Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Amazon je závratným úspěchem a také důkazem zmanipulovaného systému

Víkendář: Amazon je závratným úspěchem a také důkazem zmanipulovaného systému

05.08.2018 10:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Bloomberg minulý měsíc informoval, že zakladatel společnosti Amazon Jeff Bezos nahromadil bohatství ve výši 150 miliard dolarů. Jde o největší částku v moderní historii a Bezos má ještě o 50 % více peněz než Bill Gates, dvakrát více než Mark Zuckerberg a stokrát víc než prezident Donald Trump. Jen za poslední rok se jeho bohatství zvýšilo o 50 miliard dolarů. Jak píše The Atlantic, je to výsledek jeho chytrosti a podnikavosti. Amazon je zázrakem, který změnil životy nás všech. Zároveň je ale Bezosovo bohatství „důkazem špatně fungující politiky a systému daní a transferů, který podporuje zisky a bohatství vybrané menšiny“. 

The Atlantic tvrdí, že propast mezi bohatstvím těch, kteří se pohybují na vrcholu korporátních žebříčků na straně jedné a běžných zaměstnanců na straně druhé je v USA obrovská a šokující. Bezos hovoří o tom, že na Zemi nejde utratit jeho peníze za pomoc druhým, jediný způsob, jak se jich smysluplně zbavit, je „přeměnit Amazon a společnost nabízející lety do vesmíru“. Polovina zaměstnanců Amazonu v USA přitom vydělává 28 446 dolarů ročně. Někteří z nich si stěžují, že jim firma dává jen šest minut na návštěvu toalety. Zaměstnanci skladů musí vybírat a balit zboží v přesně definovaných časových intervalech. Za jednu směnu nachodí i 15 mil a zpracují 1 000 objednávek. 

Tento stav je do značné míry odrazem vládní politiky. Progresivní daňový systém by měl zajistit, aby se na lidi s vyššími příjmy vztahovaly vyšší daňové sazby. Bezos ale ve srovnání s tím, kolik vlastní akcií, bere jen malou mzdu. Jeho hlavní příjmy jsou příjmy kapitálové, které se daní 20 %. Podobně jako Warren Buffet se tak možná těší nižší efektivní daňové sazbě než jeho sekretářka. Amazon pak minulý rok neplatil žádné federální daně z příjmů i přesto, že jeho zisky dosáhly miliard dolarů

Tyto peníze pak vydělává proto, že svým zaměstnancům platí velmi nízké mzdy a tím financuje své investice. K tomu mu pomáhá i část pracovní smlouvy, která zaměstnancům zakazuje pracovat po odchodu z Amazonu u firmy s podobným podnikáním dříve než za 18 měsíců. Pokud totiž vezmeme v úvahu, čemu všemu se Amazon věnuje, tak zaměstnání u něj efektivně znemožňuje přechod do firem jako Walmart, ale i ke společnostem logistickým, menším kamenným obchodům či do skladů. Dříve se podobná ujednání týkala zejména managementu firem, ale dnes jsou mnohem více rozšířena i u běžných zaměstnanců. A to se projevuje negativním tlakem na mzdy. The Economist dokonce nedávno zveřejnil studii, která zjistila, že pokud Amazon někde otevře své skladovací centrum, v oblasti nedojde k růstu mezd, jak by se dalo čekat, ale mzdy naopak klesají. 

Donald Trump sice Amazon často kritizuje, ale v praxi snížil daňové zatížení korporací a ne běžných zaměstnanců. The Atlantic navíc tvrdí, že Trump nyní „hledá způsob, jak dát investorům dalších 100 miliard dolarů snížením sazby daně z kapitálových zisků“. Podobné kroky jsou přesně tím, co pomáhá lidem jako Bezos hromadit miliardy dolarů bohatství, zatímco průměrná americká rodina je na tom nyní ekonomicky hůře než před Velkou recesí. Nejde o to, že by Bezos učinil něco špatného, když dosáhl obrovského bohatství. Rostoucí nerovnost ale škodí ekonomice a polarizuje politiku i celou společnost. „Bezosův případ ukazuje, že se nehraje férově,“ uzavírá The Atlantic.

Zdroj: The Atlantic


 
 

Čtěte více:

Je Amazon jednou obrovskou bublinou?
26.04.2018 18:17
O technologických gigantech a jejich akciích toho bylo a bude napsáno ...
Proč by Amazon mohl být příští černou labutí
10.05.2018 6:24
Amazon vypadá nezničitelně. V letošním roce posílil zatím o více než 3...
Čtvrtletní zisk Amazonu poprvé překročil dvě miliardy dolarů
27.07.2018 8:35
Čtvrtletní zisk amerického internetového prodejce Amazon v období dube...
Tesla na poníkovi, Ford na medvědovi
02.08.2018 19:11
Poslední dobou se hodně hovoří o dvou automobilových akciích. První z ...
Apple. Cesta za jedním bilionem amerických dolarů a 50 tisíci procent od IPO
03.08.2018 10:44
Americká společnost Apple se včera stala první americkou veřejně obcho...

Váš názor
  • Amazon
    06.08.2018 14:04

    Špatný systém daní a transferů? Hledám v článku informace o tom, Jaké dostal Bezos dotace, pobídky, kde mu byly odpuštěny daně, ale nic takového tam není, žádné neférové zvýhodnění. Takhle to jsou jen bláboly a závistivé pomluvy.
    rac
    • Re: Amazon
      06.08.2018 16:30

      Bezos nedělá nic obecně špatného. Jestli použil dotace, tak určitě zákonným způsobem. Založil firmu a stará se o její maximální růst + maximální zisk. Co se dá vnímat k zamyšlení je to, že zaměstnancům v USA (a jinde) klesá životní úroveň a naopak na účtech velkých korporací se hromadí finance (nevyužitelné). Ty korporace nemají žádné morální zábrany a pomocí peněz (které zmůžou hodně) ovlivňují systém tak, aby jejich zisky rostly (což má za následek další pokles reálných příjmů zaměstnanců).
      pmx
  • Bezos
    06.08.2018 10:05

    Ano, je to pravda. Jde o nastavený systém. A co s tím můžeme udělat? Doba kdy cílem podnikatelů byl i rozvoj zaměstnanců, města kde podnikají a celého regionu je už dávno pryč. Bezos přeci může vyplatit mimořádnou odměnu svým zaměstnancům, kteří mu pomohli k zisku. Ale on neví proč by to měl dělat. I když současně neví co s tolika vydělanými penězi...
    pmx
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data