Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Čína vítězem amerických voleb, globální dolarová sága a u nás byty za hranicí dostupnosti

Perly týdne: Čína vítězem amerických voleb, globální dolarová sága a u nás byty za hranicí dostupnosti

13.11.2020 12:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Mark Mobius věří v oživení ve tvaru V a rozvíjejícím se trhům, historie dolaru jako globální rezervní měny, čínský regulační tah na technologické firmy, letošní čínská kurzová výjimečnost a u nás uhlíková neutralita a nedostupné byty. A ještě více v nových Perlách týdne. 

Ve světě… 

„V“ oživení a vítěz amerických voleb: Známý investor Mark Mobius pro Bloomberg Markets uvedl, že demokraté se budou po volbách všemožně snažit o vyšší zdanění bohatých, „kteří jsou zainvestovaní na akciovém trhu“. To je samo o sobě pro akcie negativní, ale na druhou stranu se objevily informaci o fungující vakcíně, což na akcie působí pozitivně. Akcie rozvíjejících se zemí si pak podle investora povedou pravděpodobně lépe, než akcie v USA. Důvodem má být zejména relativní síla měn některých z těchto ekonomik. 

Mobius podle svých věří v oživení ve tvaru V tažené opadajícím strachem z koronaviru. Všímá si také globálního trendu k větší regulaci technologických firem. Ty se podle něj staly velmi mocné a to zejména díky tomu, že doposud regulovány nebyly. Nový trend se ovšem nemusí projevit tím, že by výrazně trpěly zisky velkých technologických korporací, ale podle investora se to může projevit na jejich valuacích.

Je americký trh blízko svého vrcholu? Na tuto otázku Mobius odpověděl, že jeho pozice je „držet americké tituly“ a „velmi selektivně kupovat společnosti, které byly kvůli covidu pod tlakem“. Je to podle investora „riziková sázka“, která se týká například společností v námořní dopravě, či kin. Na rozvíjejících se trzích je podle investora atraktivní segment technologických akcií, které souvisí s investicemi do infrastruktury. Těmi jsou například výrobci čipů a polovodičů. 

Podle investora je Čína vítězem současných amerických voleb, protože vztahy mezi USA a touto zemí by se nyní měly výrazně zlepšit. Joe Biden totiž nebude mít útočnou rétoriku tak, jako Donald Trump. Bude naopak hovořit o spolupráci a míru a „to je pro Čínu velmi dobré“. Investor k tomu dodal, že Čína se přesouvá do výroby technologií, kde více soupeří s americkými firmami a „uvidíme tak více zajímavé globální konkurence“. 

Renminbi a pak všechny ostatní:
Jak ukazuje následující graf, zdaleka ne všechny měny rozvíjejících se zemí si letos vedou dobře. K dolaru posiluje jen renminbi, ale rubl, peso, rand, turecká lira, či brazilský real výrazně oslabují. Je ovšem pravdou, že poslední týdny přinesly v některých případech prudký obrat:


Perly týdne Patria
Zdroj: Twitter
 
Čínská vláda a technologie:
Čína zvyšuje tlak na některé technologické a internetové firmy, ale Hoi Tak Leung z právní kanceláře Ashurst k tomu na Bloomberg Finance uvedl, že nejde o jev, který by byl omezen jen na Čínu. A také to není poprvé, co se čínská vláda vydala směrem intenzivnější regulaci tohoto sektoru ekonomiky. Právník také řekl, že regulátor s internetovými firmami jednal letos i minulý rok. Vláda se pak podle Leunga na jednu stranu snaží, aby dosáhla „zdravého rozvoje sektoru“, na stranu druhou se obává přílišného růstu jeho vlivu. 

Lze ale dosáhnout toho, aby čínské technologické firmy hrály stále větší roli na globálním poli a zároveň byl jejich vliv omezen na jejich vlastním trhu? Právník míní, že „to je velmi zajímavé téma“. Podle něj regulace může „být zdravá a podporovat inovace“. Jinak řečeno, může prospívat celému ekosystému. Čínská vláda pak podle něj v řadě oblastí s technologickými firmami spolupracuje a to bude pokračovat. Leung nakonec uvedl, že načasování současných kroků čínské vlády není zase tak překvapivé a nová regulace byla připravována delší dobu. 


Evropa brzdou: Goldman Sachs již řadu měsíců sleduje, jak restrikce spojené s pandemií doléhají na jednotlivé části globální ekonomiky. Podle následujícího grafu začala pandemie zhruba v polovině října opět šlapat více na brzdu světové ekonomické aktivity a to kvůli vývoji v Evropě. V jiných regionech podle GS ke zhoršení nedošlo:


Perly týdne Patria
Zdroj: Twitter, Sober Look

Všechno to zelektrifikujeme: Nový ředitel společnosti Ford Jim Farley na CNBC hovořil o tom, že Ford se od ostatních automobilek liší, protože se snaží elektrifikovat komerční vozidla. Ředitel tvrdil, že v USA má Ford v tomto segmentu trhu asi 50 % podíl a F150 a Transit jsou na vedoucí pozici ve svých třídách. Firma po celém světě prodá ročně asi 500 000 Transitů a „tohle vše bude elektrifikovat“. Farley k tomu dodal, že elektrický motor a baterie nejsou úplně vhodné pro velmi dlouhé trasy, ale řada lidí, kteří si kupují model F150, nebo Transit, jej na takové trasy nepoužívá. A elektřina je tak pro ně vhodné řešení, „třeba proto, že na takovém voze je o 50 % méně součástek, které se mohou porouchat“. 


Dolarová sága: Fitch v následujícím grafu prezentuje dlouhodobý vývoj struktury (vykázaných) rezerv centrálních bank. Od počátku minulého století nastal postupný pokles významu libry, kterou nahrazoval zejména dolar. V sedmdesátých letech rostl i podíl německé marky a japonského jenu, dolar ale své pozice opět upevnil v letech devadesátých, i když od té doby jeho podíl opět klesá. Euro po svém vzniku nahrazovalo v rozvahách centrálních bank spíše jiné, než doposud zmíněné měny. A opětovný růst jejich významu v posledních letech jde ruku v ruce se zmíněným poklesem váhy dolaru: 

 
Perly týdne Patria
Zdroj: Twitter, Sober Look


u nás doma...

Bytů se staví víc, jen jsou mimo možnosti: Ihned.cz píše, že „v Praze vzniká nejvíc bytů za poslední dekádu. Jsou ale mimo příjmové možnosti Pražanů“. Uvádí to analýza Institutu plánování a rozvoje. Ceny podle IPR stále rostou, v září byla průměrná cena volného bytu v projektech 95 904 korun za metr čtvereční, tedy meziročně asi o 10 tisíc korun více.

Celkově se dá podle IPR očekávat, že v metropoli letos a příští rok vznikne 5500 až 6000 bytů, v případě roku 2022 by to mohlo být i výrazně přes 6000. Průměrný byt stál loni v září podle ceníků firem asi 7,3 milionu korun, letos to bylo už zhruba 8,5 milionu. Průměrná cena bytu „odpovídá 16,5násobku hrubé roční mzdy průměrně vydělávajícího pražského zaměstnance a lze tak konstatovat, že stávající ceny nových bytů jsou již mimo příjmové možnosti běžně vydělávajících Pražanů“, píše IPR.


Klimaticky neutrální Česko: Centrum.cz píše , že „pro Česko je reálné snížit do deseti let emise skleníkových plynů o 55 procent, jak to od unijních států požaduje Evropská komise, vyžádalo by si to dodatečné investice ve výši 500 miliard korun“. Ukazuje to studie poradenské společnosti McKinsey & Company, „podle níž je také třeba, aby kromě vlády a firem přiložili ruku k dílu i občané, třeba popularizací jízdy na kole nebo nižší konzumací masa“.

„Dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050 by znamenalo dodatečné investice ve výši čtyři biliony korun, tedy každoročně čtyři procenta celkového HDP za loňský rok, a také další rozvoj nových technologií. McKinsey však dodává, že se velká část těchto investic zaplatí, nebo dokonce přinese zisk, protože nově zaváděné technologie umožní snížení provozních nákladů“, píše portál.


 
 

Čtěte více:

Perly týdne: Zelený růst cen ropy, cyklický boom a u nás peníze z vrtulníků nebudou
09.10.2020 11:23
Stephen Roach se drží své teze o pádu dolaru, BNY Mellon věří cyklický...
Perly týdne: Akcie pro příštích deset let, velká rotace a u nás chudoba nehrozí
16.10.2020 13:11
Přichází desetiletí softwaru, na spadnutí je cyklická rotace a velkou ...
Perly týdne: Býk na komoditách, čínský impuls pro Německo a my dál trháme hypotéční rekordy
23.10.2020 13:05
Firmy chtějí zůstat globální, začíná býk na komoditách, oživení jde na...
Perly týdne: Ropa na 65 dolarech, evropské světlo na konci tunelu a naše bezpečná pracovní místa
30.10.2020 13:54
Ropný vrchol není za rohem, podle výnosových křivek se rozšiřuje mezer...
Perly týdne: Dalších deset let akciového býka, pokračující vláda dolaru a u nás změna pivního prostředí
06.11.2020 15:28
Býčí trh potrvá ještě deset let, dolar je zelený a nezajímají jej výs...

Váš názor
  • žádný rozdíl
    14.11.2020 19:57

    I soudruzi z EU mají vášeň pro regulace, jak jejich ideo bratři v Číně. Zvláštní že v regulované EU nic světového nevzniklo. Mohl by to víc rozvést jak se ten zázrak s regulacemi má odehrát. Regulace už jak to slovo zní jasně dává najevo že účelem je zamezit rozvoji.
    HenryFord
  •  
    13.11.2020 14:37

    Správně, za Joe prezidentem bude Čína globální mocnost a Amerika bude minulostí demokracie, svobody a kapitalistického trhu.
    Čert
    • blbost
      13.11.2020 17:41

      ..Prej ze bude JB hovorit o spolupraci a miru.. kecy. Obama taky sliboval, nobelovku miru dostal za barvu xichtu hned po volbach a i s ni se mu valcilo docela dobre. Biden byl soucasti jeho administrativy, takze valek klidne muze byt vic nez za Trumpa... A ta demokracie uz pomalu minulosti je i ted.
      Ai-kun
      • Re: blbost
        13.11.2020 22:35

        Biden již řekl, že vojenská přítomnost USA v Sýrii, Iráku a Afghánistánu je dobrá, nutná volba. Jistě za ním stojí, zbrojařské lobby. Právě proto, Trump minulý týted vyměnil šéfa Pentagonu Mark Esper, poněvadž otálet se stažením vojsk domů z Afghánistánu. Trump je chce mít doma do Vánoc. To budou teda fofry...
        Čert
  •  
    13.11.2020 13:20

    by me zajimalo za hranici kterych prazanu jsou byty? 5 mega za byt ma kazdy, kdo chce vetsi byt v centru si priplati. Mozna kdo chce koupit 5 a vice bytu to muze mit horsi, ale to je spravne ze kazdy nema na cely cinzak. 120k za metr neni vubec drahe, ze dvou prumernych prazskych mezd a trochy uspor se to da utahnout a inflace pomuze
    Trade4fun
    •  
      19.11.2020 11:04

      Když berete hypo na 30let tak v 55+ může být problém splácet to co ve 30ti.
      Doktor22
    •  
      13.11.2020 14:53

      Neznám moc lidí, kteří vydělávají 2 průměrné pražské platy. Vlastně neznám vůbec nikoho takového.
      ..
      •  
        13.11.2020 14:58

        Asi myslel, že lidi žijí v párech...
        qwer
        •  
          13.11.2020 16:52

          Tak dnes spolu pár v průměru vydrží pár let a hypotéka je tak na 20 let. Páry co jsou spolu déle pak většinou zůstávají spolu hlavně kvůli dětem (a někdy ani to ne) a s dětma se obvykle jeden z příjmů nuluje a výdaje raketově rostou. Takže podle mě je počítání se dvěma průměrnými platy nesmysl.
          ..
    •  
      13.11.2020 14:53

      Neznám moc lidí, kteří vydělávají dva průměrné pražské platy.
      ..
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data