Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda schválila pravidla kurzarbeitu

Vláda schválila pravidla kurzarbeitu

25.09.2020 9:41, aktualizováno: 25.9. 11:26
Autor: ČTK

Aktualizováno

Vláda schválila nová pravidla kurzarbeitu. ČTK to sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Zkrácená práce s částí mzdy od státu by se mohla zavést od listopadu. Navázala by na dočasný program Antivirus. Podle návrhu novely zákona by kurzarbeit ve státě, regionu či vybraném odvětví mohla povolit vždy jen vláda, a to po projednání v tripartitě. Využíval by se při vážném ohrožení ekonomiky, přírodní pohromě, epidemii či kyberútoku.

Kurzarbeit představuje zkrácenou práci při ekonomických potížích. Podnik platí lidem za odpracované hodiny, stát jim poskytuje část výdělku za neodpracovaný čas. Pravidla upravuje novela o zaměstnanosti. Aby začala platit, musí ji ještě schválit Parlament a podepsat prezident. Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) by se měl návrh projednat ve Sněmovně ve stavu legislativní nouze.

"Je to kompromis. Jedna i druhá strana ustoupila. Předkládáme do Sněmovny zákon, který dává smysl a pomůže ekonomice," uvedla po jednání vlády ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle ní je dopad zkrácené práce nutné spravedlivě rozdělit mezi zaměstnavatele, stát a zaměstnance.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) výsledek označila za "krvavý kompromis". Podle ní je ale dobrá zpráva pro zaměstnance to, že z příspěvku od státu budou moci vyžít.

Podle poslední verze novely z dnešního rána by přesné podmínky nastavila vláda ve svém nařízení. Stanovila by region, odvětví, rozsah zkrácené práce i dobu, po kterou by část mzdy vyplácel stát. Pracovník by doma mohl zůstat až čtyři dny v týdnu. Dostával by za neodpracované hodiny 70 procent čistého, nejvýš ale do celostátní průměrné mzdy. Podpora by se mohla vyplácet maximálně rok. Dostat by ji mohli zaměstnanci se smlouvou na dobu neurčitou, kteří jsou v podniku aspoň čtvrt roku. Státní příspěvek by se jim zahrnul do příjmu, dlužníkům by se z něj strhávalo a zohledňoval by se při vyplácení dávek.

Firmy by platily sociální odvody i za neodpracovaný čas z příspěvku od státu, tedy ze 70 procent pracovníkovy čisté mzdy. Zdravotní pojištění by se hradilo z celého běžného výdělku. Třetinu doplatku za volné hodiny či dny by hradil zaměstnanec, dvě třetiny zaměstnavatel. Aby lidé příspěvek od státu získali, nesměla by firma sídlit v daňových rájích a vyplácet dividendy a podíly ze zisku, upřesnila Maláčová.

Kurzarbeit by mohla vláda povolit po projednání v tripartitě při vážném ohrožení ekonomiky či odvětví podle "relevantních ekonomických ukazatelů a jejich minulého a očekávaného vývoje". Jaké parametry to jsou a jak by měly vypadat, novela neupřesňuje. Jako další důvod ke zkrácené práci vyjmenovává zákon živelní pohromu, epidemii, kyberútok či jiné mimořádné události.

Odboráři a zaměstnavatelé už dřív ohlásili, že s nastavením nesouhlasí a budou usilovat o to, aby se při projednávání ve Sněmovně upravilo. Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly je příspěvek pro pracovníky nízký a přijdou o velkou část příjmu. Firmám zase nedává smysl, aby platily odvody i za dobu, kdy zaměstnanec nepracuje. Požadavky měli i komunisti, kteří vládu podporují. Podle Schillerové koalice pro normu podporu potřebuje, takže se o pravidlech kurzarbeitu v dolní komoře ještě povede debata.

Daňaři: Pro firmy je kurzarbeit podle trvalých pravidel přínosem

Podle daňových odborníků, které oslovila ČTK, bude zavedení kurzarbeitu podle trvalých pravidel pro firmy přínosné, protože nahradí sérii jednorázových pravidel a podpor trvalým systémovým řešením. To navíc bude více flexibilnější a zřejmě ani nebude administrativně náročnější než programy Antivirus. 

Expertka na řízení lidských zdrojů v PwC Andrea Linhartová Palánová upozornila, že se zatím nemluví o skutečné podstatě, kterou by měl kurzarbeit plnit. Tou je podle ní motivace ke změně, pomoc státu nastartovat nové pracovní možnosti nebo pomoc zaměstnavatelům k tomu, aby zlepšili dovednosti zaměstnanců. "Pokud navíc dojde k tomu, že podmínky podpory nebudou definovány dostatečně přísně, čekají nás pouze dva možné scénáře. Tím prvním by bylo zneužívání dávek napříč trhem, tím druhým umělé živení těch pracovních míst, která již měla dávno zaniknout," uvedla. Nicméně má podle ní návrh šanci ochránit pracovní místa ohrožená extrémními situacemi.


Čtěte více:

Vláda schválila model financování nového jaderného bloku
20.07.2020 17:57
Vláda schválila model financování nového jaderného bloku v Dukovanech....
Vicepremiér Havlíček: Zavedení bankovní daně je pro ministry za ANO nadále nepřijatelné
05.08.2020 14:28
Zavedení bankovní daně je pro ministry hnutí ANO nadále nepřijatelné. ...
NKÚ: Obavy ze špatné připravenosti státního rozpočtu se potvrzují
07.09.2020 10:15
Ekonomické dopady pandemie nemoci covid-19 mohou Česko rychle přiblíži...
Restaurace do 22:00, venkovní akce nejvýše do 2000 diváků. Prymula vyhlásil další opatření
23.09.2020 16:40
Počet diváků na venkovních sportovních a kulturních akcích se omezí na...

Váš názor
  • Nikde
    27.09.2020 22:05

    jsem se nedočetl, kolik nás ten nesmysl vlastně bude stát. To se o to ti presstituti vůbec nezajímají? Chodit do práce jednou týdně a přitom brát přes 30k, to je pane veget. A to nikdo neječí kde na to vezmeme, jako když se přidalo pár korun důchodcům, kteří si toto pojištění přitom celý život platili.
    ricochet
  • Scheiße
    25.09.2020 12:30

    Scheiße - to by se nenašlo nějaké české slovo než kurzarbeit ??
    karel777
    • Re: Scheiße
      25.09.2020 15:58

      Aber warum? Kurzarbeit macht frei!
      oradapoisson
  • Kurzarbeit je socialismus
    25.09.2020 10:41

    Kurzarbeit je socialismus
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Kurzarbeit je socialismus
      25.09.2020 12:12

      https://www.investicniweb.cz/news-trvaly-kurzarbeit-je-podle-odborniku-pro-firmy-prinosem/
      Kočičák
      • Podle jakých odborníků
        25.09.2020 13:46

        Podle jakých odborníků je Kurzarbeit přínosem? 1. Ti, kdo zastupují podniky, by byli hloupí, kdyby peníze odmítali, proto je hájí, 2. Ti, kdo zastupují veřejnou sféru musejí už z definice svého postavení obhajovat kroky státu. 3. Dlouhodobě budou bity ty podniky, které teprve vzniknou nebo jsou na počátku, protože těm budou chybět peníze a lidé. Dále to musí vadit všem, kdo nic nedostanou - malým firmám a živnostníkům. Tyto hlasy jsou ale početně slabé.
        Pracovitý Prosecký
        • Podnikatelé nejsou spokojení
          25.09.2020 17:54

          https://www.investicniweb.cz/news-podnikatele-nejsou-spokojeni-s-vyslednou-vladni-verzi-kurzarbeitu/
          Kočičák
        • Re: Podle jakých odborníků
          25.09.2020 13:50

          Socialistický kurzarbeit má tu výhodu, že částečně omezuje škodlivost bolševického zákoníku práce.
          ..
          •  
            25.09.2020 18:53

            Můžeš prosím definovat bolševický zákoník práce? Popřípadě vysvětlit rozdíl mezi bolševismem a menševismem?
            Jenda anti11
            •  
              25.09.2020 22:50

              Ne to nemůžu. O menševikách nic nevím, jen jsem prožil značnou část života pod vládou bolševiků a tak myslím, že bolševický zákoník práce poznám.
              ..
              •  
                27.09.2020 9:17

                A to je kámen úrazu, tady totiž vládli menševici, kteří se za bolševiky vydávali.
                Jenda anti11
                •  
                  27.09.2020 12:27

                  Prosím tě, už tu ideologii nepřekrucuj Vládli tady bolševici, Nevím, co mají menševici společného s komunistickým manifestem, centrálním plánováním a vládou jedné strany.
                  Velkamedvědice
  • špatná vláda
    25.09.2020 10:08

    v době kdy je třeba desítek tisíc zahr.pracovníků, je nesmysl zavádět socialistické metody, kdy je někdo placen zato, že práci kterou už ani proti socialismu nemusí předstírat, a je rovnou doma, a kecy, že zaměstnavatelé hned dobré lidi vyhodí jsou nesmysl, třešničkou je pak to, že na jaře podporu využila i Toyota, takže z našich daní se podporuje jap.megakorporace :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: špatná vláda
      25.09.2020 11:24

      nojo, takhle si může aspoň politik dát na bilbord heslo: zachránili jsme milión pracovních míst....a většina voličů ČR tomu bude věřit
      abc1
      •  
        25.09.2020 11:36

        Popolusti, socánci, bolševici všeho druhu chtějí progresivní daně? Jek je libo, ale jedině pod podmínkou progresivní vahou volebního hlasu, indexovaného podle součtu všech odvodů státu. Což se nikdy nemůže stát realitou...
        indurain
    • Re: špatná vláda
      25.09.2020 10:09

      ..nedělá.
      Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data