Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reuters: Úpis akcií Saudi Aramco je zlomovým okamžikem pro tamní burzu. Vyšle ji do první ligy?

Reuters: Úpis akcií Saudi Aramco je zlomovým okamžikem pro tamní burzu. Vyšle ji do první ligy?

15.11.2019 8:00
Autor: ČTK

Blížící se vstup ropné firmy Aramco na akciový trh bude pro mladou a neodzkoušenou saúdskoarabskou akciovou burzu Tadawul (tadával) důležitým okamžikem. Sama burza uvádí, že je na dlouho očekávaný prodej akcií, který by měl nastat v následujících týdnech, připravena. Realizace možná největší primární nabídky akcií v historii ale představuje pro dvanáct let starou burzu, která povolila vstup zahraničním investorům teprve před čtyřmi lety, obrovský skok do nejvyšší ligy. Přes optimismus provozovatele proto odborníci i sama firma Aramco varují před možnými problémy, píše agentura Reuters.

Obří primární nabídky akcií mohou doprovázet technické závady burzou používaných systémů, protože prudký růst příkazů k obchodům zaplaví počítače burzy a může tak bránit nákupu nebo prodeji akcií.

Například v roce 2012 byl vstup Facebooku na burzu Nasdaq doprovázen zpožděními a problémy při zpracovávání obrovského objemu objednávek. A tehdy to na burze se čtyřmi desítkami let zkušeností byla menší nabídka než nyní v případě saúdské firmy.

V současnosti jsou podle údajů společnosti Refinitiv součástí indexu Nasdaq akcie o hodnotě více než 13 bilionů USD (302,4 bilionu Kč). To je zhruba sedmadvacetkrát více než v případě burzy Tadawul s hodnotou 500 miliard USD.

Případné technické problémy nebo potíže s likviditou by mohly být velkou ranou pro důvěryhodnost burzy, varují odborníci z oboru. Pro burzy v rozvíjejících se zemích, jako Saúdská Arábie, představuje primární nabídka giganta typu Aramco také pravděpodobně vyšší riziko než pro burzu v zemi s rozvinutější infrastrukturou kapitálových trhů. Určuje totiž náladu na trhu, upozornil analytik Aite Group Spencer Mindlin.

Sama burza na otázku ohledně své připravenosti na prodej akcií neodpověděla. Mohla by však argumentovat tím, že se poučila z chyb, které se objevily při jiných vstupech na burzu, jako třeba právě u Facebooku.

Burza zavedla novou obchodní platformu vyvinutou Nasdaqem v roce 2015. Loni také saúdskoarabský úřad pro dohled nad kapitálovým trhem zavedl mechanismus stabilizace cen, který má zabránit velkým propadům ceny akcií u nově kótovaných firem.

Nejistota kolem schopnosti burzy vypořádat se s obrovskou nabídkou akcií představuje také další potenciální riziko pro investory, jejichž důvěrou už otřásl zářijový útok pomocí dronů za infrastrukturu Aramka v Saúdské Arábii. Akce, z níž USA a Rijád viní Írán, podtrhla rostoucí geopolitické riziko související se státní ropnou firmou v krizové oblasti Perského zálivu.

Podle některých poradců, kteří se na uvedení Aramka na burzu podílí, je právě otázka, zda je saúdskoarabský akciový trh schopen akci úspěšně realizovat tím, co nyní potenciální investory nejvíce zajímá. Investoři budou moci začít upisovat akcie od 17. listopadu a podle zdrojů by firma mohla nabídnout k prodeji jedno až dvě procenta svých akcií a získat z prodeje 20 miliard až 40 miliard USD. Rekordní nabídkou byla zatím primární nabídka akcií čínské firmy Alibaba v New Yorku v roce 2014, jejíž hodnota činila 25 miliard USD.

Saúdskoarabská burza je optimistická a mluví o své připravenosti na největší nabídku v historii finančních trhů. Sama firma Aramco však varovala, že transakce může narušit obchodování na burze, kde hodnota největšího vstupu zatím dosáhla šest miliard USD. Ve své zprávě k primární nabídce akcií upozornila, že nedávné změny obchodních mechanismů, modernizace technické platformy a připojení se k mezinárodním standardům zatím nebyly otestované a nezle zaručit, že burza odpovídajícím způsobem zvládne očekávaný vysoký objem obchodu akcií.

Objem obchodů na burze je letos slabý. V roce 2015, kdy začaly obchodovat s místními akciemi zahraniční fondy, byla průměrná hodnota denních obchodů 1,8 miliardy USD. Po výprodeji v říjnu 2018, po zabití novináře Džamála Chášukdžího, objem obchodů prudce klesl a letos činí průměrná denní hodnota obchodů 900 milionů USD.

Aramco plánuje poskytnout místním drobným investorům, kteří si své akcie ponechají nejméně šest měsíců, bonusové podíly. Smyslem plánu je zabránit riziku přílivu příkazů k prodeji hned první den obchodování. Firmy při debutu totiž obvykle usilují o růst a následné relativně stabilní obchodování. Také saúdská vláda se zavázala, že neprodá další akcie nejméně rok.

Drobní investoři si budou moci koupit až čtvrtinu akcií nabízených k prodeji. Většina z nich tvrdí, že se na nákup připravuje už měsíce, snažili se co nejvíce ušetřit, prodávali pozemky či jiné akcie. Přístup těchto místních investorů by mohl být rozhodující pro podobu obchodování s akciemi Aramka, protože stále není jasné, kolik mezinárodních fondů se zúčastní upisování akcií.

Analýza Copley Fund Research ukázala, že ani zahrnutí Saúdské Arábie do indexu akcií rozvojových ekonomik MSCI nedokázalo přilákat aktivní fondy zaměřené na rozvíjející se země kvůli vysokým hodnotám a rizikové pověsti.


Čtěte více:

Prospekt Saudi Aramco: Otazník u dividend, ropný vrchol do 20 let?
11.11.2019 8:38
Saudi Aramco v sobotu zveřejnilo dlouho očekávaný emisní prospekt o 65...
Saudi Aramco představilo prospekt, čeští investoři vyhlíží inflaci a úterní výsledky ČEZ
11.11.2019 8:55
Páteční akciové burzy se v Evropě nesly v duchu poklesů. Výjimkou neby...
Franklin Templeton: Co může úpis Aramca znamenat pro kapitálové trhy?
12.11.2019 15:58
Úpis akcií saúdskoarabské státní ropné společnosti by mohl odstartovat...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data