Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč Německo vítá migranty s otevřenou náručí? Protože v minulosti se mu to vyplatilo

Proč Německo vítá migranty s otevřenou náručí? Protože v minulosti se mu to vyplatilo

04.04.2018 15:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Německo je vůči přijímání imigrantů jednou z nejotevřenějších evropských zemí i přesto, že podle některých názorů tato politika zemi ničí. Bill Wirtz se na stránkách Foundation for Economic Education snaží zasadit současný vývoj do historického kontextu a poukazuje zejména na to, že pro Německo byli dříve imigranti pozitivním ekonomickým impulsem, který mu výrazně pomáhal dosáhnout současné úspěšnosti.

Během šedesátých let vlády pod vedením Adenauera, Erharda a Kissingera podepsaly řadu dohod se zeměmi jako Turecko, Maroko, Tunisko a Jugoslávie, v jejichž rámci do Německa proudily davy „gastarbeiterů“. Poválečný ekonomický zázrak, o kterém Němci hovoří jako o Wirtschaftswunder, stál do značné míry na deregulaci a velkém množství málo vzdělané pracovní síly. Ta například umožnila rychlé oživení výroby automobilů a snížení jejích výrobních nákladů, které se promítlo do konkurenceschopnosti německých automobilek.

„Gastarbeiteři přicházeli do země s tím, že zůstanou tak dlouho, jak je Německo bude potřebovat. Jenže řada z nich se usadila natrvalo. Když v roce 1973 udeřila recese, žily v Německu 4 miliony imigrantů a zůstaly i přes ekonomický pokles. Chtěli si tu vybudovat novou budoucnost, jejich děti se tu cítily doma,“ píše Wirtz. Dnes je podle něj běžné potkat lidi s tureckým jménem a bezvadnou německou výslovností na vysoce postavených místech. Poukazuje ale i na to, že gastarbeiteři přicházeli do Německa v rámci předem naplánovaného programu, který zajistil jejich rychlou integraci do pracovního trhu. Současná imigrační vlna je v tomto ohledu velmi rozdílná a k tomu se přidává příliš mnoho byrokracie.

Podle Wirtze ale současná integrace i přes všechny překážky probíhá mnohem rychleji, „než bychom mohli soudit podle některých pravicových médií“. V první polovině roku 2016 si zaměstnání našlo 10 % imigrantů, kteří přišli v roce 2015, 22 % těch, kteří přišli o rok dříve, a 31 % těch z roku 2013. Polemiku ovšem vyvolává skutečnost, že jsou to většinou klienti agentur poskytujících přechodná zaměstnání. Wirtz ovšem tvrdí, že kdyby například polští zaměstnanci čelili při hledání práce v Německu podobným procedurám a zdržením, jakým čelí například uprchlíci ze Sýrie či Afghánistánu, i u nich by nezaměstnanost byla vyšší. Teorie „líných uprchlíků“ podle něj funguje jako sebenaplňující se proroctví, protože vede k vytváření řady překážek a následně znemožňuje nalezení pracovních míst.

„S tím, jak populace stárne, jsou ekonomické výhody imigrace obrovské. Pokud přijdou noví zaměstnanci a zároveň spotřebitelé, v zemi s mimořádně vysokou pracovní morálkou znamenají obrovský přínos,“ uzavírá Wirtz.

Zdroj: FEE

 

Čtěte více:

Perly týdne: Odliv mozků z Ruska, šance pro evropské akcie a český boom letadel
26.01.2018 19:28
Trhy, ekonomika, politika - Přelomový rok pro evropské akcie, ukázkov...
Uprchlíky tam, špagety sem. Efektivita má místo i v černém byznysu
17.03.2018 19:11
Saharské písky křižují pašerácké stezky již nějakou dobu. Překupníci p...
Rusnok: Růst mezd příští rok zpomalí, ekonomika by měla přehřívání vcelku v pohodě zvládnout
19.03.2018 8:29
Příští rok lze očekávat zpomalení růstu mezd v České republice. V poř...
Žadatelů o azyl v EU ubylo. O Česko moc zájem nemají
20.03.2018 15:23
Počet osob žádajících poprvé o azyl klesl loni v členských zemích Evro...

Váš názor
  • Jak ze Švejka paní Millerová tak se nám Zetxetka
    10.04.2018 22:57

    Zase přejmenoval. Při své naivitě si myslí že ho nikdo nepozná. Jak pštros který strčí hlavu do písku a myslí že ho nikdo nevidí. Jak typické pro něj. No škoda bylo by zajmavé slyšet ho jak by okecával ty demonstrace proti svobodně a většinou zvolenému jeho koni Babišovi a jak ten si chodí pro rozkazy k tomu nejvyššímu. "....Napříč celou Českou republikou vyšly do ulic tisíce lidí, aby vyjádřily nesouhlas s kroky Babišovy vlády.." Tolik lidí snad CIA nemá.
    Kerriz
    • Re: Jak ze Švejka paní Millerová
      10.04.2018 23:22

      Taky semsi všim. To zas bude dvou koalice Babíš Zeman. Už i začínají veřejně vytahovat karty z rukávu. Stud musí stranou, když se jedná o koryta. "Očekávaná schůzka trvala přes dvě hodiny. „Pan prezident mi doporučil pokračovat v jednání s SPD a komunisty. Svoláme předsednictvo a výbor hnutí a poradíme se, jak postupovat dál,” uvedl Babiš. Já bych zase rád viděl, jak se Babiš radí se svými lokaji. Už by mne ani nepřekvapilo, kdyby mu prezident povolil sestavovat vládu z vazby. No co zvolili jsme si je přece ve svobodných volbách. Ted' už jen to referendum o Čexitu a je vymalováno. Čest.
      zyx
  • I já bych jich pár přivítal
    08.04.2018 6:57

    Máme louku, sad a malé pole. Na sbírání ovoce, sekání trávy a vybírání brambor ale nemůžeme sehnat nikoho a musíme to dělat sami s manželkou dětmi a starou babkou. A když se v hospodě nebo známých zeptám tak se mi jen smějí. Tak sklapněte a vyhrn'te si rukávy než tleskat Zemanovi a Okamůrovi. Češi už zapomínají jak se pracuje.
    Zetor
    • Re: I já bych jich pár přivítal
      09.04.2018 22:50

      Vy si opravdu myslíte, že jejich zájmem je živit se sběrem brambor na poli? Myslíte že zamířili zrovna do Německa a Švédska, protože tam mají nejvíc polí?
      MrBurnes
      • MrBurnes jsi genius jsi ekonom?
        10.04.2018 5:54

        Ano seženu lidi, ale ty pak nenadávej na kapitalisty a nediv se, až budeš platit 85 Kč za kilo brambor.
        Zetor
      •  
        10.04.2018 0:49

        Ano proč ne? I když šlo jen o symbolický příklad.
        Velkamedvědice
    • Re: I já bych jich pár přivítal
      08.04.2018 7:42

      Souhlas. Já zase musím platit vyučeným truhlářům plný plat za zametání dílny a odvážení odpadu. O to by mohl být náš nábytek levnější. Pevně věřím že to platí i pro ostatní obory. Už ted' musíme odříkat hodně zakázek. Snad až to pocítí i Babiš tak se změní zákon. Už ted' najímá Ukrajince. Jenže není každý premier.
      P.R.
      •  
        09.04.2018 22:57

        Když nemůžete nikoho sehnat na zametání dílny, tak holt musíte i za takovou práci nabídnout vyšší mzdu, Pak lidi seženete. Pokud máte převis poptávky nad nabídkou, pomůže vám zvýšení cen; to vám zas umožní zaplatit ty uklízečky. Takhle to v tržní ekonomice funguje. Nadávat na Babiše je sice populární, ale moc vám to nepomůže.
        MrBurnes
        •  
          10.04.2018 0:48

          V tržní ekonomice všude na světě práci, co nechtějí dělat místní, dělají přistěhovalci. Čeští rasistné na tom nezmění nic. Nahrazují tak klesající populaci místních. U nás zejmína ukrajinci.
          Velkamedvědice
          • Medvěd má rád med
            10.04.2018 7:21

            Co má centrální plánování a řízení z Bruselu společné s tržní ekonomikou? Co mají dotace společného s tržní ekonomikou? Co má QE a manipulace měn centrálních bank společné s tržní ekonomikou? Jo, soudruhu, tak socialismu se vám zachtělo a za účelem socialistické revoluce si přizvete proletariát z válkou rozvrácených zemí. A kdopak ty země jako např. Libye, Irák, Sýrie, Afghánistán a další válkou rozvrátil? A kdopak toho rozvratníka tam poslal?
            trhovec
            • ZYX
              10.04.2018 7:43

              Neblábol multinicku. O potřebě decentralizovat, sem mluvil často apodobně. o zhoubnosti dotací a kdo je nejvíce čerpí taky. A podobně. Nenávist k západu holt nesdílím a nejsem ¨ghlupák z SPD abych na oficílním webu skákal na špeky, jak Brusel zakazuje pomlázku a krtečka...
              Velkamedvědice
              • Medvěd má rád med
                10.04.2018 7:49

                5 otázek, 0 odpovědí. Odpovím si tedy sám. 1. Nic, 2. Nic, 3. Nic, 4. NATO, 5. Nikdo.
                trhovec
                • Re: Medvěd má rád med
                  10.04.2018 8:04

                  Odpovídá tvé mozkové kapacitě...Odpověď jedna..lžeš jako obyčejně..decentalizace..odpověď dva, zhoubnost dotací a tvoje častá obhajoba největšího čerpače, další odpovědí, nebudu dokola něco opakovat zbabělému hlupákovi, co se schovává za partu nicků. Mimochodem tvou vášnivou obhajobu komunistickýchpoměrů, vřetně lží učitelů a nekonečných studentů jsem mockrát četl. Chudáci děti, mezi které zasívají rasisti nadřazenost českého národa. Piš si, provokuj, nebudu si svolem kazit den
                  Velkamedvědice
                  •  
                    10.04.2018 8:15

                    Centrální plánování z Bruselu..ha ha..Je vidět, žes se nikdy nedokázal o sebe postarat atož někoho zaměstnávat, proto kvičíš. Mě teda Brusel podnikání neplánuje Okamuruv poskoku
                    Velkamedvědice
                    • Medvěd má rád med
                      10.04.2018 8:30

                      Mně se podařilo na každou otázku odpovědět jedním slovem a celé je to na jeden řádek. U tebe hledám ve třech příspěvcích na asi 15 řádcích odpovědi marně. Oba víme proč tomu tak je.
                      trhovec
                      • Re: Medvěd má rád med
                        10.04.2018 8:48

                        Jistě, víme. Protože si lhář a hlupák. Nemluvě o faktu, že si změnil téma, ke kterému jsem se 0.48 vyjadřoval ruský fízle. Nebudu zasírat vlákna reakcemi na Tvé nekonečné a lživé provokace..pa
                        Velkamedvědice
                        • Medvěd má rád med
                          10.04.2018 9:01

                          Řádků přibývá - 18.
                          trhovec
  • Je po volbach tak se jezdi kolem rybnika.
    07.04.2018 1:31

    A vyjížd'ky na pohovory s občany se už nekonají. Kdo by se ted', když už dostal dost hlasů, ještě staral o ty co mu pomohli do sedla a o nějaké byty pro pracující. "..Obavy se potvrdily. 550 zaměstnanců Vítkovických strojíren čekalo na výplatu marně, ve čtvrtek dostali výpovědi.." Co udělat referendum aby to pan prezident zaplatil ze svého. Nejsou to jeho lidi ? Ten se víc stará o nevydání ukelina nebo otravou rybami Rusáků v Anglii.
    Votruškin
    • Re: tak už vím kam za lepšími penězi.
      07.04.2018 1:38

      "...Americké mzdy naplnily očekávání...."
      ))))).
  • Zřejmě se jedná o neislámské migranty
    06.04.2018 12:05

    Na otázku, zda Islám patří k Německu, asi 3/4 dotazovaných Němců odpovědělo "absolutně ne", nebo "pravděpodobně ne". https://www.focus.de/politik/deutschland/focus-online-umfrage-gehoert-der-islam-zu-deutschland-das-denken-die-deutschen_id_8625464.html
    pátek
  • Hmmm tak to bylo takhle ani se nedivim.
    06.04.2018 9:55

    "...výsledky právě dokončené unikátní studie politologa Tomáše Lebedy z Univerzity Palackého v Olomouci. Tento uznávaný expert na volební systémy zkoumal se svým týmem výsledky několika posledních voleb a odhalil jejich slabá místa. Budete se divit, co všechno může rozhodnout o tom, že nejsou zvoleni skutečně ti, kterým voliči vyjádřili na hlasovacích lístcích největší přízeň. Nové ale poctivé volby a referendum))))). jak si to přeje ZYX
    1482
  • Mnichov 1938 o nás bez nás. ZYX
    06.04.2018 0:35

    A co takhle Jalta 45 ? Ta byla horší, ale o tom komunisti drželi ústa protože se jim to nehodilo. V Mnichově nás opustili a nechali být a my se nechali podrobit bez boje. Proto o nás nikdo nestál. Na Jaltě to bylo jiný kafe. Právě tam, si nás bez nás, zabrali Rusáci a nasadili vlastní agenty, kteří nás nahnali do vlastní ohrady protože věděli, že jsme snadno ovládatelní a my věřili že Rusáci jsou naši slovanští bratři, který to s námi mysleli dobře. V Mnichově jsme byli obětmi v Jaltě kořistí, bez které by se Rusko daleko hůře a zdlouhavěji vzpamatovávalo. Uran, strojírenství na světové úrovni, naše inteligence, kterou vyhnali, světové vztahy a konekce, nezničené továrny a naše know how. Netřeba pokračovat, třeba je se jen zamyslet. Dodnes se k nám Rusáci jen hrnou a považují za ráj na zemi.
    Historik valastenec
    • Re: Mnichov 1938 o nás bez nás. ZYX
      06.04.2018 10:09

      nemyslím si, že by naše země měla pro rusko jiný význam než ten geopolitický...
      achilles
  • No jistě.
    05.04.2018 15:17

    Jen předtím než přišli migranti se válčením výrazně snižil počet Němců o 6 milionů. takže ani ty 4 miliony migrantů narychlo přitažené nevyrovnali úbytek. A základní dovednosti pracanta v DE se přece jen za 60 let posunuli. Což o Africe a spol se nedá tvrdit. Proč by jinak z Afriky zdrhali? S obščastňováním turistek za zenitem a rozebíráním potravinové pomoci OSN v Německu díru neudělají.
    Ford
  • Německo na tom dříve vydělalo
    05.04.2018 12:57

    a teď se z toho všichni pokálíme. Francie a Německo vydělalo a teď to musí zaplatit. My jim nic nedlužíme a tak bychom ani neměli nic vracet. My jsme kolonie v Africe neměli a nikoho území jsme nedrancovali. Nevidím tak důvodu brát ekonomické migranty. Evropa na slušnost zahyne a převálcují nás beze zbraně huróni z východu a Afriky. Za co naši otcové a dědové bojovali dáme zdarma a s poděkování budoucím okupantům. Tfuj tajbl ...
    karel777
    • Re: Německo na tom dříve vydělalo
      06.04.2018 10:20

      O tom žádná a Rusáci by taky moc rádi zabírali a dobývali cizí území, mají to v krvi a dělají to dodnes. Ale jen na těch menších a slabších. Tenkrát si na Anglii, Německo, Španělsko a jiné netroufli. Oni na to nemají ani dnes, ale naučili se dělat bu bu bu a ti silnější nechtějí riskovat co mají, tak v tichosti jen posilují. Kdo by dnes asi Putinovi pomohl, kdyby něco začal a Čína'ni jsou dostatečně mazaní aby věděli na čí stranu se přidat. Nakonec by to ale stejně bylo jedno, tak si jen ukazují kdo má víc a většího a zatím je to dobrý. Jen se navzájem uzbrojujou jako před lety. Snad je to zase přestane bavit. I slepý vidí kdo je na tom líp. Byl by to ale mazec pro všechny.
      Papavlahodimitrakopavlos ll.
  •  
    05.04.2018 9:36

    Německo má téměř 2 miliony nezaměstnaných a 7 let se zoufale bránilo otevřít svůj pracovní trh novým zemím......ale straaaaašně potřebuje imigranty jako pracovní sílu.....hezká pohádka takhle po ránu......
    Petr
  • jde o volby
    05.04.2018 8:08

    No a jak vysvětlí to, že Německo maximálně využilo přechodné období (2x5 let), kdy zakázalo vstup občanům nových států EU na pracovní trh? Asi to s tím hladem po pracovnících nebude tak horké. Tady jde totiž hlavně o to, že my v Německu nebudeme mít hlasovací právo, ani když tak budeme pracovat 50 let. Kdežto imigranti ho časem získají. Prostě - když nedopadají volby podle vašich představ, je nutné vyměnit voliče :-)
    sgt.Mike
  •  
    04.04.2018 21:51

    A proč by jakákoli země měla přijímat nějaké migranty? Bohatství země je společným majetkem jejích občanů. Proč by se o toto bohatství vytvořené generacemi jejich předků měli dělit s nějakými přivandrovalci? (je to podobné jako kdyby akciová společnost rozdávala své akcie náhodným kolemjdoucím, nebo prostě komukoli kdo si řekne...) Výjimkou jsou pouze cizinci s tak vysokým přínosem pro společnost že se je prostě vyplatí přijmout...
    hostivit
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.