Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koronavirus: Přes 10 tisíc obětí ve světě, nová opatření v Česku přehledně

Koronavirus: Přes 10 tisíc obětí ve světě, nová opatření v Česku přehledně

20.03.2020 9:10, aktualizováno: 20.3. 10:26
Autor: ČTK

Aktualizováno

Už více než 10.000 obětí si vyžádala po celém světě nemoc COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Vyplývá to z údajů na specializovaném webu vědců z americké Univerzity Johnse Hopkinse, kteří se studiu pandemie věnují. Potvrzených případů nákazy je na celém světě přes 244.000. Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku stoupl na 774. Ve čtvrtek přibylo přes 200nakažených, což je dosud nejvyšší denní nárůst. Vyléčeni zůstávají už od pondělí tři pacienti. Testováno bylo v Česku přes 11.600 lidí. Jsme zemí s nejvyšším počtem nákaz koronavirem bez úmrtí.

Nový koronavirus se poprvé objevil loni ve městě Wu-chan v čínské provincii Chu-pej a postupně se rozšířil prakticky do celého světa. Pevninská Čína se v počtu nakažených i mrtvých dlouho držela na první příčce. Ve čtvrtek ji ale v počtu obětí nemoci COVID-19 překonala Itálie. V Číně dosud zemřelo 3248 lidí, v Itálii už 3405.

Po Itálii a Číně je na třetí příčce co do počtu úmrtí na nemoc COVID-19 Írán, který podle poslední bilance zaznamenal 1284 mrtvých. Následují Španělsko, které má 833 obětí, a Francie s 372 mrtvými.

Česko má podle posledních údajů 774 nakažených, a je tak zatím zemí s nejvyšším počtem případů, v níž nemoci COVID-19 nikdo nepodlehl. Hned za Českem je Izrael, který má 677 potvrzených případů a rovněž žádného mrtvého.

Stát uhradí 80 % mzdy v zavřených provozech a náhrady karantény

Vláda večer oznámila, že kvůli zmírnění ekonomických dopadů šíření koronaviru rozšíří možnosti finanční pomoci. Stát se chystá doplatit ošetřovné za celou dobu uzavření škol rodičům dětí do 13 let, kteří s potomky zůstali doma. Uhradí ho i lidem, kteří se doma starají o starší či postižené členy rodiny. Živnostníci s dětmi od šesti do 13 let dostanou nově ošetřovné 424 korun na den. Stát také uhradí zaměstnavatelům výdaje na náhrady mezd a platů pracovníků v karanténě a uhradí 80 procent výdělku zaměstnanců obchodů, restaurací a dalších provozů, které musely zavřít.

Náhrady mezd v karanténě a poskytnutí čtyř pětin mzdy patří do pětice opatření programu na podporu zaměstnanosti Antivir, který připravilo ministerstvo práce. Zbývající tři příspěvky státu na mzdy při omezení práce kabinet neschválil. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) bude vláda ještě analyzovat různé formy pomoci, a to příspěvky na mzdy či odložení placení pojistného.

Po středečním zastavení výroby ve Škodě Auto a kolínské Toyotě Peugeot Citroën přeruší od pondělí provoz mimo jiné i automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko - Místecku. Odbory odhadují, že pokud krize potrvá čtvrt roku, propadne se česká ekonomika o pět až osm procent. O práci by mohlo podle nich přijít 400.000 až 450.000 lidí.

Zpřísnění pravidel pro dojíždění za prací do zahraničí

Kabinet také nově zpřísnil pravidla pro dojíždění Čechů přes hranice za prací. Od noci z pátku na sobotu budou takzvaní pendleři smět do ciziny pouze s vyplněným formulářem od zaměstnavatelů doplněným navíc každodenním razítkem. Dosud stačilo lidem potvrzení o zaměstnání v cizině nebo pracovní smlouva. Impulzem ke změně byly podle vlády informace, že režim, který dovoluje zemi opustit v době opatření proti epidemii koronaviru, někteří lidé zneužívají. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se objevila například falešná potvrzení.

Obchody vyhrazeny pro seniory nad 65 let mezi 7:00 a 9:00

Změněn byl dnes také čas vyhrazený v obchodech pro nákupy seniorům. Dvě hodiny pro nákupy lidí ve věku nad 65 let v obchodech s potravinami či drogeriích nebudou nadále od 10:00 do 12:00, ale už mezi 07:00 a 09:00. Lékárny už v nové verzi opatření nebudou.

Zeman vyzývá k odvaze

Prezident Zeman v předtočeném projevu v televizi Prima vyzval občany v souvislosti s šířením koronaviru k odvaze. Lidé nemají epidemii zlehčovat, ale zároveň ani propadat panice a strachu, řekl. Pozornost mají věnovat radám odborníků. Opozičním politikům vadí, že prezident v projevu sice vybízel k jednotě, ale současně napadal opozici, média či herce.

Zeman v projevu rovněž poděkoval Číně za pomoc Česku dodávkou zdravotnických prostředků. Z Kyjeva včera v 11:00 vyletěl obří letoun Ruslan do Číny pro 106 tun roušek, respirátorů a testů na koronavirus nového typu, které dopraví do Česka. Už dříve do Číny odletěla z Česka pro zdravotnický materiál dvě letadla Smartwings. 

Do Česka míří i další letouny s ochrannými pomůckami a zdravotnickým materiálem, podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) přiletí první letoun společnosti China Eastern do Prahy v pátek.

Vláda rozhodla, že zdravotnický materiál bude dodávat páteřním nemocnicím, záchranným službám a krajským hygienickým stanicím ministerstvo zdravotnictví a státním i nestátním subjektům zejména prostřednictvím krajských samospráv zase vnitro. Ministerstvu vnitra kabinet uložil, operativně distribuovat ochranné prostředky občanům přes Českou poštu, samosprávy i jiným způsobem. V Česku platí od půlnoci kvůli šíření nového koronaviru zákaz vycházení bez roušky, respirátoru, šátku, šály či jiného zakrytí úst a nosu. Na webu ministerstva průmyslu bude seznam textilních společností, u nichž je okamžitě možné nakoupit látky na roušky, případně rovnou hotové roušky.

Lůžka pro pacienty s COVID-19 musí vyhradit všechny nemocnice

Lůžka pro pacienty s nemocí COVID-19 musí podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví vyčlenit všechny nemocnice akutní lůžkové péče. Musí pro ně mít i vyhrazený personál. Na tiskové konfererenci po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

"Vláda schválila mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které ukládá všem poskytovatelům akutní lůžkové péče vyčlenit speciální lůžka pro potřebu pacientů s onemocněním COVID-19," řekl Vojtěch. Připomněl, že vláda už vyčlenila Nemocnici na Homolce v Praze a Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, ale o pacienty budou muset pečovat i ostatní nemocnice.

 
 
 

Čtěte více:

Roman Koděra: Současná situace má mnoho společného s rokem 2008
19.03.2020 16:08
Dá se přirovnat současný šok na trzích, vyvolaný pandemií koronaviru k...
Čím žije Wall Street: Lidé prodávají, co mohou. Ne co chtějí
20.03.2020 5:56
Medvědí trend se do amerických akcií zakousl vůbec nejzuřivěji v histo...
Přinesou úlevu rostoucí teploty?
19.03.2020 18:36
V podstatě od počátku se uvažuje o tom, jak může pandemii ovlivnit poč...
Slabá data, bující nákaza i pomoc BoE. Odpoledne akciím svědčí
19.03.2020 17:11
Přísun nové podpory ze strany hospodářské politiky se nezastavil ani d...
Akcie v USA posilují díky vládním opatřením na pomoc ekonomice
19.03.2020 22:12
Akcie ve Spojených státech dnes po nedávných hlubokých propadech dokáz...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů