Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Příprava na epidemii amerických insolvencí

Příprava na epidemii amerických insolvencí

08.05.2020 5:23

Dva američtí maloobchodní obři Neiman Marcus a J.C. Penney v poslední době nejsou schopni splácet své úroky. Měli bychom očekávat, že jeden z nich nebo oba brzy podají insolvenční návrh. Šlo by tak o první vlaštovku v náporu insolvencí amerických podniků zapříčiněných pandemií COVID-19. A vzhledem k tomu, že většině amerických domácností v současnosti schází hotovost k úhradě nákladů za tři měsíce, bankrot vyhlásí také řada z nich.

Zanedlouho by tak Spojené státy před sebou mohly mít trojitý problém milionů insolventních spotřebitelů, úpadků tisíců malých podniků i četných bankrotů velkých veřejně obchodovaných firem, přičemž by současně krachovala celá odvětví.

Insolvenční návrhy v USA historicky dosahovaly vrcholu několik měsíců po vzestupu nezaměstnanosti. Nezaměstnanost v USA teď přitom stoupá bezprecedentním tempem - v posledních šesti týdnech bylo podáno přes 30 milionů žádostí. Pokud se v nadcházejících měsících uplatní minulé vzorce, mohl by tento nárůst insolvencí být největším, jaký justiční soustava USA doposud zažila.

insolvence USA Project Syndicate

V běžných dobách fungují bankroty dostatečně dobře a rychle, zejména u restrukturalizace velkých veřejných firem. Je-li ale systém přetížený a podniky uvízlé v soudních řízeních, nemohou fungovat správně a ekonomika bude trpět.

Pokud úpadků přibude tolik jako po finanční krizi let 2008-10, pak na základě toho, jak dlouho trvá vypořádat každý případ, počítáme, že by americký insolvenční soudce musel pracovat bezmála 50 hodin týdně, aby se zvýšeným náporem držel krok. Jenže ekonomika se už teď smršťuje strměji než během finančního zhroucení roku 2008, takže se zdá být věrohodné, že úpadků bude oproti roku 2010 přibývat dvojnásobným tempem. I kdyby insolvenční návrh podalo nepatrných 0,9 % z 30 milionů nově nezaměstnaných, zatížení úpadkovými případy by překonalo vrchol z roku 2010. Nikdo nemůže očekávat, že insolvenční soudci odpracují 100 hodin týdně. Budou nuceni brát věci hopem a některé případy budou odbývat podle naléhavosti.

Vládní podpora zavedená zákonem o pomoci, úlevách a ekonomickém zabezpečení v souvislosti s koronavirem (CARES) některým bezprostředně hrozícím úpadkům předejde. Mnohé podniky přesto budou horkotěžko plnit povinnosti vůči svým věřitelům, zaměstnancům a dodavatelům. A pak přece jen nedokážou splácet svůj dluh, tak jako Neiman Marcus, J.C. Penney a značná část ropného průmyslu. Jenže během krize let 2008-10 bankrotů také výrazně přibylo, a to i přes podstatnou vládní ekonomickou pomoc.

Úpadek není umíráček

Navzdory tomu, co si snad mnozí myslí, úpadek není umíráček, zejména pro veřejné obchodní společnosti s životaschopným podnikatelským základem. Pro podniky, které dokážou vydělávat, neznamená úpadek konec a likvidaci. S náležitými zdroji dokážou insolvenční soudci takové firmy velice efektivně restrukturalizovat na vitální, konkurenční společnosti. Během posledních několika desetiletí prošla například většina amerických aerolinií restrukturalizací v úpadku a vyšly z toho v dobrém zdravotním stavu. Vlastníkům malých podniků – řekněme zkrachovalým restauratérům – navíc úpadek umožňuje zbavit se dluhů a začít znovu. Zachování efektivního postupu úpadkové soustavy je tedy důležité pro zdravotní stav ekonomiky USA.

Zavalené insolvenční soudy budou mít do ekonomiky negativní zpětnou vazbu. V prvé řadě jsou u úpadků potřebné zvláštní postupy s cílem zaplatit stěžejním dodavatelům a někdy zaměstnancům. Jsou-li soudy přehlcené, takové platby se zdrží, v důsledku čehož se poruchy systému proženou dodavatelskými řetězci.

Některá úpadková rozhodnutí je navíc nezbytné udělat téměř okamžitě, aby si podniky dokázaly získat a udržet dost hotovosti k výplatě příštích mezd. Jeden z nás nedávno publikoval studii dokládající, že když jsou insolvenční soudy přetížené, řešení případů trvá déle, likviduje se příliš mnoho malých podniků a věřitelé z nesplacených dluhů vymohou méně.

Ještě horší je, že společnosti na pokraji úpadku budou za několik měsíců ode dneška předlužené a neschopné efektivně podnikat. Předlužené firmy často odmítají nebo nedokážou realizovat ani dobré podnikatelské záměry, čímž dále snižují zaměstnanost a investice. Tyto předlužené podniky se teď v insolvenci mohou rychle restrukturalizovat. Pokud však za šest měsíců od nynějška budou soudy přetížené, možné to nebude.

Jako by to všechno nestačilo, 65 % insolvenčních soudců v USA je starších 60 let. Jelikož zdravotní ohledy související s koronavirem pobízejí k práci na dálku, budou upouštět od jednání v soudních síních, kde dlužníky a věřitele často přesvědčí ke kompromisu.

Času není nazbyt


Pokud se historické vzorce potvrdí a počet insolvenčních návrhů vyvrcholí několik měsíců po začátku recese, jsou to sice temné vyhlídky, ale máme určitý čas jednat. Pokud tentokrát počty úpadků vyletí rychleji, nemáme času nazbyt.

Kongres USA by měl zdvojnásobit počet dostupných insolvenčních soudců a podpůrného personálu. Konkrétně by zákonodárci měli vytvořit nové, dočasné soudcovské pozice, převádět jiné federální soudce a přesouvat insolvenční soudce z méně zaneprázdněných míst tam, kde jich je nejvíc zapotřebí.

Jedná se o opatření s nízkými náklady a vysokými přínosy. Někteří členové Kongresu by sice mohli váhat kvůli čím dál straničtější povaze soudcovských nominací, ale insolvenční soudce nejmenuje prezident, nýbrž soudci federálních odvolacích soudů a nevyžaduje se u nich souhlas senátu. Partajničení by nemělo brzdit rozšíření kapacit insolvenčních soudů.

Musíme tuto kapacitu zpevnit v současnosti, právě tak jak si přejeme, kéž bychom před několika měsíci posílili kapacity naší zdravotnické soustavy pro zápas s COVID-19. Nejlepším řešením hrozby přetížení insolvencemi je brzký konec zdravotnické krize a rychlé ekonomické oživení. Na to ale nemůžeme sázet. Běží nám teď lhůta, abychom pro byznys zabezpečili obdobu scházejících testů na přítomnost viru a plicních ventilátorů. Neměli bychom opakovat chybu a příležitost promarnit.

Autoři: Ben Iverson je profesorem na Univerzitě Brighama Younga. Mark Roe je profesorem korporátního práva na právnické fakultě Harvardovy univerzity.

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org

Foto: Alpha Stock Images

 

Čtěte více:

Fidelity: Krize rozhýbala největší spolupráci soukromého a veřejného sektoru od druhé světové války
24.04.2020 10:49
S tím, jak se vlády snaží podporovat ekonomiku v době omezeného pohybu...
Petr Dufek: Nálada v ekonomice pod psa
24.04.2020 9:42
Uzavření země a některých jejích sektorů se podepsalo na důvěře v ekon...
WP: Oživení tvaru V nebo W?
30.04.2020 13:31
Zatímco americká vláda hovoří o tom, že ekonomika by mohla již letos v...
O podporu v nezaměstnanosti žádá v USA dalších 3,8 milionu lidí
30.04.2020 15:20
Ve Spojených státech za minulý týden požádalo o podporu v nezaměstnan...
Víkendář: Krizový manuál pro rodinné firmy
02.05.2020 9:10
„Téměř každá rodinná firma, se kterou jsme v poslední době hovořili, j...

Váš názor
  •  
    08.05.2020 7:20

    už jen prostá věta "dlužník není schopný splacet úrok" ve mě ihned vyvolá otázku "bože, komu si dal právo podnikat nebo vést podnik?"
    keksa
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení