Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Po „volebním“ roce 2017 přichází snad ještě horší 2018

Po „volebním“ roce 2017 přichází snad ještě horší 2018

05.01.2018 6:25
Autor: Redakce, Patria.cz

V roce 2017 se v Evropě konalo několik významných voleb a vydechnout nám nedá ani rok letošní. Politico přináší následující přehled nejdůležitějších volebních událostí, které jsou naplánovány na tento rok:

V lednu se budou konat prezidentské volby v České republice. Podle Politico „politicky nekorektní prezident Miloš Zeman“ doufá ve své znovuzvolení. Pokud se mu to povede a Andrej Babiš dokáže vytvořit stabilní vládu, pro Evropskou komisi bude jednání s Českou republikou ještě složitější, a to zejména v tématech, jako je imigrace. Nejsilnějším protivníkem Zemana je podle Politico Jiří Drahoš.

Čtvrtého března se budou konat všeobecné volby v Itálii, ve kterých budou vybráni noví členové obou komor parlamentu. Poprvé bude platit nový kontroverzní volební zákon, proti kterému ostře protestuje Hnutí pěti hvězd. Podle této opoziční strany je zákon utvořen tak, aby poškodil její šance ve volbách. Do hry se vrací Silvio Berlusconi, který stojí v čele Forza Italia. Odborníci varují, že ani nový systém nemusí zabránit dohodám stran a hnutí běžným v minulosti, protože bez nich bude politická situace v zemi i nadále zablokována.

Na osmnáctého března jsou naplánovány prezidentské volby v Rusku. Vladimir Putin se v této zemi drží u moci již celých 18 let, podle průzkumů má 80% podporu veřejnosti a ve volbách nemá vážnou konkurenci. Alexej Navalnyj se voleb účastnit nemusí a své podporovatele vyzývá k bojkotu voleb. Putin je tak na dobré cestě stát se po Stalinovi druhým nejdéle vládnoucím mužem v zemi.

Na jaře se budou konat parlamentní volby v Maďarsku, přesné datum sice ještě stanoveno nebylo, ale jedna věc je zřejmá již nyní: Viktor Orbán a jeho Fidesz mají před ostatními velký náskok. Tato strana by tak v parlamentu ráda získala dvoutřetinovou většinu, aby mohla schvalovat změny ústavy. Největším rivalem je pro ni krajně pravicový Jobbik, který ale čelí hrozbě pokuty ve výši 2 milionů eur za údajné nelegální zdroje financování.

Všeobecné volby se budou konat i ve Švédsku, a to devátého září. Sociálnědemokratický premiér Stefan Löfven doufá v další volební vítězství a průzkumy naznačují, že nejde o nemístné naděje. Jeho koaličním partnerem jsou ale Zelení, jejichž podpora již možná klesla pod 4% hranici nutnou pro vstup do Riksdagu. Získat by mohli naopak nacionalističtí Švédští demokraté, kteří se vezou na vlně protiimigračních nálad.

Na konci roku se pak budou konat místní volby v Polsku. Strana Právo a spravedlnost PiS přitom prosadila změny ve volebním systému, které podle strany zvyšují jeho transparentnost, ale podle opozice pouze zvyšují šanci PiS na volební úspěch. Tyto změny jsou také kritizovány ze strany Evropské komise a mohou být jedním z důvodů, proč by Polsko nakonec mohlo ztratit hlasovací právo v EU.

Zdroj: Politico

 

Čtěte více:

Prezident jmenoval menšinovou vládu Andreje Babiše
13.12.2017 14:32
Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval jednobarevnou vl...
A teď vraťte Katalánsku autonomii, vzkazují lídři separatistů Madridu po volbách
22.12.2017 10:38
Separatistické strany získaly ve čtvrtečních předčasných volbách v kat...
Víkendář: Jenže on má Putin tak trochu pravdu
24.12.2017 7:37
Chování Ruska, které pozorujeme v posledních letech, se dá v mnoha ohl...
Polsko ukazuje, jak „správně“ odejít z EU, důvodů je mnoho
26.12.2017 12:47
Zdálky by se mohlo zdát, že Polsko ukazuje, jak pořádně provést exit z...

Váš názor
  •  
    06.01.2018 18:21

    Lidi už konečně pochopte, že parlamentní demokracie v ČR a nejen v ní je o stranických intrikách, výměnách koryt ve sněmovně jednotlivými stranami, lobbistech, nadnárodních zájmech, přeběhlících apod. Voliči do toho mají právo mluvit jednou za 4 roky. A to je ukrutně málo. Jedinou možností, jak odstranit toto mimovoličské rozhodování je demokracie přímá s hmotnou odpovědností politiků. Jen toto může znemožnit zpronevěření hlasu lidu metodami, jež voliče potažmo demokracii obchází z důvodu vlastního prospěchu.
    ZYX
  •  
    05.01.2018 11:44

    Co myslíte lidi? Dá to Zeman už v prvním kole?
    abc
    • Co myslíte lidi ?
      06.01.2018 11:24

      Lidem volích Zemana to nemyslí. Ti volí podle trendu nebo podle toho kdo jim něco nabídne nebo slíbí.
      def
  • Dezinformace demokracii neublíží
    05.01.2018 10:36

    Studie: K alespoň jedné nepravdivé zprávě se v čase amerických prezidentských voleb v roce 2016 dostal každý čtvrtý Američan. I jejich nejčastější konzumenti ale četli mnohem víc přesného zpravodajství. Dezinformace mají velký dosah, ale malý dopad.(NYT)
    ZYX
  •  
    05.01.2018 8:27

    Pro politiky platí pořekadlo "co kdo zaseje, to také sklidí". Stačí si vzpomenout na půlroční chování ČSSD před parlamentními volbami. Co to bylo špíny směrem k hnutí ANO. Jen hlupák by si toto podlé chování vysvětlil jinak, než pokus o zvrácení pozdější reality na kterou ukazovaly předvolební průzkumy ohledně preferencí parlamentních stran. A výsledek? ANO - 30%, ČSSD - 7,3%. Špína na voliče nezabrala. Ti se k chování ČSSD postavili zády. Připomenu, že ČSSD byla nejdůvěryhodnější pro voliče v době, kdy ji předsedal Miloš Zeman s výsledkem přes 30%. V roce 2018 Evropu opět "postihne" řada voleb. A Evropská komise může jen doufat, že alespoň na okamžik přestane platit pořekadlo o setí a sklízení. Nechce si připustit, že hlas lidu je slovo boží. Důkazem, že se bojí hlasu lidu je ten, že mu vůbec neumožní vlastní volbu komisařů. Pravomoci ano, odpovědnost před 500 miliony obyvatel EU však žádná. Avšak takový boj proti vůli boží je předem prohraný. Politik, který nejde za lidmi, ale naopak se jej bojí je zbabělec, který si zaslouží vládnout pouze sám sobě. Proto přímá volby, proto referenda. Jen tak se může oddělit zrno od plev.
    ZYX
    •  
      06.01.2018 11:28

      Tak Okamura se bojí i hlasů vlastních straníků a je neodvolatelný, jiné by odvolával
      Velkamedvědice
      •  
        06.01.2018 17:53

        Pozor. Přímá demokracie jsou voliči nikoli jednotlivec. Zemana také nevolí jednotlivec nýbrž voliči. V případě odvolatelností by jej měli mandát odvolat také a pouze voliči. Okamura nevymyslel přímou demokracii. Jeho hlas má stejnou váhu při volbě prezidenta i případné přímé odvolatelnosti, jako hlas uklízečky z nádraží. A to je správně. Přímou demokracii prosazují i jiné strany mimo SPD. V ČSSD se tvoří nová frakce kolem Haška. Uvidíme, jak se prosadí na jejich sjezdu. Nicméně tato frakce dala jasně najevo jednak podporu Zemanovi a stejně jako on bude i tato frakce prosazovat přímou demokracii. ANO se postavilo také za přímou demokracii stejně jako KSČM. Pro mě je důležitý program, nikoli kdo za ním stojí. Na Okamurovi netrvám, ale na přímé demokracii, obecném referendu či odmínutí uprchlických kvót ano.
        ZYX
    • Podivej se na zdroj. Ne kecy jako ty tvoje
      05.01.2018 9:14

      "....Zemana volí tupé stádo? Je to nemocný sprosťák a alkoholik Zdroj: https://stars24.cz/zpravy/politika/1466-zemana-voli-tupe-stado-je-to-nemocny-sprostak-a-alkoholik-rika-john-bok.."
      volič
      • Re: Podivej se na zdroj. Ne kecy jako ty tvoje
        05.01.2018 10:26

        Zeman je asi tvoje noční můra . Nemusím se dívat na žádný zdroj , stačí používat vlastní mozek . Nikdy jsem jej nevolil ani jako prezidenta , ani jako šéfa socanů . Situace se ale změnila . Proč ? není alternativa . Stačí mě pár rozhovorů s ostatními kandidáty a je rozhodnuto . Rozhodně nemohu volit zástupce pražské kavárny , komedianta sázkaře ani bývalého premiéra nebo diplomata . Bohužel , všechny politické strany chtějí být jen v opozici a nejsou ani schopné postavit ze svých řad osobnosti do volby prezidentské .
        také volič
        • Proti pravdě se těžko argumentuje
          05.01.2018 11:14

          Zkus to popřít svými důkazy.
          volič
          • Re: Proti pravdě se těžko argumentuje
            05.01.2018 11:18

            Ty nepřeješ lidem ať si vyberou prezidenta podle své vůle a názoru na jednotlivé kandidáty?
            ZYX
      • Re: Podivej se na zdroj. Ne kecy jako ty tvoje
        05.01.2018 9:31

        Každý může mít vlastní názor a to je normální. Já jsem svůj napsal. Ty jej zřejmě nemáš a musíš se opírat o internetové odkazy. Ale ani to demokracii neuškodí. Protože demokracie nejsem já, ty ani internetové zdroje, nýbrž hlas lidu v přímých volbách.
        ZYX
        •  
          06.01.2018 11:29

          Škoda, že v SPD demokracie není, jen místopředsedové mohou nesouhlasit a to jen právem veta
          Velkamedvědice
          •  
            06.01.2018 18:05

            Demokracii se musíme učit. Podporuji každého, bez ohledu na stranickou příslušnost, kdo bude prosazovat přímou demokracii, obecné referendum a stop kvótám. Nepodporuji nikoho, kdo bude prosazovat opačné. Proto nemohu podporovat ani EU. Jednak má problém s kvótami a druhak nevolitelnost politiků v Evropské komisi je pořádná facka všem voličům. Pokud bude vládnout EK sama sobě, je to její věc, jak si sama sobě dosadí vlastní členy. Vládne však 500 mil. lidí v Evropě a arogance voličů není na místě.
            ZYX
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m