Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína by v Evropě ráda „rozdělila a panovala“

Čína by v Evropě ráda „rozdělila a panovala“

09.10.2018 5:45
Autor: Redakce, Patria.cz

The Economist se domnívá, že „Evropa se Číně zalíbila“, a důkazem je vývoj čínských investic v evropských zemích. V roce 2017 například celkový objem přímých zahraničních investic Číny klesl, ale podíl těch, které směřovaly do Evropy, se zvýšil z jedné pětiny na jednu čtvrtinu. Čína navíc používá své finanční zdroje k tomu, aby zvýšila svůj politický vliv, a The Economist v této souvislosti zmiňuje země jako Maďarsko a Řecko, které například bránily tomu, aby byla Čína Evropskou unií kritizována za porušování lidských práv. A politický vliv Číny v Evropě má být patrný i z toho, že český prezident Miloš Zeman hovoří o své zemi jako o nepotopitelné čínské letadlové lodi v Evropě.

Čínské strategie by si měli všímat ale i Američané a The Economist tvrdí, že Evropa by ji měla posuzovat velmi opatrně. K tomu však nyní nedochází. Řada čínských investic jen odráží její rostoucí ekonomickou sílu a jde o čistě podnikatelské aktivity soukromých subjektů s cílem generovat zisk. V pořádku by měly být i investice zaměřené na získávání nových technologií, ovšem jen v případě, že nezvyšují bezpečnostní rizika. Čína také „na rozdíl od Ruska nechce podkopat EU či v ní vyvolat chaos podporou populismu a xenofobie“. Naopak, preferuje Evropu stabilní, otevřenou vzájemnému obchodu. V oblasti klimatických změn a mezinárodního obchodu zase „postupuje zodpovědněji než Trumpova vláda a snaží se pracovat na globální dohodě“.

Někteří Evropané tak usuzují, že Čína může být protiváhou nepredikovatelných Spojených států, ale The Economist tvrdí, že jde o omyl. Evropa toho má totiž s USA stále mnohem více společného. A Čína navíc „využívá nutnost jednotného hlasování v Unii k tomu, aby s pomocí jedné či dvou členských zemí blokovala kroky nebo prohlášení, které se jí nelíbí“. Příkladem je právě oblast lidských práv. Stejně tak by se ale Evropané měli vyhnout druhému extrému – strachu z toho, že čínské aktivity úplně rozloží spojenectví s USA. The Economist totiž tvrdí, že „dokud se Čína nestane demokracií, budou Evropě vždy mnohem bližší Spojené státy“.

„Evropa se musí vyhnout naivitě na straně jedné a nepřátelství na straně druhé... Vlády by měly zkoumat a případně vetovat čínské investice případ od případu. Černá hora neměla nechat své závazky vůči Číně dorůst tak obrovských rozměrů. Polsko a Maďarsko měly mnohem pečlivěji zkoumat některé infrastrukturní projekty, které za dané peníze nenabízí dostatečnou hodnotu a nebyly nikdy pořádně dokončeny,“ tvrdí The Economist. Evropa by také vůči Číně měla postupovat jednotně, protože žádná země sama o sobě jí není odpovídající protistranou. Kvůli tomu by se mohl změnit i způsob hlasování v Unii. A Trump by si měl uvědomit, že když chce donutit Čínu, aby v oblasti mezinárodního obchodu hrála podle pravidel, Evropa mu může být mocným spojencem.

Zdroj: The Economist






 
 

Čtěte více:

Obchodní válka USA s Čínou jen tak neskončí, Trump chce totiž i nemožné
28.09.2018 13:30
The Economist se domnívá, že v dosavadním obchodním konfliktu s Čínou ...
GE dává velkou lekci Číňanům
02.10.2018 17:42
Na FTAlphaville jsme si mohli před několika dny přečíst o čínské spole...
Čína sklízí, co zasela
04.10.2018 12:36
Známý investor Ed Yardeni je dlouholetým býkem, ovšem ve svém poslední...
Jak se investičně postavit k eskalaci americko-čínské obchodní války
04.10.2018 17:49
Podle některých názorů je obchodní konflikt mezi USA a Čínou trochu ji...
Čína znovu snížila požadavek na rezervy komerčních bank
08.10.2018 8:50
Čínské komerční banky mohou nově držet opět méně likvidních rezerv. Zm...

Váš názor
  • Demokracie
    09.10.2018 10:47

    Líbí se mi to žonglování se slovíčkem demokracie resp. demokratické země. Podle definice (Wikipedie Demokracie je forma vlády, ve které se všichni občané rovně podílejí – přímo nebo nepřímo skrze volené zástupce – na navrhování a přijímání zákonů, kterými se řídí jejich společnost.) Myslí si snad někdo z čtenářů, že tomu, např v USA, EU nebo u nás, tak je? Jistě, že nic není ideální, ale přesto je možné hodnotit, do jaké míry je ona definice v té které zemi plněna. Podle mého názoru se demokracie v USA mílovými kroky od podstaty demokracie vzdaluje a země EU jsou v těsném závěsu. O Číně se jako o demokratické zemi, přes všechny imitace voleb, hovořit nedá vůbec. Avšak, kde se v nás vzala ta víra v nezpochybnitelnost demokracie jako nejlepší vlády pro zemi a její lid? Není to příznak nadřazenosti, samolibosti? I ta starořecká vzorová demokracie byla jen demokracií pro vyvolené v zemi plné otroků. Ostatně jako u nás a v ostatních "demokratických" zemích dnes.
    trumf
  • Čína má i druhou možnost
    09.10.2018 9:16

    Čína může vypustit uprchlíky, a těch bude třeba 300.000.000, jak říkal Teng Siao Ping, když dostane každý na cestu batoh plný rýže, dojdou až do Evropy, no to neříkal, a nebude jich tolik, Čína bude jednu generaci dost vymírat, mají to politicky nastavené, USA ohrožuje Evropu, více než Rusko a Čína, my tři jsme staré civilizace u nich je to pouze o PENĚZÍCH a ZBRANÍCH, hrajou si na staré Římany, ale většina amerických můžů je OBŘEZANÝCH, co to znamená netuším, ale Protestanté mají svoje hlavní město v Jeruzalémě, Evropa má Řím, a stovky dalších famózních měst, v Evropě je 73 let mír, to se o jiných částech světa říci nedá, nakonec se válčí vždy tam kde jsou suroviny, tady je prd, válčí se i tam, kde jsou či povedou plynovody a ropovody, tam všude je válka, či pokus převzít moc demokraticky, včetně Ukrajiny, jedině, že by se z Miliardářů stali ekologové a chtěli by spasit svět, ale to by pak byli chudí a museli jít meditovat do buddhistického kláštera, a místo nich přijdou jiní jachtaři :-), bohatnutí jedněch přináší smrt a utrpení dalších, tak se jim tam pošle balíček s čokoládou, ?????? nyní je situace ve světě naprosto v klidu, mocnosti sondují, Putin je naprosto čitelný, Evropa hledá novou tvář, Čína je naprosto čitelná, USA hledá jak zůstat jednička, takže buď bomby nebo cla a embarga, Indie nemá suroviny a je líná, armádu obsluhují Sikhové, Británie odešla ze hry, vyčkají co bude, je to rezervní armáda USA, teda miliardářů ?
    rob
    • Re: Čína má i druhou možnost
      09.10.2018 9:55

      to usa a rusko taky, prostě se jim jenom jedná s jednotlivými částmi lépe než s vícehlavou saní, těžko taky najít něco na čem se celá eu shodne
      hvarcz
  • Stará lidská pořekadla
    09.10.2018 8:46

    stará lidská moudra platí všeobecně, řídí se jimi každý, kdo chce něco dosáhnout, divide et impera je klasika, je to o normální politika, život, Trump se začal po nástupu učit politiku, a nutně skončil/skončí opět u Transatlantické smlouvy, pokud se USA cpou do problémů plynu a staré dobré ropy v Asii, problémy narostou, a co o Indie, USA soupeří s Íránem a Ruskem o dodávky plynu do Indie, plynovod z Tadžistánu, či kýho čerta, přes Afganistán, kvůli němuž tam máme armádu, je hodně velkou utopií, ani demokratická vláda v Íránu by si nechala diktovat podmínky, je to kolos, živí 90 milionů lidí, trojka zla je ve skutečnosti ekonomická konkurence, Rusové ani Arabové pracovat nechtějí, v Íránu je to možná jiné, ale jak říká starý Indián, jenom bílá člověk tak blbá, aby měnil dokonalý systém, malé bitvy a krevní msta, lov, sex kdy chceš, a příroda pro radost ze života, bombardovací lady Clinton, Bushova parta, Trump, miliardáři, ti všichni nám vytváří skvělou budoucnost, a my si z nich děláme srandu, čekáme až bude lépe, nejlépe se měli moje rodiče, skončila válka, když dospěli, začal rockenro´l, Vietnam se jich netýkal, jako nás Blízký východ s jeho uprchlíky, zemřou včas než se to znovu podělá :-)
    rob
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m