Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Některé americké akcie tvrdě doplatí na „Ameriku na prvním místě“

Některé americké akcie tvrdě doplatí na „Ameriku na prvním místě“

06.03.2018 18:30

Jednu chvíli už to vypadalo, že americký prezident si od někoho nechal vysvětlit, že rozpoutání obchodních válek nebude v konečném důsledku výhodné pro nikoho, tedy ani pro jeho zemi. Trhy se tak mohly oddávat růžové víře, že nová americká vláda jim půjde na ruku mohutnými investicemi a snižováním daní (i když i podobné kroky jsou v současné fázi cyklu hodně sporné) a její nápady se cly půjdou k ledu. Nyní se ukazuje, že realita bude mnohem vyrovnanější. Které akcie tuto vyrovnanost danou obchodními potyčkami mohou odnést nejvíce?

Kandidátů je mnoho, mezi ty hlavní budou patřit asi automobilky, ale Bloomberg Gadfly se domnívá, že největší bolest pocítí americký Boeing. Tedy společnost, které politika americké vlády doposud značně vyhovovala – jak co se týče vládních zakázek, tak co se týče snižování daňové zátěže. Jak ukazuje následující graf, akcie firmy si od zvolení nového prezidenta připisují téměř 150 %, což je dvojnásobně více než u akcií dalšího přeborníka – CATu. Jenže je možné, že nyní budou akcionáři Boeingu „platit“.

0

Podle Bloombergu tvoří 80 % váhy letadla hliník. Ten, ať již z Humpolce, či odjinud, bude nyní při dovozu do USA zatížen cly a to se projeví v nákladech americké firmy. Tedy firmy, která o podíl na světových trzích soupeří s evropským Airbusem. Právě o to jde zejména – ne o samotný růst nákladů spojených s hliníkem (konec konců je to komodita, jejíž ceny jsou zvyklé na horské dráhy). Klíčové je poškození konkurenceschopnosti vůči rivalům. Bloomberg sice tvrdí, že tato rána bude z části tlumena tím, že o cla se „podělí“ američtí dodavatelé hliníku, ale nějaký nákladový dopad tu určitě bude. A možná ne ten nejhorší.

Hlasy z Evropy naznačují, že americké kroky v oblasti cel a omezení obchodu nezůstanou bez povšimnutí. Čína se zatím kupodivu drží svou rétorikou zpátky. Pokud by ale přikročila k odvetným opatřením (což by skutečně znamenalo rozpoutání obchodních potyček, či přímo válek), dopadlo by to tvrdě mimo jiné právě na Boeing.

Následující graf ukazuje společnosti, které generují významnou část svých tržeb v Číně, a tudíž ty, které jsou nejvíce ohroženy možnými protiopatřeními země středu. Ta si asi bude trochu vybírat podle toho, nakolik je daná firma a její produkce nahraditelná domácí výrobou a nakolik by byly její subdodavatelské sektory poškozeny tím, že by ona zaútočila na koncového výrobce z USA. Boeing by ale z rozpoutání obchodních potyček mezi USA a Čínou asi dobře nevyšel už proto, že útok na něj by pomohl čínským firmám snažícím se penetrovat jeho trh.

0

Čínský Comac by rád konkuroval svou C919 Boeingu 737 a Airbusu A320. První letadlo by mělo být dodáno v roce 2021. To se zdá být ještě vzdálený časový bod, ale výše uvedené i tak dobře ukazuje, že nezamýšlené důsledky podobných „hrabání“ do systému, jakých se dopouští nová americká vláda, mohou hodně nemile překvapit.

U Boeingu stojí v této souvislosti za pozornost jeho valuace: Kapitalizace se nyní pohybuje na téměř 207 miliardách dolarů. V minulém roce se mu hodně zadařilo a své volné cash flow zvedl z necelých 8 na 11,5 miliardy dolarů (hodně ale pomohly vyšší investice). Ona kapitalizace podle mých výpočtů implikuje, že toto volné cash flow by mělo ještě alespoň pět let růst téměř o 15 % ročně (a pak postupně zvolňovat).

To znamená, že v době, kdy by Číňané měli uvést své letadlo na trh, by tok hotovosti Boeingu měl být ve srovnání s dneškem dvojnásobný. Během posledních pěti let se podobný kousek firmě podařil. Ale zejména díky zvyšování marží a také omezením investic (zejména v roce 2017). Takovou cestou nelze kráčet donekonečna a v budoucnu by otěže růstu musely převzít zejména tržby. Tedy objem prodejů a prodejní ceny. A jsme opět u oné konkurenceschopnosti a čínských potyčkách.



Čtěte více:

Proč je Apple tak výjimečný
28.02.2018 13:22
Apple je v mnoha ohledech výjimečná společnost. A zřejmě se to týká i ...
Odvětví extrémního investičního nebezpečí
01.03.2018 12:33
Jsou odvětví, která se těší vrcholnému zájmu zákazníka, kvete tam krea...
Pankáč mezi centrálními bankami
02.03.2018 17:51
Podle některých názorů by nejlepší centrální bankou na světě byla tako...
Kam mají našlápnuto americké trhy
05.03.2018 18:05
Americkým trhům se nahoru nechce, ale pokud vezmeme v úvahu jejich výk...

Váš názor
  • Protiopatření
    07.03.2018 8:19

    Bylo by zajímavé doplnit graf "čínských" výnosů amerických společností o výši lokálního (čínského) podílu v konečném produktu. Nejen Apple, ale i Boeing má v Číně své závody a tak by případná protiopatření (zaměřená na importní cla) nemusela být z pohledu těchto společností tak významná, jako uvažovaný dopad (možných) amerických cel na ocel a hliník
    moem
  • Ten říká to a ten zas tohle
    06.03.2018 20:55

    Mmm....některé akcie budou stoupat a některé klesat. Skutečně moudrá slova. Ted' už nám jen porad'te které budou které. Za takové rady tady někdo i platí ? Na takové bonmoty máme jiného odborníka, ale ten se schovává někde na hradě.
    ZYX
    • Re: Ten říká to a ten zas tohle
      06.03.2018 21:04

      Pan Soustružník je výborný odborník a mnohokrát svými články prokázal své znalosti akciových trhů. Oproti tomu ty jsi naprostý hlupák, kafrající své hovadiny úplně ke všemu, přičemž nerozumí naprosto ničemu..
      Hygge
  • pro uplnost
    06.03.2018 20:06

    Pro uplnost je treba k jinak skvele analyze dodat, ze ke dnesnimu dni USA zadne cla na hlinik ani ocel nezavedly. Je to vse jen ve stadiu uvah a diskusi se stakeholdery.
    Kolemjdouci
Aktuální komentáře
24.04.2024
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m