Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Když odchod z EU prosazují cynici poškozující celou zemi…

Víkendář: Když odchod z EU prosazují cynici poškozující celou zemi…

17.02.2018 8:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Nekritičtí zastánci odchodu z Evropské unie, jako je třeba britský ministr zahraničí Boris Johnson, tlačí britskou vládu do tvrdého rozvodu s EU. Jörg Schindler z Der Spiegel tvrdí, že tato taktika ale hlavně ukazuje na jejich hluboký cynismus, který poškozuje celou zemi.

Johnson a jeho lidé dali před nedávnem jasně najevo, že čas brexitových ústupků je u konce. Když byla britská premiérka Theresa Mayová na setkání se zástupci EU, které mělo umožnit posun do další fáze celkového vyjednávání, zastánci tvrdého brexitu z taktických důvodů mlčeli. Zdálo se dokonce, že v britské vládě začali převažovat rozumnější lidé, kteří chtějí udržet úzké vazby s Unií i po odchodu.

Jenže konec vyjednávání se blíží a premiérka bude muset učinit řadu konkrétních rozhodnutí. Protiunijní skupiny tak začaly zvyšovat svůj tlak a zdá se, že jim jde pouze o jedno: Obnovení naprosté suverenity bez ohledu na to, jakou cenu za to země bude muset zaplatit. Jaksi ovšem zapomínají, že v roce 2016 se hlasovalo jen o tom, zda má Británie odejít z EU, ne o tom, jak má tento odchod konkrétně vypadat.

Zastánci tvrdého brexitu si tak diktují stále více podmínek včetně požadavků na opuštění společného trhu či deportace zahraničních zaměstnanců bez ohledu na to, že na nich závisí celá odvětví. Johnson a jemu podobní lidé jen neustále opakují, že Británie musí pryč, protože jinak nebude svobodná. A to i kdyby tato jejich představa o svobodě znamenala náraz do zdi v plné rychlosti.

Rozsah podobného cynického uvažování byl zřejmý ve chvíli, kdy se na veřejnost dostala analýza, která tvrdila, že Velká Británie utrpí rozsáhlé ekonomické škody bez ohledu na to, jak rozvod s EU konkrétně proběhne. Analýza tvrdí, že i kdyby se Londýnu podařilo vyjednat obrovské privilegium a země měla i nadále přístup na společný trh, ekonomika by trpěla ještě 15 let po brexitu.

Zastánci tvrdého brexitu ale na podobná varování reagovali s tím, že „vládní analýzy se vždy mýlí“. Někteří dokonce hovořili o konspiraci, čímž už se úplně přesunuli do světa Donalda Trumpa, který se řídí jen tím, jak by podle něj věci měly vypadat. A jak na analýzu reagovala Mayová? Ta pouze řekla, že jde o velmi předběžné odhady. Evidentně není dost silná na to, aby se postavila těm, kteří požadují odchod za každou cenu a kteří jí vyhrožují, že ji nahradí právě Johnsonem.

Britští bojovníci za svobodu, kteří se shromažďují kolem ministra zahraničních věcí, jsou hrdí na myšlenku „globální Británie“, která se rozletí po celém světě hned poté, co ji přestanou poutat bruselské řetězy. Dodávají si energii příběhy o tom, jak jejich země bývala velmocí, jejíž význam klesl jen díky tomu, že se dala do spolku s 27 málo významnými státy. Nezdržují se takovými detaily, že svět zatím o jejich zemi velký zájem nejeví nebo že dojednat obchodní dohody nahrazující ty, kterých dosáhla EU, bude nadlidský úkol. Pokud se ale z Británie nestane XXL verze Kajmanských ostrovů, přijde ekonomický úpadek, uzavírá Der Spiegel.

Zdroj: der Spiegel

 

Čtěte více:

Účet za brexit bude vysoký, zahrne i pomoc českým rybářům
04.12.2017 6:58
Ještě v srpnu britská vláda oficiálně tvrdila, že po roce 2019 už nebu...
Poslední země, která by měla odcházet z EU
05.12.2017 6:15
Která země by kvůli výhodám plynoucím z členství v EU měla být tou pos...
Americká studie: Brexit oslabí Velkou Británii i vliv USA v Evropě
12.12.2017 12:26
Téměř všechny možné obchodní vztahy mezi Británií a Evropskou unií po ...
Jak by vypadal náš odchod z EU a co by přinesl
02.02.2018 17:47
Již nějakou dobu se u nás hovoří o tom, jaké jsou vlastně výhody a nev...

Váš názor
  • Česko vzorem pro Švýcarsko
    18.02.2018 11:00

    Olympiáda hokej 4 : 1. Blahoprejeme a tesime se nad čtvrtfinále. A pak, že český lev nemá helvétsky kříž!!!
    ZYX
    • Re: Česko vzorem pro Švýcarsko
      18.02.2018 12:54

      Tvoji rusáci ještě nehráli. Česi se za Tebe stydí, k těm se nehlas.
      Velkamedvědice
      •  
        18.02.2018 13:12

        A proto akceptují českého prezidenta a premiéra, které si zvolili čeští voliči. A proto prosazují vselidova referenda českými voliči. A proto je pro mě Česko na prvním místě před východem, západem, severem či jihem. Zdar přímým volbám a referendum českých voličů. Toto ty napsat nemuzes. Na to nemáš.
        ZYX
        • Rusky trolove
          19.02.2018 10:57

          "..AFP: Ruská agentura internetových výzkumů AII se sídlem v Petrohradě, ovlivňovala politiku v USA před prezidentskými volbami, je pověstnou trollí farmou, jež vyrábí falešné či zkreslené zpravodajství a vysílá ho do světa (ČTK)
          :o))
          •  
            19.02.2018 11:14

            To tvrdí Ruská strana?
            ZYX
            • Ruska strana
              19.02.2018 15:36

              A kdy Ruská strana někdy něco přiznala ? Od spolu s Německem napadení Polska a početí WWII, přes Katyni až po napadení a okupací tvojí vlasti. A o Jaltské zradě jsi někdy slyšel ? Za tu trpíme dodnes.
              :o))
  •  
    17.02.2018 22:52

    Diverzifikace = snížení rizika. Nejen investičního, ale také podnikatelského.
    ZYX
  •  
    17.02.2018 22:45

    My, demokraté ctime výsledky svobodných voleb českých voličů. Protože Česko na prvním místě. Zdar přímým volbám a všelidovým referendum českých voličů, majitelům Česka.
    ZYX
  • Kompi
    17.02.2018 20:49

    Pokud nečteš tz keci na včech vláknech , pak netušíš, k čemu se vyjadřuješ. Uvítám, když se zapojíš věcně k jakémukoliv tématu. To yásadně neděláš a pak vyskakuješ, aniž bzs tynal souvislosti...Škoda, pak se nedá věcně reagovat..Tohle vlákno je jen o memocích a faktech y jiných..Tam mlčíš, buď je nečteš, nebo si stejný povl nezynávající demokracii jako on..Určitě drřet hubu nebudu, to by se Vám líbilo..Škoda, že ses nepřipojil k žádné věcné debatě, kdz vždz uvaří sám sebe a pak změníš téma. Zřejmě se jako typický Zemanovec a spokojíš jen s povyšováním a urážkami
    Velkamedvědice
    • Re: Kompi
      17.02.2018 22:35

      Demokraté ctí výsledky svobodných voleb.
      ZYX
      •  
        18.02.2018 13:28

        No a co?? Jak to s Tvámi provokacemi a demagogii? někdo zpochybňuje volby??
        Velkamedvědice
        •  
          18.02.2018 13:34

          Zpochybňování vítězů svobodne zvolených politiků a současně tolerovat Havlovo vítězství díky nedemokraticky zvolenému Federálnímu shromáždění plnému Gottwaldovych komunistických pohrobku je sprostota a arogance nejtěžšího kalibru.
          ZYX
          •  
            18.02.2018 15:11

            Buď nemáš mozek nebo vědomě lžeš, abys nachytal Kompiho..Kdo zpochýbňuje výsledek voleb a kde??
            Velkamedvědice
            •  
              18.02.2018 15:23

              A kdo je Zeman s Babisem, které neustále dehonestujes? Do funkcí se dostali na základně výsledku voleb. Tím, ze je permanentně dehonestujes, dehonestujes současně také výsledek voleb.
              ZYX
              •  
                18.02.2018 15:40

                Lžeš. Výsledek voleb nikdo v ČR nezpochybnil. Hodnocené kohokoliv nemá nic spolešného ze zpochybňováním výsledku voleb. Pokud tyto proběhnou v souladu ze zákony není co zpochybňovat. Je to zrcadlo voličů. Nezpochybnitelně.
                Velkamedvědice
                •  
                  18.02.2018 15:49

                  Z toho plyne, že Zeman je prezidentem ČR. Víme, že ČR má 10 mil. občanů a tudíž je prezidentem i tvým.
                  ZYX
      •  
        17.02.2018 23:50

        Nijak nesouvisi s Tvámi bláboly, příklad, kdo má část nebo celou keltskou krev není čech a vlastenec, ale kolaborant..Ekonomické...Italové zlikvidovali čezetu..politické squatting je Havlova rakovina, antidemokratické, kdo prohraje volbz je veš v kožichu a má držet hubu, netřeba na ně brát ohledu, netřeba dialog s opozicí.... Blábolz o Švýcarsku a realita, muslimú tam 7 procent, u nás setina procenta, tm kofišhopy, u nás kdo prosayuje legaliyaci a dím dekriminaliyuje, dostane pod kontrolu a má příijem, jsou to feťáci, tam squatting, u nás je squatting Havlova rakovina, obdiv k Británii a jejím zákonům, dokud nevysvětleln platný britský, zákon, v druhé polovině dvacátých let to bylo jinak, realita, platí od konce 60 let, OKamura je demokrat a chce hlasování, realita, Okamura hlasování nazval pučem a v nové straně je neodvolatelný a hlasy ho neyajímají, pouye místopředsedové a to pouze veta, blábolz jak nám němci ukradli část armády, realita vrchní velitel Zeman , část pod spojenám vedením, boj proti dotacím realita Fiala y SPD dotace řádově 100 milionů o Bbaišovi nemluvě, nemožnost diversifikce v podnikaní, realita, každý v případě odbytu může kam chce, ale bey ohledu na procenta je největší a přirozený partner, Evropa, Zeman vrcholný demokrat, ralita, několikrát odsouyen pro pomluvy, polovině voličů vzkázal, že jsou neúspěšní lidé amají držet hubu
        Velkamedvědice
        •  
          18.02.2018 0:22

          Máš smůlu. Voliči rozhodli, ze se bude preprahat.
          ZYX
          •  
            18.02.2018 0:31

            Voliči nemohou za Tvé neznalosti..Jen se za ně schováváš
            Velkamedvědice
            •  
              18.02.2018 0:41

              Já jsem pouze jedním z voličů a demokraticky se podřizují většině. Nemám s tím problém.
              ZYX
          •  
            18.02.2018 0:30

            Vo!ici usoudili, že je čas preprahnout a vyměnit 28 lete koně za nové.
            ZYX
            •  
              18.02.2018 12:51

              Zeman je prej novej kůň. To napíše jen blb. Za Zemana si nakradli od Bakalu po Babiše..
              Velkamedvědice
              •  
                18.02.2018 13:15

                Zeman je hlavně prezident ČR, jež svůj úřad zastává z vůle českých voličů v přímé volbě.
                ZYX
                •  
                  18.02.2018 15:13

                  A kdo to zpochybňuje trole?? Řeč byla o tvé lži, že je to nový kůň??
                  Velkamedvědice
                  •  
                    18.02.2018 15:26

                    Takže uznávás, ze Zeman je prezidentem desetimilionove České republiky? Tedy i tvým prezidentem?
                    ZYX
                    •  
                      18.02.2018 15:43

                      Někdy sem tvrdil že Zeman nená prezidentem české republiky???
                      Velkamedvědice
                      •  
                        18.02.2018 15:51

                        Je Zeman prezidentem všech občanů ČR, tedy i tvým?
                        ZYX
            •  
              18.02.2018 0:38

              Havloidi kvici a srsi oheň nad projevem svobodne vůle voličů. Nechť vládnou vítězové voleb. Příme volby a obecné referendum do rukou českých voličů.
              ZYX
              •  
                18.02.2018 12:52

                Lžeš. Havloidi řeší jen kolaboranty jako seš ty. Neschovávej se za volby. Ty za tvou gumovou páteř nemohou...
                Velkamedvědice
                •  
                  18.02.2018 13:29

                  Havel byl kolaborant, neb se nechal ze 100% zvolit do prezidentské funkce členy KSČ, pohrobky Gottwalda. Ani se nezastydel sbírat hlasy komunistu, jejichž strana popravila Horákovou a další. Fuuuuuj.
                  ZYX
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení