Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Achillovy paty německé ekonomiky, ČSÚ odkryl strukturu tuzemského HDP

Rozbřesk: Achillovy paty německé ekonomiky, ČSÚ odkryl strukturu tuzemského HDP

31.05.2019 9:11, aktualizováno: 31.5. 10:25
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Německá ekonomika podle posledních čísel po slušném prvním kvartále opět šlape na brzdový pedál. Slabé Ifo i PMI podle našeho nowcastu ukazují na mírný pokles HDP v druhém kvartále. Za celý rok by pak pravděpodobně růst jen těžko překonal 0,6-0,7 %. K odhadům je třeba přistupovat opatrně, protože zatím nemáme k dispozici žádná tvrdá data z průmyslu nebo z maloobchodu. I tak je ale jasné, že globální geopolitické napětí a rozšiřování fronty v obchodní válce z velkých hráčů postihuje nejvíce Německo. Právě Němci mají mezi velkými ekonomikami nejtěsnější vazbu průmyslu na globální obchod. A není tedy divu, že se právě zde výhledy přepisují nejčastěji směrem dolů a výnos německého bundu se pohybuje čím dál hlouběji pod nulou. 

001

Vnější rizika a nejistoty ovšem nejsou jediným problémem, který německou ekonomiku může časem brzdit. V následujících pěti letech by se měl poměrně výrazně zhoršit demografický vývoj. Podle posledních projekcí OSN se mají přirozené přírůstky práceschopné populace (15-64 let) v Německu změnit v přirozené úbytky. To nemusí na rozdíl od současného globálního napětí ovlivnit růst hospodářství bezprostředně. Pokud ovšem nezrychlí produktivita a investice, postupně to povede k poklesu přirozené schopnosti Německa generovat hospodářský růst. Pak i při relativně příznivém globálním počasí může mít německá ekonomika problém růst rychleji než o procento ročně...

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Česká koruna ve světle lepší nálady na globálních akciových trzích kosmeticky posílila. K posunu pod 25,80 EUR/CZK by ovšem pravděpodobně potřebovala výraznější pozitivní impuls, který pravděpodobně nedostane. Dnešní HDP je zajímavé především z pohledu struktury růstu, ale pro CZK by již neměla být velkým překvapením. Na celkovém čísle revize přinesla vzestup o desetinku procenta jak u mezikvartálního tak meziročního údaje (0,6 % mezikvartálně a 2,6 % meziročně).

Zahraniční forex
Navzdory pokračujícímu pádu výnosů amerických dluhopisů dolar mírně zpevňuje, neb se mu zjevně daří v situaci, kdy téma obchodních válek dále nabírá na síle. Nehledě na zesilující obchodní spory s Čínou totiž americký prezident Trump pohrozil Mexiku, že uvalí na zemi 25% clo, pokud nevyřeší situaci s nelegálními migranty.
Vedle politiky by trh mohly dnes zajímat i makroekonomické údaje, neboť dopoledne budou v Německu a Itálii zveřejněna inflační data za květen a odpoledne v USA spotřebitelské výdaje za duben. Výše uvedená čísla jsou pro eurodolar spíše rizikem vzhledem k tomu, že inflace po velikonočním zrychlení zřejmě v eurozóně zpomalí a data z USA by díky solidnímu trhu práce neměla být špatná. 

Akcie
Změny hlavních akciových indexů v USA včera oscilovaly kolem nuly bez výraznějších zpráv při poměrně nízké volatilitě. V závěru obchodování akcie mírně posílily, ale nejistota a nerozhodnost investorů byla značná. Stále platí, že dokud se nevyjasní situace kolem obchodní války Spojených států s Čínou, k čemuž zřejmě nedojde dříve než ve druhé polovině června, bude trh řízen spíše psychologií než fundamentem. Na jedné straně mají investoři obavy, že trh bude dále klesat, na straně druhé se bojí toho, že pokud by se začali z akcií stahovat, může dojít k obratu směrem vzhůru a oni se nestihnou vrátit do svých pozic. 
Včera publikovaná makroekonomická data ze Spojených států vyvolala jako celek mírně pozitivní dojem, trhy však citelně neovlivnila. HDP za první čtvrtletí 2019 byl revidován mírně dolů, navzdory tomu však dokázal těsně překonat odhady analytiků. Statistika počtu žadatelů o dávky v nezaměstnanosti vyzněla neutrálně. 
Pražská burza se při včerejším obchodování dokázala udržet v zelených číslech, roli hlavního tahouna sehrála energetická společnost ČEZ.

Ropa
Nepříliš intenzivní čtvrteční obchodování futures na zlato uzavřelo s nezanedbatelným nárůstem ceny žlutého kovu. Vlažné obchodování na akciových trzích, odehrávající se ve stínu přetrvávajících obav z možných negativních důsledků obchodních sporů USA s Čínou a zpomalujícího se globálního ekonomického růstu, pomohlo vytáhnout budoucí cenu zlata na zhruba čtrnáctidenní maximum.
Zlato pro srpnové dodání zdražilo o $6.90, tj. 0.54 %, na $1293.20 za unci, což znamená pro nejaktivněji obchodovaný, tříměsíční kontrakt nejvyšší uzavírací cenu od 15. května tohoto roku. Mírné zvýšení ceny registrujeme též při týdenním, resp. měsíčním pohledu zpět.
Ke čtvrtečnímu cenovému nárůstu zlata přispěl podle analytiků m.j. předchozí komentář Thomase Kaplana pro agenturu Bloomberg. Vlivný miliardář a zakladatel Electrum Group v rozhovoru vyslovil názor, že cena unce zlata se v závislosti na makroekonomické situaci může vyšplhat až na 5000 dolarů, ne-li výše.

 
 

Čtěte více:

AB Bernstein: Přichází doba kompulzivní stimulace, 4 % růst je fikce
31.05.2019 6:18
Další ekonomická krize by mohla přinést agresivnější reakci, než byla ...
Amazon za 3 000 dolarů
30.05.2019 18:17
Již na konci minulého týdne se hovořilo o tom, že Piper Jaffray vidí c...
Růst akcií vypadá velmi křehce, americké výnosy odpoledne obracejí opět dolů
30.05.2019 17:48
Kolem obchodní války padají nová prohlášení z obou stran, která však v...
Sell in May & Go away?
30.05.2019 22:01
Hlavní akciové indexy v USA dnes oscilovaly kolem nuly bez výraznějšíc...
Uber ve čtvrtletí prodělal miliardu dolarů, ale zvýšil tržby
31.05.2019 8:27
Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies v leto...
Trump: USA zavedou plošné clo na mexické zboží. Chce po zemi zastavit migraci do USA
31.05.2019 8:38
Americký prezident Donald Trump dnes oznámil, že Spojené státy od 10. ...
Trump namířil celní bazuku na Mexiko, evropské burzy asi ráno klesnou
31.05.2019 8:55
Prezident USA Donald Trump pohrozil uvalením dovozních cel na Mexiko a...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data