Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kanadský premiér: Ukrajinské letadlo zasáhla íránská raketa, možná neúmyslně

Kanadský premiér: Ukrajinské letadlo zasáhla íránská raketa, možná neúmyslně

10.01.2020 8:41, aktualizováno: 10.1. 15:58
Autor: ČTK

Aktualizováno

Írán dnes znovu kategoricky popřel tvrzení některých západních států, že ukrajinský boeing ve středu ráno krátce po startu z teheránského letiště sestřelila íránská raketa. Íránští vyšetřovatelé se ještě dnes chystají otevřít černé skříňky s možná klíčovými záznamy o posledních okamžicích letadla. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonicky hovořil s ministrem zahraničí USA Mikem Pompeem a od amerických diplomatů prý dostal důležité informace o letecké katastrofě.

"Jedna věc je jistá, toto letadlo raketa nezasáhla," prohlásil šéf íránské organizace pro civilní letectví (CAO) Alí Ábedzádeh. "Potvrzujeme, že letoun hořel asi 60 až 70 vteřin. Ale tvrdit, že byl něčím zasažen, by z vědeckého hlediska nebylo správné," dodal. Středeční pád letadla nepřežil nikdo ze 176 lidí na palubě. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov dnes řekl, že o íránské vině prozatím neexistují žádné důkazy.

O tom, že ukrajinský letoun, možná omylem, sestřelili Íránci, hovořil ve čtvrtek s odvoláním na informace tajných služeb kanadský premiér Justin Trudeau, jehož země v troskách letadla přišla o 63 občanů. O této možné příčině katastrofy boeingu se ještě dříve zmínila americká média a prezident Donald Trump neurčitě řekl, že pád letadla mohl způsobit něčí omyl. O variantě sestřelení se zmínil také britský premiér Boris Johnson a šéf australské vlády Scott Morrison.

Pompeo v telefonátu se Zelenským nad havárií letadla ukrajinských aerolinií UIA vyjádřil soustrast. "Stojíme při Ukrajině a jsme připraveni poskytnout naši podporu a pomoc při probíhajícím vyšetřování," napsal ministr Pompeo na twitteru. Zelenskyj telefonát komentoval slovy, že byl dohodnut plán dalších vzájemných kontaktů včetně Pompeovy návštěvy v Kyjevě, která by se měla uskutečnit ještě v lednu.

List Ukrajinska pravda dnes oznámil, že Zelenskyj od diplomatických zástupců USA v Kyjevě obdržel o letecké katastrofě "důležité informace". Zabývat se jimi budou ukrajinští experti. Sám Zelenskyj pak novinářům řekl, že informace od Američanů při vyšetřování příčin katastrofy Ukrajincům pomohou.

Podle americké televize CBS jsou američtí představitelé přesvědčeni, že ukrajinský letoun sestřelil Írán, jen pár hodin po íránském raketovém útoku na americké síly v Iráku. Zpravodajské služby podle CBS zachytily signál o zapnutí radaru íránské protivzdušné obrany a družice odhalily odpálení dvou protiletadlových raket ze země krátce před zřícením letadla.

Podle íránských vyšetřovatelů získání údajů z černých skříněk, z nichž jedna zaznamenává údaje o letu a druhá hovory v pilotní kabině, potrvá jeden až dva měsíce. Samo vyšetřování by mohlo trvat rok či dva.

Schopností analyzovat černé skříňky disponuje jen několik zemí světa, jako jsou Spojené státy, ale také Německo či Francie. Paříž již nabídla pomoc. "Namísto spekulací je nutné zjistit pravdu," zdůraznil ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian a vybídl íránské úřady k naprosté otevřenosti a k umožnění mezinárodního vyšetřování.

Pokud by USA nebo Kanada předložily nezvratné důkazy o tom, že letadlo sestřelil Írán, i když neúmyslně, mohlo by to mít dramatický dopad na veřejné mínění v Íránu, upozornila agentura AP.

Veřejnost v zemi se semkla poté, co rakety odpálené z amerického dronu před týdnem zlikvidovaly významného generála Kásema Solejmáního. Ale případné zveřejnění důkazů o odpovědnosti Teheránu za smrt 176 lidí, hlavně Íránců, byť někdy s dvojím občanstvím, by mohlo rychle znovu otevřít trhliny. Veřejnost je dosud rozjitřená zákrokem vlády proti rozsáhlým protestům z konce loňského roku, vyvolaných zhoršující se ekonomickou situací. O život tehdy přišly stovky demonstrantů.

msk jas jd

 
 

Čtěte více:

Pád letounu 737-800 u Teheránu: Akcie Boeing v předobchodní fázi ztrácejí
08.01.2020 11:11
Až v blízkosti 3 procent odepisují akcie Boeing v premarketu americkéh...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů