Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Handelsblatt: Kellner bude televizním králem, jeho vliv vzroste

Handelsblatt: Kellner bude televizním králem, jeho vliv vzroste

28.10.2019 14:13, aktualizováno: 28.10. 17:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Nejbohatší Čech Petr Kellner se podle německého listu Handelsblatt díky převzetí mediální společnosti Central European Media Enterprises (CETV) stane "televizním králem východní Evropy". Handelsblatt dnes rovněž upozornil, že Kellner touto akvizicí posiluje svůj politický vliv.

Kellnerova investiční skupina PPF ohlásila dohodu o převzetí CME v neděli večer. CME vlastní v České republice televizi Nova a další stanice, působí také v Bulharsku, Rumunsku, Slovinsku a na Slovensku.

"Petr Kellner je v cíli svých televizních snů," napsal dnes Handelsblatt. "Koupí CME posiluje svůj politický vliv ve střední a východní Evropě," uvedl rovněž.

List poznamenává, že Kellner udržuje úzké kontakty s politickými špičkami v České republice i v dalších zemích. Televizní pořady společnosti CME se podle Handelsblattu sice soustředí na zábavu, hrají však také důležitou roli při prosazování politických cílů.

"Tvrzení, že nákup CME míří na ovlivňování politiky, je mylné. Při nákupu (telekomunikačního operátora) O2 také někteří psali nesmyslná obvinění, že ji kupujeme pro někoho dalšího, že přestaneme v O2 vyplácet dividendy, nebo že PPF nerozumí telco byznysu. Nic z toho nebyla pravda," uvedla PPF.

Součástí CME v České republice je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

"Nákupem CME, respektive jejích mediálních aktivit v pěti evropských zemích, sledujeme především cíl doplnit náš telekomunikační byznys ve střední a východní Evropě. Chceme využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí. Motivem je tedy především rozvíjení telekomunikačního a mediálního byznysu. CME je dobře fungující společností a po jejím převzetí neplánujeme žádné překotné zásahy do jejího fungování," uvedl v neděli Kellner.

Kellnerova skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, strojírenství, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství. PPF působí ve 23 zemích v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe.

Profil: Kdo vlastní tuzemské televize?

Televize Prima (vysílá od roku 1992):

Od roku 2005 vlastnily televizi napůl švédská mediální skupina Modern Times Group (MTG) a GES Holding podnikatele Ivana Zacha, který do firem kolem Primy vstoupil již v roce 1999. Předtím spadala do skupiny firem kolem IPB. MTG v dubnu 2017 prodala poloviční podíl firmě Denemo Media, v níž ovládal Zach prostřednictvím svých firem 25 procent, zbytek patřil podnikateli Vladimíru Komárovi, Zach se tak stal většinovým vlastníkem Prima Group. Letos v červnu pak televizní skupinu Prima zcela ovládl Ivan Zach: jeho firma THR Media koupila 75 procent v polovičním vlastníkovi Primy Denemo Media od Vladimíra Komára; v Denemo Media má přitom zbývající čtvrtinový podíl Zachova skupina GES, která zároveň už vlastní druhou polovinu Primy. V červenci převzetí povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Televize Nova (vysílá od roku 1994):

Americká mediální společnost CETV se majitelem CET 21, která vlastní licenci na vysílání televize Nova, stala znovu v roce 2003. Koupila ji od finanční skupiny PPF, která Novu ovládla poté, co se její někdejší ředitel Vladimír Železný kvůli následkům svého dramatického rozchodu s CETV v létě 1999 ocitl v dluzích. Později se o CETV začal zajímat americký koncern Time Warner, který je jejím hlavním akcionářem. V neděli skupina PPF podepsala dohodu se společností CETV o jejím plném převzetí. Pokud získá souhlas akcionářů společnosti CETV, Evropské komise a národních regulátorů, ovládne lídra českého televizního trhu opět investiční skupina PPF, která investuje do řady odvětví a působí na třech kontinentech.

Televize Óčko (vysílá od roku 2002):

Hudební kanál, původně vysílaný v kabelových rozvodech a ze satelitu, založila skupina několika podnikatelů (například Hynek Chudárek či Jiří Němeček). Od nich ji v roce 2005 koupila mediální skupina Mafra, která mimo jiné vydává deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny, provozuje zpravodajské portály iDNES.cz a lidovky.cz a patří jí i rádia Impuls. Majitelem Mafry je od roku 2013 skupina Agrofert Holding, kterou vlastnil současný premiér Andrej Babiš a kterou v únoru 2017 Babiš převedl do svěřenských fondů.

Televize Barrandov (vysílá od roku 2009):

Televize, která získala licenci v rámci digitalizace pozemního vysílání, původně patřila barrandovskému filmovému studiu. Od jeho vlastníka Tomáše Chrenka, který podniká v ocelářství, energetice či zdravotnictví, ji v roce 2012 koupil majitel největší české mediální agentury Médea Jaroslav Soukup. Dnes TV Barrandov spadá pod jeho mediální společnost Empresa Media vedle například časopisů Týden, Sedmička a Interview (letos přestal vycházet měsíčník Instinkt). V září 2015 do Empresy vstoupila čínská skupina CEFC, jejíž aktivity letos převzala další čínská skupina CITIC Group, která podle databáze Prodata drží 49 procent akcií Empresy.

 
 
 

Čtěte více:

PPF kupuje mediální skupinu CETV. Co to znamená pro budoucnost a akcie? (komentář analytika)
28.10.2019 7:11
Skupina PPF prostřednictvím dceřiných společností podepsala dohodu se ...

Váš názor
  • dobré zprávy
    28.10.2019 14:52

    Mě to potěšilo, mj. Kellner řekl: „Pro moji generaci jsou svoboda, pracovitost, podnikavost a úcta k tradicím základními principy, na nichž jsme formovali své názory a postoje. To jsou také hodnoty, díky kterým jsme mohli vytvořit náš byznys a vybudovat firmy po celém světě. Dnešní západní společnost, a zejména Evropa, je ale stále více ovládána ideologií individuální nárokovosti, rovnostářstvím a relativizováním tradičních hodnot. Novo­dobé ideologie mají tendenci omezovat svobodu, kreativitu a kritické myšlení. Věřím ale, že česká společnost, která tradičně stojí především na umu a pracovitosti zdejších lidí, v takovém světě obstojí.“
    sgt.Mike
    • Re: dobré zprávy
      28.10.2019 20:13

      s tímto názorem se zcela ztotožňuji
      občan
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.