Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roboty bude třeba zdanit, jinak kvůli nahrazení pracovníků budou klesat příjmy státních rozpočtů, varuje odborník

Roboty bude třeba zdanit, jinak kvůli nahrazení pracovníků budou klesat příjmy státních rozpočtů, varuje odborník

09.01.2022 15:15
Autor: ČTK

Globální pracovní trh začíná čelit masivní robotizaci, což s sebou přináší i otázky, jak roboty zdanit. Důvodem je jednoduchý předpoklad, že čím méně lidí bude v budoucnu pracovat, tím více budou klesat příjmy státních rozpočtů. Místo aby lidé do rozpočtů aktivně přispívali, stane se část z nich naopak příjemcem podpor. O návrhu takového zdanění, aby bylo spravedlivé a přínosné, přemýšlí i Pavel Semerád z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Zdůrazňuje potřebu globálního řešení, v opačném případě je velmi pravděpodobné, že i v této oblasti vzniknou daňové ráje.

"Pracovní trh se bude dramaticky měnit. Odhaduje se, že do roku 2030 zanikne třetina pracovních míst, nahradí je roboti. Sice vzniknou nová místa, ale někteří lidé se možná nebudou chtít rekvalifikovat," uvedl Semerád. Navíc je podle něj pravděpodobné, že přechod bude tak překotný, že se někteří lidé ani nedokážou tak rychle rekvalifikovat. "Je proto potřeba začít přemýšlet, jak nahradit výpadek na straně státního rozpočtu," dodal.

Nejvíce ohrožení jsou lidé vykonávající monotónní práci, kterou je možné automatizovat. Podle Semeráda stačí, aby takové pracovníky nahradila roboty jedna firma, a ostatní firmy v daném oboru se trendu budou muset přizpůsobit. Zánik pracovních míst tak nabere velmi rychlé tempo. "Stát přijde o daň z příjmů, o zdravotní a sociální pojištění a naopak bude muset vyplácet podporu v nezaměstnanosti a sociální dávky. To jsou obrovské peníze," poznamenal Semerád.

V různých státech může být rychlost robotizace odlišná, ale zasáhne všechny, odhaduje Semerád. I proto je potřebné globální řešení, které nebude příliš administrativně složité. "Pokud se k tomu přikloní státy G7 a další velké ekonomiky, je šance, že se podaří daň globálně zavést. Pokud ale například Čína nebo USA budou proti, bude to komplikované až nemožné. A je otázka, jak je přesvědčit, protože sankce vytvářejí nerovnost a nepřátelství," míní Semerád. Diskuse se už ve světě vedou, ale spíše na lokálních úrovních. Podle Semeráda o nutnosti zdaněné robotů mluvil spoluzakladatel a dlouholetý šéf společnosti Microsoft Bill Gates už v roce 2017. "Firmy sice nebudou úplně nadšené, ale víceméně s tím počítají," řekl Semerád.

Podle něj zatím není jasná ani definice robota. "Nejde totiž jen o roboty, kteří pracují v továrnách. Roboti v podobě umělé inteligence schvalují v bankách půjčky, v marketingu se využívají jako chatboti a velké technologické firmy díky robotům získávají množství dat o uživatelích, které pak marketingově využívají. Bylo by možné je hodnotit podle čipů, mikroprocesorů, objemu paměti, nebo podle toho, jak velké množství lidí při práci robot nahradí," vyjmenovává možnosti Semerád.

V úvahu připadá paušální zvýšení daně z příjmu fyzických či právnických osob. "Ale to je administrativně náročné. Další možností je zrušit odpisy u robotů, nebo by se mohla zvýšit DPH na roboty, nebo sazba daně u výrobků produkovaných roboty. My se přikláníme k samostatné dani z robotů," řekl Semerád.

 

Čtěte více:

Tesla chce příští rok představit prototyp humanoidního robota
20.08.2021 15:51
Americký výrobce elektrických aut Tesla zřejmě příští rok představí pr...
Analytik k výsledkům UiPath: Kvartál bez větších překvapení
08.09.2021 13:22
Společnost UiPath specializující se na robotickou automatizaci procesů...
Perly týdne: Investice v nové fázi cyklu, extrémy na trhu s ropou a nejpopulárnější sázky současnosti
22.10.2021 12:25
Nejpopulárnějšími sázkami jsou podle průzkumu BofA stále americké tech...
Vede větší míra robotizace k vyšší kvalitě výrobků a růstu exportů?
06.11.2021 15:05
Roboti se rychle stávají nedílnou součástí výrobního procesu ve vyspěl...

Váš názor
  • taková levičácká kohorta
    10.01.2022 9:37

    tahle univerzita, že, občas když člověk slyší tu paní co jí vede tak nechápe kde se zůstal rozum a asi je to tam hodně rozšířená neřest
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    10.01.2022 9:07

    Týpek vlastně chce extra zdanit výrobní nástroje. Že to za ty tisíce let lidí s nástroji nikoho nenapadlo. Není náhodou robotizace řešení úbytku obyvatelstva, kterým nás tady neustále straší? Zboží bude vyrobeno a na menší počet dříčů odvedena stejná daň ze zisku. Na míň obyvatel bude potřeba míň služeb režimu. Takže bude potřeba míň daní.
    HenryFord
  • Tento odstavec si nechce nikdo osobně připustit:
    09.01.2022 18:22

    "Nejvíce ohrožení jsou lidé vykonávající monotónní práci, kterou je možné automatizovat. Podle Semeráda stačí, aby takové pracovníky nahradila roboty jedna firma, a ostatní firmy v daném oboru se trendu budou muset přizpůsobit. Zánik pracovních míst tak nabere velmi rychlé tempo. "Stát přijde o daň z příjmů, o zdravotní a sociální pojištění a naopak bude muset vyplácet podporu v nezaměstnanosti a sociální dávky. To jsou obrovské peníze," poznamenal Semerád." /// Monotonní prací dnes je: bankovní úředník, pracovník státní správy, překladatel odborného textu, účetní všech stupňů včetně daňových poradců, atd.atd.apod. konče prodavačkou potravin. Pro tzv.odborné profese s vyšší cenovou sazbou zvoní umíráček. Jednoduše PRODUKTIVITA a SNIŽOVÁNÍ FINANČNÍCH NÁKLADŮ se zaměřuje prioritně na jednotkově vyšší nákladové položky. Digitalizace pozvolna vede k omezení počtu nezbytných mzdových nákladů zpravidla od těch nejnákladnějších k těm méně nákladným. Pouze manuální práci nelze nahradit, ikdyž i v tomto je snaha trend změnit, od nejdražšího k nižšímu, asi tak nějak... Nejvíc vypovídajícím příkladem této souvztažnosti je bankovní sektor za posledních 10 let...
    Mudr.c
    • Re: Tento odstavec si nechce nikdo osobně připustit:
      09.01.2022 20:55

      Kolik v tom bankovním sektoru za těch 10 let ubylo tedy míst? Stačí si vzít trio CS, KB a ČSOB....
      xpard
  •  
    09.01.2022 17:28

    Zdanění robotů je opět cesta do (daňového) pekla. Samozřejmě, že vzniknou i daňové ráje. Krom toho bude x výjimek pro nejmocnější, jak tu daň neplatit. A názor G7 bude vedlejší - hlavní vliv bude mít Indočína. Jak se G7/EU vypořádala s asijskou konkurencí v podobě levné výroby čehokoliv, vidíme v Evropě i severní Americe dnes. Navíc čínský robot nebude svázaný žádným green dealem, díky čemuž bude stát sám o sobě zlomek ceny "evropského kolegy". V tomto směru jsem pesimista ne vůči lidstvu, ale vůči Evropě.
    Berounskej
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university