Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přinesou úlevu rostoucí teploty?

Přinesou úlevu rostoucí teploty?

19.03.2020 18:36

V podstatě od počátku se uvažuje o tom, jak může pandemii ovlivnit počasí, respektive roční období. Nyní byly zveřejněny hned dvě studie, které se tímto tématem zabývají. Jejich výsledky na první pohled potvrzují tezi o tom, že vyšší teploty by mohly přinést úlevu. Ale je k nim co dodat.

Následující graf dává dohromady tzv. R, což je počet sekundárních případů na primární. Na ose x nalezneme průměrnou teplotu. Proložená přímka by potvrzovala rozšířený názor, že s rostoucí teplotou potenciál pro přenos klesá. Jenže tady se dá podle toho, jak jsou v grafu rozházeny modré body, hovořit spíše o tom, že jde o náznak nějaké vazby.

koronavirus_pandemie_teplota_přenos
Ona studie, ze které graf je, se jmenuje „High Temperature and High Humidity Reduce the Transmission of COVID-19“. Její autoři Jingyuan Wang z Beihang University, Ke Tang z Institute of Economics, School of Social Sciences, Tsinghua University, Kai Feng z Beihang University (BUAA) a Weifeng Lv z Beihang University použili pro onen graf data ze 100 čínských měst a tvrdí: „Vysoké teploty a vysoká vlhkost vzduchu významně snižují přenos COVID-19, a to i pokud vezmeme v úvahu hustotu zalidnění a HDP na hlavu v jednotlivých městech“. Takový závěr je pak v souladu se zkušenostmi, že „vysoká teplota a vlhkost výrazně snižují přenos chřipky. Takže „příchod léta a dešťů na severní hemisféře může efektivně snížit počet nakažených“.

Ze studie bych poukázal ještě na následující dva grafy. Vůbec nechci shazovat práci uvedených vědců a použité statistické metody. I od oka vidíme, že tam „technicky“ nějaký vztah je (alespoň u teploty). Ale na druhou stranu zase i od oka vidíme, že sázet na něco takového by bylo dost riskantní. Jinak řečeno, počasí nějaký vliv má, ale nehovoříme tu ani náhodou o nějakém železném zákonu a jistotě, že léto vše vyřeší.

koronavirus_pandemie_teplota_přenos_počasí



Druhá studie, o které jsem hovořil v úvodu, se jmenuje „Temperature, Humidity and Latitude Analysis to Predict Potential Spread and Seasonality for COVID-19“. Autoři jsou Mohammad M. Sajadi z Institute of Human Virology na University of Maryland School of Medicine, Parham Habibzadeh z Shiraz University of Medical Sciences, Augustin Vintzileosz University of Maryland - College Park, Shervin Shokouhi z Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Fernando Miralles-Wilhelm z University of Maryland - College Park a Anthony Amoroso z Institute of Human Virology na University of Maryland School of Medicine. Ti všichni ve vzájemné spolupráci zkoumali data z měst, kde jsou vyšší počty nakažených, a došli k následujícímu:

COVID-19 se významně šíří v úzkém podnebném pásu s podobnými klimatickými podmínkami. Šíření viru pak odpovídá obvyklému sezónnímu šíření respiračních chorob. Vědci k tomu přidávají následující mapu, která má dokládat to, o čem hovoří v souvislosti s oním pásem:

koronavirus_COVID_šíření_pásmo

V následujícím grafu studie dává dohromady vlhkost a teplotu u měst s různým počtem nakažených:

koronavirus_šíření_města

V první z následujících dvou tabulek vědci ukazují města výrazně postižená nákazou. Druhá tabulka pak ukazuje, která města by měla být s ohledem na zjištěné vztahy mezi teplotou a vlhkostí v následujících týdnech nejohroženější. Model do nich zařadil i Prahu:

koronavirus_Praha_šíření_teplota_vlhkost

Ekonomové mají s korelacemi bohaté zkušenosti a hojně je využívají. Podle některých názorů (N. N. Taleb) by jim ale mělo být používání tohoto nástroje naopak zakázáno. Jde jistě jen o bonmot, který ale poukazuje na jednu podstatnou věc – je všeobecně jednoduché až lákavé použít graf podobný tomu prezentovanému na začátku a dělat z něj příliš silné závěry. Léto může přinést pozitivní změnu, ale jistota to ani zdaleka není. Míru potenciální úlevy pak možná dobře ukazuje graf poslední.



Čtěte více:

Ropné patálie
12.03.2020 5:51
Zakladatel společnosti ValueAct Capital Jeffrey Ubben před několika dn...
Až se vše uklidní...
12.03.2020 18:35
Až skončí současná náročná doba, budeme možná intenzivně uvažovat o to...
Co říká o současné situaci moudrost trhu
13.03.2020 17:08
O akciovém trhu můžeme uvažovat jako o největší továrně na predikce na...
Americký scénář
16.03.2020 17:32
Ekonomové mají rádi křivky a asi i proto se řada z nich rychle chopila...
Rok? Nebo navždy?
17.03.2020 17:42
Řadu lidí v tuto chvíli asi zajímá, jak dlouho „to bude ještě trvat“. ...
Jak je na tom nyní Čína a co to ukazuje pro nás
18.03.2020 18:19
Zdá se, že situace v Číně se zklidňuje na rovině zdravotní i ekonomick...

Váš názor
  • J A R O
    20.03.2020 15:54

    Tedy nevím, jestli viru může vadit vysoká vlhkost. __________________________________________________________________________ To samé s teplotou - když vir je v člověku, nevadí mu zjevně ani osmatřicet stupňů. __________________________________________________________________________ ALE: __________________________________________________________________________ - zcela jistě mu vadí UV záření, případně přízemní ozón (a toho se s blížícím se létem snad dočkáme) __________________________________________________________________________ - lidé v zimě jsou oslabení a náchylní k různým chorobám, takže asi i k Covidu. Až bude hezčí počasí, odolnost lidí se zvýší __________________________________________________________________________ - nyní situaci ve zdravotnictví komplikuje i to, že lidé díky zimě (fakt nechápu milovníky zimy?! co to je za masochistickou sortu?! klouzat se dá i na písečných dunách!) podléhají angínám, faryngitídám, chřipkám, atd... To zatěžuje zdravotní systém, plus lidé podléhají panice, protože mají příznaky podobné covidu). Toto všechno s blížícím se jarem snad opadne. __________________________________________________________________________
    Hayek
  • jiný pohled by ještě mohl být..
    19.03.2020 19:00

    Mne zaujala ještě jedna souvislost, ta nemoc postihuje bohaté. Jak státy (Švýcarsko, Norsko, Lucembursko, státy zálivu, ale i bohaté klienty výletních lodí). Částečně to vysvětluje teorie vlivu podnebí, ale mohou v tom hrát roli i společenské zvyky. Je asi rozdíl, jestli se někdo při pozdravu objímá a líbá a nebo si jen na pár metrů řekne nazdar voe.
    Zvonička
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů