Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Čína chce v Evropě uplatnit známou strategii „rozděl a panuj“

Víkendář: Čína chce v Evropě uplatnit známou strategii „rozděl a panuj“

25.03.2018 10:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Někteří evropští vůdci si podle Thorstena Bennera z Politico pohrávají s nebezpečnou myšlenkou: Omezit objem peněz, který ze strukturálních fondů proudí do Maďarska a některých dalších zemí, které mají mít problém s liberální demokracií. Jenže podle Bennera by takový krok zvýšil tenze, které mezi těmito zeměmi a zbytkem EU panují. A hlavně by nakonec mohl vést k posílení vazeb mezi nimi a Čínou, která v poslední době činí zřetelné kroky směrem k autoritářské vládě.

Logika, podle které by zdroje z EU měly být provázány s mírou demokracie v zemi, do které proudí, dává na první pohled smysl. „Řada zemí, které dostávají obrovské částky ze strukturálních fondů, systematicky porušuje vládu práva a odmítá uprchlíky. Existuje tedy naděje, že pokud by byl přístup k fondům ukončen, maďarský premiér Viktor Orbán a další by přehodnotili svou křižáckou výpravu proti vládě práva a uprchlíkům,“ píše Politico.

Tato strategie by také snížila tlak na země jako Německo a Itálie, jejichž voliči již nechtějí, aby došlo k dalšímu zvyšování příspěvků do rozpočtu, když jejich peníze stejně tečou do zemí, které hodnoty Unie nevyznávají. Jenže jak bylo naznačeno, je tu jeden problém: Pokud by byl penězovod skutečně uzavřen, země jako Maďarsko a Polsko by se mohly vrhnout do náruče Číny. Ta se totiž podle Politica již vydala cestou, na níž se snaží rozbít jednotu Unie, a to zejména v oblasti mezinárodní politiky a lidských práv.

Zejména na jihu a východě Evropy je zřejmá aktivita čínských státem vlastněných bank a společností. Mezi páky, které Čína používá, patří například investice do infrastruktury. Těží z nich zejména Maďarsko nebo Řecko. Tyto země pak například blokují některé mezinárodní aktivity EU, které by mohly být namířeny proti Číně. V březnu 2017 například Maďarsko odmítlo podepsat společné prohlášení odsuzující mučení právníků vězněných v Číně. V Bruselu se nyní diskutuje o mechanismu, který by sledoval čínské investiční aktivity na kontinentu. Právě tato oblast by se mohla stát testem schopnosti Unie jednat vůči Číně s potřebnou rozhodností.

Koalice zemí zahrnujících i Maďarsko a Českou republiku již dokázala zmírnit jazyk, který Evropská komise použila ve svém společném prohlášení týkajícím se mechanismu sledování investičních aktivit Číny. Jednota EU je tedy již poškozena a Peking přitom doposud mnoho významných investic v Evropě neprovedl. Menší členské země ale vidí ve spojenectví s Čínou potenciál a mimo jiné jej využívají jako páku, kterou mohou působit proti Bruselu a zemím ze Západu, které je obviňují z útoků proti liberalismu.

Brusel bude každopádně muset s čínskou kartou počítat, a to i v oblasti strukturálních fondů. Důležité pro něj bude to, jak se k věci postaví voliči v zemích, které by měly přístup k fondům ztratit. Zatím se zdá, že v zemích jako Polsko a Maďarsko populace postoj jejich vlády k uprchlíkům většinou podporuje a Brusel se tak podle Politica možná bude muset vzdát své myšlenky na propojení přístupu k fondům se „solidaritou“. Něco jiného ale může platit u požadavků na svobodu médií a vládu práva. U nich totiž bude pro vlády v Polsku a Maďarsku mnohem těžší přesvědčit voliče, že jejich politika je správná a stojí za to postavit se kvůli ní proti Bruselu.

Vedení EU by také mělo uvažovat o tom, ve kterých oblastech mohou čínské peníze relativně jednoduše nahradit finance z Unie. Podle Politica je pozitivní, že velká část fondů z EU je stále mnohem atraktivnější než peníze z Číny. „Ať se ale Brusel rozhodne jakkoliv, nesmí nechat Polsko a Maďarsko přejít na stranu Číny,“ uzavírá Benner, který působí na Global Public Policy Institute v Berlíně.

Zdroj: Politico

 

Čtěte více:

Globální ekonomika začala „normalizovat“, obavy jsou ale namístě jen u Evropy
11.03.2018 16:17
Investiční společnost Fulcrum AM na základě svých modelů po dlouhou řa...
Zuří válka o 5G mezi Čínou a USA, Evropa šlape vodu
10.03.2018 16:50
Streamování počítačových her ve virtuální realitě, samořídící automobi...
Žadatelů o azyl v EU ubylo. O Česko moc zájem nemají
20.03.2018 15:23
Počet osob žádajících poprvé o azyl klesl loni v členských zemích Evro...
Kolaps řady odvětví, firem a propouštění. Čeření tématu czexitu se obávají čtyři z pěti firem, tvrdí průzkum
21.03.2018 14:31
Diskuse v médiích o takzvaném czexitu znepokojují 78 procent firem v Č...

Váš názor
  •  
    26.03.2018 8:36

    Zaujímavé ako sa postupne mení portál Patria Finance na miesto presadzovania tých "správnych" názorov z bruselskej dielne. Kto nechce ilegálnych imigrantov nie je in, médiá ktoré vybočujú zo "zabehnutých koľají" nie sú tie správne, štáty ktoré chcú normálnu mierovú spoluprácu s Ruskom a Čínou sú proti európske a takto by sa dalo dlho pokračovať. Mne to už pomaly pripadá ako za sociku, keď jediný správny názor na svet mal ÚV KSČ a nižšie články riadenia rozpracovávali jeho uznesenia aby sa dostali do každej hlavy. Teraz máme Brusel a Washington a tam tiež ich" ÚV" určujú ako sa majú ich podriadené štáty a občania v nich správať.
    Petrík
  • tokan
    26.03.2018 8:15

    Správně jmenovče. Lidé jsou rozděleni. Daleko horší by bylo, kdyby rozděleni nebyli a zvolili si za prezidenta z 99,9% např. Husáka. Zřejmě by jsi se cítil jako kapr ve vodě.
    ZYX
  • Rozděl a panuj
    26.03.2018 3:41

    Ale to tady už dávno dělá ruku v ruce s emanem put'ka. Nikdy snad nebyl národ tak rozdělený. Ted' to jsou staří a důchodci proti mladým, nevzdělaní proti akademikům chudší proti bohatším, ženský proti chlapům, Moraváci proti Čechům, bílí proti cikánům, socani proti komunistům, senát proti poslancům pytláci proti hajným, normální proti teplým, chodci proti řidičům, nemocný proti doktorům atd. atd. Navíc to ještě vylepšili, jen tak pro jistotu, s našíráním všech lidí. To se jim to lže a vládne.
    Asitak
  • Od do té Číny se jezdí náš nejlepší
    25.03.2018 23:19

    učit jak stabilizovat ekonomiku a společnost. Ještě štěstí, že jsme si ho zvolili na dalších 6 let. Bude na to potřebovat hodně času. A jak eman zasahoval proti těm, kteří mají přehled a protestovali.
    ZYX..
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m