Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Ropa hlásí medvědí trh. Na jak dlouho?

Rozbřesk: Ropa hlásí medvědí trh. Na jak dlouho?

06.06.2019 9:19
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Rok 2019 se nezadržitelně řítí do své druhé poloviny, cena ropy se však vrátila tam, kde tento rok startovala. V posledních týdnech si totiž ropa Brent připisuje jednu ztrátu za druhou, přičemž včera se její cena propadla dokonce až k hranici 60 dolarů za barel. V porovnání s dubnovými maximy se jedná již o 20% pokles, což znamená jediné - ropný trh se po čase opět ocitl v medvědím teritoriu.

Hlavním důvodem současného sešupu cen je eskalující obchodní přestřelka, a to nejen na “zavedené” frontě USA-Čína, ale nově taktéž USA-Mexiko, jež dohromady dále zhoršují vyhlídky na globální růst. Ten je klíčovým motorem růstu poptávky po ropě, který již tak bude v tomto roce - na pozadí cyklického zpomalení hlavních ekonomik - nižší než v roce 2018. Na pokračující obchodní půtky mezi Spojenými státy a Čínou je přitom ropa zvlášť citlivá, neboť čínská ekonomika je zodpovědná za celé dvě pětiny přírůstku globální spotřeby ropy. Jakékoli zaškobrtnutí čínského tygra se tak na cenách ropy briskně projeví.

Reakce na aktuální propad cen z nabídkové strany je prozatím v rovině verbálních intervencí ze strany Saúdské Arábie, která po draghiovsku vyhlašuje, že “udělá cokoli pro stabilitu cen”. Problémem nicméně je, že trhy si tím nejsou vůbec jisté a váhají, zda aktuální těžební škrty kartelu OPEC+ budou pokračovat i ve druhé polovině roku. Zatímco totiž Saúdové zřejmě ani jinou alternativu nemají (k vyrovnanému rozpočtu potřebují cenu nad 85 USD/barel), druhý pilíř současné dohody, Rusko, je o poznání rezervovanější dále omezovat vlastní produkci. Moskva se vcelku oprávněně obává především další mohutné expanze amerických producentů břidlicové ropy, kteří již nyní výrazně profitují z produkčních škrtů kartelu.

O budoucnosti produkčních škrtů budou státy OPEC+ rozhodovat již na konci června. Aktuální propad cen nahrává pokračování spolupráce, byť individuální těžební kvóty se nakonec mohou od současné podoby lišit. To by, společně se snižováním íránské a venezuelské těžby, mělo cenám pomoci stabilizovat se v rozmezí 60-70 USD/barel. Právě na této úrovní se jeví cena ropy opodstatněná z titulu tržních fundamentů a zároveň “férová” ve smyslu toho, že uspokojuje většinu producentů a nepůsobí destruktivně na spotřebitelskou poptávku.

TRHY
CZK a dluhopisy

Koruna spolu s ostatními středoevropským měnami opatrně rozšiřuje své zisky, které jsou motivované převážně holubičí rétorikou Fedu.
Dnes bude pro korunu zajímavé sledovat nejen domácí data za průmysl a zahraniční obchod (za duben), ale především odpolední zasedání ECB. Náležitě holubičí rétorika ECB by přitom koruně měla pomáhat i nadále.

Zahraniční forex

Na eurodolarový trh se lehce vrací volatilita, kterou dokonce spolupodporují makroekonomická čísla. Včera to byl například mizerný ADP report z amerického trhu práce, který byl naštěstí pro dolar kompenzován velmi dobrou náladou v sektoru amerických služeb. Euro nicméně nakonec lehce ztratilo, přičemž na vině byl rozšiřující se spor Evropské komise a italské vlády o podobu fiskální politiky. Včera totiž komise totiž vyzvala k zahájení disciplinárního řízení vůči Itálii za neplnění fiskálních cílů.

Dnes to ovšem bude zasedání ECB, které na sebe strhne pozornost eurodolaru. Očekávejme holubičí rétoriku, která se bude snažit posunout lysé padající inflační očekávání. ECB může rovněž představit i nový program TLTRO, který může být lépe vyladěn ve směru k bankám.


Čtěte více:

Jakub Lukáš: S&P směřuje k nejhoršímu letošnímu poklesu (video)
24.05.2019 15:55
Napětí mezi USA a Čínou roste a investoři začínají být nervózní. Na ro...
Víkendář: Korunní princ prosazuje elektromobily v zemi žijící z ropy
02.06.2019 10:20
Norský korunní princ Haakon jezdí již 15 let elektromobilem a propaguj...
Jednání mexického ministra v USA o migraci skončilo bez výsledku
06.06.2019 8:25
Jednání mexického ministra zahraničí Marcela Ebrarda ve Washingtonu o ...
Fed: Ekonomika USA dál roste, panují však obavy z obchodní války
06.06.2019 8:57
Ekonomika Spojených států na jaře pokračovala v růstu, řada firem má a...
MMF: Celní válka může napřesrok snížit globální HDP o půl procenta
06.06.2019 9:07
Celní válka mezi USA a Čínou by v příštím roce mohla snížit globální ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba