Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Pohádkový start středoevropských měn do roku 2020

Rozbřesk: Pohádkový start středoevropských měn do roku 2020

03.01.2020 9:06
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Pohádkový čas, do kterého nás tlačily všechny domácí televizní kanály posledních čtrnáct dní, si včera mohli užít i globální investoři, neboť s příchodem nového obchodní roku začala zpevňovat prakticky všechna aktiva - počínaje akciemi, přes dluhopisy až po komodity. Unisono se také dařilo středoevropským měnám, když si česká koruna dokonce sáhla na nejsilnější hodnoty od dubna 2018.

Odhlédneme-li od tradičního “lednového efektu”, kdy zkraje roku se tradičně daří rizikovějším aktivům, tak se možná stojí za to lehce zamyslet nad perspektivou regionálních měn ve střednědobém horizontu - resp. zda je jejich situace tak růžová, jak ukazují poslední dny a týdny. V první řadě je třeba říci, že ač se aktuálně koruna, zlotý a forint pohybují spolu, tak rozhodně nejde o homogenní balík aktiv. Svědčí o tom minimálně to, že středoevropské měny jsou podporovány různě vysokými úrokovými sazbami. Tyto rozdíly jsou přitom ještě zesíleny tím, vezmeme-li v úvahu míru inflace v jednotlivých zemích. Ta je napříč celým regionem poměrně vysoká, ale míra ignorance maďarské centrální banky k přestřelování 3% inflačního cíle je větší, než je tomu např. u ČNB (2% cíl). Ve výsledku to znamená, že krátkodobé reálné úrokové sazby, které spolu definují atraktivitu měny, jsou nejméně záporné (alias nejvyšší) v ČR, následuje Polsko a Maďarsko.

Ze střednědobého fundamentálního hlediska je pochopitelně důležité se podívat i na to, jak jsou na tom jednotlivé ekonomiky z pohledu růstu a platební bilance. Zde, zatímco v případě ostře sledovaného salda běžného účtu platební bilance nenajdeme v regionu velkých rozdílů (saldo je blízko nuly), tak u růstu je tomu jinak. Maďarská a polská ekonomika rostou téměř dvakrát rychleji než ekonomika česká. Nepochybujeme, že za růstovým diferenciálem ve střední Evropě stojí hned několik faktorů (různý stupeň konvergence, nastavení fiskální politiky), avšak velkou část tohoto příběhu vysvětluje, jak je daná země schopna čerpat dotace ze strukturálních fondů EU. Na tomto poli jsou Maďaři a Poláci nesrovnatelně úspěšnější než ČR, což v makroekonomické praxi vede k tomu, že sousední ekonomiky rostou rychleji, a to aniž by to ohrožovalo jejich vnější bilanci. Vyšší schopnost absorpce transferů z fondů EU má pak pro forint a zlotý ty implikace, že tyto měny jsou schopny držet své zisky i v situaci, kdy je míra inflace v těchto zemích viditelně vyšší než v eurozóně (či třeba i u nás).


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Optimismus na globálních trzích se přenáší také na korunový trh, díky čemuž česká měna během včerejšího obchodování úspěšně pokořila hranici 25,40 EUR/CZK. Koruna si tak nic nedělá z přetrvávajícího pesimismu v českém zpracovatelském průmyslu, jenž včera ukázal index PMI. Ten přinesl pouze nepatrné zlepšení headlinového indexu (ze 43,5 na 43,6) a nadále tak zůstává nejen v pásmu kontrakce, ale také poblíž nejslabší úrovně od roku 2009.

Zahraniční forex
Eurodolar se v úvodní obchodní den roku opatrně vrátil pod 1,12 a setrvává zde i po nárůstu geopolitického rizika způsobeného zabitím šéfa íránských elitních vojenských jednotek Sulejmániho ze strany USA.

Dnešek by ovšem mohl být i s ohledem na plnější kalendář očekávaných událostí volatilnější. V průběhu dne budou přicházet národní data za prosincovou inflaci v eurozóně (ta zrychlí), odpoledne přijdou údaje za index podnikatelské nálady v americkém průmyslu ISM (čekáme zlepšení, ale slabší než trh) a nakonec navečer bude zveřejněn zápis z posledního jednání Fedu.

Všechny středoevropské měny odstartovaly rok 2020 na pozitivní vlně a dále rozšířily svoje zisky z konce minulého roku. Vedle všeobecně býčího sentimentu na riskových trzích hrály svou roli v případě polské zlotého a maďarského forintu i příznivá makroekonomická data. Indexy podnikatelských nálad v maďarském a polském průmyslu se totiž významně vylepšily, když maďarský index PMI stoupl z 53,1 bodu v listopadu na 53,9 bodu v prosinci, přičemž polský PMI se zvýšil ze 46,7 na 48 bodu. Vypadá to tedy, že na rozdíl od českého průmyslu, polský průmysl již své dno našel a vstup do nového roku by mohl přinést opět rychlejší tempo růstu průmyslové výroby. O tom svědčí i fakt, že v rámci indexu PMI rostl významně i subindex nových objednávek.

Ropa
Cena ropy Brent dnes brzy ráno vyskočila o téměř tři dolary až na 69 USD/barel v reakci na americký letecký útok v Iráku, který zabil šéfa íránské elitní vojenské jednotky Qassema Sulejmániho. Zvýšené geopolitické napětí se tak do regionu Blízkého východu vrací po přibližně třech měsících, kdy došlo k útokům na saúdská ropná zařízení, jenž sice katapultovaly cenu ropy podstatně výše, avšak pouze krátkodobě. Pokud by také dnešní střet měl rezultovat v relativně brzké deeskalaci napětí, těžko očekávat, že by ropa udržela dobyté zisky.

S ohledem na středeční státní svátek ve Spojených státech přijde dnes na pořad dne nejdůležitější číslo tohoto týdne, a to fundamentální statistiky k zásobám ropy z dílny EIA. Pokud by se potvrdila předběžná čísla od API (-7,8 mil. barelů), cena ropy by si ještě ke konci týdne mohla - v kombinaci s přetrvávajícím napětím na Blízkém východě - připsat dodatečné zisky.

Akcie
Vstup do nového roku pokračuje na vlně optimismu, stejně jako předchozí skončil (alespoň na zámořských trzích to platí doslova). Všechny tři hlavní indexy včera opět vytvořily nová historická maxima. Za posledních 14 obchodních dní se nejširšímu indexu S&P 500 11 podařilo intradenně překročit historické maximum.

Včera při bližším pohledu na index S&P 500 tři sektory vykročily do nového roku záporným výsledkem. Byli to utility (-1,4 %), materiály (-1,2 %) a spotřební zboží (-0,8 %). Současné prostředí nejvíce nahrává technologickým titulům. Dlouhodobý rekord se ve velkém stylu podařilo zdolat i výrobci polovodičů Advanced Micro Devices, který přidal vice než 7 % a dostal se tak na historicky nejvyšší hodnoty a překonal maxima z roku 2000.


Čtěte více:

Desetiletí dluhu: Velké obchody, ale i větší riziko
02.01.2020 12:30
Ať už budeme končící dekádě v budoucnu říkat jakkoli, pro americké fir...
SeekingAlpha: Hlavní katalyzátory roku 2020 na trzích
02.01.2020 15:59
Jak se v současnosti rýsuje nový rok na akciových trzích? V jakých sek...
Řecko, Rusko, Itálie. Kde loni v Evropě nejvíc rostly akcie?
02.01.2020 13:57
V Evropě se loni nejvíce dařilo akciím v Řecku, Rusku a v Itálii. Přes...
Nic si nenalhávejme. Akciový trh moc nevzkvétá
02.01.2020 17:35
V naší zemi jsme si sami na vlastní kůži vyzkoušeli, že pokud všechno ...
Průzkum: Šéfové amerických podniků se obávají recese
02.01.2020 16:16
Šéfové amerických podniků se začínají obávat recese. Strach z propadu ...
Trhu by prospělo méně akcionářů a více vlastníků
03.01.2020 5:49
Je možné, aby akciový trh rostl, ale nevzkvétal? Záleží samozřejmě na...
První obchodní den roku přinesl rekordy americkým akciím a zotavení dolaru
02.01.2020 16:52
První obchodní den roku se nese v optimistickém duchu. Akcie na Wall S...
Nový rok začíná novými maximy
02.01.2020 22:02
Vstup do nového roku pokračuje na vlně optimismu, stejně jako předchoz...
Nová rakouská vláda sníží daně zaměstnancům i korporátní daň, zatíží producenty CO2
03.01.2020 8:31
Budoucí rakouská vládní koalice lidovců (ÖVP) a Zelených hodlá prosadi...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m