Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Italové dali přednost antisystémovým stranám. Čeká politiku paralýza?

Italové dali přednost antisystémovým stranám. Čeká politiku paralýza?

05.03.2018 8:14, aktualizováno: 5.3. 13:00
Autor: ČTK

Aktualizováno

Nedělní parlamentní volby v Itálii vyhrála podle předběžných výsledků středopravá koalice, v níž jsou nejvýraznějšími silami protiimigrační a euroskeptická Liga severu Mattea Salviniho a strana Vzhůru, Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho. Podle agentury Reuters je téměř jisté, že žádná z hlavních politických sil nezískala většinu a že se Italové "ve velkém" odvrátili od tradičních stran a dali přednost antisystémovým, euroskeptickým a krajně pravicovým uskupením. Dosud bylo sečteno přes 90 procent hlasů. Volební účast byla podle ministerstva vnitra kolem 73 procent.

Středopravá koalice zatím získala přes 37 procent hlasů. Překvapením voleb je vítězství Ligy severu nad Berlusconiho stranou. Jako nejsilnější jednotlivá strana z voleb vzešlo populistické protestní Hnutí pěti hvězd (M5S) s 32 procenty hlasů. Formace levého středu kolem vládnoucí Demokratické strany získala 23 procent hlasů.

Média píšou o triumfu populistů, velkém množství povolebních variant a hrozící politické nejistotě.

Jih a hlavní italské ostrovy, Sicílii a Sardinii, jednoznačně opanovalo M5S, severu dominuje středopravá koalice. Strany levého středu si udržely pouze dvě enklávy na severu - Toskánsko a autonomní region Tridentsko-Horní Adiže (jižní Tyrolsko) u hranic s Rakouskem.

Italská zpravodajka britského deníku The Guardian uvedla, že zhruba polovina Italů, kteří dorazili k urnám, podpořila populistické strany, dříve považované za okrajové. Agentura AFP píše o historickém skóre populistů z M5S a Salviniho krajní pravice, která podle odhadů obdržela v rámci koalice nejvíce hlasů (zhruba o 4 procentní body více než Berlusconiho strana).

"To zamíchalo kartami a uvrhlo zemi do politické nejistoty," konstatovala agentura. Deník Financial Times píše o "stranách proti establishmentu, které míří k vítězství". Šéfka francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová na twitteru v neděli pozdě večer napsala, že "Evropská unie bude mít krušný večer". Dnes Salvinimu k volebnímu výsledku blahopřála a přidal se k ní i nizozemský předák odpůrců islámu a předseda Strany pro svobodu Geert Wilders.

Jeden z vedoucích představitelů M5S Alessandro Di Battista hovořil v souvislosti s odhady o triumfu hnutí. Další činitel M5S Riccardo Fraccaro už poznamenal, že jeho strana bude pro vytvoření příští vlády nepostradatelná. "Nikdo nebude schopen vládnout bez M5S," dodal Fraccaro. Hnutí nicméně před volbami vyloučilo, že by se podílelo na koaliční vládě.

Místopředseda Ligy severu Giancarlo Giorgetti podle agentury ANSA řekl, že o dalším postupu bude strana nejprve hovořit se svými spojenci z koalice. Spekulovalo se ale, že pokud koalice nezíská většinu, mohla by Liga severu spojit síly s Hnutím pěti hvězd.

Šéf poslanců Vzhůru, Itálie po zveřejnění prvních odhadů potvrdil, že pokud Liga severu získá v rámci koalice nejvíce křesel, bude její šéf Matteo Salvini koaličním kandidátem na premiéra.

Vládnoucí Demokratická strany (PD) bývalého premiéra Mattea Renziho získala podle předběžného sčítání kolem 19 procent hlasů a uvedla, že pokud se prognózy potvrdí, odchází do opozice. "Voliči se vyslovili jasně a nezvratně. Populisté vyhráli, Demokratická strana prohrála," napsal na facebooku senátor za tuto stranu Andrea Marcucci. Italská média spekulují o tom, že Renzi odstoupí z vedení strany.

Euro v reakci na výsledky italských voleb oslabuje. K americkému dolaru se propadlo pod 1,23 USD a blíží se sedmitýdennímu minimu. Ekonomové se obávají, že třetí největší ekonomika eurozóny nyní bude čelit dlouhému období politické nejistoty, když žádné z uskupení nezískalo většinu.

Podobně i italské akcie zahájily obchodování poklesem o jedno procento, zatímco širší panevropský index STOXX 600 mírně roste. Ztrácejí hlavně italské bankovní společnosti, vzhledem k tomu, že vlastní velkou část státních dluhopisů. Akcie mediální společnosti Silvia Berlusconiho Mediaset se propadly o téměř pět procent.

Italové volili do Poslanecké sněmovny i do Senátu. Italský politický systém je v Evropě ojedinělý v tom, že obě komory mají stejné pravomoci, volí se zároveň na obdobný počet let.

 
 
 

Čtěte více:

Paralelní realita: Podle Němců mohou za krizi všichni ostatní, podle Italů a Francouzů Němci
22.02.2018 11:59
Politický komentátor Bloombergu Leonid Bershidsky tvrdí, že evropské z...
Italské volby se blíží: Jak mohou dopadnout na trhy?
23.02.2018 12:23
Většina analytiků se dnes shodne, že vítěz italských voleb, které prob...
Rozbřesk: Italské volby, nízká inflace a referendum o německé koalici
26.02.2018 9:13
Tento týden euro pravděpodobně nebude “úplně ve své kůži”…, čeká nás ú...
Rozbřesk: Italská ekonomika - před volbami těžko věřit v pozitivní obrat
01.03.2018 9:20
Před deseti lety šéf italského svazu průmyslu a bývalý generální ředit...
Technická analýza: Jak si vsadit na italské volby?
01.03.2018 18:17
Možné scénáře politického vývoje v Itálii po blížících se víkendových ...

Váš názor
  • Kdo porazil Mečiara na Slovensku ?
    11.03.2018 11:37

    https://www.youtube.com/watch?v=fVkKawuV7iI
    Bentley
  • Nikdo nebude prezidentovi nakazovat co říkat
    09.03.2018 17:31

    Hmm máš pravdu. Dokonce se ani nezmínil, že to s tou likvidací novinářů byl jen bonmot a on by do nikoho nestřílel jako první prezident TGM do dělníků. Po PS udělal tvůj nejlepší prezident "kecárnu" i z Vladislavského sálu. Další hrdý budžes.
    ABC
  • Lépe bysem to nedokázal napsat ani já..
    09.03.2018 15:44

    "...nechal Zeman „průchod své mstivosti” a vyrovnávání osobních účtů..."
    ..
    • Re: Lépe bysem to nedokázal napsat ani já..
      09.03.2018 16:06

      Dokonce už i kamarád Klaus už pochopil, že je to jen mstivý vrtošivý ješita https://www.novinky.cz/domaci/465717-nepochopil-situaci-a-poskvrnil-posvatnost-chvile-ztrhal-klausuv-institut-zemanuv-projev.html
      Velkamedvědice
  •  
    09.03.2018 10:32

    Prezidentské a parlamentní volby bohužel dopadly tak, jak dopadly. Inteligence je podřízena mase a bude ještě dlouho trvat, než se z toho marasmu vyhrabem ...
    Slavista
    • Ale trvá to od toho 48. už nějak dlouho
      09.03.2018 16:47

      Nejlíp to udělali ti co na sliby komunistů nedali a odešli už tenkrát. Zachránili si velký kus života a svým dětem život celý. Komoušovi se věřit nesmí.
      Jerry
  • ODS, TOP 09 a Bakala
    09.03.2018 7:35

    Souvislost stran ODS, TOP 09 na straně jedné a "Jánošíkem" Bakalou, který bohatým bral a chudým dával je zřejmá. Stačí na to google a chvilku času, aby si každý zjistil, že tento "lidumil" v minulosti sponzoroval obě tyto partaje. Když prezident při svém inauguračním projevu zmínil toto propojení před stovkami hostů a před TV kamerami ve Vladislavském sále, nastalo kejhání potrefených hus a jejich "odlet" na nádvoří Hradu, kde byli odchyceni Českou televizí, aby do kamer odkejhali prezidentovu trefu do černého. V Aktualně.cz, Hospodářských novinách, internetových portálech Centrum a Atlas aj. znají chuť Bakalových peněz a je zřejmé, že se jim po nich nevolno nedělá.
    ZYX
    • Re: ODS, TOP 09 a Bakala
      09.03.2018 9:44

      Mohl bys vysvětlit proč Zeman při svém inauguračním projevu mluví o tunelování a OKD, které mimochodem jako tehdejší předseda vlády sám řídil a podepsal, ale nepředá to do kompetence zástupcům. To nemá o vedení a budoucnosti tvé země co říct. Proč si nestěžuješ ty, kterému na všem českém tak záleží. Proč ti najednou nevadí že i při inauguraci staví OKD a tunelování před státní priority a na první místo ?
      ..
      • tukan
        09.03.2018 10:17

        Co prezident v souvislosti s tunelováním OKD podepsal? Těžko se mohu vyjádřit k nějakému dokumentu, když si jej nemohu přečíst. To za prvé. A za druhé, těžko může někdo prezidentovi předepisovat o jakých tématech má mluvit ve svých projevech. On se stal prezidentem z vůle voličů a dostal plný mandát stanovit si v projevech vlastní priority. Zcela jistě podněty čerpá ze svých mnohých návštěv mezi voliči po celé ČR.
        ZYX
        • Re: tukan
          09.03.2018 17:20

          Takže vlastně můžeme být rádi, že nezačal mluvit jak v Americe bijí černochy nebo o úspěšných kolchozech a jejich sklizních na Kubánsku a co jiný prezident, jeho přítel chystá za změny a jak se bude bránit sankcím instalováním jadených zbraní. Teda voni sou hlava .
          YXZ
          • tukan
            09.03.2018 17:25

            Já s prezidentskými projevy problém nemám a tudíž nemám co řešit. Svoje problémy s prezidentem si musíš vyřešit ty sám.
            ZYX
    • Re: ODS, TOP 09 a Bakala
      09.03.2018 7:52

      Nesmírně populární ruský kolaborant a místní oblíbený kašpárek ZYX dostal hned po ránu silný duševní průjem. Má potřebu všem dokázat, že si titul "Pako roku", který obdržel za největší množství nejstupidnějších příspěvků, skutečně zaslouží. Nedávno bylo toto podivné individuum zapsáno do Guinessovy knihy rekordů v kategorii "Je toto vůbec možné"?..
      Hygge
      • Hygge
        09.03.2018 8:07

        Tak ono se nesmí psát do diskuse vlastní názory? Myslel jsem, že jsi demokrat. My Češi jsme hrdi na poctivé předky našeho národa jakým byli např. Žižka, Komenský, Jungmann, Palacký a mnoho dalších. Nakonec právě tito lidé udělali pro naši zemi a její suverenitu mnoho. Nebo ty raději Kalouska a Bakalu? Co ti udělali pro český národ a zemi ve které jeho zástupci žijí? Myslíš, že se o nich budou děti učit v předmětu Český jazyk a literatura stejně, jako dnes se např. učí osobnostech českého národního obrození? Proč bych si měl vážit např. Bakalu s Kalouskem a měl opovrhovat Žižkou s Komenským?
        ZYX
        •  
          09.03.2018 8:33

          Žižka byl lupič a vrah. Komenský, Jungmann a Palacký se v hrobě obrací. Kalousek s Bakalou jsou zcela bezúhonní občané. proč je nálepkuješ kolaborante.
          ..
          • ..
            09.03.2018 8:55

            Já snad píšu, že Bakala či Kalousek nejsou bezúhonní? I stbáci jsou bezúhonní občané stejně jako "policejní mlátička" Ondráček. Jde o důvěru občanů České republiky. Podle výsledků voleb a vyjádření vůle voličů má Kalousek pouze podporu 5%. Na druhé straně prezident ji má 10x větší. No a o Bakalově důvěře investorů názorně vypovídá vývoj ceny akcií jeho uhelné společnosti. Akcie se staly s časem téměř bezcennými. O každém a Kalousek ani Bakala nejsou výjimkami, hovoří výsledky jejich práce a to, co po nich zůstalo. Ptám se tedy, co zůstalo občanům ČR po Bakalovi a Kalouskovi?
            ZYX
        • Hygge
          09.03.2018 8:27

          Hygge opět uvařen. Protože nálepkami ještě nikdo nevyhrál.
          ZYX
  • Vynikající šéfredaktor MF Plesl
    09.03.2018 1:55

    včera v debatě na ČT24 uvedl, že když dnes mluvíte s inteligentními diplomaty, tak se vás neptají na Miloše Zemana, ale ptají se, kdo bude prezidentem po Zemanovi. Tahle otázka leží v hlavě i Zemanovi a Zeman si je velmi dobře vědom, že největší šanci má Václav Klaus (st.) stát se opětovně prezidentem, říká Plesl. To by bylo skvělé, kdyby tomu tak bylo, byl by to určitý prvek stability v politice v období po masakru na Národní tř. Přece jen prezidenti období let 1948-89 se ve funkci střídali příliš rychle, to je zřejmé.
    Špaček
    • Re: Vynikající šéfredaktor MF Plesl
      09.03.2018 8:36

      Jak se stane, že skalní stalinista by chtěl za prezidenta otce české privatizace? To mě fakt zajímá. To nevidíš jiné mladší a schopnější proruské kolaboranty?
      ..
  • Matematickáí úloha na dobrou noc
    09.03.2018 0:05

    Bakala vytáhl z OKD 100 milých jardů. Provoz ČT stojí ročně 7. Kdyby ČT nedostala už ani korunu z koncesionářských poplatků. Jak dlouho by ji Zdeněk mohl provozovat ?? A teď malá nápověda, 100 děleno 7 = ?? Nešli jste všichni spát ještě ? Nikdo žádný majdan jak já ??? :o)))
    Bentley
  •  
    08.03.2018 22:21

    Kmoníčkovi se pomstil, že ho Trump nepřijal.
    Velkamedvědice
  • Demokracie
    08.03.2018 18:41

    je trochu mrška Bentley co ? dám ti příklad, co když tu je 10 přispívajících a z 10 6 odpoví na otázkú je Bently v.l ? a z těch 6 řeknou 2 že ano tak to jako "demokraticky" a bez protestu budeš 4 roky za vo..a i když jsi třeba nejchytřejší chlapec v okoli ??? tak asi tak k tomu, že každý třetí z dospělých tu volil hloupě, tak se snad ještě může říct že se sekli ne (jen příklad nic ve zlém ) a shortu zdar :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Demokracie
      08.03.2018 19:50

      Čau Majku, 2 z 10ti je dobrý výsledek :o)) To by znamenalo, že jsme tady v dobré společnosti. Resp. určitě jsme na tomto chatu v dobré společnosti. Stačí se podívat jaké nadávky padají na Twitteru či Atlasu hub. I když i tam držím kredit. Nejhůř jsem byl zatím jelito. :o)))
      Bentley
      • Jelita
        08.03.2018 20:25

        Neošizená a dobře okořeněná a do zlatova opečená mám docela rád
        ..
        • Re: Jelita
          08.03.2018 20:28

          Jsou určitě lepší než nechutný Ovar. Toho nevylepší ani sebelepší křen.
          ))))).
          • Jelita !!!
            08.03.2018 21:12

            jste mě donutili to dohledat. Tak pozor, bylo to: "nevzdělané jelito, které se nikdy nezajímalo o ekonomii, historii, či politiku". Cha, a to si tady plácám střeva výhradně o politice a ještě na ekonomickém webu mezi bandou historiků amatérů.
            Bentley
            •  
              08.03.2018 21:54

              Ovar je velmi nezdravý a rychle se kazí. A vůbec není chutný a proto ho nemám rád..
              Hygge
              • Ovarem se můžeme bránit a zbavit Muslimů.
                08.03.2018 22:26

                Stačí jim ho naservírovat a už utíkají nebo se ani neukážou. Někdy to platí i na rodilé Čechy. Slyšel jsem že po ohlášení vítěze voleb emigrují nebo o tom začínají uvažovat. Ovar je naše tajná zbran', važme si ho. Apropo, proč používají všude fotografie našeho pana prezidenta, které jsou z dob dávno minulých. Chtěl bych vidět jak bude vypadat v těch slibovaných 90. Nebo že by už zase lhal i při inaguraci, stejně jako hned po volbách že už bude zdvořilejší a pokornější a ted' na nás zase dělá dlouhý nos.
                ..
                • Re: Ovarem se můžeme bránit a zbavit Muslimů.
                  08.03.2018 23:41

                  Nevím jak na muslimy, ale funguje na poslance TOP09, dnes se to prokázalo ve Vladislavském sále. Zřejmě Miloš dal ovar k obědu a v půlce projevu to doputovalo do řad topky :-(( Furt říkám, že tu mezinárodní ostudu muselo způsobit něco zásadního, že přece poslanci topky nemohli mít takový problém s projevem.
                  Bentley
  • Škoda že ho nenapadlo jako bonmot...
    08.03.2018 16:32

    Vystoupit na podiu ve Vladislavském sále s jeho becher samopalem na novináře. To by jeho voliči slintali blahem jak je vtipný. To se máme zase na co těšit. Možná ještě rok ?Nejvíce se mi líbí ten jeho další slib o 90 letech. Toho už mohou brát vážně jen nesvéprávníci. To by se musel dát nabalzamovat.
    :o))
  • Inaugurace prezidenta
    08.03.2018 15:14

    Prezident se ostře pustil do Bakaly a jeho médií. Nehezky se vyjádřil i k práci České televize. Reakcí bylo opuštění sálu přibližně 15 lidmi z několika set přítomných. Doporučuji sledovat diskusi na toto téma např. zde: https://www.novinky.cz/diskuse?id=518341&articleId=/domaci/465621-cast-politiku-v-cele-s-miroslavou-nemcovou-opustila-pri-projevu-zemana-vladislavsky-sal.html§ionId=8
    ZYX
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m