Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Roman Koděra: Současná situace má mnoho společného s rokem 2008

19.03.2020 16:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Dá se přirovnat současný šok na trzích, vyvolaný pandemií koronaviru k finanční krizi v roce 2008? Proč tak silný zásah dostává pražská burza? Jaký bude dopad na ekonomiku? Vyplatí se investovat do zlata? Jak si vedou a povedou ETF? Mimořádně pro všechny čtenáře Patria.cz odemykáme videozáznam celého webináře burzovního matadora a makléře Patria Finance Romana Koděry, který během svého působení na trzích zažil již splasknutí dotcom bubliny přes druhou válku v zálivu a finanční krizi roku 2008. Buďte v obraze současného divokého dění na trzích díky PatriaFinance. Pohodlně se usaďte a sledujte.

Jak vypadá aktuální šok vyvolaný rozšiřující se nákazou koronaviru v porovnání s finanční krizí roku 2008?

Je zajímavé, že hodně věcí v současném vývoji se shoduje s rokem 2008. Také to začalo v březnu, kdy investiční banka Bear Sterns dostala injekci od Fedu s podmínkou, že ji jiná banka převezme. Hlavní událostí pak byl následný pád Lehman Brothers na podzim.

Díky nižší volatilitě v porovnání s předchozími dny povyskočil americký akciový index S&P 500 celkově o 7 % v pěti po sobě jdoucích obchodních seancí od 28. října (kdy rostl o 10,8 %). Po těchto 5 dnech následně ztratil během dalších 2 dnů 14,6 %. To ale nebylo vše a dva dny na to zaznamenal tento index další pád, v součtu do 20. listopadu o 12,4 %. Toho dne VIX, ukazatel strachu, zaznamenal historické maximum 80,9 bodů a index S&P 500 uzavíral na hodnotě 752 bodů, nejnižší hodnotě toho roku. Zde trh začal věřit, že šlo o pomyslné dno a index opět začal růst. Do konce roku přidal index S&P 500 20 %. Po novém roce však přišla další vlna nejistoty a index sklouznul na ďábelských 666 bodů.

Velkým rozdílem oproti krizi před 12 lety je, že tenkrát bylo mnohem méně účastníků. Pokud se obchodovaly podobné objemy, tak zdaleka ne s tolika instrumenty, na tolika burzách, v takovém měřítku a takovém čase.

To, co se dělo v roce 2008, trvalo 19 obchodních seancí od prvního poklesu o více jak 5 %, což bylo tenkrát něčím výjimečným a považovalo se to za krach. Hodnota indexu VIX se dostala na 75 bodů. To v aktuálním vývoji trvalo jen 3 obchodní seance, než tento index dosáhl stejné hodnoty 75 bodů. Zde je vidět rapidní zkrácení reakční doby.

To, co jsme viděli v posledních dnech, kdy krátkodobé nárůstky mají rychlý efekt a následně přijde opět výprodej, je podobné přelomu listopadu. Tehdy krátkodobé přírůstky vystřídal výplach o 15 % a později i další propad o 12,4 %.

Po minulém pátku 13., který se zdál jako šťastný a kdy akcie rostly, se následně trh v pondělí propadl. Dříve neutrální Fed, který hlásil, že zasáhne, až když to bude opravdu potřeba, najednou rychle snížil sazby. Investoři se začali bát toho, že Fed něco přehlédl, a začali rychle vyprodávat.

Pokud bychom diskontovali 2 711 bodů z pátku 13., dostali bychom 2 028 bodů. Tato hodnota může představovat pro investory pomyslné vodítko. Nicméně je třeba si uvědomit, že situace dnes a před 12 lety se v mnohém liší.

Může pomoci Warren Buffett?

Během poklesů v roce 2008 koupil Buffett banky, které vyklesaly až na hodnotu 1 dolaru za akcii. V loňském roce příliš neinvestoval a jeho trpělivost se nyní vyplácí. Po velkých poklesech bude nyní možná i Warren Buffett něco přikupovat. K dispozici má jeho firma Berkshire Hathaway 130 miliard dolarů.

Jaký bude dopad na ekonomiku?

Čínská ekonomika je hlavně výrobní. Pokud výrobu pozastavíte, je to problém, ale jakmile ji opět spustíte, můžete zase začít prodávat. Evropa a USA mají jiný problém - byť jsme hodně výrobní, máme velký podíl služeb. Kvůli karanténním opatřením se roztrhl řetěz mezi nabídkou a poptávkou a nyní bude velice důležité, za jak dlouho bude možné vše propojit, aby ekonomika začala opět fungovat.

Ministr financí USA Mnuchin se vyjádřil, že pokud se USA nepodaří stabilizovat systém, tak se může z historicky nízké nezaměstnanosti dostat až na 20 %. Vláda i centrální banka si jsou tohoto problému vědomi. Navíc máme volební rok a o to více budou reagovat. V krizi roku 2008 si centrální banky a vlády udržovaly nezávislost. Dnes již jednají koordinovaně a mnohem rychleji.

Proč je dopad na pražskou burzu tak mohutný? A jak vnímáte její současné valuace?

V roce 2008 byly na pražské burze ještě slušné objemy, od té doby se snižovaly a v roce 2019 byly nejnižší. Velká část zahraničních investorů pražskou burzu opouští a noví velcí nepřicházejí. Domácí burza je navíc zastoupena firmami, které kopírují vývoj ekonomiky.

Ceny se dostaly na velmi zajímavé úrovně, ale nelze říci, že teď je ta nejlepší doba na nákup. Jde o dobrou dobu pro dlouhodobého investora, který je připraven na pravidelné nákupy. Nelze tak už ale říci, pokud máte představu, že dnes koupíte a za týden budete z investice venku. Roky 2017 a 2018 byly nejméně volatilní – nyní jsme se dostali z jednoho extrému do druhého. Pražská burza se nyní blíží období krize, ale ještě může dále umazávat.

A co zlato?

Zlato jako uchovatel hodnoty fungovalo v časech dobrých i zlých. Zažili jsme prudký nárůst zlata a následně i prudký pokles v závislosti na zvyšování úrokových sazeb. Zlata by měl mít investor ve svém celkovém portfoliu majetku asi 5 – 10 %. Funguje jako určitá pojistka – nikdy nevíte, co se bude dít. V situaci, ve které dnes jsme, dává smysl. Prodeje zlata, které jsme nyní také viděli, si můžeme vysvětlit dvěma důvody. Zaprvé šlo o získání hotovosti a zadruhé jeho prodeje umožnily získání prostředků k přechodu do akciového trhu, který po pádu začal nabízet nečekané možnosti.

Jak to vypadá s ETF?

ETF jsou nyní postavená jinak než dřív. Dříve byli jejich majiteli manažeři investiční fondů, kteří byli i aktivní, co se týče chodu firem, a bavili se s vedoucími těchto firem. Nyní pasivně sledují daný koš akcií. Když rostla, nikomu nevadilo, že si investoři kupují celý koš. Nyní, když se koše prodávají, prodává se vše jako celek. Výprodeje se tak týkají i kvalitních akcií, které by stálo za to si nechat. U takových akcií se pak vyplatí si je držet v hledáčku.


 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Trumpův boj s virem: A proč ne rovnou bilion?
18.03.2020 14:16
Ještě před více než týdnem americký prezident Donald Trump prohlašoval...
Holub (ČNB): Razantní snížení sazeb ve stylu Fedu by české ekonomice ublížilo
18.03.2020 15:32
Oslabování koruny už uvolnilo měnové podmínky a Česká národní banka by...
Jak je na tom nyní Čína a co to ukazuje pro nás
18.03.2020 18:19
Zdá se, že situace v Číně se zklidňuje na rovině zdravotní i ekonomick...
ECB kvůli koronaviru nakoupí další dluhopisy až za 750 miliard EUR
19.03.2020 8:31
Ve snaze bojovat proti ekonomickým dopadům koronaviru na ekonomiku eur...
Centrální banky USA a Austrálie kvůli viru dál podpoří ekonomiky
19.03.2020 9:32
Centrální banky Spojených států (Fed) a Austrálie (RBA) zavádějí nová ...
Ruská vláda kupuje největší banku v zemi - Sberbank
19.03.2020 10:05
Ruská vláda kupuje Sberbank. V této velmi ziskové a také největší banc...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university