Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je Amazon jednou obrovskou bublinou?

Je Amazon jednou obrovskou bublinou?

26.04.2018 18:17

O technologických gigantech a jejich akciích toho bylo a bude napsáno snad až příliš mnoho, proto se snažím pečlivě vážit, zda k tomu ještě něco přidávat. Na FTAlphaville jsme ale minulý týden mohli najít úvahu o tom, zda je Amazon bublinou, či ne a ta podle mne za pozornost stojí.

Ještě než se do ní ponoříme, věnujme se pár základním číslům. Amazon se nyní pyšní kapitalizací ve výši 736 miliard dolarů. Na provozním toku hotovosti loni vydělal 18,4 miliardy dolarů. Kdyby utnul všechny akvizice a investoval jen do stávajícího provozu, zbylo by mu po nich v roce 2017 asi 7 miliard dolarů, v roce 2016 necelých 10 miliard dolarů. A kdyby firma od nynějška do nekonečna svým akcionářům generovala ročně oněch 10 miliard dolarů, současná hodnota tohoto toku hotovosti je asi na jedné desetině (!) současné kapitalizace. Můžeme to vnímat tak, že 90 % současné ceny akcií na trhu je tedy vytvářeno příběhem – tím, co bude, kam až firma poroste. 

A tím se dostáváme k oné úvaze na FTAlphaville. Jamie Powell v ní poukazuje nejdříve na to, že Amazon je v nemilosti té největší černé labutě v Bílém domě, skepticky se o jeho akciích vyjadřují lidé z Greenlight Capital, Nordea Bank, či Morgan Creek. Nelíbí se jim například to, že PE počítané na základě zisků očekávaných v roce 2019 dosahuje hodnoty 170 (slovy sto sedmdesát).  Analytici zase velmi optimisticky čekají, že firma bude v roce 2023 generovat tržby ve výši 535 miliard dolarů, což odpovídá 12 % celkových tržeb maloobchodu z roku 2017. Powel je také naladěn na optimistickou notu a poukazuje na následující:

Asi 90 % tržeb nyní generuje internetový prodej, Fulfillment By Amazon (FBA), Amazon Prime a Amazon Echo. Scott Galloway z NYT minulý rok vtipkovat, že šéf Amazonu Bezos volá svým podřízeným v případě, že jejich divize jsou ziskové, a nadává jim za to, že se jim nepodařilo „recyklovat“ tržby do nových investic. Jedním z cílů této strategie je dosáhnout velkého rozsahu aktivit, který by snižoval průměrné náklady – v podstatě klasické úspory z rozsahu. A to se prý daří.

Amazon Prime má nyní podle odhadů mezi 60 – 90 miliony amerických předplatitelů. Z nich každý platí 99 dolarů ročně. To jinými slovy znamená, že „ asi 60 % amerických domácností je nyní finančně provázáno s Amazonem“. Podle FTAlhaville to mimo jiné znamená, že celkově tyto domácnosti utratí za služby Amazonu asi dvakrát více než ti, kteří Amazon Prime předplacený nemají. 

FTAlphaville nesouhlasí se skeptiky, kteří tvrdí, že je lehké ničit tradiční maloobchod, když se tak činí za cenu velkých diskontů, které znamenají nízkou ziskovost. Argument proti této tezi prý zní „spokojenost zákazníka znamená pozitivní tok hotovosti“. V případě Amazonu se to projevuje například na tom, že firma je díky době splatnosti pohledávek (údajně až 80 dní) schopna financovat se z velké části závazky k dodavatelům. 

K tomu bych rád dodal, že Amazon tu klasické pozitivum maloobchodu dotáhl do extrému, což mu značně pomáhá při expanzi – tu do značné míry financují dodavatelé a firma si nemusí říkat o nový kapitál na akciovém trhu, či u dluhopisových investorů požadujících odpovídající úrokovou kompenzaci. Zrcadlově (tedy negativně) se tento efekt projevuje u dodavatelů, kterým v rozvahách rostou pohledávky a o více peněz si tak u svých poskytovatelů kapitálu musí říkat oni. Opět v podstatě klasický případ toho, co se stane ve chvíli, kdy se v nějaké vertikále na trhu objeví dominantní firma. Z hlediska růstu toku hotovosti Amazonu pak tento efekt funguje samozřejmě jen při růstu tržeb.

Na FTAlphaville hodnotí pozitivně i vývoj v divizi  Amazon Web Services (AWS). Od roku 2015 tu tržby vzrostly o 465 % a zisky o  614 % a Amazon si tu vede dobře i přes tvrdou konkurenci firem jako Microsoft, IBM, či Google.  Amazon Echo pak podle FTAlphaville dosáhl 65 % podílu na trhu chytrých reproduktorů a pozitivní je prý i vývoj kolem akvizice a integrace společnosti Whole Foods.

Podle mne je obdivuhodné co Amazon dokázal, ale nejisté, zda z toho všeho budou nakonec těžit zákazníci, či akcionáři. Firma v podstatě provádí obrovský přesun příjmů a bohatství v nejednom odvětví, zatím z toho značně těží zákazník. A akcionář věří, že v budoucnu dojde i na něj – jak jsme viděli v úvodu, nyní firma generuje jen asi desetinu toho, co by stačilo na ospravedlnění kapitalizace Amazonu v jeho „stabilizované“ formě.  Na FTAlphaville jsou optimisty. Pokud by ale Amazon nakonec svou strategii přehnal a opojen předchozími úspěchy propálil své zdroje v investicích s nedostatečnou návratností, nebyl by ani zdaleka první a asi ani poslední. Jisté je nyní jen to, že máme příležitost sledovat jeden z nejzajímavějších korporátních příběhů celé lidské historie. 


 

Čtěte více:

2018 – rok, kdy Tesla na kolena klesla?
25.04.2018 10:14
Když šéf společnosti Tesla Elon Musk v roce 2006 představil investorům...
Obrátí ceny akcií opět nahoru, nebo budou dál klesat?
24.04.2018 15:42
Některé akciové indexy si od počátku letošního roku prošly znatelnou k...
Tučná léta možná končí. Dávejme si pozor, co si nyní budeme přát
24.04.2018 18:42
Vývoj a výroba léků sebou přináší nejednu tenzi a paradox. V Perlách t...
Bouře na trzích s hliníkem. Mračna nad Rusalem
25.04.2018 12:10
Po dvou týdnech politických bouří vyvolaných americkými sankcemi vůči ...
Tak nějak vypadá klasické dilema hodnotového investora…
25.04.2018 18:07
Minulý týden jsem tu nakousl téma „tří absurdně levných akcií“. Na ten...

Váš názor
  • O jeden den pozdeji
    27.04.2018 10:19

    Tak co bublinari. Stale mluvite o bublinach ? A zitra to bude zase jiny .....))))).
    J.P.Morgan
  • Zase to ...co kdyby ale co az se stane
    27.04.2018 2:29

    Pro logicky mysliciho cloveka je dulezite vedet ze kdyz to funguje tak dobre a bez problemu takovou radu let tak se to vyplati. Nakonec to stejne splaskne, mozna ze az za 5-10 let, ale do te doby si to musim pohlidat a sledovat a prodat nez to splaskne. Do te doby ale at ta "bublina" roste a mne to prinasi zisky. AMZN prave vyhlasil posledni vysledky a za posledni rok svoje zisky zdvojnasobil a muze si dovolit zvysit svoje poplatky o 20%. Tak jaka bublina ?Pro mne je to bez diskuze a prikupuji k tomu co uz mam na prumer 687U$ za akcii. At si tomu pani experti rikaji jak chteji. Jen lituji ze jsem nenkoupil o 5let drive. Ten prumer by byl daleho nizsi. Pro me jsou dulezite vysledky a cash flow. Jen zacatecnik nebo blaha si mysli ze vysoka cena za akcii je draha akcie. A clovek nevedomy, ktery povazuje cenu akcie napr. BRK, pri 300 000 U$, pri nulove dividende za kus za predrazenou by nemel investovat nebo si doplnit svoje znalosti.
    J.P.Morgan
  • Co nazyvaji investori bublinou a co to opravdu je
    26.04.2018 22:11

    Podle nekterych je to bublina uz nekolik roku a dokud roste tak co ? Kazdy kdo uz par let v teto branzi pusobi a vyzna se vi jak se musi zaridit. I tady plati ze bez prace nejsou kolace. I jako v politice, kdo se neumi sam zamzslet a jedna podle rad jinych jen splace nad vysledkem, protoze i tam vlastne kupuje Zemana v pytli kdyz si nedovede sam vyhodnotit co a za co kupuje. Za lenost se plati a nekteri lide se vyzivaji v nadavani na druhe, kdyz si za neco muzou sami a ridi se radami tech co je nahani kam chteji oni. Za vlastni blbost se plati nevic. A prestoze mnozi vidi jak se s nimi nekteri snazi manipulovat a oblbovat je tak jim stale veri a ridi se jejich radami. Hlavne nezapominejte hesla jako ...sel in mej end gou evej.
    YZX
  • Starosti českých investorů ala XZY
    26.04.2018 21:00

    a ta největší je jestli je AMZN bublina. Vaše starosti a Rothschildovy money. A co když to bublina není. To vrtá v hlavě čížkům nejvic. Měli jste nakoupit (jako já), když byly akcie pod 500 USD a přizdi srči si kladli stejnou otázku. Ted' by vás tyhle otázky nezajímaly. Ale už brzy vás zase přestanou zajímat až pán prezident se svm premierem udělají měnovou reformu, na výzvu Okamury a za podpory komunistů, aby se odčerpaly nadbytečné peníze od těch co si našetřili, jako to udělali komouši v roce 1952-3. Opět socráj kde budou mít všichni houbelec, ale hlavně nebudou mít co závidět sousedovi že má víc. Svatá prostato.
    Harpagon
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení