Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Jak si povedou rozvíjející se trhy po konci prázdnin?

Rozbřesk: Jak si povedou rozvíjející se trhy po konci prázdnin?

03.09.2018 9:16
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Školní rok začíná na trzích klasicky pomaleji, protože v USA je na programu ještě Labour day. Hlavní díl pozornosti v následujících čtrnácti dnech ovšem tak jako tak padne na to, jak návrat větších objemů na trh ovlivní vrtkavou náladu na rozvíjejících se trzích. Nejslabší z nich (Argentina, Turecko) neprožily vůbec hezké léto a z návratu do školy mají strach. Argentinské peso se v závěru uplynulého týdne dostalo znovu pod tlak poté, co prezident Mauricio Macri žádal přes YouTube Mezinárodní měnový fond, aby urychlil platby ze záchranného balíku. Na jeho žádost reagovaly trhy 12% propadem pesa (35 % za posledních čtrnáct dní !) a centrální banka musela pro jeho stabilizaci sáhnout k dalšímu zvýšení úrokových sazeb - o 15 % na 60 %.

Tento týden míří do Argentiny šéfka MMF Christine Lagardová, aby dohodla na místě ještě ambicióznější balík. Důležité bude sledovat, jak moc MMF ve finále přitvrdí v doprovodných podmínkách - investoři na ně sice čekají, ale příliš přísná dieta by mohla zemi uvrhnout do politické nestability.

Rozvíjející se trhy také nemusí úplně s klidem přijmout další obchodně-válečné tažení Donalda Trumpa. Ve středu budou pokračovat jednak debaty s Kanadou, která je po separátní dohodě USA a Mexika jednou nohou z NAFTA ven. Pro rozvíjející se svět ale možná bude zásadnější, jak se naplní jiná hrozba Donalda Trumpa - a to uvalit na Čínu již v tomto týdnu nová cla (na objem dovozů 200 miliard USD).

Jinak je patrné, že napětí na rozvíjejících se trzích zatím zůstává relativně izolované. Americké akcie zažívají nejdelší býčí trh v historii a pohybují se poblíž historických maxim - to však do budoucna může být důvodem vyšší zranitelnosti. Nákazu cítí do jisté míry devizové trhy. Americký dolar si při výraznějších výprodejích zpravidla připisuje body a naopak střední Evropa zpravidla ztrácí. Musí se ale jednat o masivnější prodeje napříč rozvíjejícími se trhy (naposledy v polovině srpna) - Turecko a Argentina sami nestačí.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna je opět pod lehkým tlakem, který se od střední Evropy vrátil s výprodeji na rozvíjejících se trzích. Číslem tohoto týdne budou mzdy, které jsou pro řadu členů bankovní rady klíčovým indikátorem napětí na trhu práce. Další slušný růst v kombinaci se slabou korunou by měl ČNB přesvědčit k růstu sazeb již v září.

Zahraniční forex

Návrat do školy se nemůže odehrát na finančních trzích jinak než zvýšenou volatilitou. To může tento týden platit i pro devizové trhy - zvláště v situaci, kdy budou na pořadu dne i důležitá data jako jsou indexy ISM (PMI) či třeba důležité statistiky z amerického trhu práce (čtvrtek a pátek).

V případě eurodolaru však figuruje ještě jeden moment, a tím je italská fiskální situace. V pátek večer - tedy v momentě, kdy se výnosy u italských dluhopisů pohybovaly na pětiletých maximech, zhoršila agentura Fitch výhled italského ratingu (BBB) na negativní. Je to první negativní výstřel ze strany ratingových agentur před schvalováním italského vládního rozpočtu na příští rok, které potrvá až do konce října. Itálie mezitím přispěchala s verbálním ujištěním o dodržování Bruselem nastavených fiskálních cílů, ale jak se říká: “slibem neurazíš“…

Mezitím situace v emerging markets zůstává zranitelná s tím, že turecká lira se stále obchoduje na velice slabých hodnotách a trh již pomalu vyhlíží zasedání centrální banky, které má proběhnout za 10 dní (dnes může být zajímavou informací inflace za srpen).


Čtěte více:

Rozbřesk: Do Německa se vrací optimismus, USA chtějí po Mexiku dohodu s Kanadou
28.08.2018 9:21
I když se od srpnového indexu Ifo příliš nečekalo, dokázal příjemně př...
Rozbřesk: V Česku stále zaparkován větší objem zahraničního kapitálu… vadí někomu vysoké devizové rezervy?
29.08.2018 9:12
Poslední čísla za českou platební bilanci ukázala, že ani v průběhu če...
Rozbřesk: Vláda se shodla na růstu platů, porostou opět rychleji než v soukromé sféře
30.08.2018 9:16
Vláda se shodla na tom, že platy zaměstnanců ve veřejné sféře porostou...
Rozbřesk: Rekordy českého trhu práce
31.08.2018 9:14
To, že situace na českém trhu je každý měsíc stále napjatější, včera z...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data