Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Joe Biden se ujal vlády. A svět si oddychl, píše tisk

Joe Biden se ujal vlády. A svět si oddychl, píše tisk

21.01.2021 18:12
Autor: ČTK

Nový americký prezident Joe Biden má po středeční slavnostní inauguraci za sebou první den v úřadu, během kterého například nařídil návrat k Pařížské klimatické dohodě nebo Světové zdravotnické organizaci (WHO). První oficiálně potvrzenou členkou jeho administrativy se stala Avril Hainesová na pozici ředitelky tajných služeb (DNI). Podle evropského tisku si svět po nástupu demokrata Bidena do Bílého domu oddechl, ale vypořádat se s dědictvím hluboce rozpolcené Ameriky bude pro nového šéfa Bílého domu tvrdý oříšek a cíl obnovit dřívější postavení USA ve světě se může ukázat jako nesplnitelný.

Americká média se shodují, že Bidenovu inauguračnímu projevu dominovaly výzvy ke sjednocení Spojených států, a všímají si jeho slov o konci "neobčanské války". Polarizace americké společnosti je podle nich jedna z výzev, které před Bidenem stojí. List The New York Times napsal, že Biden ani tak Američany nežádá, aby spolu souhlasili, ale spíše, aby žili ve vzájemné toleranci s důvěrou v demokratický proces a aby neshody řešili v klidu. Biden svůj inaugurační projev pronesl na schodech Kapitolu, kam předminulý týden vtrhl dav stoupenců bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Ten podle předních médií za sebou zanechal rozdělenou zemi, oslabenou Republikánskou stranu a poselství chaosu, jehož celý rozsah možná teprve začíná vycházet najevo.

"Místo radostného očekávání tu je hlavně ulehčení, že Trumpovy časy jsou konečně pryč a že stojíme před novým začátkem partnerství, které za poslední čtyři roky utrpělo stejně mocně jako obraz Spojených států," napsal německý list Frankfurter Allgemenine Zeitung. Některé evropské deníky se shodují, že na Bidena čeká tolik úkolů na domácí scéně, s koronavirovou krizí na prvním místě, že nebude moci věnovat tolik pozornosti zahraničí.

Německá kancléřka Angela Merkelová poznamenala, že nelze čekat naprostou shodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy, ale že obě strany zastávají podobné postoje. Na zlepšení vztahů EU a USA ukazují podle šéfky německé vlády exekutivní příkazy, jež Biden po nástupu do funkce podepsal.

Jen několik hodin poté, co nová americká administrativa oznámila, že ruší plánovaný odchod USA z WHO, přední epidemiolog Anthony Fauci uvedl, že se USA připojí ke globálnímu vakcinačnímu programu proti covidu-19. Ujistil také, že USA přestanou snižovat počet Američanů pracujících pro WHO a dostojí svým finančním závazkům vůči této organizaci.

Americký Senát ve středu večer místního času potvrdil Avril Hainesovou na pozici ředitelky tajných služeb (DNI). Stala se tak první potvrzenou členkou nové administrativy a zároveň první ženou ve funkci, jejímž úkolem je koordinovat a dohlížet na aktivity Ústřední zpravodajské služby (CIA), Národní agentury pro bezpečnost (NSA) a dalších 15 zpravodajských služeb.

Na Bidenovu žádost naopak odešel šéf vládní agentury spravující federálně financované mezinárodní zpravodajské společnosti Michael Pack, jehož jmenoval Trump a který je v rámci agentury spojován s ideologickými a soudními spory a skandály. Agentura provozuje Hlas Ameriky (VOA), Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL), Rádio svobodná Asie, vysílání na Blízký východ (Middle East Broadcasting Network), či kancelář pro vysílání na Kubu.

Biden svými příkazy také pozastavil prodej koncesí na těžbu zemního plynu a ropy v Arktické národní přírodní rezervaci na Aljašce a stáhl povolení pro výstavbu ropovodu Keystone XL. Zavedl rovněž nové požadavky pro federální úřady, které budou nově muset posuzovat dopad svých rozhodnutí na klimatické změny.

Rozsáhlé jsou i první kroky nového prezidenta ve vztahu k migraci: ukončil zákaz cestování do USA z některých převážně muslimských zemí, zastavil výstavbu zdi na hranicích s Mexikem a zrušil plán vyloučení osob bez povolení k pobytu ze sčítání obyvatelstva, podle nějž se rozpočítávají křesla ve Sněmovně reprezentantů mezi jednotlivé státy. Svému kabinetu také nařídil, aby pracoval na zachování imigračního programu DACA, jenž chrání před deportací mladé přistěhovalce, kteří přicestovali do země jako děti bez potřebných dokumentů.

 

Čtěte více:

Biden se stal 46. prezidentem Spojených států. Slibuje ukončit
20.01.2021 18:31
Demokrat Joe Biden dnes složil prezidentskou přísahu do rukou předsedy...
Globální akcie po Bidenově inauguraci na rekordech, Evropa asi ráno poroste
21.01.2021 8:51
Globální akce se po inauguraci nového amerického prezidenta Joea Biden...
Biden nařídil návrat USA k pařížské klimatické dohodě
21.01.2021 8:32
Nový prezident USA Joe Biden nařídil jen několik hodin po vstupu do fu...
Rozbřesk: Prvních 100 dní prezidenta Bidena bude o očkování a novém fiskálním balíku
21.01.2021 9:06
Nový prezident Spojených Států Joe Biden se včera ujal úřadu. Začal sé...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data