Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: IBM hledá pevnou půdu pod nohama, ASML pomáhají účetní kouzla

Summary: IBM hledá pevnou půdu pod nohama, ASML pomáhají účetní kouzla

18.10.2017 17:45
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

EVROPA:

ASML Holding

Nizozemský výrobce kapitálového vybavení pro polovodičový sektor ohlásil tržby ve výši 2,5 mld. EUR. Skvělý 35% meziroční nárůst je tak doprovázen překročením konsensu o 250 mil. EUR. Hrubá marže sice ubrala téměř 3 p.b. na 42,9 %, trh však tento pohyb očekával. Čistý zisk meziročně vyskočil o 42 % na 1,33 EUR a nechal konsensus 1,12 EUR daleko za sebou. Volný cashflow měl hodnotu 300 mil. EUR

Za co můžeme poděkovat takhle dobrým výsledkům? Za prvé, tady máme celkově dobrou poptávku po „tradičnějších“ produktech ze sféry DUV (deep ultraviolet lithography) a Holistic Lithography (kontrolní přístroje). Velký vliv mělo však také započtení jedné prodané jednotky EUV (extreme ultraviolet lithography) navíc do uplynulého kvartálu. Tyto výrobní jednotky jsou špičkou oboru, které značně posouvají možnosti výroby polovodičů. Ostatně, ASML je v současnosti jediný jejich výrobce na světě. Průměrná cena tohoto produktu se pohybuje v okolí 110 mil. EUR, což by odpovídalo téměř polovině překvapení tržeb. Celkově ASML v tomto kvartálu dodala 3 jednotky EUV a mezi nedodělky (backlog) eviduje 23 kusů (bez nových objednávek). Celkový objem nedodělků nyní dosahuje hodnotu 5,7 mld. EUR.

V současném kvartálu počítá management s tržbami 2,1 mld. EUR a hrubou marží 44 %. Konsensus stanovoval 2,26 mld. EUR a 41,6 %. Tento rozdíl však nemůžeme hodnotit negativně, jelikož je způsoben právě zmiňovaným započtením jedné EUV jednotky do předešlého kvartálu (negativní vliv na tržby, pozitivní na hrubou marži). Management poukázal také na solidní vývoj na koncovém trhu polovodičů, podtrhujíc vývoj poptávky po čipech NAND a DRAM.

Z našeho pohledu jsou výsledky pozitivní. Odhlédneme-li od účetních vlivů plynoucích z přesunu EUV jednotky, pořád se díváme na uspokojivý výkon na poli DUV a Holistic. EUV jednotky jsou nadále dodávány dobrým tempem a management potvrdil svůj cíl 20 dodávek v roce 2018 a 30+ dodávek v roce 2019.

Navzdory dobrým číslům reagují akcie ASML poklesem o 2 %. To si můžeme vysvětlit faktem, že se jejich cena již od počátku září nachází daleko nad cílovou cenou trhu a teď na ni svým způsobem čeká.

USA:

IBM


Technologická společnost nadále hledá pevnou půdu pod nohama. Pokles tržeb se sice výrazně zpomalil (meziročně -0,4 %) a jejich celková výše skončila nad tržním konsensem (19,2 mld. USD proti 18,6 mld. USD), nicméně nadále nevidíme růst v klíčových divizích. K tomu se však vrátíme za chvíli. Níže ve výsledovce není situace o moc lepší. Hrubá marže meziročně poklesla meziročně o 40 bps na 47,6 % (konsensus 47,9 %) a čistý zisk na akcii stagnuje na 3,3 USD. Takovýto výsledek předpokládal také trh.
Pochválit ale musíme volný cashflow, jenž měl v tomto kvartálu objem 2,8 mld. USD, zatímco predikce určovaly 1,6 mld. USD.

A teď zpátky k růstu klíčových divizí. Management již dlouhou dobu avizuje, že jeho cílem nejsou marže nebo profitabilita, ale obrácení společnosti směrem k organickému růstu tržeb. Budeme se tedy soustředit na (ne)úspěchy v tomto počínání. Nejdřív uznejme, že meziroční změna tržeb se konečně přiblížila nule. Na druhou stranu, nemalou zásluhu na tom nese tradiční divize Systems (meziročně +11 % na 1,7 mld. USD), jež se zabývá prodejem hardware. Toto oživení přišlo v návaznosti na spuštění prodejů nového mainframe Z14. Na tom není nic špatného, avšak byznys s těmito produkty vykazuje určité znaky cykličnosti a jeho mimořádný výkon v jednom kvartálu nám tudíž nevyrazil dech. Naproti tomu tady máme divize, které mají být příslibem budoucího růstu, jmenovitě Cloud Platforms a Cognitive Solutions. Cloudové služby poklesly již třetí kvartál v řadě, teď mezoiročně o 3 % na 8,5 mld. USD. Situaci naštěstí částečně zachránila lepší poptávka po produktech Cognitive Solutions, jejichž součástí je také superpočítač Watson nebo umělá inteligence. Tady tržby posílily meziročně o 4 % na 4,4 mld. USD. Rádi bychom však viděli stabilní posun směrem vzhůru, jelikož v předešlých výsledcích jsme pozorovali meziroční sesun o 2,5 %.

Suma sumárum, dokud management IBM nedokáže stabilně posilovat tržby v necyklických perspektivních divizích (zmiňovaný cloud a AI), tak budeme při ohlašování výsledků ostražití. Navzdory tomu, že management nás ujišťuje, že prodeje mainframe jdou ruka v ruce s prodejem dodatečných služeb. 

Trhy pravděpodobně potěší výhled tržeb na další kvartál. Jejich interval 22,0 – 22,1 mld. USD dává naději meziročního růstu o 1,4 %. Tím by se společnost vymanila z prokletí padajících tržeb, které trvá již 22 kvartálů v řadě. Příslib lepších zítřků však ztrácí na přesvědčivosti, když uvážíme, že důvodem mají být opět silnější prodeje mainframe.

Zdá se, že v případě IBM je nakonec jakákoli dobrá zpráva cennější než sůl. Můžeme tak usuzovat z posilování akcií o 8 %.

 

Čtěte více:

Plyn jako zachránce energetických gigantů? Možná jen plané naděje
18.10.2017 15:30
Velké ropné společnosti čelí možnosti stagnace poptávky po jejich hlav...
Investice a nejhodnotnější značky roku 2017
18.10.2017 11:28
Společnost Interbrand přišla s novým žebříčkem nejhodnotnějších značek...
Ke slovu přicházejí výsledky, burzy v Evropě by měly zamířit vzhůru
18.10.2017 8:55
Pozitivní náladu předpovídají obchodování na evropských burzách pro dn...
Eurodolar vybírá oddechový čas. Pozornost míří k ECB a čínským reformním plánům
18.10.2017 10:55
Koruna pokračuje pořád podle stejného mustru. Na svém hlavním páru s e...
Ekonomice povládnou tržní síly, otevřeme se investorům, prohlásil čínský prezident na úvod sjezdu komunistů
18.10.2017 11:44
V Pekingu dnes začal sjezd vládnoucí Komunistické strany Číny, od něho...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení