Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zakázané dividendy

Zakázané dividendy

01.07.2020 17:20

Před několika dny jsme mohli zaznamenat, že Fed uvalil nové restrikce na americké banky poté, co u nich byly provedeny zátěžové testy. Jak psala CNBC, tyto testy ukázaly, že „některé banky jsou nebezpečně blízko minimálním úrovním požadovaného kapitálu ve scénářích spojených s pandemií koronaviru“. Mezi ony restrikce pak patří i dividendy a odkupy. Dovolím si pár poznámek. 

CNBC dodává, že akcie bank se po oznámení uvedeného propadly. Banky přitom již v březnu zastavily odkupy, ale podle CNBC analytici čekali, že dividendy zůstanou. S výjimkou Wells Fargo, která má problém se ziskovostí. „Ovšem tradeři na trhu s opcemi se domnívali, že banky budou muset osekat dividendy a to včetně největší z nich - JPMorgan“. David Ellison z Hennessy Funds k tomu pro CNBC uvedl, že banky byly v podstatě znárodněny, odkupy se jen tak nevrátí a dividendy budou dány tím, jak Fed hodnotí ekonomiku. 

Guvernérka Fedu Lael Brainard ale míní, že plošné ukončení výplaty dividend vytvoří jednotné prostředí a umožní bankám udržet si potřebnou výši kapitálu bez toho, aby ztratily konkurenční výhodu relativně k dalším bankám. Fed pak dělá zátěžové testy právě proto, aby podle nich nastavil regulaci a výplata dividend, popřípadě odkupy by neměly být založeny na tom, jaká byla ziskovost v minulosti. Fed přitom zdůrazňoval, že jeho scénáře nejsou predikcemi, což je pochopitelné – v jednom z nich by banky čelily ztrátám kolem 700 miliard dolarů

Radost z dividend


Na počátku turbulencí vyvolaných pandemií jsem tu trochu psal o výplatě dividend a o odkupech. V tom smyslu, že při prudkém růstu nejistoty by mělo být nekontroverzní, když firmy začnou co nejvíce posilovat své rozvahy – tedy hlavně držet a navyšovat hotovost, popřípadě s ní splácet dluhy namísto toho, aby peníze rozdávaly akcionářům. Přitom již předtím jsme mohli u některých společností zvažovat, zda to s výplatou peněz akcionářům nepřehnaly – zda svou rozvahu neoslabily příliš. Ne z pohledu nějakého středního scénáře, ale z pohledu toho, že ekonomika se vyvíjí v cyklech a má i svá slabší období.

Pokud firma v běžných časech oznámí ukončení odkupů, investoři to většinou nesou nelibě a snad dvojnásobně to platí ve chvíli, kdy přijdou o dividendy. Proč? Teorií je více, svou váhu budou mít asi hlavně ty, které ukončení výplaty dividend berou jako negativní signál ze strany managementu, který říká, že se firmě vede hůře, než se čekalo. V praxi přitom ale můžeme narazit na firmy, kde pouhý pohled na tok hotovosti ukazuje, že dividendy již hraničí s přílišným luxusem. Pohled na čistě účetní zisky ale tento obrázek může zkreslovat a právě z toho může plynout ono nemilé překvapení, když jsou dividendy skutečně ukončeny. Nemusí tedy jít ani o to, že by management měl „insider“ informace. 

Je také možné, že investoři prostě na ukončení výplaty dividend reagují jaksi pudově. Či jde o sebenaplňující proroctví, kdy se jedná ve stylu „já si myslím, že on si myslí“. Já bych se každopádně v současné situaci jako vlastník nějaké společnosti spíše radoval z toho, že zastavila odkupy a dividendy. Z důvodu výše uvedeného - zvyšuje tím totiž šanci na přežití a budoucí prosperitu. Navíc tyto peníze se v případě, že všechno rychle pomine, neztratí. Ale i samotné rozhodnutí Fedu ukazuje, že toto není střední proud uvažování. Pokud by totiž dominoval, nebylo by třeba bankám dividendy zakazovat, samy by je zastavily již ve chvíli, kdy se začnou stahovat mračna na obzoru.

U bank tedy nakonec hovoříme i o tom, zda je potřeba je regulovat, či ne. Jinak řečeno, zda je řada trhů posílá žádoucím směrem, či dlouhodobým směrem pro ně i pro ekonomiku jako celek ne zrovna přínosným. A dotýkáme se samozřejmě i tématu „příliš velké na to, aby padly“. Ona slova o „znárodnění“, snad pronesená v nadsázce, by tak možná bylo dobré doplnit tím, že doposud byly často znárodňovány hlavně ztráty a privatizovány zisky. Což minimálně z hlediska zdraví celé společnosti není ono. Možnosti se na této úrovni zdají být tři: Znárodnit vše, neznárodňovat nic, či regulovat. První nefunguje, o druhé se uvažuje do chvíle, kdy začne kolabovat finanční systém. Ty zakázané dividendy podle mne nejsou žádnou tragédií, spíše naopak. 

 

Čtěte více:

Beckworth: Něco zajímavého se děje v Británii
30.06.2020 10:52
Podle monetaristy Davida Beckwortha se ve Velké Británii děje něco zaj...
Komodity: Vítězové a poražení pro další pololetí
30.06.2020 6:15
Druhá polovina roku začíná už tento týden a jednou z otázek je mimo ji...
Aghion: Covid a povaha kapitalismu
01.07.2020 15:14
Současná pandemie ukázala „strukturální dichotomii mezi modely kapital...
Nikola nahoru, co dolů?
30.06.2020 17:48
Hodně se nyní hovoří o společnosti Nikola, třeba CNBC včera zveřejnila...
Aktiva Wirecardu vzbuzují zájem, říká insolvenční správce
01.07.2020 12:50
Aktiva zhrouceného německého poskytovatele plateb Wirecard vyvolávají ...

Váš názor
  • Legenda
    02.07.2020 0:32

    o znárodňování ztrát a privatizaci zisků zasáhla i jinak málo chybujícího pana Soustružníka. Pravda je taková, že na pomoci bankám instituce ve finále vydělaly. A posílit banovní sektor se dá i jinak, třeba zvýšením (dočasným) kapitálové přiměřenosti. Ale možná to ve finále tak je, neznám detaily, možná si to jen novináři špatně přečetli, jako obvykle..
    AAA
  • no
    01.07.2020 17:47

    jenže ono je něco jiného pokud se vlastníci rozhodnout divi nevyplácet nebo jim to zakáže nějaký nikým nevolený soudruh jako např. u nás nebo u Fedu :o(
    Mike -Green D. is killing Europe
    • dobrý postřeh
      01.07.2020 18:57

      dělá to ovšem v sebeobraně... aby to nemusel pak z mých či Vašich peněz vracet, rozhodně ne z peněz těch, kdo si dividendy vyplatili
      Bo
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení