Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Vládní daňový balíček míří mimo cíl aneb proč se vyhnout “loss carryback”

Rozbřesk: Vládní daňový balíček míří mimo cíl aneb proč se vyhnout “loss carryback”

27.05.2020 9:15
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Vláda tento týden přijala daňový balíček, který má bohužel řadu mezer. Pomoc v první fázi krize by měla být dočasná a měla by současně řešit výpadky hotovosti ve firmách a stimulovat udržení zaměstnanosti. A to nejlépe skrze všeobecně dostupné nástroje - krize postihuje podniky napříč celou ekonomikou.

Správným přístupem jsou například všeobecně dostupné překlenovací úvěry z programu COVID 3, program na podporu zaměstnanosti Antivirus nebo odklady plateb sociálního a zdravotního pojištění. Naopak plánované snížení DPH u ubytovacích služeb a na kulturní akce je problematické - a to především trvalost pomoci. Hotely a sportoviště možná čelí největším výpadkům hotovosti v druhém a třetím kvartále, proč ale pomáhat skrze trvalé snížení DPH? Trvalejší následky mohou nést nakonec úplně jiná strategičtější odvětví. Navíc nižší DPH nijak pozitivně neovlivňuje zachování pracovních míst (podobné výtky lze uplatnit i vůči plánovanému snížení silniční daně).

Největší problém se ale skrývá v opatření umožňujícím firmám odepsat letošní ztrátu ze zisků v letech 2018 a 2019 a získat zpět zaplacenou daň (tzv loss carryback). Opatření by v neregulované formě mohlo být extrémně drahé a s vysokou pravděpodobností selektivně podpoří velké firmy (s lepším přístupem k hotovosti) aniž by je nutilo udržovat zaměstnanost a úroveň mezd. Navíc může nadnárodní společnosti (pokud nebude systém omezen) motivovat k přesouvání daňových ztrát do Česka a my se tak nechtěně staneme “smetištěm” pro ztráty z celé Evropy. 

Je pravda, že systém funguje v některých evropských zemích, ale vždy v omezené formě - s jasným limitem na odepsatelné ztráty. Zavedení takového limitu by mohlo omezit některá rizika včetně převodu ztrát do ČR. I tak je ale třeba si přiznat, že dnes existují lepší způsoby, jak utratit desítky miliard korun na podporu ekonomiky - například skrze štědřejší a lépe dostupné programy na podporu zaměstnanosti Antivirus.


TRHY

CZK a dluhopisy

Středoevropským měnám včetně koruny se daří a oceňují pokles averze k riziku na globálních trzích. Je však otázkou, zda si korunu nakonec troufna na klíčovou psychologickou hranici 27,00 EUR/CZK. Víc než mizerná čísla z domácí ekonomiky (příští týden krom HDP čekáme dubnový průmysl a maloobchod) ji asi budou zajímat nadále průběh uvolňování opatření.


Zahraniční forex

Všeobecná euforie z konce korona krize žene riziková aktiva rychle vzhůru a s nimi globálně oslabuje dolar. Když k tomu připočteme i takové výroky jako třeba vyjádření německé členky bankovní rady ECB I. Schnabelové, že si Bundesbanka (a potažmo ECB) z nedávného rozhodnutí německého ústavního soudu nic nedělá, nelze se pak divit, že se eurodolar stále tlačí k hranici 1,10. Eurodolaru navíc prozatím nijak nevadí ani narůstající napětí mezi USA a Čínou v otázce udržení demokracie v HongKongu.

Klesající averze k riziku a rozplývající se karanténní opatření pomáhají mazat ztráty středoevrospkých měn, které nabraly v průběhu krize. To platí jak o forintu, tak především o zlotém. Obě středoevropské měny si totiž uchovaly kladný úrokový diferenciál vůči euru, což platí i po včerejším zasedání maďarské centrální banky (MNB) a bude velmi pravděpodobně platit i po dnešním zasedání polské NBP. Ta pokud dnes ponechá svoji oficiální úrokovou sazbu na úrovni 0,5% může zlotý navíc dále střednědobě podpořit.



Čtěte více:

EK chce financovat obnovu ekonomik novými příjmy rozpočtu
26.05.2020 17:54
Evropská komise chce naplnit příští sedmiletý rozpočet a budoucí fond ...
Wall Street uzavřela v plusu, velký růst zaznamenaly aerolinky
26.05.2020 22:08
Americké akciové trhy uzavřely dnešní obchodní den v plusu, kdy ale ne...
EK představí nejrozsáhlejší plán podpory unijních ekonomik
27.05.2020 8:32
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes odpoledne pře...
Renault podle médií plánuje zrušit 5000 pracovních míst
27.05.2020 8:40
Francouzská automobilka Renault plánuje do roku 2024 zrušit 5000 praco...
Komise představí evropský rozpočet, napětí mezi USA a Čínou roste. Trhy obchodování zahají pozitivně
27.05.2020 8:55
Evropské akciové trhy by mohly zahájit středeční obchodování mírně poz...

Váš názor
  • Vláda tento týden přijala balíček
    27.05.2020 12:32

    Vysoký představitel ruské tajné služby FSB obvinil tento týden vládu čerpačů, že přijala balíček. Nejednalo se prý o daňový balíček, jak nám předsouvají některé tuzemské sdělovací prostředky. Jednalo se údajně o přerozdělování provizí z první vlny nákupů (např.roušek) bez výběrového řízení. Vše proběhlo v pohodě, nebýt jednoho člena ČSSD, kterému se nezdála výše jeho podílu. ,,Příště se na vás vyßereme,, zněla odpověď z ANOBUDELÍP
    oradapoisson
  • nesmysl
    27.05.2020 11:29

    udržet nezaměstnanost je nesmysl, to přecházíme k plánovanému socialimu, krize tu je a bude, nakonec se musí sáhnout na státní úředníky, a musí přijít i přirozený pokles cen atd., že se nedohoní dluhy ? je úlohou státu přispívat člověku na jediný smysl života děti a udržovat porodnost, tak jo, tak socialismus s lidskou tváří, pak ale nechápu naší potickou scénu, co to tam je za strany, ČSSD jsou komunisti a vyděrači, komunisti jsou rusofilští socialisti, ANO je v pohodě, a zbytek je OSVČ, socialisti a živnostníci, nenažraní fotrové a dámy, a Piráti, agitační děti, v tom je náš problém v politice, je 41 % si uvědomuje, (+ 13 Piráti)), že pokud se dostane k moci opět mafie, rozjebe to tady navždy
    rob
    • Re: nesmysl
      27.05.2020 11:38

      Jaká mafie? Ta je tam teď. Vždyť vládu vede lhář, který dokonce přísahá na zdraví svých nejbližších, atd... Prezident je jedna ruka se svými čínskými spoluobchodníky a pro kámoše v obchodu (tedy jejich obchodní parznery Čínu a Rusko) udělá vše, bez ohledu na cokoli. Tak jaké o jaké mafii píšeš?
      Josef Anděl
  •  
    27.05.2020 10:25

    udržet zaměstnanost.....to je ušlechtilý cíl, ale jaký úředník rozhodne o tom, kdo může dále fungovat a kdo ne? nebo je předpoklad, že tu bude míra zaměstnanosti jako před virem?...ono nic neroste do nebe, ani automobilový průmysl....na jedu stranu se říká, že nejsme soběstační v zenědělství, výrobě léků.....když vše zachráníme, kdo bude pracovat v odvětvích, ve kterých chceme vrátit soběstatčnost??? asi dovezeme uprchlíky, kteří tu nejsou vítáni....
    abc1
    • jak můžete položit takovou otázku?
      27.05.2020 12:41

      ale jaký úředník rozhodne o tom, kdo může dále fungovat a kdo ne? Copak nevíte, kdo rozhoduje o tom, kdo může dále fungovat a kdo ne? V této zemi jsou tito lidé dva. Ten první sedí v lánském hnízdě a ten druhý sedí v čapím hnízdě.
      oradapoisson
Aktuální komentáře
25.04.2024
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.