Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zkáza už je za rohem a jedno z největších krizových poučení

Zkáza už je za rohem a jedno z největších krizových poučení

29.09.2017 15:06

Současná situace na kapitálových trzích se možná dá vystihnout jednoduše: Ohledně dalšího krátkodobého ekonomického vývoje v zemích OECD panuje znatelný optimismus, většinou podpořený reálnými daty. Ceny akcií si ale tento optimismus již „půjčily“ pro svůj předchozí růst takže nějaký výrazný impuls pro další rally tu zatím není. Platí to nyní asi zejména o Evropě, kde panují určité pochyby o udržitelnosti současně mimořádně silné expanze. Celkově si ale můžeme jen těžko stěžovat už proto, jaké zisky investoři realizovali letos i v předchozích letech. Co bude dál?

Černých scénářů je dost…

Možná je to ještě vlivem poslední finanční krize, ale zdá se mi, že když už je krátkodobý výhled dobrý, máme tendenci vykreslovat si černěji alespoň ten dlouhodobější. Tato skepse sice s každým dalším pokrizovým rokem o něco upadá – všimněme si například, jak málo se dnes v médiích objevují jména jako Roubini, Rogers, či Faber. Ale skepse je stále znatelná a přemýšlím nad tím, nakolik jsme jí ovlivněni my všichni. Nějaký dlouhodobý optimistický výhled se totiž hledá velmi těžko.

„Racionálním“ pesimistům stojí včele zastánci takzvané dlouhodobé stagnace. Jednou ze svých posledních analýz se pak mezi ně zařadil (opět) Natixis. Jeho výčet faktorů, které by v nás měly budit spíše obavy než nadšení, je následující: Nízký potenciální růst ekonomik vyspělých zemí, vysoká míra zadlužení, deindustrializace a polarizace trhu práce, neschopnost (či neochota) dosáhnout cílů stanovených v souvislosti s klimatickými změnami a zmenšený prostor pro vyhlazování cyklu monetární a fiskální politikou.

Nejde vlastně o nic překvapivého. Poslednímu bodu jsem se zde věnoval nedávno v souvislosti s (ne)možným návratem takzvaného Velkého uklidnění. Ohledně snížení emisí Natixis poukazuje na to, že pro dosažení příslušných cílů by muselo někdy v polovině tohoto století dojít téměř k úplné eliminaci emisí CO2, což by podle banky vyžadovalo prudký růst cen fosilních paliv (zřejmě s předpokladem, že budou nějakým způsobem razantně zdaněna a následně dojde k negativnímu nabídkovému šoku). A pokud vše spojíme dohromady, rýsuje se pro vyspělé země téměř dokonalá ekonomická bouře.

Současná situace je sice výjimečně dobrá, ale potenciál je níže, tudíž dojde k ekonomickému ochlazení. Dluhy jsou ale vysoko a na jejich snížení by bylo potřeby růstu vyššího, takže zadlužení bude dál růst. Kvůli úpadku průmyslu a polarizaci trhu práce bude navíc dál slábnout poptávka a budou se zostřovat společenské tenze. Pokud se k tomu budeme snažit aktivně bránit oteplování, přijde zmíněný nabídkový šok. Vše skončí recesí a krizí, ale nebude jak proti nim bojovat, protože dluhy jsou vysoko (fiskální stimulace je nemyslitelná) a sazby jsou u nuly (není jak efektivně monetárně stimulovat). 

…to ale neznamená, že jsou pravděpodobnější

Známý investor Mohamed A. El-Erian prý během krize po jedné poradě ve svém tehdejším chlebodárci společnosti Pimco volal manželce, ať rychle vybere z bankomatů co nejvíce peněz. Někteří dokonce radili, aby lidé už nakupovali populární dvojku konzervy a brokovnice. Kolaps systému se jednu chvíli zdál skutečně značně pravděpodobný a pokud uvažujeme nad výše zmíněnou logikou a argumenty, může na nás padnout podobně stísněný pocit blížící se ekonomické temnoty. A tento pocit má svou cenu – už proto, že nám připomíná, kudy by se vývoj mohl dát, kdybychom jej tam sami směrovali. 

Nicméně k uvedenému černému scénáři můžeme dodat řadu dalších, znatelně prosvětlenějších. Jeden příklad za všechny: Z následujícího grafu je vidět, jak se současný růst skutečně odtrhl od potenciálu a podle těchto odhadů nyní skutečně jedeme rychleji, než jsme v delším období schopni udržet. Jenže graf také ukazuje, že mezi dosahovaným růstem a potenciálem existuje relativně pevný vztah (můžeme jej třeba nazývat „endogenní nabídkou“). V podstatě říká to, že pokud se nyní reálnému produktu vede dobře, je šance, že se tím zvedá i potenciál – firmy investují, hledají jak vyrobit více se stejným množstvím zdrojů, lidé si zvyšují kvalifikaci, vidí, že je jich třeba, atd. K tomu se objevuje řada názorů, které tvrdí, že oficiální čísla kvůli statistickým nedokonalostem podhodnocují skutečný produkt a produktivitu (tedy i potenciál).


aa

Kreslit si černé scénáře je z nějakého důvodu většinou poměrně jednoduché. Možná je to hlavně tím, že náš rozum je svou podstatou nastaven na řešení problémů, včetně jejich včasné identifikace. Pokud není problém, není rozumu zase tolik třeba a to on ze sebezáchovných důvodů nemá rád. Jak jsem uvedl, je dobré mít ponětí o tom, co bychom také dovedli vytvořit nehezkého, kdybychom se posnažili. Ale na druhou stranu bychom si hlavně neměli podrážet nohy a řezat si pod sebou větve tím, že budeme neustále hlásat, že zkáza už je za rohem. Není i toto trochu paradoxně jedno z největších poučení z poslední krize? 


 

Čtěte více:

Kolik stojí uvedení zlomového léku a trh a kdo tady lže?
29.09.2017 6:31
Pokud chcete nějak naštvat farmaceutické společnosti, řekněte jim, že...
Co mají společného Apple, The Eagles a Veblen?
28.09.2017 18:41
Thorsteinu Veblenovi se podle mne nedá upřít jedna věc. V době, kdy lu...
Technická analýza: Americké zásoby a turecký vykřičník, ideální koktejl pro růst cen ropy
28.09.2017 16:25
Data Amerického ropného institutu API naznačila možný pokles stavu zás...
Trumpův poradce: Daňovou reformu zaplatí hospodářský růst
29.09.2017 8:33
Výpadek státních příjmů spojený s navrhovanou daňovou reformou pokryje...
Rozbřesk: Globální výprask dluhopisů se rozjíždí
29.09.2017 9:12
Vládní dluhopisy konečně dostávají nakládačku, kterou řada investorů a...

Váš názor
  • Co je to za blabol
    29.09.2017 16:17

    Anglicky se ríka Until you make it Fake it. A každý dostane to, jak či kam zaměřuje svoji pozornost. Tak se vytváří realita :-)
    JC
    • Re: Co je to za blabol
      29.09.2017 19:26

      Taky se tady rika " If it ai't broke don't fix it "
      GI
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m