Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Banky a dividendy: Erste poslechla rakouského regulátora, jako KB a Moneta následují slova z ČNB

Banky a dividendy: Erste poslechla rakouského regulátora, jako KB a Moneta následují slova z ČNB

25.03.2020 15:34, aktualizováno: 25.3. 17:23
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Rakouská bankovní skupina Erste, která ovládá Českou spořitelnu, přehodnocuje výplatu dividendy z výsledku hospodaření roku 2019, navrženou ve výši 1,5 EUR/akcie. Odkládá také valnou hromadu. Podobně, jako Česká národní banka na české banky, dnes apeloval rakouský regulátor FMA na banky rakouské, aby v zájmu zvýšení své odolnosti v nejisté době zvážily výplaty dividend, zpětné odkupy akcií, případně i odměny managementu.

„Odsunem rozhodnutí o finální dividendě bude moci management Erste přijmout informovanější a více na faktech postavené rozhodnutí,“ uvedla banka s tím, že jednat bude „v nejlepším dlouhodobě zájmu akcionářů i ve světle svého působení v Rakousku a střední a východní Evropě“.

Valná hromada banky, která byla původně plánována na 13. května do Vídně, je odložena.

Rakouský regulátor FMA dnes vyzval rakouské banky, aby „bedlivě zvážily“ výplatu dividend, zpětné odkupy vlastních akcií a odměny managementu v zájmu zvýšení jejich odolnosti tváří v tvář koronaviru.

„Bylo by velice obtížně pochopitelné, kdyby distribuční politiky byly spojeny s dobrými výsledky minulosti, ale nikoli s vážnými výzvami nacházejících let,“ uvedla FMA. Dodala, že dozorové orgány příjaly řadu opatření, která umožní bankám poskytovat financování a absorbovat ztráty. FMA dle svých slov situaci diskutovala s bankami a následně přijala toto stanovisko.

„Celkově je možné, že Erste vyplatí dividendu méně než 1 EUR na akcii, nebo dividendu vůbec nevyplatí. Její dceřiná firma Česká spořitelna bude podle našeho názoru respektovat přání ČNB, aby české banky do odvolání nevyplácely dividendy. Česká spořitelna generuje třetinu čistého zisku Erste. Česká dividenda bude proto chybět v konsolidovaných finančních ukazatelích Erste, což naruší její kapacity pro peněžní výplatu,“ uvedl v rychlém komentáři analytik Patria Finance Ondřej Martínek.

Moneta nevyplatí dividendu a zadrží zisk roku 2019

Představenstvo Moneta Money Bank 17. března rozhodlo pozastavit dividendovou politiku banky a zadržet čistý zisk za rok 2019. Důvodem pro toto rozhodnutí je „vysoce nepředvídatelná situace způsobená pandemií koronaviru a její dopad na českou ekonomiku“. Banka věří, že "ekonomický vývoj a výkonnost banky dovolí v dohledné budoucnosti" zrušit omezení na výplatu dividendy, které doporučila Česká národní banka.

„Představenstvo považuje za obezřetné zadržet čistý zisk za rok 2019 a tím dále posílit kapitálovou pozici banky, dokud dopad a důsledky této zdravotně bezpečnostní situace nebude možné lépe vyhodnotit. Představenstvo doufá, že vývoj ekonomické situace a výsledky banky umožní v dohledné budoucnosti odvolat rozhodnutí o pozastavení dividendové politiky. Mezitím se banka zaměří na přehodnocení svých strategických cílů a bude se snažit o minimalizaci negativního dopadu současné dynamicky se vyvíjející situace.

Moneta již 3,30 Kč/akcie vyplatila v podobě mimořádné mezitímní dividendy za rok 2019, zbývalo vyplatit zbylou část 3,35 Kč/akcie za rok 2019. Jde ale hypoteticky také o slibovaný zpětný odkup akcií v průběhu posledního letošního čtvrtletí. Celkově se jedná o částku zhruba 2,7 mld. Kč, včetně 1 mld. Kč zpětného odkupu akcií. 

Komerční banka nevyplatí dividendu a odkládá valnou hromadu

Komerční banka mění návrh dividendy. Bankovní dům v pondělí rozhodl nevyplatit dividendu za loňský rok. Uvedl to v dnešním prohlášení. Také Komerční banka tak respektuje očekávání České národní banky, že banky se vzhledem k vysoké nejistotě ohledně dalšího ekonomického vývoje s okamžitou platností zdrží jakékoli výplaty dividend či jiných kroků, které by mohly ohrozit jejich odolnost.

„Při vědomí odpovědnosti KB zabránit jakémukoliv zvýšení systémového rizika v české ekonomice, rozhodlo dnes představenstvo navrhnout dozorčí radě ponechat celý čistý zisk vytvořený v roce 2019 na účtu nerozděleného zisku,“ stojí ve zprávě KB.

Ta zároveň ujistila, že její kapitálová vybavenost je robustní i ve světle negativních ekonomických důsledků způsobených současnou epidemií, a „s velkou rezervou přesahuje regulatorní požadavky“.

Banka souběžně reviduje výhled pro rok 2020, který představila spolu s hospodářskými výsledky na začátku února. Investoři by proto na dosavadní znění prognózy pro letošní rok neměli spoléhat.

"Očekává se, že zpomalení ekonomické aktivity povede k nižšímu počtu transakcí klientů a menší poptávce po úvěrech. Pokles úrokových sazeb na trhu ovlivní čistý úrokový výnos. V důsledku toho budou příjmy v roce 2020 nižší, než se původně očekávalo," stojí ve zprávě KB.

Finanční ředitel KB o dopadu na příjmy a úrokový výnos

V dnešním vystoupení pro agenturu Reuters uvedl generální ředitel banky Juchelka, že banka zůstává plně funkční, silná a vybavená na turbulence. Finanční ředitel banky Šperl pak potvrdil připravenost banky "vrátit nadbytečný kapitál akcionářům, jakmile se situace vyjasní." K dopadům snižování sazeb ČNB pak uvedl, že očekává o 3 % nižší výhled výnosů oproti předchozímu výhledu za předpokladu, že se situace (kolem koronaviru) začne od června vracet k normálu a že negativní dopad na čistý úrokový výnos banky na horizontu příštích 12 měsíců je zhruba 200 milionů korun za každé snížení sazeb ČNB o 25 bazických bodů.

"Nejdůležitějším driverem letošního zisku budou náklady, jmenovitě výše opravných položek. Banka původně očekávala „normalizaci“, čili pozvolný nárůst ze současné nuly na „přirozenou úroveň“ 0,30-0,40 %. V současné době však mohou vyrůst výrazně jinak vysoko. Celý roční čistý zisk by smazaly CoR zhruba přes 2 %, což by byl naprosto mimořádný nárůst srovnatelný s finanční krizí před deseti lety," poznamenává analytik Patria Finance Ondřej Martínek. Dlouhodobý investor by však podle něj neměl zohledňovat jen výši jednotlivých dividend či přesný termín výplaty. "Valuace jakékoli firmy, i „mature“/dividendové jako je Komerční banka, je tvořena ze zhruba tří čtvrtin v terminal hodnotě za horizontem více než 5 let," doplňuje. Trh dle něj nyní oceňuje u Komerční banky (s P/B 0,8) velmi skeptický scénář, že se české banky v podstatě europeizují a přestanou v budoucnu vydělávat nadvýnos nad vlastní náklady kapitálu. Podle analytika Martínka se zde ale v tomto střetávají relativně skeptický pohled a na druhé straně pouhý nedostatek likvidity, která se do Čech po uklidnění situace zase vrátí.

ČNB vyslala vzkaz bankám, ty její slova následují

Česká národní banka v pondělí minulého týdne v reakci na očekávané dopady koronaviru na českou ekonomiku přistoupila ke snížení úrokových sazeb, hlavní dvoutýdenní reposazby o 50 bazických bodů. Zároveň vyslala vzkaz bankám. "ČNB očekává, že se banky vzhledem k nejistotě ohledně dalšího ekonomického vývoje s okamžitou platností zdrží jakékoli výplaty dividend či jiných kroků, které by mohly ohrozit odolnost jednotlivých bank. Kapitálová pozice domácího bankovního sektoru je díky kapitálových rezervám a dobrovolně drženému přebytku kapitálu v současnosti robustní," uvedla centrální banka. Tuzemské banky ji následují, stejně jako Erste slova rakouského regulátora.

 
 
 

Čtěte více:

Finanční ředitel Monety využil pokles trhu a přikoupil akcie banky za půl milionu korun
05.03.2020 13:32
Finanční ředitel banky Moneta Money Bank Jan Friček využil negativního...
Vyplatí tuzemské banky dividendy? ČNB si to nepřeje (komentář analytika)
17.03.2020 13:44
Česká národní banka včera poměrně silně naznačila, že si nepřeje, aby ...
MONETA Money Bank, a.s. se rozhodla pozastavit svou dividendovou politiku a zadržet čistý zisk za rok 2019
17.03.2020 17:38
MONETA Money Bank, a.s. (IČ: 25672720) Společnost MONETA Money Bank,...
Moneta zadrží  zisk roku 2019, nevyplatí dividendu
17.03.2020 17:48
Představenstvo Moneta Money Bank se rozhodlo pozastavit dividendovou p...
Akcie Moneta (-17 %) propadají na dno od uvedení na trh. Banka zadrží zisk a nevyplatí dividendu
18.03.2020 16:37
Představenstvo Moneta Money Bank včera rozhodlo pozastavit dividendovo...
Komerční banka, a. s. - Změny v představenstvu Komerční banky, a.s.
18.03.2020 17:24
Komerční banka, a.s. IČ 45317054 Komerční banka, a.s. zveřejňuje inf...
Komerční banka, a. s. -  Změna návrhu dividendy, výhled pro rok 2020 v revizi
23.03.2020 18:14
Komerční banka, a.s. IČ 45317054 Společnost Komerční banka, a.s. uv...
KB mění návrh dividendy, výhled v revizi
23.03.2020 18:45
Komerční banka mění návrh dividendy. Bankovní dům se rozhodl nevyplati...
MONETA Money Bank, a.s. - publikace Výroční zprávy 2019
24.03.2020 8:19
MONETA Money Bank, a.s. (IČ: 25672720) Společnost MONETA Money Bank,...

Váš názor
  • Vzkaz ČNB
    25.03.2020 17:22

    ČNB vyslala vzkaz bankám a já posílám vzkaz ČNB: co kdybyste se konečně věnovali tomu, co máte, tedy dohlížet na regulérnost trhu, nikoli vydávat poplašné kurzotvorné zprávy. Zatím jen škodíte, jak nesmyslně "cílenou inflací" na 2%, což se Vám nedaří trefit, stejně jako uměle drženým kurzem na 27 Kč, tak zametením pod koberec obvinění např. pana Alana Svobody, což byl evidentně insider trading https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/alanu-svobodovi-z-cez-hrozi-az-osm-let-vezeni-soud-otevira-jeho-pripad.A090302_095741_ekonomika_fih Vaše odhady vývoje kurzu jsou rovněž k smíchu, stejně, jako celá ČNB. Stydím se za Vás, stejně jako za ČTÚ, ERÚ či ČT, místo abyste hájili práva občanů, škodíte celé zemi.
    oh171
    • Re: Vzkaz ČNB
      26.03.2020 2:11

      Každý krok ČŇB, když o měm víte dopředu je velmi dobře zhodnotitelný.a mám dojem, źe vo to tady jde.
      Homo
      •  
        26.03.2020 8:17

        Celá akce "koronavirus" bude pro někoho pěkně velkej byznys. Takový globální "Kulový blesk II"
        qwer
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení