Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roušky od září ve školách a obchodech povinné nebudou

Roušky od září ve školách a obchodech povinné nebudou

20.08.2020 18:18
Autor: ČTK

Ve školách roušky od 1. září povinné nebudou, zavedou se jen tehdy, když se zhorší situace. Opatření se bude vázat na druhý, oranžový stupeň rizika na takzvaném semaforu, který hodnotí okresy podle míry rizika nákazy nemocí covid-19. Nosit roušky nebude od září potřeba také v obchodech, restauracích a službách pro zákazníky, jako jsou kadeřnictví a pedikúra. Znovu se epidemická situace zhodnotí koncem září, řekl dnes novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Změny oznámil pouhý den poté, co pravidla pro nošení roušek představil. Od 1. září tak bude nošení roušek povinné v hromadné dopravě, na úřadech a ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Nutné budou také u říjnových krajských a senátních voleb. Ministr Vojtěch nebere dnešní úpravu vyhlášených opatření jako svou prohru.

"Vycházeli jsme z názoru epidemiologů, nyní vnímáme protinázory. Toto je určitý kompromis a finální řešení na základě ujištění týmu chytré karantény, že je schopná reagovat velmi promptně, pokud by se situace zhoršovala," řekl ministr. Od pondělního prohlášení o zavedení roušek ve všech vnitřních prostorách podle něj přišla celá řada podnětů a uskutečnilo se několik jednání s různými asociacemi. "K extenzivnějším opařením, jako jsou ty komerční provozy, kterých je poměrně hodně, se chceme vrátit na konci září, pokud se nestane nic neočekávaného," dodal.

O mimořádných opatřeních, která ve středu vydalo ministerstvo zdravotnictví, dnes ministr jednal s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Premiér ve středu řekl novinářům, že vydaná mimořádná opatření se mu nelíbí a obsahují spoustu výjimek, kterým nerozumí. Proto se dnes sešel s Vojtěchem. Na schůzce byl také ministr školství Robert Plaga (za ANO), zástupci armády, hygieniků nebo Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Premiér, který schůzku inicioval, před novináře nepřišel.

Plaga novinářům řekl, že je připraven dnešní změnu rychle zapracovat do manuálu, který v pondělí nechal rozeslat školám. Manuál nejdříve s nošením roušek nepočítal, v pondělí do něj byla tato povinnost narychlo zapracována. Nosit roušky bude nutné jen v okresech, které budou na pravidelně zveřejňované mapě rizika označené oranžovou nebo červenou barvou.

"Zveřejníme ho v pátek 28. srpna, aby se na to případně školy mohly připravit. Potom ho budeme zveřejňovat ve čtrnáctidenních intervalech," řekla k tzv. semaforu na tiskové konferenci hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Další změnou je povinnost nosit roušky na vnitřních akcích až od hranice stovky lidí. Platit ale budou pro divadla, kina nebo kostely. Původně měly být povinné bez ohledu na počet návštěvníků. V restauracích měli původně lidé nosit roušku při pohybu po místnosti, ne při konzumaci. Povinné ale měly být pro personál.

Nošení roušek na jaře vláda nařídila od 19. března, kvůli jejich nedostatku si je Češi ve velkém šili sami. Venku povinnost padla při dodržování rozestupů od 25. května, ve vnitřních prostorách a veřejné dopravě skončila pro většinu obyvatel 1. července.

Výjimku mají stejně jako před jejich červencovým zrušením účastníci soudních jednání, moderátoři a vystupující umělci, děti do dvou let a lidé s poruchou intelektu. Roušky nebudou povinné ani pro sportovce v tělocvičnách, pro bazény a sauny, při fotografování portrétů, svatebním nebo akademickém obřadu pro účastníky.

Vojtěch nebere úpravu vyhlášených opatření jako svou prohru

Pondělního jednání Rady vlády pro zdravotní rizika se účastnil i premiér Andrej Babiš (ANO), na opatřeních proti koronaviru, která byla v pondělí oznámena a upřesněna ve středu, byla na zasedání obecně shoda. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) poté, co po výtkách předsedy vlády oznámil úpravy pravidel. Změny nechápe jako svou porážku.

Oproti původně vyhlášeným opatřením nebudou od 1. září například povinné roušky ve školách. Zavedou se jen tehdy, když se zhorší situace. Nosit roušky nebude nakonec od září potřeba ani v obchodech, restauracích a službách pro zákazníky, jako jsou kadeřnictví a pedikúra. Premiér ve středu řekl novinářům, že vydaná mimořádná opatření se mu nelíbí a obsahují spoustu výjimek, kterým nerozumí.

Vojtěch uvedl, že Babiš se pondělního jednání rady vlády jako její předseda účastnil. "V obecné rovině proběhl konsensus na bázi celé rady," řekl ministr na dotaz, zda s opatřeními Babiš v pondělí souhlasil. Dnes představené úpravy jsou podle něj výsledkem debat po zveřejnění podrobností opatření.

Odmítl, že by se měnila drtivá většina opatření. "Od té doby (pondělí) přišla celá řada podnětů. Diskutujeme s různými subjekty, zástupci různých asociací a podobně. Reagujeme na situaci. Neřekl bych, že je to moje porážka. Situace se od pondělí vyvinula," dodal.

 

Čtěte více:

Prince: USA bojují s pandemií penězi, jiné země vědou a sociálním distancováním
13.08.2020 6:13
Většina lidí se zaměřuje na trh práce, ale největší problém v americké...
Japonská ekonomika zaznamenala kvůli pandemii rekordní propad
17.08.2020 9:35
Japonská ekonomika ve druhém čtvrtletí zaznamenala kvůli dopadům šířen...
Roušky se vrací, od zaří budou povinné v MHD či obchodech
17.08.2020 13:15
Od úterý 1. září bude v Česku ve vnitřních prostorách, jako jsou obcho...
ERÚ: Pandemie výrazně ovlivnila výrobu a spotřebu elektřiny v ČR
19.08.2020 15:18
Pandemie koronaviru výrazně ovlivnila pololetní výrobu a spotřebu elek...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.05.2024
17:26Keynesova soutěž krásy a současné dění na trhu
16:49ECB přislíbila pokles sazeb, pak si dá přestávku. Wall Street se dnes zvedá  
16:41Norský Equinor investuje do rozšíření těžby z největšího plynového pole v Evropě
14:58Globální akciové trhy se po rally blíží prodejnímu signálu, varuje stratég Bank of America
13:50Než otevře Wall Street: Apple, Workday  
12:16Perly týdne: Kapitulace medvědích scénářů
11:32Itálie varuje, že dohoda o globální minimální dani nebude kvůli výhradám včas
11:29Sazby jsou znovu zdrojem nejistoty, akcie koncem týdne klesají  
10:45Důvěra v ekonomiku ČR se v květnu meziměsíčně mírně snížila, podle analytiků jde o jednorázový výkyv
9:08Rozbřesk: Vyšší než očekávaný růst mezd v eurozóně ECB od redukce sazeb neodradí
8:52Erste a VIG se obchodují poslední den s dividendou, globální propast mezi ekonomikami se rozšiřuje a futures jsou červené  
8:41ČEZ: Rozhodčí tribunál ICC zakázal ruskému Gazpromu vést v Rusku soud proti ČEZ
7:28Investice ve světě, který rychle stárne
23.05.2024
22:01Pozitivní Nvidia trhu nestačila  
17:25Vracení se k ziskům, nafukování bubliny devadesátých let a současná mezera
17:22Sentiment je překvapivě křehký. Narušil ho nenápadný report z ekonomiky  
16:02Česká exportní banka, a.s.: Informace o výplatě výnosu s rozhodným dnem 23. května 2024
15:14Invesco: Jak to nyní vypadá na trhu aktiv s pevným výnosem
13:25Než otevře Wall Street: Elf Beauty, Live Nation, Snowflake  
12:10Polská skupina Allegro výrazně zvýšila čtvrtletní zisk, akcie reagují růstem o 8 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
8:00DE - HDP, q/q
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university