Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Začíná éra letů do vesmíru

Víkendář: Začíná éra letů do vesmíru

20.07.2019 8:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Když Neil Armstrong před padesáti lety kráčel po Měsíci, vzbudilo to úžas po celém světě. Noviny psaly o tom, že od této chvíle bude člověk dříve či později moci učinit vše, co si zamane. Jenže jak poukazuje The Economist, přistání na Měsíci mělo za hlavní cíl ukázat, čeho všeho jsou schopny Spojené státy. Když se to podařilo, nebylo třeba to vše opakovat. Od té doby se tak do vesmíru dostalo jen 571 lidí, ale „dalších padesát let už bude vypadat úplně jinak“. 

The Economist se domnívá, že klesající náklady, nové technologie, ambice Číny a Indie a nová generace podnikatelů přispějí k tomu, že přichází nová éra letů do vesmíru. Ta téměř jistě přinese turistické cesty bohatých lidí a také lepší komunikační sítě pro všechny. V delším období pak dokonce i těžbu nerostných surovin na jiných planetách a dokonce masové cesty do vesmíru. Na to, aby k tomu skutečně došlo, ale musí být vytvořen „systém zákonů, které budou dávat pravidla pro dobu míru a pokud to bude nutné, i pro období války. 

Čína chce vyslat svého člověka na Měsíc do roku 2035, americká vláda chce, aby se Američané na Měsíc vrátili do roku 2024. The Economist k tomu podotýká, že let Apolla stál stovky miliard dolarů, nyní se náklady letů pohybují v desítkách miliard. K tomu se začíná výrazně angažovat soukromý sektor, který nyní na lety do vesmíru vynakládá asi 15 % celkové investované částky. Hodnota Muskovy společnosti SpaceX je odhadována na 33 miliard dolarů. Jeff Bezos prodává ročně akcie Amazonu v hodnotě 1 miliardy dolarů, aby tím financoval projekt Blue Origin a Virgin Galactic plánuje letos IPO. A NASA odhaduje, že ona by na projekt rakety Falcon dala 4 miliardy dolarů, zatímco ve SpaceX tyto investice dosáhly jen desetiny této částky.

Plánované komerční lety do vesmíru by podle UBS mohly v roce 2030 generovat tržby ve výši 800 miliard dolarů. The Economist se domnívá, že v delší budoucnosti pak mohou měnit životy běžných lidí. Musk například doufá, že jednou bude obydlen Mars. Bezos plánuje, že na vesmírných stanicích budou pracovat miliony lidí. Jak ale bylo zmíněno, důležitým bodem bude vytvoření nutného právního systému. Ten by měl řešit celou řadu otázek: Kdo bude mít právo na využití ledu na pólech Měsíce? Kdo bude zodpovědný za životní prostředí na Marsu a jeho případné poškození? Kdo bude zodpovědný za možné kolize satelitů? A tak dále. 

Významnou oblast pak představuje vojenská síla. Spojené státy, Čína a Indie „rychle zvyšují své destrukční schopnosti“ včetně ničení satelitů lasery, rušení jejich signálů vysílaných na Zemi či dokonce jejich úplné zničení. Americký prezident Donald Trump dokonce hovoří o vytvoření vesmírných vojenských jednotek a podobně se vyjádřil i francouzský prezident Emmanuel Macron. 

„Bylo by chybou prezentovat Vesmír ve stylu romantického Divokého Západu. Tedy jako dosud neprobádané místo, kde lidstvo může znovu najít svou budoucnost. Pokud má být pro nás přínosem, musí tu panovat řád. A v době, kdy nejsme schopni se domluvit ani na tom, jak se na Zemi bude obchodovat s ocelí či sójou, se to zdá být dost těžký úkol... V tom nejhorším případě tak vesmír nakonec naše problémy jen zhorší,“ uzavírá The Economist. 

Zdroj: The Economist

 
 

Čtěte více:

The Economist: Nečekaný technologický skok pro elektromobily
17.07.2019 11:05
Na samém počátku vzniku automobilového odvětví vzbudil muž jménem Ferd...
Co by měla Amerika pochopit o kapitalismu
17.07.2019 14:44
Uchazeči o americké prezidentské klání roku 2020 předkládají řadu hosp...
Analytik: Rubl by mohl do konce roku klesnout o 9 %
17.07.2019 16:45
Analytik, který nejpřesněji předpověděl rally na rublu ve druhém čtvrt...
Dividendové lákadlo
17.07.2019 17:42
Dividendové akcie jsou celkem populárním segmentem trhu. Může být ovše...
Neuralink Elona Muska je připravena zjistit, co nám vrtá hlavou
18.07.2019 12:30
Elon Musk toho v posledních 25 letech představil již hodně. Jednu z pr...

Váš názor
  •  
    22.07.2019 7:07

    Je zajímavé, že na starty obřích raket neplatí žádné limity ohledně znečišťování atmosféry. To se jen obdivuje, jakoby o vzduch nešlo. Přinejmenším by měli platit jako uhelné elektrárny. Na autoprůmysl to od EK dopadá jako gilotina, ale letadel pořád přibývá a tam ty spaliny nikomu nevadí? A co lodní doprava, tam se řeší jen ten černý čmoud mazutu, ale podstata zůstává. Někdy mi připadá, že žijeme v Kocourkově, ne že by pro les nebyl viděn strom, ale naopak, extrémně je pozornost obrácena na jednu třísku a celého lesa se to netýká. Viz brčka.
    James Bond
  • Nezačíná
    21.07.2019 11:21

    Za těch 50 let jsme přišli na několik věcí. Třeba že ve vesmíru není nic zajímavého. Za 50 let nemělo přistání na měsíci skoro žádné přínosy. Avšak za tu dobu jsme tam lítat přestali, částečně ze zmíněného důvodu. Dostat se tam, a cokoliv dostat odtamtud na zem stojí hromady a hromady peněz (i když to začíná být trochu levnější). Tunová zlatá cihla už by možná stála za to, aby jsme si jí přivezli, ale zrovna taková nelítá kolem nás. Zlevnit pomalu doráží na hranici možností. Mezitím jsme také dospěli do stavu, kdy se nezhodneme na tom, jestli zanikne naše civilizace ještě za náš život či až za příští generaci. Takže máme jiné starosti.
    TomLak
    • Re: Nezačíná
      22.07.2019 7:50

      Pardon, moc nepřispívám, ale předvedl jste geniální ukázku omezeneckého a lineárního myšlení. Do vesmíru se létat nepřestalo, ve vesmíru je toho tolik zajímavého a rozhodně se to netýká primitivního "tahání" věcí na zem. Trochu nastudujte, než budete plácat nesmysly. Hlavně vypněte GPS, zavřete elektronické mapy a nekoukejte na předpovědi počasí, protože to je produkt toho, co považujete za zbytečné :)
      Pavel Nový
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data