Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ani miliarda od investorů by Airbnb prý nemusela stačit

Ani miliarda od investorů by Airbnb prý nemusela stačit

07.04.2020 16:29
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Americká společnost Airbnb získá od nových investorů Silver Lake a Sixth Street Partners jednu miliardu dolarů (přes 25 miliard Kč). Posiluje tak své finance v době negativních dopadů koronavirové krize na cestovní ruch. Firma, která zprostředkovává ubytování v soukromí, nový kapitál zřejmě akutně nepotřebovala. Ani tak jí ale do budoucna nemusí stačit, napsal web Business Insider.

Před novým investičním kolem měla firma více než 2 miliardy v banku, a k tomu ještě úvěrovou facilitu 1 miliardy USD, napsal Bloomberg. Podle únorových The Wall Street Journal měla firma po ruce 3 miliardy v hotovosti. Hotovostní rezerva Airbnb se díky nové investici zvýší zhruba na čtyři miliardy dolarů, napsal Reuters.

Peníze chce firma využít zejména k tomu, aby přilákala další majitele realit, kteří by využívali jejích služeb. Podle listu Financial Times některé údaje signalizují, že rezervace přes Airbnb se na trzích nejvíce zasažených šířením koronaviru propadly zhruba o 90 procent. Peníze by firmě tuto krizi mohly pomoci ustát bez nutnosti vydat se pro peníze na burzu. Kromě toho by jí mohly dovolit uskutečnit akvizice, což je podle zdrojů Bloombergu jedna ze strategií, o které se ve firmě uvažuje.

Pět milionů USD z nově získaných peněz pak prý má namířit do nového fondu v objemu 250 milionů dolarů na kompenzaci části ztrát, které rušení rezervací přináší jejím pronajímatelům.

Tune in for a message to our hosts from our CEO Brian Chesky today at 3PM PT at https://t.co/yymzmGMGU3. He’ll answer top questions and discuss what we’re doing to support our host community.

Plány na potenciálně letošní primární veřejnou nabídku akcií každopádně vypadají nejistě.

„Vzhledem k novému dluhu a zřejmě hlubokých ztrát do zlepšení na trzích bych byl překvapen, kdyby firma IPO v letošním roce dokončila,“ uvedl analytik společnosti PitchBook Paul Condra.

Airbnb oznámila, že "ačkoli jsou nynější podmínky pro ubytovací průmysl zjevně obtížné, touha cestovat a získávat autentické zážitky je hluboká a trvalá," uvedl podle ČTK jeden z ředitelů společnosti Silver Lake Egon Durban.

O kontinuální tvorbě zisku se u Airbnb nedalo hovořit ani před koronavirovou krizí. V loňském čtvrtém čtvrtletí generovala ztrátu 276 milionů USD (bez daně z úroků) oproti ztrátě 144 milionů za stejné období před rokem.. Výnosy jí ale závěrem loňského roku stouply o 32 % na 1,1 miliardy.

Horší a lepší scénáře

Jakkoli deseticiferná injekce jí může nalít trochu krve do žil, v případě dlouhodobější krize a s ní spojeného hospodářského útlumu je dlouhodobé přežití otázkou, napsal server Business Insider.

Plány na IPO jsou skoro určitě u ledu a peníze by tomuto obřímu start-upu mohly dojít už za rok, podle toho, jak výrazně se krize propíše do jeho příjmů a jak dokáže držet na uzdě výdaje.

I kdyby teď měl v kapse čtyři miliardy dolarů, jak se píše, neodpovídá to ani hodnotě jejích ročních tržeb. Ty v posledním roce podle různých médií dosahovaly 4,8 miliardy USD.

Teď by tržby mohly být přinejhorším nulové, nebo minimální. Podle údajů společnosti AirDNA bylo zrušeno 90 % rezervací s datem příjezdu ve dnech od 18. března do 7. dubna. Výdaje (na mzdy, kanceláře v San Francisku a udržování počítačových systémů) ale pokračují. Podle propočtů Business Insider dosahovaly výdaje firmy v loňském roce zhruba 5,1 miliardy USD na bázi EBITDA. To by odpovídalo zhruba 1,3 miliardy na čtvrtletí.

Pokud je tedy teď firma bez příjmů a peníze pálí stejně rychle jako loni, propálí čerstvě získanou miliardu za necelých 90 dní. A jestliže má i s novou finanční injekcí necelé tři miliardy USD v kapse, bude při takovéto rychlosti utrácení do tří kvartálů na dně. To je však nejhorší možný scénář.

Podle některých spekulací totiž firma svoje výdaje omezuje, mimo jiné prý zastavila veškeré výdaje na marketing. Příjmy jí zas tak úplně vyschnout nemusely, protože někteří obyvatelé měst si prý v obavách před koronavirem rezervují dlouhodobé pobyty na vesnicích. Při o trochu lepším scénáři (příjmy 300 mil. USD kvartálně, o stejnou částku nižší výdaje za čtvrtletí), by jednu miliardu propálila za dva kvartály. Pokud budeme velkoryse předpokládat, že má 4 miliardy v hotovosti, vydržely by jí šest kvartálů. Pokud nemá ani 3 miliardy, vydržely by jí nové peníze něco déle než rok.

Také je ale podle BI možné, že ekonomika se zotaví, nebo že Airbnb dokáže od investorů vymámit další peníze, kdyby jí začaly docházet. Mnoho analytiků se i tak domnívá, že pokud firma krizi přežije, vyjde z ní silnější než předtím...

Zdroje: Bloomberg, Business Insider, ČTK 

Ilustrační foto: Eunice Punzalan z Pixabay

 
 

Čtěte více:

Perly týdne: Tesla s Němci v zádech, největší akciová šílenost roku a u nás Airbnb mimo kontrolu
22.11.2019 14:39
Plán Tesly rozbouřil německý autoprůmysl. Příliš sebevědomí při výběru...
Ponurá realita úvěrového trhu v grafech
07.04.2020 14:36
Trvalo to jen dva týdny, aby se úvěrový trh po deseti letech rapidně p...
Mezi dolarovými miliardáři je dál osm Čechů, Kellner je první, premiér čtvrtý
07.04.2020 14:57
Mezi světové dolarové miliardáře se letos opět zařadilo osm Čechů. Prv...

Váš názor
  • che che che
    07.04.2020 16:52

    copak zprostředkovatel, ale Ti co si mysleli jak zbohatnout na krátk. pronájmu, začínají se tak nějak množit nabídky na "výhodný" odprodej zn. nespěchám, ale do září to musím prodat tak dám 5% slevu, když i nezřízení optimisté z čnb před krizí počítali min.15% dolů :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení