Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČNB počítá s ještě silnější korunou

Rozbřesk: ČNB počítá s ještě silnější korunou

02.02.2018 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

ČNB pokračuje v tažení za vyššími (normálními) úrokovými sazbami, a proto včera bankovní rada v souladu s očekáváním trhu znovu zvýšila hlavní úrokovou sazbu centrální banky na 0,75 %. Tedy na úroveň, kde byla naposledy v roce 2012. Vzhledem k tomu, že se centrální bankéři na tento krok trh připravovali s dostatečným předstihem, nešlo o žádné překvapení. Ale ani tak nebyl včerejšek prostý jakýchkoliv novinek. Tou největší bylo asi opětovné zveřejňování prognózy devizového kurzu, který ČNB naposledy publikovala v roce 2013 ještě před zavedením kurzového závazku. Aktuálně z tohoto výhledu vyplývá, že centrální banka ve svých úvahách počítá s ještě silnější korunou, než je tomu nyní. Dokonce by se kurz koruny měl už ve druhém čtvrtletí nacházet pod hranicí 25 EUR/CZK a postupně posilovat na pro letošek závěrečných 24,60 EUR/CZK. To se české měně asi moc líbilo, protože ještě do večera posílila pod úroveň 25,20.

Na druhou stranu si ČNB dala záležet, aby vysvětlila, že prognózu jejího kurzu nelze považovat za „preferovanou či žádoucí úroveň kurzu“. Přesto jde o velmi důležitou informaci, z níž vyplývá především ochota centrální banky pokračovat v normalizaci úrokových sazeb. Tedy přesněji z porovnávání aktuálního vývoje s prognózou. Zjednodušeně se dá říct, že čím slabší bude koruna ve srovnání s výhledem, tím větší nejspíše bude ochota ČNB sazby zvyšovat a naopak. S tím souvisí i druhé překvapení, které vzešlo ze včerejšího zasedání bankovní rady, a sice docela holubičí tóny znějící z ČNB. Podle šéfa centrální banky se totiž prý objevily hlasy, zda ještě se zvýšením sazeb raději nepočkat. Rozhodnutí bylo přesto nakonec jednohlasné. Nicméně ochota jít se sazbami rychleji nahoru už nemusí vypadat až tak přesvědčivě. Guvernér, který ještě nedávno hovořil o minimálně dvojím zvýšením sazeb, však nakonec další růst sazeb ve druhé polovině roku připustil s tím, že jej dokonce považuje za vysoce pravděpodobný. A s tímto krokem počítáme pro druhé pololetí i my. Rozhodujícím faktorem v rychlosti návratu k normálu zůstávají vedle inflace – a tedy hodné zvýšené pozornosti – kurz koruny, uvolněná ECB a tuzemské mzdy.

TRHY 

CZK a dluhopisy
Koruna včera získala nečekaný vítr do plachet v podobě prognózy kurzu z dílny ČNB. Navzdory spíše holubičímu tónu tiskové konference po zasedání bankovní rady, to byla nejspíš představa centrální banky o ještě silnějším kurzu, která koruně pomohla dostat se pod hranici pětiletého maxima 25,20 EUR/CZK. Je sice nejisté, jak je to s přeměnou spekulativních pozic zahraničních investorů na dlouhodobé investice, o nichž ČNB hovoří, nicméně rozšiřující úrokový diferenciál na čas motivem zůstat dál v překoupené koruně být nepochybně může.

Včerejší zasedání bankovní rady ČNB, zejména pak holubičí tóny centrální banky, nezůstaly bez odezvy ani na bondovém trhu. Výnosy na středu a delším konci křivky propadly s tím, že ČNB letos nemusí být ve zvyšování sazeb až tak „agresivní“, jak doposud prezentovala. To ovšem nemění nic na tom, že už v příštím roce ČNB předpokládá, že tříměsíční PRIBOR bude ještě výše, než je dnes výnos desetiletého dluhopisu.

Zahraniční forex
Americký dolar si po zasedání Fedu neudržel moc dlouho pevnou půdu pod nohama. Měnový pár se tak během včerejšího obchodování vrátil zpátky do blízkosti tříletých maxim v okolí 1,25 EUR/USD.

Dnešní čísla z amerického trhu práce mohou skončit lehce pod odhadem trhu a dolaru pravděpodobně příliš nepomohou. Eurodolar se tak může pokoušet dál testovat 1,25.

Ropa
S končícím týdnem se ropě daří umazávat většinu ztrát a cena Brentu stoupá zpět k 70 USD/barel. Svou zásluhu na tom má OPEC, jehož členové nadále vykazují vysokou míry disciplíny při dodržování produkčních limitů. Ta je v posledních měsících podpořena především kritickou situací ve Venezuele, jejíž produkce klesla meziročně o téměř 30 %, na současných 1,6 mil. barelů.

Dnes jsou na pořadu poslední zajímavá data tohoto týdně, konkrétně aktivita amerických producentů. Připomeňme, že v minulém týdnu reportovala agentura Baker Hughes významný nárůst aktivních vrtných souprav (+12), nejvíce od března minulého roku.

Akcie
Akcie v zámoří po rekonvalescenci do závěru obchodovaní zamířily k jihu. Zátěží byl hlavně technologický sektor, který klesal pod tíhou výsledků Alibaby. Čínský tech-gigant po reportu výsledků, kde hlavně marže vystrašily investory, poklesl o 6,1 % na 191,80 USD. Negativní náladu nedokázal zvrátit ani Facebook, jehož čísla byly přijaty pozitivně. Akcie největší sociální sítě rostly o 3,3 % na 193 USD.

Index Dow Jones Industrial Average si po negativním začátku dokázal proklestit cestu do kladných hodnot, ty ale v závěru častečně odevzdal. DJ končil na 26.185 bodech (+0,1 %). S&P 500 také dotahoval ztráty, tento záměr ale nevyšel. Barometr poklesl o desetinu procenta na 2.821 bodů. Technologický Nasdaq Composite ztratil 0,3 % na 7.385 bodů.

 

Čtěte více:

Rozbřesk: Koruna napětí kolem prezidentské volby ignoruje
26.01.2018 9:32
Zatímco Česko žije volbou prezidenta, finanční trhy nechává domácí pol...
Rozbřesk: Koruna na novém maximu od intervencí. Volby důvodem nejsou
29.01.2018 9:11
Koruna víceméně ignorovala české prezidentské volby a pozornost se pom...
Rozbřesk: Globální výprodeje dluhopisů pokračují…
30.01.2018 9:13
Výprodeje na globálních dluhopisových trzích pokračují a výnosy míří r...
Rozbřesk: Eurozóna roste nejrychleji za posledních deset let
31.01.2018 9:13
Jak naznačil včera zveřejněný bleskový odhad HDP, výsledky eurozóny ne...
Rozbřesk: ČNB by dnes měla zvýšit sazby a zveřejnit předpokládaný vývoj koruny
01.02.2018 9:13
Přichází další den D a ČNB bude rozhodovat o sazbách. Věříme, že silný...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data