Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Odliv mozků z Ruska, šance pro evropské akcie a český boom letadel

Perly týdne: Odliv mozků z Ruska, šance pro evropské akcie a český boom letadel

26.01.2018 19:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Trhy, ekonomika, politika - Přelomový rok pro evropské akcie, ukázková rally v USA a odliv mozků z Ruska

Přelomový rok pro evropské akcie: O možné atraktivitě evropských akcií hovoří mimo jiné jejich relativně nižší valuace. V minulém roce se tato teze do určité míry potvrzovala, Jonathan Krinsky z MKM Partners se ale domnívá, že to nejlepší tento segment globálního trhu ještě čeká. Krinsky před několika dny ve své nové analýze tvrdil, že klíčové evropské indexy by konečně mohly prorazit doposud neprostupnou technickou hranici, která je patrná z následujícího obrázku. Pokud by se tak stalo, definitivní pokoření předchozích vrcholů by trvalo celých 18 let:

p

Hlavní rizika podle davoských elit: Nejen evropské trhy ale může letos zbrzdit řada rizik a hrozeb. Následující graf popisuje, která z nich považují davoské elity za nejpravděpodobnější (osa x) a svým možným dopadem za nejškodlivější (osa y). Na obou osách dominují extrémní klimatické jevy a přírodní katastrofy, vysoko v tomto žebříčku stojí i hrozby kybernetických útoků a důsledky nedostatečných snah brzdit změny klimatu. Hrozba kolapsu cen aktiv podle politiků, ekonomů a byznysmenů z Davosu představuje relativně nízké riziko, jehož dopady by byly ve srovnání s jinými poměrně nízké:

p

Ukázkový boom: Při odhadech toho, jak se bude americký akciový trh chovat, mohou investoři sledovat vývoj situace v cyklických a defenzivních odvětvích. Pokud se trh domnívá, že je na spadnutí obrat směrem k útlumu, či dokonce k recesi, měl by nastávat příklon k defenzivním odvětvím. Pokud naopak panuje víra v oživení a boom, dařit by se mělo zejména cyklickým odvětvím, které by měly ze silné ekonomiky těžit. Jak ukazuje následující obrázek od Bespoke, současná situace je v podstatě učebnicovým příkladem toho, jak se trh chová na vlně optimismu. Defenzivní sektory totiž ztrácí, výjimkou je zboží běžné spotřeby, které ale letos dosahuje minimálních zisků. A také zdravotní péče, kterou ovšem již nějaký čas zmítají spíše strukturální, než cyklické faktory.

p

Odliv mozků z Ruska: Na stánkách newsru.com jsme tento týden mohli najít informace o tom, že „odliv mozků z Ruska se po roce 2014 zintenzivnil“. Tato informace se zakládá na nové studii ruské akademie věd. Hlavními důvody tohoto vývoje jsou podle ní „významné změny v ekonomické situaci po roce 2014, které vedou k problémům na trhu práce, nižším mzdám a zhoršení příležitostí pro rozvoj kariéry“. Studie tvrdí, že asi jedna třetina tázaných respondentů se podle svých slov „nikdy nevrátí do Ruska“.

Byznys – Souboj investičních bank a elektroletadla

Souboj investičních bank:
Bloomberg Gadfly se tento týden věnuje úspěchům, kterých v posledních čtvrtletích dosahuje banka Morgan Stanley. Té se daří přesvědčovat investory o tom, že je schopná soustavně generovat „slíbené“ zisky a tato její spolehlivost se mimo jiné projevuje na vývoji valuace banky. V následujícím grafu je konkrétně vyznačen vývoj poměru cen akcií k jejich účetní hodnotě banky Morgan Stanley a jejího odvěkého rivala banky Goldman Sachs. Morgan Stanley si dokázal po dlouhou dobu udržovat valuační prémii, ale v posledních letech to bylo stále těžší. Nyní se dokonce zdá, že ty doby mohou být definitivně u konce. Z grafu je pak zřejmé i to, že investiční banky se stále obchodující s valuacemi nacházejícími se hluboko pod valuacemi předkrizovými:

p 

Nejlépe platí prohrávající: Bloomberg v jiném příspěvku poukazuje na to, že akcionáři sice nemusí mít z práce Goldmanů radost, nicméně jeho zaměstnanci to zřejmě vidí jinak. Jak totiž ukazuje další obrázek, průměrné odměny v této bance jsou stále vysoko nad standardem odvětví a většinou konkurence. Něco tu tedy asi nehraje.

p 

Elektroletadla na scénu: Poté, co Tesla představila elektrický tahač, bylo asi jen otázkou času, kdy baterie a elektromotory začnou penetrovat do dalších odvětví osobní a nákladní dopravy. Tento týden média informovala o tom, že norská letecká společnost Avinor by ráda používala elektroletadla na kratší lety. Do roku 2040 by pak dokonce chtěla tímto typem strojů nahradit všechna letadla se spalovacími agregáty.

U nás doma – Méně zločinů, více vražd a letadel

Klesá kriminalita, rostou vraždy: Na idnes.cz jsme se mohli tento týden dočíst, že „kriminalita v Česku loni opět klesla, naopak přibylo vražd“. Policie registruje pokles kriminality už čtvrtý rok za sebou, v roce 2017 to bylo meziročně o 7,3 % na 202 303 trestných činů. Oproti roku 2016 naopak policie loni zaznamenala více vražd, jejich počet dosáhl 146. Police loni vyřešila 107 920 případů, což implikuje nadpoloviční objasněnost. Kriminalita poklesla ve všech krajích s výjimkou Plzeňského a Karlovarského kraje. Nízká objasněnost trestných činů, která dosahuje jen asi 20 %, trápí Prahu. Situaci ohledně počtu případů v jednotlivých krajích shrnuje následující mapa. Nejbezpečněji je na Vysočině, v Pardubickém a Karlovarském kraji:

p
Česká (elektro)aviatika: Na ihned.cz se tento týden objevila zpráva, že „letadlo si pro sebe kupuje stále více Čechů, přibývají rychleji než osobní vozy“. Pilotů je u nás prý již přes 22 tisíc. Pokud vezmeme v úvahu výše zmíněné elektrifikační trendy, které se zřejmě nevyhnout ani letadlům, můžeme spekulovat o tom, zda se naše země nakonec stane průkopníkem elektroaviatiky.

 

Čtěte více:

Norsko provedlo ve svém portfoliu etickou čistku
19.01.2018 7:33
Norský státní investiční fond, spravující 1,1 bilionu dolarů, oznámil...
Auta nestačí, Norsko chce mít na elektřinu i letadla
24.01.2018 8:36
Norské aerolinky se hodlají jako první na světě vzdát spalovacího moto...
Prezident proti ministru financí: Trump chce silný dolar
26.01.2018 10:10
Steven Mnuchin mluvil o tom, jak je slabý dolar pozitivní pro americk...
Soros v Davosu: V sázce je přežití civilizace jako takové
26.01.2018 11:56
Americký finančník maďarského původu George Soros na Světovém ekonomic...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení