Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pravicově levicoví islamofobní sluníčkáři

Pravicově levicoví islamofobní sluníčkáři

23.02.2018 17:54

Tak před několika dny se (opět) ukázalo, že návrhy na šetření v době, kdy se ekonomice daří, jsou pro někoho jen „pravicovými kecy“. V současné době jsou přitom podobná škatulkující tvrzení ještě absurdnější, než tomu bývalo dříve. Například podle logiky šetřících pravicových keců je současný americký prezident levičák jako poleno – prosadil totiž velké rozdávání (a zadlužování) v době, kdy ekonomika téměř naráží na svůj potenciál. A podobných paradoxů bychom našli více. Jsou někdy až zábavné, ale jelikož jim věříme, tak často i zabolí.

Podívejme se dnes na francouzskou verzi zmíněných paradoxů. Natixis v jedné ze svých posledních analýz poukazuje na vývoj ve Francii. Tam je prý „stále běžné tvrdit, že je nutná poptávková stimulace“ a „bylo by příliš velkým rizikem omezit rozpočtové deficity“. Banka ale tvrdí, že nezaměstnanost ve Francii již klesla až ke strukturální nezaměstnanosti (i když ve srovnání s jinými zeměmi se nachází stále relativně vysoko). Navíc zrychluje tempo růstu mezd, firmy mají problémy s nedostatkem zaměstnanců a zhoršuje se obchodní bilance země. 

V takových „učebnicových“ podmínkách zahřívající se ekonomiky by přirozeně byla další poptávková stimulace nesmyslná, neřkuli kontraproduktivní, protože by vedla jen ke skutečnému přehřátí a následným škodám. Natixis poukazuje i na to, že v eurozóně pravděpodobně porostou sazby a výnosy vládních dluhopisů a Francie je v pozici, kdy by jí takový růst znatelně zatížil vládní finance. Tudíž další argument, proč by se měla snažit o snížení vládního dluhu. 

Pokud se tedy ztotožníme s tím, že francouzská ekonomika skutečně začíná narážet na svůj nabídkový potenciál, pak závěry Natixisu budeme rozporovat snad jen s pomocí světonázorů pravicových (nebo levicových) „keců“. Všimněme si prosím, že s nějakou pravicovostí, či levicovostí nemá popis situace žádnou souvislost. Podobné škatulkování tu je asi tak relevantní, jako kdybychom z pravičáctví nařknuli toho, kdo nás varuje před příliš rychlou jízdou v zatáčkách. Či z levičáctví toho, kdo varuje před prázdnou nádrží v autě. 

Jenže Natixis nakonec udělá ještě jeden „tah“. Vše uvedené podle jeho analytiků ukazuje, že „Keynesiánům se ve Francii stále vede velmi dobře“. No a v tu chvíli začíná oněmi kecy. Za podobnou myšlenkou samozřejmě stojí téměř univerzálně rozšířený a naprosto mylný názor, že keynesiánství je synonymem pro neustálou snahu podporovat poptávku. Tento dojem rozšířila hlavně praktická zkušenost s pseudokeynesiánci (jejich levicovými kecy), kteří v časech zlých chtějí rozdávat, aby podpořili ekonomiku a v časech dobrých také, protože je zase z čeho dávat (a navíc to většinou prospívá i jim samotným). Jenže jde o podobný omyl, jako kdybychom tvrdili, že Friedman je otcem všech hyperinflací, protože v reakci na růst poptávky po penězích radil zvyšovat peněžní nabídku.

Je to prosté, kecy škodí a stále více


Primitivní škatulkování je lákavé, ale vytváří jen falešný svět a role a tudíž je v konečném důsledku hodně škodlivé. Dnes to platí dvojnásob. Kdo chce během boomu šetřit, je kecající pravičák, kdo nechce, je nezodpovědný levičák. Kdo vnímá hrozbu islamizace Evropy a ataku na naše hodnoty, je hned islamofob. Kdo se spíše obává hnědnutí Evropy, které je jen druhou polaritou a extrémem současné situace, je zase onálepkován jako naivní sluníčkář, či kavárenský povaleč. A tak dále. Jenže ve skutečnosti je podle těchto nálepek možná většina z nás pravicově levicovými islamofobními sluníčkáři. Chceme šetřit, když se má, rozdávat, když to jde, pomáhat, když to jde, ale chránit to, co my u nás považujeme za správné. 

Navíc je stále více jasné, že v době, kdy média přestala mít informační monopol a sociální sítě vrhají na světlo vše, co v našich myslích vytvoříme, jsou podobná zjednodušení škodlivá násobně více, než dříve. Obávám se, že jednoduché „řešení“ nepřijde (nabízeno ale asi bude a toho bychom se měli obávat). Budeme si asi prostě muset dávat větší práci s rozpoznáváním keců a méně podléhat kouzlu nálepek. 


 

Čtěte více:

Pro samořídící budoucnost by byl nejhorší vznik dalšího Applu
21.02.2018 13:43
Fanoušky samořídících automobilů jistě potěší, že společnosti Uber a W...
Co říká ropa o akciích a akcie o ropě?
21.02.2018 17:27
V posledních letech se v USA zejména díky těžbě z břidlic úplně přehod...
Ztratíme peníze z EU?
23.02.2018 6:45
Země východní Evropy již z EU obdržely miliardy eur, budoucnost ale v...
Paralelní realita: Podle Němců mohou za krizi všichni ostatní, podle Italů a Francouzů Němci
22.02.2018 11:59
Politický komentátor Bloombergu Leonid Bershidsky tvrdí, že evropské z...
Miliardář Ray Dalio: USA se propadnou do recese za současného prezidenta Trumpa
23.02.2018 10:52
Existuje poměrně vysoká pravděpodobnost, že Spojené státy se ještě pře...

Váš názor
  • Státem uznávaný a námi placený mainstream
    23.02.2018 18:29

    je odpudivý jak za Husáka. Tehdy, když jsem pustil zprávy, tak jsem si vše překládal automaticky do opačného gardu. A je to tu zas. A normalizačních "5 u číše vína" (v překladu 5 rošťáků u hořčáku) nyní nahrazuje studený Venca Moravec a nenávistný Newsroom. O 168 hodin u blbů ani nehovoře.
    kompi
    • Re: Státem uznávaný a námi placený mainstream
      24.02.2018 0:50

      podle Babise zase vsichni lhou a kradnu. Podle Emana jsou vice nez 2/3 ceskych volicu, to co tu ani nemuzu napsat aby me nesmazli. No a o hradnim mluvcim kasparkovi radeji pomlcim. A nejhorsi na tom je, ze lepe uz bylo. Tak znova leva a zpatky jdem furt. Asi budu investovat do pomerancu, vlozek a hajzlpapiru. Bude to brzy zas nedostatkove zbozi :o)).
      Mudrc Dr.c
    • Re: Státem uznávaný a námi placený mainstream
      23.02.2018 20:53

      Předpokládám tedy že Vy budete hledat pravdu někde ve zdrojích analyzovaných v tomto vyčerpávajícím rozboru https://zpravy.aktualne.cz/domaci/valka-dezinformace-fake-news/r~7bfb35b23bb311e7886d002590604f2e/?redirected=1519415485
      karel304
      •  
        24.02.2018 19:41

        Hele, karle, nechápu, jak to myslíš a jestli je ta replika ke mně, ale mám život za sebou, přežil jsem budování socialismu, normalizaci, budování kapitalismu, párkrát za život mne zdrželi, i zavřeli, a tak hledám pravdu v historii (a nikoliv v té Bakalově v ČT24, Forum24 a Echo24), a ve svých zkušenostech. A ty stály fakt zato. Nenávistné Aktuálně.cz je fakt k smíchu. d;-))
        kompi
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení