Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Dolar slábne v obavách z Trumpova protekcionismu

Rozbřesk: Dolar slábne v obavách z Trumpova protekcionismu

07.03.2018 9:16
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Dnes jsou trhy v eurozóně znervózněné výsledky italských parlamentních voleb a zároveň zklidněné vznikem velké koalice v Německu budou mít možnost seznámit, jak na tom evropská ekonomika skutečně byla v závěru loňského roku. Prozatím totiž měly k dispozici pouze předběžný odhad sestavený na základě neúplných dat, navíc bez jakýchkoliv podrobností. I ten ovšem vyzníval na evropské podmínky velmi povzbudivě. Mezičtvrtletní růst o 0,6 % se řadí mezi ty velmi solidní, stejně jako aktuální meziroční tempo 2,7 %. Dá se předpokládat, že k ekonomickému růst eurozóny – podobně jako v předchozím období – přispěla jak spotřeba, tak investice i se zahraničním obchodem. Na straně nabídky si největší zásluhu zřejmě opět připíše zpracovatelský průmysl, který budou v závěsu následovat některé služby. Konkrétně doprava, obchod a IT služby.

ECB tak rovněž bude mít na svém zítřejším zasedání mnohem ucelenější obrázek dění v eurozóně, který navíc podporuje i sestava nových měkkých dat za první kvartál, které rovněž vyznívají celkem povzbudivě. Při pohledu na indexy nákupních manažerů (PMI) si nelze nevšimnou ústupu z nedávných sedmiletých maxim, ať už jde o celkový PMI za eurozónu v únoru, nicméně stále se tento index nachází nad hranicí 56. A to samo o sobě naznačuje pokračující expanzi, i když PMI zaostal za úrovněmi dosaženými v závěru loňského roku a vlastně nakonec i za odhady trhu. Ústup z maxim je přitom vidět ve všech velkých zemí eurozóny a jde na vrub především odvětví služeb. Jde nicméně o jeden měsíc, a tak nemá smysl hned začít malovat čerta na zeď. Zvlášť, když samotné číslo je stále velmi vysoké pro všechny zúčastněné země.

Ale abychom jen nechválili, tak si nelze nevšimnou, že se nedaří všem zemím až tak stejně dobře. I na celkových výsledcích za poslední rok je totiž vidět, že kromě Řecka v eurozóně stále existují země, kterým se ani po deseti letech nepodařilo dostat se zpět na úroveň, kterou dosahovaly před pádem Lehman Brothers. Včetně Řecka je jich pět, nicméně tou druhou s největším zaostáváním je „překvapivě“ druhá nejzadluženější země eurozóny – Itálie. Země, s jejíž vadnoucí ekonomickou silou se bude muset vypořá(dáva)t nová vláda, o níž se samozřejmě ještě neví vůbec nic.

TRHY

CZK a dluhopisy
Koruna se během včerejška posunula pod hranici 25,40 EUR/CZK, nicméně její pohyby zůstávají – stejně jako v posledních dnech – jen minimální. Chybí impuls, který by ji přidal na síle. Zejména tedy trochu jestřábí tón z ČNB, kterého se ovšem hned tak asi nedočká. Zítřejší inflace, ani páteční zveřejnění mezd nebude pro centrální banku důvodem, aby svoji současnou umírněnou rétoriku zatím měnila.

A v poklidu žije i místní dluhopisový trh. Delší konec křivky se sice posunul mírně nahoru, nicméně i nadále zůstává pod dvouprocentní hranicí. Dnes jej navíc čeká trojí aukce státních dluhopisů, které ukážou, jaký je zájem o takto „úročené“ papíry především mezi domácími investory. Ti zahraniční se českých papírů zbavují. Na konci ledna už drželi jen třetinu korunového státního dluhu, respektive jejich portfolio se za poslední měsíc zmenšilo o dalších 51 mld. korun.

Zahraniční forex

Americký dolar během včerejšího obchodování postupně oslaboval až pod hranici 1,24 EUR/USD a jeho hodnota je tak nejníže za poslední více než dva týdny. Aktuální slabost dolaru souvisí především s nejistotou ohledně uvalení importních cel, které navrhuje prezident Trump. Nejenže totiž daná opatření kritizují i zástupci republikánů ve Sněmovně reprezentantů, ale včera večer kvůli nim rezignoval hlavní prezidentův ekonomický poradce Gary Cohn. To by mohlo naznačovat, že Trump nakonec opravdu k protekcionistickým opatřením přistoupí, což vyvolává obavy z rozpoutání obchodní války.

Eurodolarový trh bude dnes nadále pozorně sledovat právě vývoj okolo americké obchodní politiky, nicméně na řadu přijdou také projevy členů FOMC, konkrétně Brainardové a Kaplana. Na druhé straně Atlantiku bude dnes k dispozici finální číslo za HDP ve čtvrtém kvartále v eurozóně. Pozornost investorů však již spíše směřuje na zítřejší zasedání ECB.

Ropa
Cena ropy se během včerejška měnila jen minimálně, nicméně dnešní obchodování již pod tlakem řady cenově negativních zpráv přineslo její pokles poblíž 65 USD/barel. Výrazný medvědí signál totiž přišel ze strany zásob surové ropy, které se dle API výrazně zvýšily (+5,6 mil. barelů). Ropné býky nepotěšil ani včerejší měsíční report EIA, jenž v zásadě navázal na víceletý výhled IEA zveřejněný v pondělí. EIA předpokládá ještě silnější růst americké produkce, která by měla hranici 11 mil. barelů denně pokořit již v říjnu. Díky tomu by se měl ropný trh překlopit do výraznějšího přebytku, a to 0,42 mil. barelů denně (původně 0,2 mil. barelů denně). Konečně k tlaku na ceny přispívají i nejčerstvější zprávy o rezignaci hlavního ekonomického poradce prezidenta Trumpa, zvyšují pravděpodobnost uvalení importních cel, která by mohla rozpoutat vlnu protekcionismu.

Akcie
Po vlažném zahájení amerických akciových indexů nepatrně akceleroval svůj růst pouze technologický Nasdaq Composite, který zavřel +0,5 %. Téměř beze změny ukončil seanci širší index S&P 500 +0,2 %. Průmyslový Dow Jones nakonec skončil na zelené nule. Povedenou seanci má za sebou sektor materiálů, který se především vzpamatovával z propadu z minulého týdne (Alcoa +2,94 %; Cleveland Cliffs +2,84 %). Na straně poražených se ocitla americká společnost Target, provozující obchody s diskontním zbožím. Firma ve 4Q zvýšila srovnatelné tržby o 3,6 %, čekal se ovšem nárůst o 3,4 %. Akcie reaguje na negativní čísla poklesem -4,46%.


Čtěte více:

Stane se Španělsko jádrem eurozóny?
06.03.2018 17:04
Po globální finanční krizi a následně dluhové krizi v eurozóně se Špan...
Některé americké akcie tvrdě doplatí na „Ameriku na prvním místě“
06.03.2018 18:30
Jednu chvíli už to vypadalo, že americký prezident si od někoho nechal...
Cena kadmia prudce roste, tahounem poptávka od indických klenotníků
06.03.2018 16:26
Cena kadmia se od začátku letošního roku téměř zdvojnásobila a pohybuj...
Wall Street vedly výše technologie
06.03.2018 22:06
V zámoří dnes převažoval pozitivní sentiment, doprovázený vidinou smíř...
Warrena Buffetta zlákaly reality v Berlíně. Ceny rostou pomaleji proti dalším evropským metropolím
07.03.2018 8:49
Americký miliardář a známý investor Warren Buffett vstupuje na berlíns...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
9:09Rozbřesk: Trhy přestávají věřit poklesu sazeb v USA, jaká jsou rizika? Íránský raketový útok na Izrael bez dopadu na eurodolar
8:49Útok Íránu na Izrael přispívá k růstu cen některých komodit, celkově ale trhy nechává až překvapivě v klidu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m