Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ po nejdelší valné hromadě v historii vyplatí dividendu 33 korun na akcii. Obměna dozorčí rady

ČEZ po nejdelší valné hromadě v historii vyplatí dividendu 33 korun na akcii. Obměna dozorčí rady

23.06.2018 6:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům stejnou dividendu jako loni, 33 korun za akcii před zdaněním. V noci z pátku na dnešek o tom po více než 13 hodinách jednání rozhodla valná hromada firmy. Mezi akcionáře bude rozděleno 17,8 miliardy korun z loňského zisku firmy, stát jako majoritní akcionář získá zhruba 13 miliard korun. Rozhodným dnem pro uplatnění práva na dividendu je 28. červen.

Prosazen návrh ministertva financí

Účastníci valné hromady dnes nejprve zamítli návrh představenstva společnosti, který kromě výplaty dividendy 33 korun za akcii žádal také výplatu tantiém pro vedení firmy v celkové výši 21 milionů korun. Následně byl schválen protinávrh ministerstva financí. Resort navrhoval dividendu ve stejné výši, s odměnami pro představenstvo a dozorčí radu ČEZ však nepočítal. Tantiémy nebyly vedení společnosti vyplaceny ani v předcházejících třech letech.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem firmy je stát, který drží právě přes ministerstvo financí 70 procent akcií. Hlasování na valné hromadě společnosti tak vesměs končí podle přání resortu. ČEZ loni vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard korun, tržby klesly o procento na 201,9 miliardy korun. Čistý zisk společnosti očištěný o mimořádné vlivy, ze kterého se počítá dividenda, loni činil 20,7 miliardy korun, meziročně o pět procent více.

Výměna šéfa a tři nová jména v dozorčí radě

V dozorčí radě energetické společnosti ČEZ končí její předseda a někdejší předseda Akademie věd Václav Pačes. Pokračovat v ní nebudou ani Robert Šťastný, který býval označován za nominanta KDU-ČSL, a Petr Polák, který podle médií platil za muže bývalého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Novými členy rady byli zvoleni bývalý člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal, šéf odboru státního rozpočtu na ministerstvu financí Karel Tyll a bývalý viceprezident Komory auditorů ČR Otakar Hora, který byl dříve také zodpovědný za provozní řízení společností poradenské skupiny KPMG v České republice.

Nominaci Tylla a Lízala ministerstvdm financí minulý týden schválil vládní výbor pro personální nominace, Hora dosud působil v ČEZ ve výboru pro audit. Dozorčí rada ČEZ má 12 členů. Stát má osm členů, zbytek jsou zástupci zaměstnanců.

Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) ještě jako ministr financí v Sobotkově vládě uvedl, že na základě tehdejších koaličních dohod nominoval do dozorčí rady ČEZ za stát čtyři zástupce jeho resort, tři zástupci byli nominováni ČSSD a jeden KDU-ČSL.

Média v posledních letech častokrát spekulovala o tom, že Babiš chce svůj vliv v ČEZ navýšit. Například loni v lednu nynější premiér uvedl, že zástupci ministerstva financí v dozorčí radě firmy hlasovali na konci roku 2016 proti prodloužení mandátu stávajícímu vedení firmy. Byli ale přehlasováni a dozorčí rada před Vánocemi 2016 potvrdila ve funkci předsedy představenstva ČEZ na další čtyři roky Daniela Beneše.

Dozorčí rada ČEZ mimo jiné volí a odvolává členy představenstva firmy. Generálního ředitele pak volí představenstvo.

Týdeník Respekt tento týden uvedl, že vůči Benešovi jsou v dozorčí radě společnosti loajální čtyři zástupci zaměstnanců. Další čtyři místa jsou obsazena lidmi nominovanými v minulosti z ministerstva financí, tedy s požehnáním Babiše, napsal Respekt. "Pokud by Babiš chtěl dostat ČEZ pod kontrolu, potřeboval by ke svým čtyřem nominantům ještě další tři," podotkl týdeník.

Respekt dodal, že při rozdělení míst nicméně premiér bude muset přihlédnout k tomu, že o místa v ČEZ mají zájem také ti, jejichž podporu potřebuje pro vznik nové vlády, kterou by mělo sestavit hnutí ANO se sociálními demokraty s podporou komunistů. Beneš s Babišem jednali minulý týden na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem. Generální ředitel ČEZ po jejím skončení uvedl, že tématem schůzky byla budoucnost české a evropské energetiky.

Beneš letos v lednu podpořil Zemana při znovuzvolení hlavou státu přítomností v jeho volebním štábu. K účasti generálního ředitele firmy ve štábu ČEZ už dříve uvedl, že ji nelze považovat za politicky angažované jednání.

(Zdroj: čtk, ČT)

 

Čtěte více:

ČEZ: Schůzka se Zemanem a Babišem byla o budoucnosti energetiky
14.06.2018 17:11
Tématem dnešní schůzky prezidenta Miloše Zemana s designovaným premiér...
Beneš: O transformaci bude ČEZ jednat s politiky, dělit se nemá
20.06.2018 15:04
O transformaci energetické společnosti ČEZ bude její vedení teprve jed...
ČEZ před valnou hromadou: Transformace nebo rozdělení (prognóza analytika Patrie)
21.06.2018 12:56
Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš po nedávné schůzce s prezidentem Č...
Páteční valnou hromadu ČEZ budou provázet spory, soudí analytici
21.06.2018 14:47
Páteční valná hromada energetické společnosti ČEZ bude plná nejrůznějš...

Váš názor
  • valná hromada ČEZ
    23.06.2018 8:55

    ...seděl jsem tam. Představenstvo i dozorčí rada okázale opovrhují menšinovými akcionáři, na celém průběhu valné hromady to bylo vidět. 30% akcionářů nemá žádné zastoupení v dozorčí radě a tím ani žádný vliv na činnost představenstva. Jediná validní komunikace mezi společností a akcionáři probíhá směrem k ministerstvu financí, které zastupuje většinového vlastníka. S ohledem na to, že nově na MF bude pravděpodobně osoba, která již nyní tvrdí, že ČEZ má stavět nové jaderné bloky za své peníze a dozorčí radu ovládli nominanti pana Andreje Babiše, je to velmi špatná zpráva pro ostatní akcionáře. Jinak, už jen na okraj, tantiémy sice ČEZ již nějakou dobu nevyplácí, ale stejné peníze si představenstvo vyvedlo z ovládaných společností (celkem jich je cca 170, z toho 27 součást koncetrnu...tam už působnost VH ČEZ nesahá). Nepochybuji o tom, že úředníci Mifin také nepřišli zkrátka. Takže není co slavit, je to jen divadlo pro plebs.
    P.L.
    • Re: valná hromada ČEZ
      23.06.2018 11:49

      Neviděl bych to tak černě, pokud mi paměť sahá, tak minoriťáci neměli nikdy svého zástupce v Radě. A vedení jakékoli společnosti nemůže, dokonce ani v ČR, udělat rozhodnutí, které by nedávalo ekonomický smysl a poškodilo minoritní akcionáře. I pro stát by to bylo riziko, jelikož soud by takové rozhodnutí mohl (a měl) anulovat. Pokud se bude stavět, tak se buď ČEZ rozdělí, nebo se stát zaručí za výkupní cenu elektřiny. Jiné varianty mi nepřijdou realistické.
      MrBurnes
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení