Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tesla na poníkovi, Ford na medvědovi

Tesla na poníkovi, Ford na medvědovi

02.08.2018 19:11

Poslední dobou se hodně hovoří o dvou automobilových akciích. První z nich je už téměř z povinnosti Tesla, která nyní potěšila investory mimo jiné tím, že co se týče generování volné hotovosti už není v takovém záporu, jako dříve. Druhou intenzivně diskutovanou autoakcií je Ford.

Tesla zpět na koni?

Zdá se, že trh si poslední čísla a komentáře Tesly přebral v pozitivním duchu a akcie je po čase znovu na koni, či spíše na poníkovi. Spíše to ale bude pokračovat dál v duchu „jednou si dole, jednou nahoře“. CNBC třeba před několika dny psala, že Steve Eisman sází proti Tesle. Pokud by vám to jméno nebylo hned povědomé, tak jde o člověka, jehož předkrizová kariéra sloužila za základ filmu The Big Short. Tedy filmu, který ukazoval, jak se několik rebelů a podivínů nenechalo strhnout předkrizovou davovou psychózou a dokázalo vsadit proti hypotékám a jejich derivátům. Pokud předpokládáme, že Eisman má nadání na otevírání ziskových krátkých pozic, má jeho postoj vůči Tesle svou váhu.

Eisman v rozhovoru pro CNBC uvedl, že pan Musk je podle něj „velice chytrý člověk“, nicméně vyjádřil obavy z toho, zda dokáže dotáhnout své vize do konce. Konkrétně se domnívá, že pan Musk má „problém s exekucí“. Konkrétně pak investorovi vadí, že Tesla „se nikam nedostala v oblasti autonomního řízení“ a „na jejím poli se začíná objevovat stále větší konkurence“.

Už je to delší čas, co jsem tu psal o tom, že Tesla toho bezesporu učinila hodně pro spotřebitele, ale v otázce investic už takové nadšení nemusí být namístě a to ze dvou základních důvodů: Za prvé, osud elektromobility je stále otevřen. Jednak je otázka, zda nepůjde spíše u uhlomobilitu, či plynomobilitu (a tudíž nakolik tato technologie bude skutečně přispívat ke zlepšení životního prostředí). A samozřejmě se mohou objevit i jiné, životaschopnější technologie.

Za druhé je tu pak problém, který můžeme nazývat přepálený začátek – není zase tak výjimečné, že první firma na trhu prošlape cestu ostatním, ale nezbudou jí síly pro potřebný finiš. V případě Tesly se tento scénář zdaleka nedá vyloučit už kvůli tomu, že její volný tok hotovosti je stále hluboko v záporu. Eismanův pohled mi tak není ani zdaleka cizí.

Ford na medvědovi?


Akcie Fordu je podle některých měřítek a názorů v medvědí trendu a nyní na ní značně doléhají zejména obavy z obchodních válek. Nepomáhají ani poslední čtvrtletní čísla a výhled na celoroční výsledky pod předchozími očekáváními. Mezi investory se pak nyní hovoří zejména o dvou tématech: Nesníží náhodnou Ford dividendu? A je už dost levný na to, aby byl atraktivní?

S hledáním alespoň trochu uspokojivé odpovědi nám pomůže následující tabulka s výsledky firmy. Ta nám ukazuje, že Fordu po investicích minulý rok zbylo 11 miliard dolarů, v roce 2016 to bylo téměř 13 miliard, za posledních 12 měsíců 9 miliard dolarů. Dividendy dosáhly minulý rok částky asi 2,5 miliard dolarů (odkupy jsou minimální). Z tohoto pohledu tedy firma vydělává více než dost na to, aby své dividendy ufinancovala. Změnilo by to zhoršení schopnosti generovat hotovost a/nebo potřeba vyšších investic. Zmínit je pak třeba i financializaci automobilek, z kterých se kvůli prodejům na úvěr a leasing staly jakési polobanky a to má značný dopad i na strukturu a čitelnost jejich výsledků. Přesněji řečeno, Ford a spol. mají obrovské obraty u položek, jako jsou finanční investice a zadlužení a ukazatel jako je volné cash flow u nich zejména z hlediska krátkodobých fluktuací poněkud ztrácí na relevanci.

001 

Zdroj: Morningstar

Výše uvedené je pak samozřejmě relevantní i z pohledu valuace. I přesto ale vezměme za fundamentální vodítko volný tok hotovosti firmy z posledního roku. Budeme předpokládat, že Ford bude schopen oněch 11 miliard dolarů vydělávat každým rokem. Pak se současná hodnota tohoto cash flow bude pohybovat vysoko nad 100 miliardami dolarů. Kapitalizace Fordu se ale nachází u 40 miliard a trh je tedy mnohem, mnohem skeptičtější ohledně toho, co firma bude generovat/vyplácet akcionářům. Na 40 miliard dolarů se shodnou okolností dostaneme, pokud spočítáme současnou hodnotu neustále se opakující dividendy z roku 2016 (3,3 miliardy dolarů).

Jinak řečeno, Ford je nyní trhem naceněn tak, že by měl akcionářům soustavně vydělávat to, co v roce 2016 vyplatil na dividendách. Nehovořím nyní o sentimentu a podobně, ale tato čísla implikují, že jeho současná čísla ohledně volného toku hotovosti jsou značně irelevantní, či se ještě značně zhorší. Pokud tomu investor nevěří, má tu dobrého kandidáta na hodnotovou investici.


 

Čtěte více:

Volkswagen v pololetí dosáhl rekordního zisku
01.08.2018 9:37
Německý automobilový koncern Volkswagen v prvním pololetí meziročně zv...
Co to vlastně je „silná společnost“
01.08.2018 18:24
V několika předchozích příspěvcích jsme narazili na výhody a nevýhody ...
Apple umí vydolovat růst i na stagnujícím trhu (nová cílová cena Patrie)
01.08.2018 15:49
Apple nadále potvrzuje, že je schopen vydolovat růst i na stagnujícím ...
Tesla zdvojnásobila ztrátu, její akcie ale přidaly 10 procent. Proč?
02.08.2018 9:42
Americký výrobce elektrovozů Tesla prohloubil ve druhém čtvrtletí ztrá...

Váš názor
  •  
    02.08.2018 22:34

    Nabízí Patria produkt na pokles akcií Tesly?
    Zdravý rozum
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university