Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chaos v parlamentu trvá, Mayová nabízí odchod, píše britský tisk

Chaos v parlamentu trvá, Mayová nabízí odchod, píše britský tisk

28.03.2019 8:49, aktualizováno: 28.3. 9:20
Autor: ČTK

Aktualizováno

Chaotická brexitová situace v britském parlamentu pokračuje, neboť poslanci ve středu odmítli všechna náhradní řešení. O tom dnes píší hlavní britské deníky, které shodně zdůrazňují, že premiérka Theresa Mayová nabídla odstoupení z funkce, pokud Dolní sněmovna napotřetí její brexitovou dohodu podpoří. Patová situace trvá, komentuje dění zahraniční tisk.

Žádný z osmi poslaneckých alternativních brexitových plánů včera nezískal v dolní komoře britského parlamentu většinu odevzdaných hlasů. U všech variant přitom převažovaly hlasy proti. Pouze plán na vytvoření trvalé bezcelní zóny s Evropskou unií a návrh prosazující schválení jakékoli brexitové dohody v referendu podpořilo více poslanců, než kolik jich při druhém pokusu hlasovalo pro navrhovanou "rozvodovou" dohodu s Bruselem (242). Podle ministra pro brexit Stephena Barclaye výsledek ukazuje, že nejlepší cestu vpřed představují dojednané podmínky odchodu z unie, které ovšem sněmovna již dvakrát odmítla.

Deník Financial Times se na titulní straně věnuje premiérčině nabídce, že odstoupí z funkce. Stejné téma má na své úvodní straně list Metro, který o navržené demisi informuje čtenáře rýmem "Vote brexit and I'll exit" (Hlasujte pro brexit a já odejdu).

Podle deníku Metro Mayová nabídkou rezignace vytáhla poslední kartu, aby dohodu prosadila. List poznamenal, že dosavadní odpůrce dohody a jeden z hlavních zastánců odchodu z EU Boris Johnson ihned poté oznámil, že plán Mayové podpoří. Čtenáři Metra se také dozvědí, že parlament ve středu odmítl všech osm předložených brexitových alternativ.

Osmkrát ne má v titulku deník The Guardian, který k tomu uvedl, že se parlament konečně k brexitu vyjádřil. Novinářka Jedidajah Otteová k tomu v této souvislosti na portálu tohoto listu poznamenala, že středeční hlasování nepřineslo o moc víc, než řádek z textu skladby Bohemian Rhapsody britské kapely Queen. V této písni zazní ne po sobě hned sedmkrát.

List Daily Mirror si pohrál s tím, že v angličtině se příjmení premiérky shoduje s názvem měsíce května. Dvaadvacátý květen (anglicky May), na který EU odložila brexit, pokud tento týden britská Dolní sněmovna dohodu o odluce schválí, označil Daily Mirror za konec Mayové (May, jak zní nepřechýleně v angličtině premiérčino příjmení).

Středeční dění ve sněmovně pak Daily Mirror označil za chaos, neboť poslanci se nerozhodli pro žádný z předložených návrhů brexitového scénáře.

O očekávaném konci Mayové dnes píše také The Times, který uvádí, že hlasování o brexitové dohodě, kterou poslanci již dvakrát odmítli, může být na programu parlamentu již v pátek. The Times rovněž napsal, že o nástupci Mayové může rozhodnout dlouhý souboj uchazečů.

"Podpořte mě a vyhoďte mě," tak zní titulek, který dnes vévodí titulní stránce deníku i. List Daily Express se na úvodní straně ptá, co ještě premiérka musí udělat, aby se jí podařilo zlomit politický pat a získat podporu pro brexitovou dohodu. "Její obětavé gesto následovala chaotická série hlasování," doplnili Daily Express. Daily Mail pak pochybuje o tom, zda se premiérčino sebeobětování nemine výsledkem.

Patová situace v Británii trvá, komentuje dění světový tisk
Patová situace kolem brexitu trvá, britští poslanci se totiž ve středu ani po 11 hodinách nedokázali shodnout na žádném řešení, jak postupovat při odchodu z Evropské unie. Tak komentují nejnovější vývoj v Británii světová média. Všímají si přitom toho, že premiérka Theresa Mayová nabídla, že odstoupí z funkce, když bude schválena připravená dohoda s Bruselem o brexitových podmínkách, kterou ovšem Dolní sněmovna již dvakrát odmítla. Jak poznamenal list The Washington Post, není jasné, zda gesto Mayové bude k prosazení dohody stačit.

Nabídku Mayové dát všanc svou politickou kariéru, aby zachránila svůj plán pro odchod z Evropské unie, označil The Washington Post za "zoufalý manévr". A na adresu britských poslanců uvedl, že "je zcela jasné, že parlament stále neví, co si má o brexitu myslet".

Britská Dolní sněmovna ve středu odmítla všech osm alternativních poslaneckých návrhů jak postupovat při odchodu z Evropské unie, a to včetně brexitu bez dohody. Světová média si všímají toho, že nejblíže schválení byl návrh takzvaného "měkkého brexit", kdy by stále existovala bezcelní zóna s Evropskou unií. Tento plán neprošel o osm hlasů. Návrh hovořící o vyhlášení druhého referenda o odchodu z EU neprošel o 27 hlasů.

"V den, kdy si parlament myslel, že převezme kontrolu nad brexitem, dění stále dominuje Mayová a její dohoda," shrnul dění The Washington Post.

Pokud jde o brexit, je to Ne, Ne, Ne, Ne, Ne, Ne, Ne a Ne, píše server Politico v reakci na osm neúspěšných hlasování. "Fakt, že nebylo dosaženo žádného výsledku, jen podtrhuje složitost a naprostou nekontrolovatelnost politické krize v Británii," dodává.  

Navrhované demise premiérky Mayové si ve svých titulcích všímá i francouzský tisk. Deník Le Figaro pouze poznamenává, že předsedkyně britské vlády odstoupí z funkce v případě, že její dohoda s Bruselem schválena. Oproti tomu deník Le Monde situaci komentuje mnohem emotivněji titulkem Demise a zbytečná oběť: po bláznivém dni je brexit stále ve slepé uličce.

 
 

Čtěte více:

Draghi: Firmy musí zlepšit přípravy na divoký brexit
22.03.2019 13:35
Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi dnes lídrům Evropské u...
Týdenní výhled: Zasedání ČNB, posuny v brexitu a online novinka od Apple
25.03.2019 12:40
Hlavní domácí událostí bude tento týden měnové zasedání ČNB. Bankovní ...
Komise: EU je připravena na stále pravděpodobnější brexit bez dohody
25.03.2019 14:20
Odchod Velké Británie z EU k 12. dubnu bez jakékoliv dohody je podle E...
Rozbřesk: Německé trable s brexitem aneb proč je desetiletý německý výnos záporný?
27.03.2019 9:31
Poslední série německých čísel ukazuje, že největší evropské ekonomice...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m