi nejnižší na světě, mohl by zisk činit nejméně 100 miliard USD.

Investoři však při oceňování firmy budou hodnotit i rizika země. Exxon těží z toho, že má sídlo v USA, i když některé jeho operace jsou v politicky nestabilních zemích. Sídlo Aramca je v Saúdské Arábie, zemi v nestabilním regionu, kde je přede dveřmi válka v Jemenu. „Aramco je určitě skvělá, moderní a vysoce kvalitní firma," řekl jeden ze západních bankéřů. "Bohužel nikdo nemůže říct, že Saúdská Arábie je skvělá země z geopolitického pohledu."

(Zdroj: ČTK, Reuters)

 

Váš názor
  •  
    12.09.2017 9:47

    Kdyby ta firma vydělávala 130 miliard ročně, proč by zvažovali prodej 5%, aby získali jednorázově 100 miliard? To už dává větší smysl vydání bondů.
    mirek
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení