Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Stále slabé zakázky, Fed zkoumá kontrolu výnosové křivky

Rozbřesk: Stále slabé zakázky, Fed zkoumá kontrolu výnosové křivky

02.07.2020 9:06
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Včera zveřejněné finální PMI za eurozónu potvrdily, že se situace v evropském průmyslu začala stabilizovat. Po skončení většiny restriktivních opatření se firmy začaly vracet do normálního režimu a k před-koronovým úrovním se vrátily i indexy nákupních manažerů. Na první pohled tedy mohou potěšit tří nebo čtyřměsíční maxima PMI v jednotlivých zemích eurozóny (s výjimkou Francie, kde je PMI na téměř dvouletém maximu), avšak stále nelze tak úplně přehlédnout, že ve většině z nich je PMI stále pod hranicí padesáti, takže se dál obecně počítá se slabší výrobní aktivitou pro další měsíce. Nadějně nevypadají ani statistiky nových zakázek nebo vyhlídky zaměstnanosti, která dál padá.

Nejistý zůstává výhled především u zboží investičního charakteru, zatímco u spotřebního zboží už obrat k lepšímu podle PMI nastal. Celkově lze hodnotit výsledky PMI jako nadějné, avšak spíše odrážejí úlevu z restartu firem po odstávkách a očekávání, že se jejich situace v průběhu času zlepší. Jestli se tomu skutečně tak stane, ukážou až další statistiky domácích a zahraničních zakázek.

Podobně by se dal zhodnotit i český PMI, který se v červnu vyšplhal na 44,9 bodů. Na jedné straně restart výroby a zejména dokončování rozdělaných zakázek, na straně druhé však nejistý výhled objednávek, propouštění a zlevňování výrobků. Postižený je především automobilový průmysl, který se musí vypořádávat se slabou poptávkou na evropském trhu a navíc i se zpřísňující se regulací, která pro tento obor připravila systém velmi tvrdých pokut. A jak už naznačil červnový průzkum Evropské komise, minimálně v případě nových zakázek zůstávají firmy v autoprůmyslu pro další tři měsíce velmi skeptické bez ohledu na to, že už všichni výrobci obnovili svoji produkci. Pro nejbližší měsíce sami počítají s nižší poptávkou, rostoucími zásobami a vyššími cenami. Celkové výsledky českého průmyslu mohou být sice v nejbližších měsících lepší, ale k návratu na předkrizovou úroveň ještě stačit nebudou. Už proto se s nějakým ostrým „V“ v českých podmínkách počítat nedá. 

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Koruna se včera stabilizovala blízko hranice 26,60 EUR/CZK a v podstatě ignorovala nejenom lepší PMI, ale i negativní výsledek státních financí za první půlku roku. Deficit státního rozpočtu se přiblížil 200 mld. hranici a vytvořil tak nový historický rekord. I když je v jednání až půl biliónový schodek a s ním extrémní potřeba financování, kterou samo MF jen pro letošní rok odhaduje na 731 mld. korun, zůstává i bondový trh docela v klidu. 

Zahraniční forex

Eurodolar se včera pokusil dostat pod hladinu 1,12, což se mu nakonec nepodařilo. Dolar přitom nedokázal více zabodovat ani s podporou dobrých dat z USA (ADP report z trhu práce i index ISM podnikatelské nálady z průmyslu). Pro dolar jsou limitující jak koronavirové statistiky, tak politika Fedu. V této souvislosti stojí za zmínku to, že včerejší zápis z posledního jednání FOMC odhalil, že Fed podrobně zkoumá politiku kontroly výnosové křivky (zejména australský a japonský režim). To je samozřejmě holubičí a tudíž medvědí signál pro dolar.

Vzhledem k tomu, že zítra je v USA svátek, tak oficiální americká data z trhu práce budou zveřejněna o den dříve - tudíž dnes odpoledne. Přírůstek nových pracovních sil bude zřejmě v souladu s ADP reportem výrazně pozitivní (na úrovni 2,5 mil.), přičemž velmi zajímavý bude i výsledek míry nezaměstnanosti. Pro eurodolar by to však měly být spíše neutrální zprávy.

Ropa
Ropa Brent vykazuje nebývalou stabilitu a její cena tak zůstává přikována k hranici 42 dolarů za barel. Narůstající počet nových případů koronaviru ve Spojených státech zatím nechává ropu netečnou a trh nadále sází na svižné oživení ropné poptávky. To v kombinaci s nadstandardní disciplinovaností zemí OPEC+ při plnění produkčních škrtů již koneckonců přináší kýžené plody - včerejší oficiální čísla k zásobám z dílny EIA přinesla nad očekávání silný pokles zásob ropy v USA (-7,2 mil. barelů), který potvrzuje postupující rebalancování ropného trhu. 

Akcie
Včerejší obchodní seance ve Spojených státech byla ze začátku nevyrovnaná a investoři spíše hledali směr. Nárůst zaznamenaly opět akcie Tesly, tržní kapitalizace +207 mld. USD a růst o 3,7 %. Více jak 11% zesílení mohli zaregistrovat investoři u firmy Fedex. K vítězům seance také patří farmaceutická společnost Pfizer, ta vzrostla o 3,2 %. Nejziskovějším sektorem byly komunikace (Twitter +3,4 %, Walt Disney +1,3 %) a na opačném pólu byl energetický sektor (Chevron -1,8 %, Exxon Mobil -2,2 %). Jednotlivé indexy uzavřely následovně: Index Dow Jones Industrial Average oslabil o 0,3 % (25.735 b.), S&P 500 posílil o 0,5 % (3.115 b.) a technologický Nasdaq Composite o 1 % (10.154 b.).



Čtěte více:

Ponaučení z potlačování pandemie
02.07.2020 6:16
Pandemie koronaviru vážně postihla mezinárodní rozvoj, tak jako tolik ...
Zakázané dividendy
01.07.2020 17:20
Před několika dny jsme mohli zaznamenat, že Fed uvalil nové restrikce ...
Ústup dluhopisů, smíšené akcie. Zprávy se dnes točí kolem dat a vakcín
01.07.2020 17:05
Obchodování s akciemi dnes postihl výpadek v Německu, načež vývoj v Ev...
Smíšená nálada na Wall Street, Nasdaq Composite +1 %
01.07.2020 22:07
Dnešní obchodní seance ve Spojených státech byla ze svého začátku nevy...
Představitele Fedu znepokojuje závažnost poklesu ekonomiky
02.07.2020 8:23
Představitelé americké centrální banky (Fed) minulý měsíc vyjádřili zn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m