Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko zastavilo dodávky plynu Ukrajině, pomůže jí Polsko

Rusko zastavilo dodávky plynu Ukrajině, pomůže jí Polsko

02.03.2018 18:44
Autor: ČTK

Ruská společnost Gazprom dnes oznámila, že zastavuje Ukrajině dodávky zemního plynu. Rozhodnutí zdůvodnila středečním verdiktem stockholmské arbitráže, který Gazpromu nařídil zaplatit 2,56 miliardy dolarů (53 miliard Kč) ukrajinské firmě Naftogaz za tranzit plynu. Ukrajina i Evropská unie upozornily, že spor by mohl ohrozit dodávky plynu do Evropy. Ukrajinský prezident Petro Porošenko prohlásil, že kontrakty mezi Gazpromem a Naftogazem nelze jednostranně vypovědět. Polský státní plynárenský podnik PGNiG zahájil bezodkladné dodávky plynu na Ukrajinu.

Gazprom oznámil, že okamžitě "zahajuje proceduru výpovědi" smlouvy s Naftogazem. Obě firmy se vzájemně zažalovaly v červnu 2014 u Stockholmského arbitrážního soudu a po celkem dvou arbitrážních sporech má Gazprom zaplatit Naftogazu 2,56 miliardy dolarů. Ruská společnost považuje verdikt arbitrážního soudu je nevyvážený a poškozující ruské zájmy.

Spory mezi Kyjevem a Moskvou se vedou o ceny plynu a platby za něj. Dodávky do Evropy kvůli nim byly přerušeny už dvakrát, v letech 2006 a 2009.

Ukrajinská transportní společnost Ukrtransgaz dnes oznámila, že rozhodnutí Gazpromu ohrožuje plynulou přepravu zemního plynu ukrajinským, ale i evropským zákazníkům.

Obavy o dodávky plynu dál do Evropy vyjádřila také Evropská komise, která rovněž oznámila, že je připravena stát se prostředníkem ve sporu. Místopředseda EK Maroš Šefčovič oznámil, že se chystá telefonicky hovořit s ministry energetiky Ukrajiny a Ruska. V současné situaci, kdy panují nízké teploty a je vysoká poptávka po plynu, je podle Šefčoviče nízký tlak plynu v soustavě "zvlášť problematický".

Podle šéfa Naftogazu Andrije Koboleva bude muset být v zemi s platností od 6. března v důsledku ruského rozhodnutí omezena spotřeba paliva. Do té doby bude platit pětidenní krizový plán, který počítá s přechodem elektrárenského provozu z pohonu na mazut. Vláda rovněž doporučila všem ukrajinským školám, aby do 6. března zastavily výuku, a průmyslovým podnikům, aby přezkoumaly své výrobní plány s ohledem na nutnost úspory plynu.

Na pomoc Ukrajině přispěchalo Polsko. Státní plynárenský podnik PGNiG podepsal s Naftogazem dohodu o zahájení bezodkladných dodávek plynu na Ukrajinu. Dodávky byly zahájeny dnes ráno a potrvají do konce března. Celkový objem měsíčního kontraktu činí více než 60 milionů metrů krychlových.

Největší velkoobchodník s plynem v Česku, společnost RWE Supply & Trading CZ, dnes uvedla, že veškeré toky plynu, které jsou určené pro Česko, proudí přes Ukrajinu i nadále ve sjednaných objemech. Podobně jsou na tom podle ní nyní také dodávky do západní a jižní Evropy. Podle Martina Chalupského, mluvčího společnosti innogy, která je největším tuzemským distributorem plynu, situace nebude mít dopad na Českou republiku.

 

Čtěte více:

Ropný trh v zajetí dat o zásobách
02.03.2018 17:06
Uplynulé dva týdny se cena ropy pohybovala v průměru okolo 66 USD/bar...
Pankáč mezi centrálními bankami
02.03.2018 17:51
Podle některých názorů by nejlepší centrální bankou na světě byla tako...
Majitelka kupce bulharských aktiv ČEZ se cítí vydírána: Vážně jsme podcenili roli politických intrik
02.03.2018 12:01
Majitelka firmy Inercom, která kupuje majetek energetické skupiny ČEZ ...
Perly týdne: Pokrytectví technologických hvězd, konopná bublina a příliš pevné dálnice
02.03.2018 18:28
Trhy, ekonomika, politika – generační zklamání a rostoucí hackerské šk...
Technická analýza: Odzvonilo už vysokým cenám ropy?
02.03.2018 14:32
Komentář: Středa přinesla studenou sprchu v podobě reportu statistik z...
Trump: Obchodní války jsou dobré a dají se snadno vyhrát
02.03.2018 16:16
Oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa o uvalení cel na dovoz h...
Billions And Billions And Billions of falling stocks... Trump rozpoutává obchodní války a výprodej na trzích
02.03.2018 16:30
Hlavní akciové indexy na Wall Street zahájily páteční seanci prudkým p...
Pražské akcie jsou pod tlakem
02.03.2018 17:09
Evropa se dnes vezla na americké vlně pesimismu, když korigovala své z...
Summary: Cla na ocel a hliník
02.03.2018 17:33
Donald Trump opět utvrdil svět v tom, že za jeho panování bude americk...
Technická analýza: Dolar po uvalení amerických cel padá
02.03.2018 17:52
EURCZK Euro kontinuálně nabírá zisky vůči koruně a nepolevuje ze vzest...

Váš názor
  • ".podle výsledků svobodných voleb, ZYX".
    04.03.2018 22:54

    Stále si ještě nemůžeš zvyknout na svobodné volby, že tam pořád ještě musíš opakovat to "svobodné". To ukazuje odkud přicházíš a kam by ses zase rád vrátil. Dnes už jsou volby svobodné tak si můžeš odpustit ty přívlastky. Oroduješ tady furt za Česko na prvním místě, ale myšlenkami jsi daleko na východě. To budeš muset rozlišovat, benjamínku konce abecedy. Máš to na stupně vítězů hodně daleko.
    abc
    • abc
      05.03.2018 6:55

      Boj o svobodu je nikdy nekončící proces. To nakonec dokládá rozdělení parlamentu samozvanci "demokratického bloku" a sestavování vlády "populisty a extremisty". Teprve až se vymýtí toto nálepkování je možno tvrdit, že svobodná vůle občanů ve volbách zvítězila. Přímé demokracii a referendům zdar.
      ZYX
  •  
    03.03.2018 13:16

    Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání autora příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
    Okamura
    •  
      03.03.2018 13:22

      To vidíme podle výsledků svobodných voleb, kdo se utloukl sám. Nebyl to Zeman ani Babis.
      ZYX
      • .
        03.03.2018 13:31

        Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání autora příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
        Okamura
        •  
          03.03.2018 13:35

          Vítěz je vítěz, byť vyhraje třeba i v prodloužení. Na kvalitu zlaté medaile to nemá vliv.
          ZYX
          •  
            03.03.2018 13:52

            A jak to souvisí s tvými keci o drogách??
            Okamura
            •  
              03.03.2018 14:06

              Velmi jednoduše. Vinou uvolněné pravdolaskarske politiky po roce 1989 jsme se stali otevření světu také v oblasti drog a jejich výroby. A nejenom drog. Přes pseudohranice jsou pašováni rovněž lidé. No a volbami odstavili voliči po zásluze pravdolaskare i s jejich politikou od koryt.
              ZYX
              •  
                03.03.2018 15:46

                Lžeš. Řeč byla o drogách za totality, kde si chybně tvrdil, že nebyli. Pak si začal opět vše zamlouvat a schovávat se za volby.
                Velkamedvědice
                • VM
                  03.03.2018 16:19

                  Tvrdil jsem, ze jsem se s drogami setkal až po sametu, kdy zmizela kontrola hranic a z Česka se stal pruchodak.
                  ZYX
                  • Re: VM
                    03.03.2018 19:43

                    Jenže pervitin se vyváží, ne dováží
                    Velkamedvědice
                    • VM
                      04.03.2018 7:09

                      To je možné. Ovšem pervitin není jedinou drogou.
                      ZYX
  •  
    02.03.2018 20:49

    Tak nevím, kdo koho vice potřebuje. Jestli západ Rusko nebo Rusko západ.
    Plynoměr
    •  
      02.03.2018 21:59

      Postavit někde na východě neprostupnou zeď a čekat než se rusáci uchlastají a ufetují. Jiné řešení nevidím.
      ..
      • Dvojtecka
        03.03.2018 7:09

        Pokud vím, tak ohnivou vodu rádi už i indiáni a fet se rozšířil ze Západu. Komunisti si hranice sakra hlídali. Většinou neproklouzla ani myš. V současnosti se k nám dostanou nejen myši, nýbrž i nelegální uprchlici bez jakýchkoliv dokladů a identity. Za komunistů takové individua zavirali a nyní jim dají sociální dávku, najíst, napít a pošlou zpět domu, kam samozřejmě nedojedou a otravuji pro změnu zase jinde. Výsledky této politiky na sebe nenechali dlouho čekat a máme komunisty zpět, tentokrát díky svobodným volbám. Zdar pravdě a lásce.....
        ZYX
        • Re: Dvojtecka
          03.03.2018 10:23

          Pervitin se vyrábí v Česku od poloviny sedmdesátých let. S úspechem se neustále vyváží do nemecka. Maruhuana se pestovala za komunistů taky. Co mají indiáni společného s vodkou nevím
          Velkamedvědice
          • VM
            03.03.2018 10:51

            Pamatuji si z dětství okupaci v roce 1968. Pamatuji také, že slovo droga jsem slyšel poprvé někdy v letech, kdy už jsem nebyl dítětem školou povinné. Na základce jsem nic takového nezaslechl. A dnes už maji s fetem praktické zkušenosti i někteří žáci chodící ve 14 po diskotékách a vracející se v ranních hodinách pod parou domů. Pamatuji si také, že prvního feťáka jsem na vlastní oči viděl pár roků po sametu v horní části Vaclavaku. V te době už jsem byl ženatý a mel vlastního potomka. Pravdou je, že jsem se o tyto věci nikdy nezajímal a mohlo me něco uniknout. Ještě, že mám vlastní zkusenosti a paměť a nejsem tudíž závislý, co mi mainstream naserviruje pod nos. Co se alkoholu týče, tak zůstane alkoholem bez ohledu na to, jak jej pojmenujeme a kdo jej konzumuje. Záleží na obsahu, nikoli na obalu.
            ZYX
            • Re: VM
              03.03.2018 11:13

              Ve světě neexistovaly s drogami žádné mantinely, zvláště šlo-li o Sovětský svaz. Ještě v roce 1955 sice Chruščov prohlašoval, že použije drogy jako zbraň proti západu, v 60. letech však začaly tyto velmoci spolupracovat. A jak jsem již uvedl, jestliže dva jediní rivalové, dvě jediné velmoci začnou spolupracovat, pak výsledkem jistě není zdrogování sebe navzájem, ale nás obyčejných lidí pro změnu vzorců chování mocenským zájmům. Tato zákulisní spolupráce zajišťovala kvalitní přísun testovacího materiálu (lidí) a zajištění dostatečného množství drog. V roce 1963 dostala vláda Československa příkaz z Moskvy k založení vlastní drogové sítě. Československá vláda spravovala drogovou síť takřka ve všech zemích Jižní Ameriky. V roce 1965 vstoupila česká tajná služba do styku s označenými bankami a konstatovala, že všechny jsou ochotny prát špinavé peníze. Dr. Joseph Douglas, poradce tajné vládní služby DIA, přiznal, že všechny drogové operace sovětské KGB byly předem projednávány se západními bankami. Tedy je jasné, že mezinárodní drogová síť byla sítí skutečně světovou bez politických nebo ideologických předsudků. A jak je to dnes? Po roce 1989 dostala naše vláda nový znak a vládu. Věří někdo, že tak giganticky rozjetý plán by měl zkrachovat jen kvůli změně systému? Není to spíše tak, že právě změna systému byla koncem bariér teprve totálního rozmachu? Nevím, ale podíváme-li se, jak drasticky přišel po revoluci 1989 do naší společnosti drogový problém, v určitých souvislostech lze jistě hovořit o úspěchu ,,určitých skupin,,. Kde se vzalo po revoluci najednou tolik drog a závislých, kteří padali doslova v zástupech do chodu naší společnosti? Ale dnešek ještě nelze hodnotit objektivně, to udělají až jiní. Jisté je však jedno. Přestože se dnes ví, co se v našem státě dělo, proč se právě o tomto tématu bojí současný režim mluvit? Proč to neodsoudili jako stovky dalších zločinů komunismu? Je snad zákulisí stejné jako předtím? Že jen loutky se vyměnily? To se mohu domnívat. Patřím totiž mezi lidi, kteří se nespokojí jen s úsměvy politiků z plakátů, ale s faktickými činy.
              Velkamedvědice
              •  
                03.03.2018 12:32

                Je známá Brzezinského klíčová strategie zatažení Sovětského svazu do války v Afghánistánu a podpora muslimských mudžáhidů proti SSSR (zaútočíme na měkký islámský podbřišek SSSR). Součástí toho byla i koncepce rozložení sovětské společnosti distribucí drog. A za jaké peníze a kým byla vyzbrojena UÇK? Kdo nám zařídil zločinecký stát přes který prochází většina evropského obchodu s drogami? Kromě obchodu s drogami se zločinecké kosovsko albánské podsvětí zabývalo a stále zabývá i obchodem se zbraněmi, kradenými auty a s organisováním prostituce po celé Evropě. Struktura kosovsko-albánské mafie byla a je hierarchicky rodová a klanová s tuhou vnitřní disciplínou, na podobném principu se organizovala rovněž UÇK, jejíž propojení s kriminální mafií je zdokumentované. V tomto propojení se prolínají záležitosti politické, v níž jsou zájmy o samostatnost Kosova, se zájmy ekonomickými, v nichž jde o upevnění moci a kontroly nad výnosnými ilegálními obchody.
                Špaček
                • Špaček
                  03.03.2018 13:00

                  Beru to jako technickou poznámku, která není v rozporu s mým tvrzením. Hezký víkend.
                  Velkamedvědice
                  • Re: Špaček
                    04.03.2018 12:50

                    ....to není tvé tvrzení,je to zkopírovaný závěrečný odstavec článku uveřejněného 1.2.2014 v čaském nezávislém zpravodajství....technicky
                    keris
                    • Keris
                      05.03.2018 0:33

                      Je to můj názor formovaný mnoho let před r. 2014. První čtyři věty jsou moje, zbytek z Wikipedie. To bych chtěl vidět, ten závěrečný odstavec z českého nezávislého zpravodajství z 1.2. 2014.
                      Špaček
              • VM
                03.03.2018 11:33

                Dnes už jsme dospěli dokonce tak daleko, ze některým vysinutým lidem už je málo, když sednou za volant nejen opilí, ale současně také zfetovani. Kdybych o tom neslyšel několikrát týdně na Primě, nikdy by mně nenapadlo, že je něco takového vůbec možné. Tohle považuji za naprostý morální úpadek. Desítky roků mám řidičský průkaz. Ale az poslední dobou zacinam mít obavu o zdraví na silnici. To není jen o alkoholu a fetu. Nýbrž např.také o vybrzdovani různými psychopaty. Tohle mě před 20 lety vůbec nenapadlo.
                ZYX
              • ZYX
                03.03.2018 11:30

                Memento (česky Pamatuj) je román s reportážními prvky o partě drogově závislých, který napsal český spisovatel a žurnalista Radek John (* 1954). Děj se odehrává v Praze 80. let 20. století. Pro jazyk románu jsou charakteristické prvky argotu a slangu toxikomanů, krátké úsečné věty, častá vnitřní řeč a prolínání ich-formy a er-formy. Dílo je subjektivním líčením z pohledu mladíka Michala. Příběh má varovat před narůstajícími problémy s drogami v současné společnosti. Jeho význam tkví také v tom, že je to první dílo, které se této problematice v bývalém totalitním Československu otevřeně věnovalo. V té době byla situace taková, že počet narkomanů sice narůstal, ale veřejně se o tom nemluvilo......Autorův doplněk Na zvukové nahrávce autor románu Radek John dodává, že příběh, do značné míry založený na skutečných událostech, měl poněkud jiné rozuzlení. Michalovo poškození mozku se neukázalo jako trvalé a po dlouhodobé léčbě se jej podařilo znovu zapojit do běžného života. Ani to však Michala nedokázalo odvrátit od návratu k drogám a znovu se z něj stal závislý toxikoman. Čtyři roky po vydání románu (tedy v r. 1989) probíhal rozsáhlý policejní zátah na narkomany v Praze. Michalova matka našla svému synovi místo pomocníka v kuchyni na jednom horském hotelu. Zde se měl Michal schovat před raziemi. V horách, když se pěšky blížil ke svému novému působišti, ho na louce zabil blesk.
                Velkamedvědice
                • VM
                  03.03.2018 11:41

                  Zeptej se pedagogů, jaké mají problémy s některými žáky a jejich fetovanim. A zeptej se rodičů, jestli bylo třeba něco takového řešit v minulosti ve třídách.
                  ZYX
                  • Re: VM
                    03.03.2018 11:54

                    Opět skrýváš vlastní neznalost za blábolení a cosi podsouváš. Nemíním strívit sobotu s trollem, který neumí přijmout fakta a má neustíle potřebu se hádat jako bába na pavlači. Drogy tady prostě už za komunistú byli . Tečka.
                    Velkamedvědice
                    • VM
                      03.03.2018 12:06

                      Tvé pravdě a lásce už věří pouze nejvěrnější. Výsledky voleb jsou toho důkazem. Po 28 letech už je lidem milejsi stbak, než pravdolaskar. To je tvoje ostuda a ostuda tobě podobných.
                      ZYX
                      • Re: VM
                        03.03.2018 12:53

                        Jasně. Starej komanč si neobhájil svoje lži o pohádkové zemí, tak klasicky pokrytecky uhýbá a mele páte přes devaté. Ty se přece nikdy nemýliš a vlastní neznalost neuznáš.
                        Velkamedvědice
                        • VM
                          03.03.2018 13:02

                          Nechce se mi zde neustále dokola handrkovat s lidmi, kteří za 28 let pros-ali důvěru voličů. Včera díky takovým prošel parlamentem Ondráček. Pokud tito hlupáci budou i nadále šířit tu pravdu a lásku, můžeme mít příští volby i komunisty ve vládě.
                          ZYX
                          • Re: VM
                            03.03.2018 13:20

                            A kdo tě nutí?? Řeč byla o tvém chybném tvrzení o neexistenci drog v Československu. Ostatní témata opakovaně podsouváš a ještě se tváříš, že se jedná o celospolečenský názor.
                            Velkamedvědice
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university