Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jaderný projekt ČEZ může být odložen, řekla ministryně Nováková

Jaderný projekt ČEZ může být odložen, řekla ministryně Nováková

29.10.2018 12:09, aktualizováno: 29.10. 17:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Česká vláda může odložit své rozhodnutí ohledně výstavby nového jaderného projektu ČEZ a krom jiného se tak vyhnout případnému střetu s menšinovými akcionáři energetiky. Vyplývá to ze slov ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové pro agenturu Bloomberg. Podle ní je možné prodloužit životnost Dukovan a analyzovat, kdy, jak a jaký rozsah jádra budovat. Akcie ČEZ na pražské burze v celkově příznivé atmosféře při růstu indexu PX o 2,3 procenta posílily o 3 % na 541 korun za akcii.

„Rozhodnutí o výstavbě jádra nemůže být činěno pod tlakem ze strany dodavatelů nebo dalších entit,“ cituje Bloomberg Novákovou s tím, ministerstvo také „analyzuje možné soudní spory“. Menšinoví akcionáři ČEZ akcentují, že natlačení energetiky do ztrátového projektu zasáhne jeho zisky a schopnost výplaty dividendy.

Podle dosavadního oficiálního postoje vlády budou nové jaderné bloky potřebné pro energetickou bezpečnost země. Výstavba plynových zdrojů je levnější, ale představuje vystavenost pohybům cen plynu a dovozu plynu. 

Podle dřívějších slov premiéra Babiše si ČEZ může dovolit výstavu nejméně jednoho jaderného bloku vlastními silami s pouze úvěrovou garancí státu. Podle managementu ČEZ dosáhnou náklady na jeden reaktor nejméně 150 miliard korun, což je řádově polovina tržní kapitalizace společnosti. Podle zástupce skupiny menšinových akcionářů Michala Šnobra je „prakticky i právně nemožné“, aby ČEZ byl nucen k „sebedestruktivní“ investici. Podle slov finančního šéfa ČEZ Martina Nováka musí nové jaderné zdroje vybudovat plně státem kontrolovaná entita mimo jiné právě kvůli potenciálním střetům s menšinovými akcionáři.

"Náš postoj není vyložené protijaderný. Celou dobu jen říkáme, že nás nikdo nemůže postavit před hotovou věc, a říct - ´Milí minoritní akcionáři, vy tady (v ČEZ) máte peníze. My ty vaše peníze použijeme, a vy buďte zticha a to, že o ně možná přijdete, to vám vlastně vadit nemusí´," řekl dnesŠnobr.

Možné odložení rozhodnutí o stavbě nového bloku vítá. "V tomto okamžiku tady není nikdo, kdo umí postavit technologicky vyspělou jadernou elektrárnu za rozumné peníze a v rozumném čase uvnitř Evropské unie," uvedl. Souhlasí s Novákovou, že variantou může být prodloužení životnosti současných jaderných elektráren.

Nováková pro Bloomberg zmínila „osobní právní rizika“, vyplývající nejen pro management ČEZ, ale také pro premiéra, ministryni průmyslu a obchodu a ministra financí. „Budeme hledat takový model výstavby nových reaktorů, který tato rizika eliminuje,“ cituje Novákovou Bloomberg. "Odkoupení menšinových akcionářů je nejdražší variantou a na základě debat, které vedeme, bych řekla, že také tou nejméně preferovanou," řekla Nováková.

Diskuse zasahuje také dluhové financování v rovině, za jakým podmínek si kdo může půjčit, myšleno stát viditelně výhodněji proti společnosti ČEZ. Podle Novákové je možné prodloužení živostnosti stávající elektrárny Dukovany za rok 2035 a vláda může o směřování projektu rozhodnout později na základě trendů na energetickém trhu a nových technologií.

„Pokud chceme nadále omezovat emise CO2, jádro musí zůstat součástí našeho energetického mixu, bez jaderné energie cílů nedosáhneme. Diskuse není, zda jádro máme či nemáme budovat, ale diskuse je o tom, kdy, jak a jaký rozsah,“ cituje Bloomberg Novákovou.

ČEZ provozuje jaderné elektrárny v Dukovanech a v Temelíně. V rozhovoru pro agenturu Reuters z 19.října Nováková uvedla, že dosud není rozhodnuto, ve které z těchto lokalit se budou nové zdroje stavět, ale že stát se bude muset nějakou formou na výstavbě podílet, nejlépe jako druhý poskytovatel záruk po společnosti ČEZ, a že vláda chce o modelu financování projektu rozhodnout do konce letošního roku. V rozhovoru pro Bloomberg Nováková zopakovala, že stát upřednostňuje spíše menší participaci na projektu. "Je zřejmé, že vláda chce minimalizovat záruky, které poskytne, a raději bude tlačit ČEZ přinejmenším k účasti na financování projektu," řekla.

 
 
 

Čtěte více:

ČEZ potvrdil celoroční cíl zisku i tržeb, do čtvrtletí promluvilo přecenění kontraktů
07.08.2018 8:24
Tuzemská energetika ČEZ ve druhém letošním čtvrtletí dosáhla upravenéh...
ČEZ: Ohled za 2Q18 (komentář analytika)
07.08.2018 12:21
ČEZ zaknihoval výsledky za druhé čtvrtletí 2018 pod odhadem analytiků ...
Nová doporučení pomáhají ČEZu, daří se evropským bankám v očekávání zrychlení italského růstu
04.10.2018 10:51
Pražská burza zahajuje dnešní den pozitivně a navazuje tak na včerejší...
Piráti vyzvou Babiše, aby stát prověřil počínání ČEZ na Balkáně
11.10.2018 13:49
Česká pirátská strana vyzve premiéra Andreje Babiše (ANO), aby stát pr...
Minoritní akcionáři ČEZ v čele se Šnobrem žádají o svolání valné hromady kvůli opcím i strategii
12.10.2018 14:17
Minoritní akcionáři ČEZ sdružení kolem kritika současného vedení firmy...
Bulharský úřad odmítá novou žádost o uznání prodeje aktiv ČEZ
18.10.2018 16:24
Bulharský antimonopolní úřad (KZK) se odmítl znovu zabývat žádostí fir...
Ministryně Nováková: Výstavba jaderných bloků ČEZ musí respektovat akcionáře
19.10.2018 15:15
Stát se bude muset nějakou formou podílet na výstavbě nových jaderných...

Váš názor
  •  
    29.10.2018 15:09

    Dovolim si ocitovat komentar kolegy Spacka z jine diskuze: "Antirusáci se nakonec budou modlit, aby vynikající sovětské atomové elektrárny zůstaly v provozu co nejdéle. :-)"
    Hroch2
  • To: James Bond a Medved
    29.10.2018 13:33

    socialisticke CSSR nepotrebovalo kapital, protoze stacilo dohodnout bartrove obchody se Sovetskym svazem. Nyni jiz CEZ patri statu jen ze 70% (nerikam, ze je to dobre). Je tedy nutne respektovat i 30% akcionaru/managementu, kteri maji zdravy rozum, a nechteji investici do jadra na ukor dotovanych OZE. OZE jsou navic pruchodnejsi i zahranicne-politicky. Je jiste, ze Rakousko by delalo problemy jeste vetsi nez mensinovi akcionari...
    Ticino
  •  
    29.10.2018 13:00

    To už tu vládne hloupost? To je samozřejmé, že malí akcionáři žádají rychlé zisky a s tím výstavba jaderného bloku nekoresponduje. Jim je ale úplně jedno, jak bude vypadat daleká budoucnost, ale většinovému vlastníku - státu, to jedno není a nemůže být. Každý, kdo o problematice energií ví (což není polemika pro hlupáky), je mu jasné, že bez minimálně dvou nových bloků se ČR neobejde. Za 50 let by nebylo nic a opírat se zde o slunce a vítr s diskutabilní možností skladování energií do v budoucnu nedostupných baterií, o které bude se bude rvát autoprůmysl, to je zřejmá katastrofa. Navíc bateriové ukládání energie by nemělo kapacitu např. na týdny bez slunce a větru, ale jen na energii max. druhého dne. Nechápu, jak se zde v ČR dokáže vytvořit opakovaně hlupácká diskuze o smyslu té stavby, když je to tak jasné. Někomu asi stačí obligátní "oni něco vědci vymyslí", ne, nevymyslí, tlačí nás čas a už včera se měl první blok v Dukovanech začít stavět. Ty dva bloky jsou minimem, které vůbec udrží naší soustavu, a to je zde ještě tlak na elektrizaci aut, která si vyžádá další blok navíc - při pouze částečném zastoupení e-aut, protože to opět narazí na problém dostupnosti baterií. Samozřejmě, že lze v čase počítat s mnohem dražší el. energií, to si spočítá každý, kdo trochu vidí dopředu, to, aby stát garantoval ČEZu minimální cenu, je pak formalita. Většinový vlastník je stát - a ten bude rozhodovat, jestli budoucnost totálně vypustí, anebo zajistí.
    James Bond
    • A ještě něco
      29.10.2018 13:32

      Je třeba se v rámci EU zasadit o to, aby každý zdroj solární či větrný místně zřídil úložiště energií s kapacitou minimálně na 16-24 hodin svého reálného výkonu. To odstraní přetěžování soustav ve špičkách a zajistí bezpečnost sítě. Ale vzhledem k tomu, že některé státy budou nezodpovědné a nezajistí své energie do budoucnosti, počítejme s tím, že se budeme muset bránit vnějšímu odsávání pro nás té nejdražší (jaderné) energie a zřídit další transformátory od nás do zahraničí. V rámci EU by se také cenové měla odlišit energie solární a větrná (působí spíše problémy) od té jaderné, která je investičně náročná a vykrývá právě ty doby, kdy má vítr a slunce výpadek, bez nich by i noční proud byl dražší (na rozdíl od dneška). O těchto věcech by se mělo na té úrovni jednat už dnes. Jenže co můžeme chtít od EU úředníka, jen spousty zbytečných expertiz a papírů, protože je to blb a tedy neumí rozhodnout.
      James Bond
    •  
      29.10.2018 13:29

      Jenže je zde i otázka: kdo je ten stát... Dneska je to Bureš s Ovarem, zítra bůh ví kdo. Většinu rozhodnutí dělají politici s krátkým volebním obdobím a navíc s nedostatečnou znalostí věci, mnohdy právě ti hlupáci. Viz V.Bárta s dálnicemi a ODS, socani se solárním boomem, NWR atd. Nikomu nejde o dlouhodobou strategii ale o to se co v nejkratší době obohatit, než půjdou od válu. To je ten stát...bohužel pro ty ne-hlupáky.
      karel777
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data