Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČNB ponechala sazby i svůj jestřábí tón beze změny

Rozbřesk: ČNB ponechala sazby i svůj jestřábí tón beze změny

22.12.2017 9:21
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktuální skóre: 5:2 pro zachování sazeb. Bankovní rada se na svém letošním posledním zasedání rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny. Nepřekvapila tak trh a současně koruně nedala podnět k návratu k silnějším úrovním. Většina členů rady se přiklonila k postupu nastíněném poslední prognózou, která se až na mzdy prozatím naplňuje. Rizika stávající prognózy inflace proto ČNB aktuálně hodnotí jako nevýrazná a vyrovnaná. Nenaplňuje se prozatím alternativní či citlivostní scénář, který ČNB představila na minulém zasedání. Přesto dva členové rady chtěli reagovat na přehřívání ekonomiky a nepřikládali podle slov guvernéra takový význam výsledkům mezd za třetí kvartál.

I když se sazby nemění, určité jestřábí vyznění komentáře ČNB přehlédnout nelze. Podle prognózy ČNB by se totiž tržní úrokové sazby během dvou let měly dostat ke třem procentům. Vzhledem k tomu, že hlavní sazba je aktuálně 0,50 %, znamenalo by zvýšení repo sazby min. o 2 procentní body. To je s ohledem na politiku ECB velmi odvážný záměr, nicméně jde stále jen o prognózu, která se už za 6 týdnů může změnit.

ČNB sice prozatím nezveřejňuje výhled kurzu koruny, nicméně současný tržní kurz koruny podle guvernéra příliš nevybočuje od prognózy. V průměru byla koruna dokonce silnější, než ČNB předpokládala. Od února, kdy centrální banka začne po letech zveřejňovat i výhled kurzu, bude situace přece jen transparentnější a bude vidět případnou odchylku tržního vývoje od „plánů“ ČNB. Proto bude i jednodušší odhadovat výsledek měnově politických rozhodnutí bankovní rady.

A co tedy čekáme pro rok 2018? Předpokládáme, že ČNB bude pokračovat se zvyšováním úrokových sazeb. Na konci roku by se tak mohla její hlavní úroková sazba dostat na úroveň 1,25 %. Další zvýšení sazeb přijde podle našeho názoru na řadu v únoru. Hlavními faktory, které rozhodnou o nastavení sazeb budou kromě inflace mzdy a kurz koruny vůči euru. Dosažení tříprocentních sazeb v dvouletém horizontu však prozatím vidíme jako méně pravděpodobné.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se po zasedání ČNB dostala pod tlak. Část trhu byla zklamána z toho, že ČNB nezvýšila sazby již v prosinci. Na druhou stranu koruna neměla příliš důvodu k výraznějším ztrátám. Guvernér Rusnok si ponechal jestřábí tón a poměrně jednoznačnou komunikaci směrem k růstu sazeb na začátku příštího roku. Dva členové bankovní rady ostatně zvedli ruku pro zvýšení sazeb již nyní. Navíc je koruna podle guvernéra v tuto chvíli již o něco slabší, než implikuje listopadová prognóza, další ztráty by tedy zvyšovaly pravděpodobnost rychlejšího růstu sazeb. I proto se pravděpodobně měnový pár zastavil na 25,75 EUR/CZK.

Zahraniční forex

Eurodolar již pomalu vplul do vánočního módu, když trh z klidu nevyvedou ani makro data ani politické události jako např. včerejší parlamentní volby v Katalánsku. V nich sice zvítězily separatistické strany, avšak budou velmi těžko stavět vládu. Pokud ji nepostaví, tak Katalánsko mohou čekat další předčasné volby. Euro si tak těžkou hlavu z tohoto regionálního problému dělat nemusí.

Dnes budou na pořadu dne poslední zajímavá data z USA v tomto roce. Konkrétně půjde o spotřebitelské výdaje za listopad. Ty mohou dopadnout po velmi silných maloobchodních tržbách rovněž velmi dobře a tak podpořit dolar. Jde totiž o hlavní číslo, jež vstupuje do kvartálního výsledku HDP (který bude zřejmě za tento kvartál opět velmi silný).

Polský zlotý, podporovaný silnými domácími fundamenty, nehledí na možná politická rizika vyplývající z kritiky EU (týkající se legislativní reformy) a dále posiluje. Měnový pár EUR/PLN tak brzy může testovat půlroční minima na úrovni EUR/PLN 4,186.

Ropa

Ačkoli ropa Brent uzavřela včerejší obchodování na nejvyšší hodnotě od června 2015, dnes růst pomalu umazává a cena se pohybuje bezpečněji pod hranicí 65 USD/barel. Na trhu lze v předvánočním čase registrovat nižší objemy obchodů, přičemž svou roli hraje uzavírání pozic a snaha vybírat zisky ještě před koncem roku. Poslední významnější data před blížícími se Vánocemi nám dnes nabídne agentura Baker Hughes, která monitoruje aktivitu amerických producentů. Ta sice v minulém týdnu lehce opadla, nicméně nepředpokládáme, že by jejich rekordní produkce - 10 mbd - byla v příštím roce ohrožena. Opíráme se především o fakt, že celková aktivita amerických producentů zůstává nadále v solidní kondici.

 

 

Čtěte více:

Investiční optimismus od Merrill Lynch zatím budí spíše obavy
21.12.2017 19:21
Jedním z tipů Merrill Lynch na investici pro rok 2018 je telekomunikač...
Katalánsko volí: Další boj za nezávislost nebo poklidná součást Španělska?
21.12.2017 12:45
Zhruba 5,5 milionu oprávněných voličů hlasuje od rána v předčasných vo...
ČNB sazby nemění. Zvýšení chtěly dva hlasy ze sedmi
21.12.2017 13:07
Česká národní banka ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Dvou...
Dva jestřábi v ČNB podrželi korunu. Růst sazeb zřejmě přijde v únoru
21.12.2017 17:10
Bankovní rada České národní banky dnes ponechala úrokové sazby beze z...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data