Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Další zpřísnění: Vláda chce zakázat pohyb mezi okresy, zavřít školy a další obchody

Další zpřísnění: Vláda chce zakázat pohyb mezi okresy, zavřít školy a další obchody

26.02.2021 8:29
Autor: ČTK

Sílící epidemie koronaviru přiměla vládu k plánu na tři týdny ještě víc omezit volný pohyb a vzájemné kontakty. Pravděpodobně od pondělí 1. března chce zakázat pohyb mezi okresy, zavřít se mají školky i školy a další část obchodů. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes opatření projedná s opozicí. Bude žádat prodloužení nouzového stavu, který je podle něj k zavedení restrikcí potřeba. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) očekává denní přírůstky až 20.000 nakažených. Vláda o pomoc s pacienty s nemocí covid-19 požádá Německo a Polsko. Stát plánuje přispívat na plošné testování ve firmách.

Česko podle Babiše pro zvládnutí epidemie nyní potřebuje, aby lidé chodili jen do práce a jinak byli doma a absolutně omezili vzájemné kontakty. "Nové mutace koronaviru se chovají jinak a agresivně, situace není dobrá," uvedl. V Česku se v poslední době rozšířila agresivnější britská mutace, zatím v jednom případě se potvrdila také jihoafrická mutace, která je výrazně nakažlivější než základní varianta koronaviru a podle odborníků navíc snižuje účinnost vakcín a léků na covid-19.

Nejpodstatnějším opatřením by měl být podle premiéra zákaz pohybu mezi okresy. "Výjimkami by byly cesta za prací či péče o osobu blízkou," uvedl. Dodržování zákazu bude policie kontrolovat namátkově, tresty by ale měly být přísné, uvedl v České televizi vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Děti by měli podle Babiše přestat chodit i do školek, dětských skupin a první a druhé třídy základních škol, otevřené by měly být jen pro děti pracovníků záchranných složek.

Podle ministra Blatného kabinet plánuje také uzavřít významnou část obchodů, které nyní fungují. Otevřené budou smět být jen nezbytně nutné provozy, řekl. Fotbalová liga či hokejová extraliga mají pokračovat, omezení profesionálního sportu se nechystá, uvedl ministr zdravotnictví.

Vláda chce od března spustit i plošné testování ve firmách. Proplácet se budou čtyři testy na pracovníka za měsíc. V první fázi bude systém dobrovolný, na povinný se přejde, až bude k dispozici dostatek testů, uvedl Havlíček. Za zásadní označil, že testy bude možné provádět bez asistence zdravotníka. Úřad vlády ve středu uvedl, že stát přispěje na jeden test maximálně 60 korun, testování bude částečně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Babiš si neumí představit, že by nouzový stav skončil. Pro schválení žádosti o jeho prodloužení do konce března ale menšinový kabinet ANO a ČSSD potřebuje hlasy aspoň části opozice. Proti je SPD, další opoziční strany by preferovaly, aby vláda vyhlásila nový nouzový stav, protože ten nynější byl na žádost hejtmanů vyhlášený podle některých právníků v rozporu s ústavou. Po pátečním hlasování poslanců je v plánu další jednání ministrů, na kterém vláda stanoví podmínky budoucích opatření. Pokud Sněmovna prodloužení nynějšího nouzového stavu nechválí, vláda zváží vyhlášení nového, uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Sněmovna by se mohla v pátek zabývat také koronavirovými zákony, které jí vrátil Senát s úpravami. Týká se to pandemického zákona nebo zákona o bonusu k náhradě mzdy pro lidi v povinné karanténě. Horní komora chce, aby lidé v nařízené karanténě dostávali příspěvek k náhradě mzdy až po dobu dvou týdnů místo vládou navrhovaných deseti dnů. Senátní úpravy pandemického zákona Sněmovna nejspíš schválí tak, aby mohl být vydán ve Sbírce zákonů do začátku března.

Kvůli zhoršující se epidemické situaci a šíření agresivnějších variant viru platí ode dneška v zemi povinnost nosit respirátory, nanoroušky nebo dvě chirurgické roušky v uzavřených prostorech s větší koncentrací lidí. V obchodech, veřejné dopravě či nemocnicích to dnes naprostá většina lidí dodržovala. Od března už dvě chirurgické roušky stačit nebudou, povinné bude mít respirátor, řekl Blatný. Kvůli šíření mutací se v Česku také prodlouží povinná karanténa z deseti na 14 dnů.

"I když budou opatření nastavena a všechno se podaří, tak i ty nejoptimističtější modely pořád hovoří o tom, že lze předpokládat nárůst až o 20.000 nově diagnostikovaných osob denně jako kulminační bod. A potom teprve nějaký pokles," uvedl ministr zdravotnictví. Ve středu jich bylo 13.657, maximum v tomto týdnu v úterý přesáhlo 15.800 nových případů nákazy.

V nemocnicích je zhruba 6900 pacientů s covidem, v těžkém stavu je dál víc než 1400 z nich. Počet lidí, kteří s nákazou od loňského března prokazatelně zemřeli, se blíží hranici 20.000. V nemocnicích ubývají volná lůžka, na jednotkách ARO a JIP je podle údajů ministerstva zdravotnictví volných zhruba 14 procent z celkové kapacity.

Babiš oznámil, že Francie poskytne Česku k polovině března 100.000 dávek vakcíny proti covidu od firem Pfizer/BioNTech. Vakcíny již Česku daroval Izrael - 5000 dávek od Moderny je určeno k naočkování vojáků, kteří slouží na covidových jednotkách nemocnic. S Německem a Polskem vláda podle Blatného jedná o pomoci s pacienty s covidem-19. Z materiálu pro jednání vlády vyplývá, že ministerstvo zdravotnictví chce vyjednat bezplatné léčení na základě budoucí reciprocity. Cílem je pomoc desítek až sta lůžek jen z Německa, řekl ministr.

Do Česka také už dorazila první dodávka léku bamlanivimab chránícího před vážným průběhem covidu od firmy Eli Lilly. Pražská Thomayerova nemocnice ho podle rozhodnutí ministerstva bude předávat dalším nemocnicím pro pacienty, kteří splní podmínky pro jeho použití. Příští měsíc by měly přijít první dávky léku od firmy Regeneron. Oba léky znemožňují viru vstup do buněk, tím napodobují činnost imunitního systému a zmenšují rozsah poškození plic.

Německo už nebude požadovat od řidičů kamionů na hranicích testy na koronavirus, slíbila podle Babiše německá kancléřka Angela Merkelová. Datum ale nesdělila. Německo od 14. února považuje ČR za oblast s výskytem nebezpečných mutací koronaviru, na hranicích se kvůli testování tvoří kolony.

 

Čtěte více:

Státní dluh loni stoupl na 2,05 bilionu korun
12.02.2021 16:21
Státní dluh loni stoupl o 410 miliard korun na rekordních 2,05 bilion...
Babiš: Vláda vyhoví většině připomínek k pandemickému zákonu
17.02.2021 8:43
Vláda je připravena opozici vyhovět ve většině jejích připomínek k pan...
Havlíček: Obchody se v pondělí neotevřou, k tématu se chci vrátit
19.02.2021 10:30
Vláda od pondělí provoz všech obchodů nepovolí, podle ministra průmysl...
Natixis: Které vlády jsou nákladově efektivní?
22.02.2021 10:38
Hlavní ekonom francouzské banky Natixis si v jedné ze svých posledních...
Vláda požádá o delší nouzový stav. Babiš: Protiepidemická opatření se musejí zpřísnit
24.02.2021 11:12
Vláda se dnes ve 20:00 sejde k dalšímu jednání a požádá Sněmovnu o pro...

Váš názor
  • A květinářství zase budou otevřený
    27.02.2021 0:13

    Jestli to vláda dostatečně nezdůvodnila, tak snad Ústavní soud nouzový stav na podnět Senátu zruší a hejtmani se už vládou nenechají donutit k další žádosti o nový nouzový stav.
    Špaček
  • Zákaz cestování do zahraničí - zřejmě mají v Belgii dobrou Ústavu
    26.02.2021 21:35

    V Belgii od listopadu platí téměř nepřetržitě omezení, která zahrnují povinné nošení roušek nebo noční zákaz vycházení. Zavřené jsou restaurace, kina a divadla. Obchody a školy jsou otevřené. Kromě toho mají lidé od ledna zakázány cesty do zahraničí s výjimkou těch nezbytných.
    Špaček
    • Re: Zákaz cestování do zahraničí - zřejmě mají v Belgii dobrou Ústavu
      26.02.2021 22:37

      Spíš ještě nezažili zákaz vycestování v délce trvání 40 let.
      WhiteStone
      • vynikající undergroundová dezinformace
        26.02.2021 23:14

        M. Hlavsa: "Promiň, ale po roce 1979 už se ven jezdilo normálně." (rozhovor byl pořízen v roce 1992, zveřejnění se ale dočkal až po 23 letech v časopisu Paměť a dějiny 1/2015 vydávaném Ústavem pro studium totalitních režimů)
        Špaček
  • ANOxindl
    26.02.2021 13:19

    kolik že stojí +/- vakcína 500, takže kdyby ti anochcípáci místo rozkradení bilionu, udělali deal napřímo i s 30% všimným pro sebe a zaplatili za ni 5000 tak je to za celý stát 50 mld a mohli jsme být před Izraelem, ale to by nesměla vládnou mafiánská svoloč.
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: ANOxindl
      26.02.2021 15:14

      Píšeš to hezky, ale asi sám tušíš, že takhle to nejde. Kdyby se o to začalo licitovat kdo dá víc a byli všichni proti všem, asi by se našlo dost zemí, kteří by uměli připlatit víc než my. Nebo aby někomu chodily provize na Kajmany? Vždyť to tady běžně kritizuješ....
      qwer
    • Re: ANOxindl
      26.02.2021 13:55

      Blahoslavení chudí duchem a papír snese vše, i tvé bláboly,že Miku? Co asi potřebuje český národ plný vševědů a co na něj vždy fungovalo? Zdá se, že je to pouze diktát velmi tvrdé ruky. Před komunisty to byli národní socialisté a národ s nimi polovinou kolaboroval. Nyní ta její polovina využívá svobody slova a hází špínu na všechno v touze stát se opět vítěznou většinou. Vezmi za ruku Fialu, Bartoše, Okamuru Fialu a Rakušana a běžte na náměstí vyřvávat, že za nedodržování logických hygienických pravidel může vláda a že tvoje oblíbené partaje svým permanetním nesmyslným podrýváním autority jejich dodržování nesabotuje.
      lime
      •  
        27.02.2021 9:53

        Máš bohužel úplnou pravdu,-vláda špatná, ale perspektiva opozičních odborníků je taky ještě děsivější,jediná možnost je sehnat vakcinu pro všechny potřebné do 50 let, jak Rusko, Čína a Indie a bude částečně vystaráno-tp by ale naši "politici" museli myslet trochu medicínsky- na politicky a blbě/ jinak mám spolužáky v Mercu a GLX a ti by se AZ nenechali očkovat/
        Rožmberk
      •  
        26.02.2021 14:37

        Ty je nedodrzuješ? Ja ano. Mé okolí ano. Dve rou#ky na sobě to nezachraní. A jestli nevidíš ten bordel od nesmyslných protikladných opatrení po neúspěšnos v očkovani, pak nevím. Prestante ten slendrián konečně svádět na lidi. Jsme nejhorsí v evropě. Na podzim se čekalo přesně do voleb. Nouzov_ stav je zneužíván k rozkrádačkám bez výběru. Kecy pred kamerami, slozity systém covid nájemné, aby na něco narazil a bonus od pulky unora jeste nešel ani do sněmovny.
        Velkamedvědice
        • VM
          26.02.2021 15:49

          Já je také dodržuji a právě proto, abych chránil ty druhé. Ale doufám, že vnímáš že ty kecy podrývající autoritu vlády, ať už od kohokoliv, vedou k pouze k tomu, že ti co je nedodržují se považují za hrdiny. Odmítám věřit tomu, že všichni ti co opatření navrhují jsou hlupáci a uvědomuji si že jsou pod obrovským tlakem, který je k chybování nakloněn. Řekni mi co jsi od opozice slyšel, aby to mělo hlavu a patu a které formaci by jsi svěřil moc v této zemi! A těm co používají hlavu i k myšlení vzkazuji, aby mi pomohli s touto hádankou. Máme s NSR stejné počty denních přírůstků infikovaných a paralelně nám umírá 160 lidí, zatím co v NSR je to 400 obětí. I když mezi průběhem počtu infikovaných a zemřelých je asi 7-9 denní posun, nevěřím, že se u nás úmrtnost dostane také na 400 denních obětí.
          lime
          • mýlíš se
            27.02.2021 8:31

            ty kecy nemohou podrývat autoritu vlády, neb tato vláda již dlouho žádnou autoritu nemá.
            oradapoisson
      • koblízek ?
        26.02.2021 14:05

        a Prchcalem vymytý mozek nebo jen nechápeš psaný text, dala se zajistit vakcína - dala, zajistila ji vláda vedená ano - nezajistila, tak tečka ty blábole
        Mike -Green D. is killing Europe
    • Cena vakcín
      26.02.2021 13:49

      https://www.seznamzpravy.cz/clanek/unikly-ceny-vakcin-pro-eu-castky-se-lisi-nekolikanasobne-134395
      Kočičák
  • Centrální plánování nemůže fungovat
    26.02.2021 10:45

    Zákaz cestování mezi okresy? __________________________________________________________________________ Takže z Kladna (středočeský kraj na severozápad od Prahy) se do Benešova (středočeský kraj na jihovýchod od Prahy) nebude moct, nebo rozhodně ne po dálnici přes Prahu, ale nějak to obskákat po okreskách 3. třídy okolo Prahy? __________________________________________________________________________ A tedy bude výjimka pro "péči o osobu blízkou"? To znamená, že každý obyvatel každého města bude smět na víkend, dovolenou či prázdniny jet do jiného okresu na vesnici k babičce, protože přeci o tu babičku musí pečovat? __________________________________________________________________________ Lidi jsou již vládním chaosem a impotencí unaveni, nebudou to dodržovat. Můj odhad.
    Hayek
    • C H A O Z Z
      26.02.2021 10:56

      Jaký smysl má zavádět NOVÁ opatření, když vláda rezignovala i na vynucování těch starých? Když hospodu otevřel první "odbojář" na Šeberově, hned tam byla policie. A ten den tam dorazila ještě několikrát, legitimovala a pokutovala jak majitele, tak všechny hosty ("ochutnávače jídla na dohodu o pracovní činnosti"). A dnes? Ta hospoda je otevřená úplně normálně, jako by byl rok 2019. A hlavně se k ní přidalo hromady dalších. Některé otevřeně (prostě otevřeli a spoléhají na to, že policie dávno rezignovala), jiné skrytě (zatemněná okna a vpouštění hostů zadním vchodem). Ale je jich plno. Stejně tak hotely a penziony ubytovávající lidi na "služební cestě". V bytech frčí velké party. Když se aspoň mírně oteplí (jako v posledních dnech), jsou parky a městské lesy plné skupin mladých lidí pořádajících venkovní party. A policie dělá, jako že to nevidí - protože i jim už je nepříjemné, jak je všichni posílají někam. Autorita policie se odvíjí od autority vlády a ta se propadá k nule. Z hlediska současné epidemické situace to je problém, ale z dlouhodobého pohledu může "před autoritou se nepoděláme" být i výhodou - až bude na pořadu dne úprk "klientů" z čím dál méně výhodného penzijního systému, nebo z čím dál inflačnější státní měny, nebo ze socialistického zdravotního pojištění neschopného zajistit služby adekvátní odvodům - já mám například pocit, že k vakcíně bychom se na volném trhu dostali daleko rychleji, než přes socialistickou zdravotní daň - a brzy to tak bude i s běžnějšími léky a medicínskými výkony.
      Hayek
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení